Zobacz pełną wersję : nowka 40D - skad zatem kilka tys zdjec na liczniku?
dzien dobry,
sytuacja taka:
bylem robic testy nowego aparatu 40d. Sprzedawca wklada karte CF, pstrykam foty, ze 30sztuk. Wgrywam te 30 fot do laptopa - numeracja jakos tak od zera do 30 powiedzmy. Wszystko ok. Po niecalym tygoniu jade kupic ten aparat, kupuje tez nowa karte. Wkladam te karte, nie formatuje jej. Pstrykam foty, wgrywam do laptopa pliki, numeracja plikow zaczyna sie od osmiu tysiecy z groszami. Sprzedawca tlumaczy ze w miedzyczasie zrobil pare fot tym aparatem, ale wlozyl do niego jeszcze inna karte na ktorej byly juz foty z innego aparatu o numeracji 8 tys z groszami. Zatem ten nowy aparat ktory kupilem przejal jakby te numeracje i na mojej niesformatowanej karcie ją kontynuował.
W zasadzie nie mam zadnych powodow by nie ufac sprzedawcy. Jest to czlowiek jak mi sie wydaje rzetelny i to jego wytlumaczenie tez wydaje sie byc rzetelne i moze nawet logiczne. Aparat wyglada jak nowy, nie widac na nim zeby bylo zrobione nawet 500 zdjec. no ale jednak jakas watpliwosc dla mnie zostaje..
Czy moglby jakis specjalista potwierdzic czy wytlumaczenie sprzedawcy jest do przyjecia?
dziekuje
!!!
Tak, to możliwe.
było o tym na forum.
Jak dobrze poszukasz, znajdziesz także sposób jak zmienić numerację na 000
Miałem to samo z moją czterdziestką. Wrzuciłem kartę z 350 i numeracja nowych zdjęć zaczęła sie tam, gdzie skończyła się na 350. W opcjach zmieniłem sposób numeracji zdjęć i teraz jest po bożemu.
piszczal
22-11-2007, 19:19
instrukcja obslugi mówi następująco
jeśli wymieniana karta CF zawiera wcześniej zarejestrowane obrazy to numeracja plików nowych obrazów może być kontynuowana itd
zobacz jaki masz nr na wyświetlaczu po wykonaniu zdjęcia u mnie jest 100 i dalej liczba wykonanych zdjęć od początku trzycyfrowa
domyślam się że potem będzie 101 co będzie oznaczalo pierwszy tysiąc
jesli masz 108 xxx to faktycznie możesz mieć 8000 zdjęć
na 30d zrobiłem kilkanaście tysięcy zdjęć, te same karty używam z nowym 5D, licznik wystartował od zera..
Jezeli chcemy uniknąc "przeniesienia" numeru z wkładanej karty[Mnie sie to zdarzyło na nowym 5d po włozeniu karty wyjętej z 20d]Trzeba karte sformatowac w aparacie.[oczywiscie w 5d mozna resetowac licznik.]Pozdrawiam.
domyślam się że potem będzie 101 co będzie oznaczalo pierwszy tysiąc
jesli masz 108 xxx to faktycznie możesz mieć 8000 zdjęć
wydaje mi sie ze 40D licznik zwieksza po 10000 a nie po 1000 - wczesniej mialem 350tke i tam bylo po 100 zdjec w katalogu. z numeru wyszlo mi 85000 zdjec przez ok 1,5 roku (:
sam 40D uzywam od 1,5 miesiaca z dwiema kartami 4GB. 10000 juz przekroczylem /teraz juz prawie 14000 (:/ i na jednej karcie widac 101 a na drugiej 100, wiec na tej podstawie nie do konca da sie okreslic faktycznego przebiegu aparatu.
tak, 40d ma numeracje xxx-xxxx.
dzieki za wyjasnienia, trzeba przyjac wersje sprzedawcy za wystarczajaca.
