Zobacz pełną wersję : Tamrony dwa ... dylematy dwa.
Witam, przeczytałem na CB juz chyba wszystko o dwóch szkłach tamrona a minanowicie 28-75 2,8 i 17-50 2,8. Stoje własnie na progu zakupu jednego z tych przedstawionych szkieł.
O co mi w sumie chodzi .. a wiec o to ze liczę ze kupie dobre szkło 28-75 (ze egz bedzie ostry juz od 2,8) i ze posłuży mi długo. Mailem go pożyczonego na sesji od kolegi i spisał sie znakomicie. Ale kusi mnie tez szerszy kąt, czyli wspomniana 17stka. Pytanie zasadnicze czy 17-50 jest tez takie egzemplarzo-felerna jak 28-75 ? (choc to opinie na CB sa tez rozne). Czy istnieje tez realne zagrożenie na trafienie na mydlane szkło w przypadku 17-50 ?
I jeszcze do czego beda mi słuzyc ? Głownie fotografia slubna - wiem wiem .. 28 mm to wąsko ale ja juz sobie z tym poradze :)
Powiem wam jeszcze gdzie chce zamowic. W agito.pl. Dlaczego ? Dobra cena i ... zgodnie z prawem konsumenckim moge w ciagu 10 dni odesłac (w przypadku gdy byłby felerny) bez tłumaczenia. No i jeszcze maja dobre i tanie raty.
Uprzejmie prosze o pomoc w tej kwestii.
Skoro wiesz, że możesz zwrócić i wymienić to problem egemplarzo-felerny jest rozwiązany, zatem odpowiedz sobie na pytanie czy wolisz szeroki kąt czy większą ogniskową. Ja jestem na 17-50 ponieważ potrzebny mi taki kąt widzenia. Skoro ci potrzebny do ślubów i uważasz, że 28mm w takiej fotografii sobie pradzisz to mi się nasuwa tylko jedno rozwiązanie z tych dwóch: 28-75.
PS. patrząc po stopce to zawsze 17-28 możesz wyciągać z kit'a. Ciemny bo ciemny, ale jakościowo w tym zakresie daje rady.
ryszard_ochódzki
22-11-2007, 10:47
O Tamronach było już parę wątków. Ktoś bardzo słusznie zauważył, że w większości na forum znajdziesz raczej opisy wpadek, wadliwego sprzętu, problemów z serwisem. Jednak jest też bardzo dużo osób, które są zadowolone z tych szkieł (w tym ja :). Moja rada:
Przypnij, pstryknij, oceń i jak coś będzie nie dobrze (BF/FF) to zwróć. Nie ocenisz danego egzemplarza na nosa. Trzeba zrobić parę fotek.
ja do szerokiego konta używam kita, a od 28 już raczej Tamrona.
Pozdrowienia
Zawsze możesz zminimalizować możliwość trafienia na mydło kupując obiektyw od kolego Cichego.
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=8802635
"(...)KAŻDY wysyłany egzemplarz jest testowany i sprawdzana ostrość obiektywu przy świetle 2.8 ! Nie ma możliwości otrzymania "mydlanego" egzemplarza."
Ja kupiłem i jestem zadowolony.
potwierdzam, tez kupilem od Cichego tamrona 17-50/2.8 i dziala bez zarzutu.
inna sprawa, ze w wyniku mojej nadgorliwosci pofatygowalem sie osobiscie do Poznania, przetestowac dodatkowo sprzet u Cichego na chacie ;]
podpialem piec egzemplarzy tamronow i kazdy dawal identycznie dobry obraz - bez "mydla".
bierz kredyt z Lukas Bank (w 15 min dostaniesz - bez zadnych zaswiadczen itp) i wciagaj tamrona od Cichego /bo niestety u niego tylko za gotowke/
pzdr
Dorzucę swoje 3 grosze, jako że jestem świeżutko po rozmowie telefonicznej z serwisem Tamronów, gdzieś na Wybrzerzu. Swojego Tammiego 28-75 kupiłem jakieś 2 lata temu i byłem bardzo zadowolony. Był ostry jak brzytwa od pełnej dziury (nie dziwota - od Cichego). Ale jak to się często zdarza, po upływie okresu gwarancyjnego zrobiło się bardzo słabo. Dopiero przymknięcie do 5,6 pozwala robić normalne zdjęcia.
