Zobacz pełną wersję : Zamiennik OC-E3 Canon
asdfasfd
21-11-2007, 19:53
http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?products_id=1034
Wreszcie jest zamiennik za normalne pieniądze... chce ktoś kupić oryginalny, mało używany OC-E2 canona za 150zł? :) Ja wolę ten z 3-krotnie dłuższym kablem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przejrzałem jeszcze ofertę. Całkiem sporo dobrych zamienników. Jeżeli ktoś chce to mogę jeszcze sprzedać oryginalną osłonę ET-67 :P
Czy ktoś z forumowiczów testował ten zamiennik??? Czy działa poprawnie z E-TTL 2 ???
fajna oferta i cena jak ktoś przetestuje to chyba się skuszę.
Mam jeszcze pytanie czy jest sposób na takie rozwiązanie:
jedna lampa na body w sankach a druga na takim kabelku i wszystko w e-ttl?
lub jeśli nie to 2 na kablu z e-ttl bo ten canonowski bezprzewodowy patent sterowany IR mi nie pasuje
Oskarone
22-11-2007, 01:39
Ja właśnie zamówiłem :) Jak go dostanę to coś o nim skrobnę
ja jutro chyba tam podjade i przetestuje na szybko, może sobie kupie jak mi sie spodoba i coś napisze tak czy inaczej, zawsze można przeciąć kabelek i wydłużyć ile potrzeba, ewentualnie met. prób i błędów sprawdzić do jakiej długości sobie poradzi....
Pozdrawiam.
Dziwne tylko, że coś tak potrzebnego pojawiło się na tyle późno, w końcu ilu osobom nie podobało się to że Canon każe sobie płacić 3 razy więcej za 3 razy krótszy kabel? ;)
barbarianhord
23-11-2007, 00:29
Z tym wydłużaniem kabelka to bym uważał przekrój kabla x długość = spadek impulsu elektrycznego.
asdfasfd
23-11-2007, 20:13
Z tym wydłużaniem kabelka to bym uważał przekrój kabla x długość = spadek impulsu elektrycznego.
Chyba to nie jest problem bo lampę może wyzwolić dosyć słaby impuls, ale nie wiem bo nigdy się tym nie interesowałem...
skoro kable do synchronizacji lampy w studio mają po 5 metrów i działają, to sądzę, że przy tej długości spadek jest na tyle nie znaczny, że nie robi problemów.
Przejadę się jutro do stodoły i jak będzie to kupię, jak nie to zamówie na alledrogo.
W stodole nie słyszeli o takim ustrojstwie, a oryginalny kabel miał aż 1 (słownie sztuk jeden) sprzedawca.
Zamówiłem na alledrogo i czekamy.
skoro kable do synchronizacji lampy w studio mają po 5 metrów i działają, to sądzę, że przy tej długości spadek jest na tyle nie znaczny, że nie robi problemów.
Przejadę się jutro do stodoły i jak będzie to kupię, jak nie to zamówie na alledrogo.
Problemem jest nie przeniesienie sygnału do błysku (jak ma to miejsce w kablu synchro w studio) ale dwukierunkowa transmisja danych celem obslugi automatyki.
Zamawiam ten kabel w nadchodzącym tygodniu. Zdam relacje jak tylko sie pojawi.
Ja po 1 grudnia (wpłynięcie drobnych $ na konto) też chyba sobie zakupię kabelek :) Jeszcze 6 grudnia dojdzie wireless transmitter, na gwiazdke pierwsza L-ka... Ach, święta :D
Oskarone
28-11-2007, 00:48
Ja już swój mam działam całkiem dobrze. Jedyne co mnie trochę drażni to to że kabel jest dość mocno skręcony i ciężko go rozciągnąć do tych 1.8m jeżeli lampa stoi na statywie, ale poza tym to ok
asdfasfd
28-11-2007, 04:26
Ja już swój mam działam całkiem dobrze. Jedyne co mnie trochę drażni to to że kabel jest dość mocno skręcony i ciężko go rozciągnąć do tych 1.8m jeżeli lampa stoi na statywie, ale poza tym to ok
To, że jest mocno skręcony jest normalne. Ten canon ma to samo i zostawiłem go maksymalnie rociągniętego na całą noc i było lepiej.
Oskarone
28-11-2007, 19:46
To, że jest mocno skręcony jest normalne. Ten canon ma to samo i zostawiłem go maksymalnie rociągniętego na całą noc i było lepiej.
