Zobacz pełną wersję : parasolka rozpraszająca - odbijająca
Witam,
Jakie parasolki są lepsze do portretu: rozpraszające czy odbijające??
Witam,
Jakie parasolki są lepsze do portretu: rozpraszające czy odbijające??
Zależy do jakiego portretu. Parasolki odbijające dają bardziej "ostre" światło.
Chodzi mi o zapanowanie nad cieniami. Skoro odbijające dają bardziej ostre światło to będę miał kłopoty z cieniami.
Zacznę od rozpraszających
Chodzi mi o zapanowanie nad cieniami. Skoro odbijające dają bardziej ostre światło to będę miał kłopoty z cieniami.
Zacznę od rozpraszających
Pamiętaj, że parasolka z jednej strony rozprasza, ale z drugiej świeci w ściany. Musisz pamiętać o wpływie tego odbitego światła od ścian, elementów wystroju, na oświetlenie sceny. Lepszy, w sensie bardziej przewidywalny, jest softbox.
tak tylko softbox jest odpowiedni droższy a to ma służyć w domowym studio- taka amatorka
tak tylko softbox jest odpowiedni droższy a to ma służyć w domowym studio- taka amatorka
Znam ten ból. Wiele lat pracowałem na tajwańskich lampach i kilku kompletach parasolek (białe, srebrne). Nauczyłem się i uzyskiwałem przewidywalne efekty. Jednak kiedy firma zainwestowała mi w zestaw Elfo przejrzałem na oczy. Boże, co za komfort pracy, żadnej walki z nierównym rozświetleniem, dużo światła, o stabilności energii błysku nie wspomnę. Moim zdaniem zdecydowanie warto przetłumaczyć sobie i portfelowi, że narzędzie to narzędzie, a zabawka to zabawka.
Maciej,nieco droższym rozwiązaniem twe problemy może być coś takiego. To składany softbox w sam raz na zdjęcia w plenerze. Poluje na niego już od jakiegoś czasu, ale nie mogę go znaleźć. Może ktoś wie gdzie można go kupić i jak on sprawuje się w praktyce :confused:
speed555
29-11-2007, 00:19
tylko zasilić to to osobna sprawa;P
Gdybyś nie zauważył to to ustrojstwo nie ma zasilania, źródłem światła jest lampa błyskowa ;-)
speed555
29-11-2007, 01:13
a nie zuwazylem bo takie male zdjecie;p to ja na takie plenery mam z kolei parasolke na statywie z lampą + kabel synchro
Przewaga tego sprzętu nad parasolka polega na tym, że on rozprasza światło. Biała parasolka nie poradzi sobie tak dobrze z tym jak ten softbox, gdyż nie rzuca on cienia, bo nie ma drutów, ponoć drugą zalet tego rozwiązania jest lepsze kontrola nad światłem. Niestety to tylko pogłoski, czy ktoś z was to może potwierdzić.:?:
MateuszZ.
29-11-2007, 03:31
pamiętaj że parasolka transparentna biała marnuje dosyć dużo światła odbijając je w drugą stronę ...
speed555
29-11-2007, 09:07
nio dokladnie, fajniejsze sa z zewnetrzna czescią czarną.
a co szanowni forumowicze sadza o tym softbox'ie?
http://allegro.pl/item276024996_profesjonalny_softbox_60x60_cm_quant uum_fvat.html
co wogole powinien miec softbox aby dalo sie go zamocowac do lampy 430EX zaczepionej na statywie?
co wogole powinien miec softbox aby dalo sie go zamocowac do lampy 430EX zaczepionej na statywie?
Odpowiedni adapter.
Odpowiedni adapter.
"W softboxach zastosowano pierścień mocujący typu bowens."
to wystarczy?
czy ktos kto uzywa softbox'a i lampy moglby opisac jak to sie ze soba laczy (statyw, lampa i softbox)?