I cóż, zadzwoniłem, odebrał uprzejmy pan, wysłuchał, co mam do powiedzenia i powiedział, że takie rzeczy są niestety w Tamronach dosyć częste ze względu na jakość zastosowanych materiałów. Dotyczy to zarówno elementów obudowy, szkieł jak i powłok. Ewentualna naprawa polega na wymianie poszczególnych części mechaniki lub optyki. Można też, ale bez jakiejkolwiek gwarancji próbować ustawiać w osi soczewki. Koszty takich napraw stanowią znaczną część wartości obiektywu, co powoduje, że nie ma to większego sensu.
Tak więc o naprawach pogwarancyjnych należy zapomnieć. Wiem, że Cichy oferuje teraz za dodatkową opłatą możliwość przedłużenia okresu gwarancyjnego, dlatego jeśli już decydujemy się na Tammiego, to sugerowałbym skorzystać z tej opcji.
Tamrony to dobre szkła - dopóki działają. Kiedy zaczynają się jakieś problemy, to niestety producent na nas siusia :(
no wlasnie zapomnialem napisac, ze po przeczytaniu wielu historyjek i opini na temat serwisu pogwarancyjnego tamrona, kupilem obiektyw z przedluzona o 2 lata gwarancja - za doplata 150 pln ;]
przynajmniej spie przez to spokojniej ;)
http://canon-board.info/showthread.php?t=21461
http://canon-board.info/showthread.php?t=16428
http://canon-board.info/showthread.php?t=12678
Na przyszłość naprawdę polecam http://canon-board.info/search.php - wystarczy wpisać np '28-75' albo '17-50' i zaznaczyć szukanie tylko w tytułach...
Witam, przeczytałem na CB juz chyba wszystko o dwóch szkłach tamrona a minanowicie 28-75 2,8 i 17-50 2,8. Stoje własnie na progu zakupu jednego z tych przedstawionych szkieł.
O co mi w sumie chodzi .. a wiec o to ze liczę ze kupie dobre szkło 28-75 (ze egz bedzie ostry juz od 2,8) i ze posłuży mi długo. Mailem go pożyczonego na sesji od kolegi i spisał sie znakomicie. Ale kusi mnie tez szerszy kąt, czyli wspomniana 17stka. Pytanie zasadnicze czy 17-50 jest tez takie egzemplarzo-felerna jak 28-75 ? (choc to opinie na CB sa tez rozne). Czy istnieje tez realne zagrożenie na trafienie na mydlane szkło w przypadku 17-50 ?
I jeszcze do czego beda mi słuzyc ? Głownie fotografia slubna - wiem wiem .. 28 mm to wąsko ale ja juz sobie z tym poradze :)
Powiem wam jeszcze gdzie chce zamowic. W agito.pl. Dlaczego ? Dobra cena i ... zgodnie z prawem konsumenckim moge w ciagu 10 dni odesłac (w przypadku gdy byłby felerny) bez tłumaczenia. No i jeszcze maja dobre i tanie raty.
Uprzejmie prosze o pomoc w tej kwestii.
z tego co słyszałem to bardzie felerny jest właśnie 17 50 a nie 28 75
jestem szczęśliwym właścicielem tego drugiego
ale na super ostrość przy 2,8 to bym nieliczył (to tylko w L-kach i też nie zawsze...)
moze w Japonii znajdziesz taki egzemplarz :)
zadowalająca jest od f:4
mi to wystarcza
Dziekuję za podpowiedzi choc nie sa one dosc optymistyczne zwłaszcza te o tym iz po gwaracji obiektyw umiera w mydlanej smierci. To dosc powazna sprawa. Ale co słusznie kolega zuwazył na forum sa faczej feralne watki i historie, wiec licze ze moj takowy nie bedzie.
Tami 28-75 zamowiony w agito.pl i czekam na niego. Jak tylko podepne i zrobie testy, uzupełnie wątek o moje doświdczenia.
ps. i jeszcze cos nt. zakupu od Cichego. Ponoc te szkła własnie roznie działaja z roznymi body wiec zakup poprzez wysyłke i tak nie da mi mozliwosci podpiecie pod moje body i przesettowania konkretnego szla. Wyvieczka raczej nie wchodzi w gre.