Dobry pomysł wypróbuję go dziś w nocy, ale i tak zastanawiam się jeszcze czy nie przedłużyć go o jakieś 2m
No żeby nie było.... przesyłka z Krakowa dotarła szczęśliwie.
Kabelek przyzwoicie wykonany. To że jest skręcony, to pewnie z czasem się wyrobi.
E-TTL II działa bez zarzutu.
A oto mały sample strzelony dziś. W przedpokoju.
Aparat: Canon 30D, szkło 50mm 1.8 II i lampa Speedlite 430 EX.
KASIA (http://www.digart.pl/zoom/1310403/Kasia.html)
speed555
29-11-2007, 09:13
nio, dzieki chlopaki za linka - czegos takiego wlasnie szukalem:)
zamówiłem po twoim zdjęciu bez zastanowienia ;) hihi, trzeba mi było takiego strzału:), niedługo dotrze to sie podzielę wrażeniami :) pozdrawiam.
Calliactis
03-12-2007, 20:18
Ja dzisiaj kupiłem - na miejscu i od ręki... Te 180cm to trochę przesadzone - ciężko go rozciągnąć do pełnej długości - a już na pewno nie kiedy lampa jest na statywie. Z przyjemnością mogę zaś powiedzieć, że jest świetnie wykonany i działa bez zarzutu - przenosi wszystko - ETTL / ETTL II (testowany na 30D + 550EX / 350D + 550EX / 40D + 580EX)...
Ciekawy jestem, czy dałoby się połączyć dwa takie... Jak myślicie?
Wtedy to już (po maksymalnym naciągnięciu 360cm) nie potrzeba się męczyć z cięciem - tylko kupi się 2 lub 3 sztuki - i połączy :) - w cenie jednego oryginalnego Canon'a...
Mój już idzie pocztą.
Ja myślałem o wstawieniu złączki DIN (stereo) akurat ma 5 bolcy - chyba że macie coś mniejszego niż stary DIN i przedłużeniu o jakieś 2m
Ja mam inne pytanie: ile tak "na oko" ma nie rozciągniety kabel? Przy reporterce, trzymając lampę w jednej łapce, body w drugiej, nie chciał bym sobie z niego skakanki robić.. :)
Pozdrawiam,
mnie też zastanawia czy ten kabel z kolei w reporterce nie będzie za długi. może ktoś sprawdzić?:)
no mój odbieram jutro na poczcie bo właśnie przyjechał a z tym dinem to całkiem fajny pomysł, dobrać tylko odpowiedni kabelek (nie za cienki, nie za gruby) i zrobić tak żeby można było sobie odpinać wstawkę i w razie czego mieć fajny taki jak kupiony do reporterki jak to nazywacie, a jak potrzeba to wpinać no powiedzmy dodatkowe 3m takiego nieposkręcanego jakiegoś 5-cio żyłowego i spokojnie postawić lampę na statywie...dobrze myślę czy się zapendziłem :)
pozdrawiam
no właśnie odebrałem sobie kabelek z poczty no i napisze tak: tak jak przyjechał skręcony to on ma jakieś 35 cm, a 180 to chyba miał oryginalny przed skręceniem, ale jak pisali koledzy jest nawet solidnie wykonany tylko trochę twardy no i stawiając na statywie bałbym się go nawet trochę pociągnąć, chyba wstawię z ciekawości ze 3 m jakiegoś miękkiego normalnego na jakichś złączkach (ten din może być oki) bo jak na razie to tylko do ręki sie nadaje.
Chyba że ktoś zrobi to pierwszy to niech napisze jak działa
pozdrawiam
Dziś byłem w sklepie i wpadł mi pomysł że może by udało sie zastosować wtyki od sieci komputerowej. tylko czy są gniazda na kabel albo czy zmieści się to w obudowach?
no gniazd nie widziałem ale są takie złączki do których z obu stron wtyka się rj45, w sumie powinno się nadać ale te połączenia są mało solidne....
Witam
Tu #37:
http://canon-board.info/showthread.php?t=12708&page=4
jest fajny sposób.
no zapomniałem o starym dobrym kabelku telefonicznym 6-cio żyłowym, będzie jak znalazł do tego celu, trzeba tylko znaleźć jakieś fajne gniazdka może bez wmontowywania ich do tych plastików al;e na zwykłą przedłużkę...
tylko nie bardzo rozumiem zasadność takiej kombinacji.
przy ustawieniu światła powiedzmy z boku pomiar E-TTL jest zbędny.