swoja drogą jak to sie robi by w poltora miesiaca napstrykac 14 tys zdjec :/
sie dorabia (http://bartheq.net/tag/Miss-Polski) jako (http://bartheq.net/tag/Orange-Music) fotoreporter (http://bartheq.net/tag/Zlote-Dzioby-2007) (:
piszczal
22-11-2007, 21:31
wydaje mi sie ze 40D licznik zwieksza po 10000
racja są tam cztery miejsca 0000
kurcze też kiedyś się nad tym zastanawiałem
do czasu bo z air show 2007 zrobiłem 7 tys przez trzy dni
teraz już się nie zastanawiam :)
a air show to nie trwal w tym roku jakos krotko? chyba ze mowisz o jakims innym (:
a air show to nie trwal w tym roku jakos krotko? chyba ze mowisz o jakims innym (:
trwał krótko - niestety (szkoda pilotów) :(
ale dla ludzi z akredytacją trwał dłużej - ja byłem w czwartek, piątek i feralną sobotę :(
Ja w ciągu Góraszki (1 dzień, w przyszłym roku będzie dłużej) ok 3 tys, Airshow w ciągu paru godzin 2 tys... ale to jeszcze nie 40D było...
Ja w ciągu Góraszki (1 dzień, w przyszłym roku będzie dłużej) ok 3 tys, Airshow w ciągu paru godzin 2 tys... ale to jeszcze nie 40D było...
na goraszce 3000?? bylem w tym roku i ledwo 800 zrobilem chyba bo nudy straszne (:
na air show w sobote juz troche wiecej i to tez bez 40D bo wtedy serie by byly zabojcze dla kart i nie wiem czy nie szkoda migawki...
dobra koniec OT (:
na goraszce 3000?? bylem w tym roku i ledwo 800 zrobilem chyba bo nudy straszne (:
No... najwięcej spod wieży zrobiłem (mustang i bombowiec) 8)
darek24111
16-04-2008, 11:10
Mam podobny problem. Nowy aparat a na "liczniku": 100-7000.
Dzwoniłem do sklepu: sprzedawca zapewniał mnie, że nie jest to "przebieg" aparatu tylko info z kart.
Zadzwoniłem do serwisu na Żytniej i miła Pani poinformowała mnie że jest to liczba zczytana z kary np przy testowaniu sprawności aparatu i nie ma to nic wspólnego z przebiegiem migawki.
Otrzymałem tez informacje, że moga napisac to mailem jesli kogos sobie życzy. Pani mówiła, że przebieg migawki może sprawdzić tylko serwis za pomocą "specjalnego" programu... :)
Może kogos to uspokoi, mnie uspokoiło
Kupiłem nowy aparat 40d i mam pytanie do użytkowników tego lub innego modelu czy tak wysoki numer pliku to standard w nowym sprzęcie (nie widać żadnych zewnętrznych śladów użytkowania), czy aparat jednak był używany?
A kartę CF włożyłeś sformatowaną? Bo jak wziąłeś z 350-tki to 40D zassała numerek...
Było n-razy o tym pisane na forum ;)
karta z 350tki została w niej, do 40-stki włożyłem nową kartę którą kupiłem przy okazji zakupu aparatu.
Proponuję podłączyć aparat do kompa i odczytać licznik jak to opisano tutaj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=37821
A macie program do odczytu 5d ??
Nie, nie ma i raczej nie bedzie.
Przemek_D
29-11-2008, 21:39
ello :) tak, sytuacja jak najbardziej prawdopodobna, poniewaz sam mialem taki patenet :) nowy aparat 40D, zapominam ze mam zdjecia z 400D na karcie, wkladam karte i mam 600 zdjec na aparacie i numeracje od 600 :) od razu panika ze ktos wczesniej pstrykal foty :) pozniej okazalo sie ze tak jest :) i mozna to tez zrobic w druga strone :)