Ale taka nasuwa mi sie konkluzja. Obiektyw ten (28-75) otrzymał kilka nagród, spory kawałek tego swiata (canonierów) nim foci .. wiec nie moze byc zle !
pozdrawiam
Ale taka nasuwa mi sie konkluzja. Obiektyw ten (28-75) otrzymał kilka nagród, spory kawałek tego swiata (canonierów) nim foci .. wiec nie moze byc zle !
pozdrawiam
no własnie a są tacy co zadnych testów nierobią i tez sa zadowoleni
a juz wogóle niepolecam testu przy 2.8 bo tego zaden tani model canona czy tamrona niezda
jsemeniuk
24-11-2007, 05:19
A tam głupoty gadacie, mój EF-S 17-55 po podpięciu do 20D był ostry jak brzytwa już od F2.8 :wink:
A żeby nie było że tanie obiektywy nie potrafią... moja 50tka wali żyletę od F1.8 :mrgreen:
zejleman
24-11-2007, 14:26
Dorzucę swoje 3 grosze, jako że jestem świeżutko po rozmowie telefonicznej z serwisem Tamronów, gdzieś na Wybrzerzu. Swojego Tammiego 28-75 kupiłem jakieś 2 lata temu i byłem bardzo zadowolony. Był ostry jak brzytwa od pełnej dziury (nie dziwota - od Cichego). Ale jak to się często zdarza, po upływie okresu gwarancyjnego zrobiło się bardzo słabo. Dopiero przymknięcie do 5,6 pozwala robić normalne zdjęcia.
I właśnie mnie to przeraża :(
Te Tamrony są wrażliwe na warunki zewnętrzne (piasek, wilgoć)
Może ktoś mi powie jak wygląda sprawa z Sigmą 24-60/2.8 lub 28-70/2.8?
Warto czy tak gdzieś wyczytałem very do d...
I właśnie mnie to przeraża :(
Te Tamrony są wrażliwe na warunki zewnętrzne (piasek, wilgoć)
ja po czesci z tego powodu pozbylem sie Tamrona choc jeszcze nic mu nie dolegało.. wolalem za wczasu wydac wiecej kasy na L niz potem wysylac tamiego od serwisu do serwisu, placic z telefony itp..
Tamron to dobre szklo ale wystarczy jedna wpadka i szlag trafia ta "fajnosc" :(
co do drugiej czesci Twojego pytania - korzystalem z 2 Tamronow - 17-35 i 28-75.. przez rok, moze poltora udalo mi sie nic nie zassac do srodka (góry, plaza, las i inne miejsca z masa paskudztwa tylko czekajacego by wepchac sie do jakiegos obiektywu :mrgreen: ).. szkla spisywaly sie dobrze i na etapie gdy poszly w swiat, nie moglem narzekac na ich dzialanie.. teraz mam spokojna glowe i dobrze mi z tym 8-)
moja rada przy kupnie tamrona - doplac za 4 letnia gwarancje.. gdy ja tworzylem system, takiej mozliwosci jeszcze nie bylo..
.. wracając do wątku, Tami doszedł, z pobieżnych testów jakie wykonałem na BF i FF wychodzi pozytywnie, nie widze tendencji do cytowanych zjawisk. sprawa ma sie podobnie na ostrosci przy 2,8. Postaram się napisac cos wiecej jak wyjde z nim w teren. Na razie wracając z pracy mam noc wiec ....
Dziękuje wszystkim za rady i przestrogi. Pożyjemy zobaczymy .. w każdym badz razie ide w storne swiatła (shrek nie szedł) :)
ja po czesci z tego powodu pozbylem sie Tamrona choc jeszcze nic mu nie dolegało.. wolalem za wczasu wydac wiecej kasy na L niz potem wysylac tamiego od serwisu do serwisu, placic z telefony itp..
Tamron to dobre szklo ale wystarczy jedna wpadka i szlag trafia ta "fajnosc" :(
co do drugiej czesci Twojego pytania - korzystalem z 2 Tamronow - 17-35 i 28-75.. przez rok, moze poltora udalo mi sie nic nie zassac do srodka (góry, plaza, las i inne miejsca z masa paskudztwa tylko czekajacego by wepchac sie do jakiegos obiektywu :mrgreen: ).. szkla spisywaly sie dobrze i na etapie gdy poszly w swiat, nie moglem narzekac na ich dzialanie.. teraz mam spokojna glowe i dobrze mi z tym 8-)
moja rada przy kupnie tamrona - doplac za 4 letnia gwarancje.. gdy ja tworzylem system, takiej mozliwosci jeszcze nie bylo..
Ja to wiele razy rozważałem, ale dołożenie tysiąca do L 4 mija się z celem - dla mnie za ciemne. A o 2,8 szkoda gadać - cena.
Ja to wiele razy rozważałem, ale dołożenie tysiąca do L 4 mija się z celem - dla mnie za ciemne. A o 2,8 szkoda gadać - cena.
masz racje, jest ciemne ale u mnie robi jako "spacerzoom" a gdy potrzebuje swiatla to w gre wchodza 50'tka 1.4 i juz niebawem 30'tka 1.4.. a is to fajna i przydatna rzecz :-)
Jeśli już mowa o awaryjności to powiem słów kilka (w końcu info z pierwszej ręki :) )
Tamrony RZADKO wracają do serwisu, ale się jednak zdarza.
28-75 nie miałem ani jednego przypadku, by obiektyw się popsuł w trakcie użytkowania. Z usług serwisu korzystałem jednak w przypadku tego obiektywu w celu justowania - szkła nowe "mydlane". Po takiej regulacji obiektyw jest w 100 % sprawny i nie zdarzyło się jeszcze by się w trakcie użytkowania "rozregulował". Dodam, że właśnie 28-75 jest bardziej podatny na "niedoregulowanie" w fabryce i można trafić na mydełko, jeśli się tego nie sprawdzi przed zakupem.
17-50 - tu sprawa ma się inaczej. Do serwisu wracały obiektywy w trakcie użytkowania - psuł się mechanizm zoom (kilka egzemplarzy z ostatnich partii wyprodukowanych w Chinach). Widocznie był tam jakiś błąd fabryczny. Dużo lepiej ma się sprawa z ostrością szkieł - tu jest o wiele lepiej niż w 28-75, aczkolwiek sprawdzać trzeba. No i ten osławiony FF na szerokim kącie. Tu niestety nic się nie da zrobić - szeroki kąt, bardzo mały zakres pierścienia AF i niedokładny napęd - wszystko to się składa na kiepskie ostrzenie. Na szczęście ktoś wpadł na metodę ostrzenia na 50mm :)
Jest jeszcze sprawa luzowania się pierścienia z gwintem na filtr - zdarza się to w 17-50 nie wiem dlaczego, bo zasada jest taka sama, jak w 28-50. Wykręcają się 3 śrubki pod plastikową osłoną przy soczewce. Zawsze odradzam naprawę tego na własną rękę - najpewniej odesłać do serwisu, można skorzystać też z usług zegarmistrza, ale nie jestem pewien, czy nie ma ryzyka utraty gwarancji, trzeba by było zapytać dystrybutora - w końcu chodzi tylko o dokręcenie śrubek a nie o rozbieranie obiektywu.
Na koniec dodam, że odkąd szkła produkowane są w Japonii (28-75 i 17-50) nie miałem żadnych napraw gwarancyjnych (już dobre parę miesięcy spokoju).
Pozdrawiam :)
28-75 nie miałem ani jednego przypadku, by obiektyw się popsuł w trakcie użytkowania. Z usług serwisu korzystałem jednak w przypadku tego obiektywu w celu justowania - szkła nowe "mydlane". Po takiej regulacji obiektyw jest w 100 % sprawny i nie zdarzyło się jeszcze by się w trakcie użytkowania "rozregulował". Dodam, że właśnie 28-75 jest bardziej podatny na "niedoregulowanie" w fabryce i można trafić na mydełko, jeśli się tego nie sprawdzi przed zakupem.Mój się niestety rozregulował już po gwarancji, więc nie miałem możliwości pozawracania Ci głowy. Ale to nie FF/BF tylko w ogóle mydło po całości. Myślę, że musiały się minimalnie poprzesuwać soczewki. Mechanicznie działa dalej ale trzeba do 5,6 przymykać.
Mój się niestety rozregulował już po gwarancji, więc nie miałem możliwości pozawracania Ci głowy. Ale to nie FF/BF tylko w ogóle mydło po całości. Myślę, że musiały się minimalnie poprzesuwać soczewki. Mechanicznie działa dalej ale trzeba do 5,6 przymykać.
100 % się rozregulował, obniżenie właściwości szkła po roku używania można włożyć między bajki.
100 % się rozregulował, obniżenie właściwości szkła po roku używania można włożyć między bajki.Ja też nie sądzę żeby szkło się "zestarzało" tylko poprzesuwało. Rzecz w tym, że nikt mi tego nie chce naprawić :(
to sie lekko pocieszyłem z tym 28-75 :) a moze ktos mi powiedziec ile kosztuje takie ewentualne justowanie szkła ?
to sie lekko pocieszyłem z tym 28-75 :) a moze ktos mi powiedziec ile kosztuje takie ewentualne justowanie szkła ?W Polsce ta usługa jest bezcenna, bo nikt tego nie robi.
W Polsce ta usługa jest bezcenna, bo nikt tego nie robi.
Na Żytniej sie pytaliście? Na wizytówce jak byk napisali że są autoryzowanym serwisem m.in. tamrona.
Na Żytniej sie pytaliście? Na wizytówce jak byk napisali że są autoryzowanym serwisem m.in. tamrona.http://canon-board.info/showthread.php?t=18670
http://canon-board.info/showthread.php?t=18670
Znam ten wątek, lecz skoro na żytniej chwalą się że również tamrona serwisują to powinno się tam udać. Zresztą Zielony chyba niedawno pisał że naprawiał tam tamrona.
masz racje, jest ciemne ale u mnie robi jako "spacerzoom" a gdy potrzebuje swiatla to w gre wchodza 50'tka 1.4 i juz niebawem 30'tka 1.4.. a is to fajna i przydatna rzecz :-)
Zgadza się, to szkło idealnie sprawdza się w plenerze, a nieco gorzej w kameralnych warunkach, ale stabilizacja w pewnym stopniu niweluje tę niedogodność.
Pozdrówka
A co myślicie o sigmie 18-50 2.8 jako alternatywa dla tamrona 17-50 2.8?
jest czerstwa na rogach obrazu gdzie tamron tam sobie bardzo dobrze daje rady zatem moim zdaniem nie warto zmieniać tamrona na sigme.
Tamron bije sigmę na łeb.
.. wracając do wątku, Tami doszedł, z pobieżnych testów jakie wykonałem na BF i FF wychodzi pozytywnie, nie widze tendencji do cytowanych zjawisk. sprawa ma sie podobnie na ostrosci przy 2,8. Postaram się napisac cos wiecej jak wyjde z nim w teren. Na razie wracając z pracy mam noc wiec ....
Dziękuje wszystkim za rady i przestrogi. Pożyjemy zobaczymy .. w każdym badz razie ide w storne swiatła (shrek nie szedł) :)
na dzień dzisiejszy to bym polecał to szkiełko:
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/canon_1855_3556is/index.htm
ale widze że już za późno:-)
jeśli ostrość z tego testu potwierdzi się w praktyce to sigma i tamron pomimo że mają f2.8 zapewne odnotują duży spadek w sprzedaży.
Ale sigma bije tamrona serwisem. I czy nie warto mieć trochę gorszy obiektyw, ale za to zapewniony spokój ducha? ;-)
Ale sigma bije tamrona serwisem. I czy nie warto mieć trochę gorszy obiektyw, ale za to zapewniony spokój ducha? ;-)
ale ja piszę canonie:-)
Wiem :) A ja do poprzednich postów chciałem się odnieść, tylko przeglądarka mi coś robi kawały i nie chce cytować :/
A co do Canona, to nawet sensowenie to wygląda.
Oczywiście, że lepsze szkło. Serwis tamrona jest kiepski, ale to jak sądzę kwestia czasu. Znajomy fotoreporter ma sigmę. Już 6 razy w ciągu 2 lat była w serwisie.....
A co on z nią robi? Gwoździe wbija? ;)
Co to za sigma? Aż zastanawiające, że po tych wszystkich naprawach jeszcze mu jej nie wymienili albo że nie przeszedł na Canona.