Ustawia się lampę na statywie, łączy normalnym kablem, ustala siłę błysku i po krzyku.
A kabel świetnie sprawdza się w jednym ręku masz puchę, w drugim lampę - reportertka, sportowe ujęcia.
Robert_Ploch
05-12-2007, 14:56
Ja wlasnie tez swoj odpakowalem i 180 cm to on nie ma na bank, po rozciagniaciu jakies 150 wychodzi. Ale i tak nie ma co narzekac, bo moj zamysl byl taki, zeby lampe w lapie trzymac, a dlugiego lapska nie mam :)
tylko nie bardzo rozumiem zasadność takiej kombinacji.
przy ustawieniu światła powiedzmy z boku pomiar E-TTL jest zbędny.
Ustawia się lampę na statywie, łączy normalnym kablem, ustala siłę błysku i po krzyku.
I właśnie po to potrzebny jest E-TTL. By zaoszczędzić czasu/fatygi/strzelonych klatek/światłomierza i nie musieć samemu ustalać siły błysku.
tylko, że E-TTL mierzy ci siłę błysku od obiektywu do obiektu.
Jak lampę masz gdzieś z boku to dane przekazywane do niej nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
A co do ustawień, to ja jakoś sobie radzę z ustawieniem lamp studyjnych.
hmm, a nie po to właśnie w E-TTLu są dwa błyski aby przy pierwszym pomiarowym aparat odpowidnio ustawił ekspozycję gdziekolwiek lampa by nie stała (a te odległości od obiektywu to są mniej ważne)??
Mylę się??
IMHO nie wydaje mi się żeby od obiektywu do obiektu. zresztą kabel przenosi dane e-ttl, więc to raczej nie jest zbędny bajer.
z moich obserwacji wynika iż przekazywanie informacji o odległości do aparatu z obiektywu służy do ustalania siły błysku wstępnego i dostosowaniu czasu otwarcia migawki przy trybie AV z lampą( zmienia się w zależności od ogniskowej i od tego czy lampa jest czy nie jest włączona /40d - w CF ustawiania czasu dla lampy auto) - to tylko obserwacje -jak ktoś ma z canona to chętnie poczytam.
tylko, że E-TTL mierzy ci siłę błysku od obiektywu do obiektu.
Jak lampę masz gdzieś z boku to dane przekazywane do niej nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
A co do ustawień, to ja jakoś sobie radzę z ustawieniem lamp studyjnych.
E-TTL mierzy światło jakie dociera do obiektywu (zazwyczaj odbite od fotografowanego przedmiotu). I nie ma tu nic do rzeczy usytuowanie lampy...
Robert_Ploch
06-12-2007, 14:22
mam wrazenie, ze ten kabelek dobrze dziala jedynie z lampani canona... bo z moim metz'em to jakas kaszana jest... kazde zdjecie przepalone na maxa... juz definitywnie sie przekonalem, ze nie ma sensu oszczedzac i kupowac jakiegos badziewia typu metz, tamron itp... jesli nie chce sie miec problemow :)
Ja też mam mtza - sprawdź gdzie masz pomiar ostrości i jak tam wygląda naświetlnie.
Jeśli się pamięta że e-ttl jest powiązany z punktem AF jest wszystko OK.
Możesz też zmienić tryb pracy E-ttl na uśredniony w CF
Robert_Ploch
07-12-2007, 00:30
nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi... moglbys troche jasniej :)
zmiana e-ttl na usredniony nic nie pomogla... zdjecia jak byly maksymalnie przepalone tak sa nadal...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
chyba zaraz uwierze, ze mam jakies "magiczne" rece...
robie zdjecie: lampa na kablu dokladnie w miejscu stopki, czyli nad wizjerem -> zdjecie przepalone, prawie biale....
robie zdjecie: lampa na stopce, bez kabla, te same parametry ekspozycji -> zdjecie poprawnie naswietlone...
o co chodzi?????
chyba zaraz uwierze, ze mam jakies "magiczne" rece...
robie zdjecie: lampa na kablu dokladnie w miejscu stopki, czyli nad wizjerem -> zdjecie przepalone, prawie biale....
robie zdjecie: lampa na stopce, bez kabla, te same parametry ekspozycji -> zdjecie poprawnie naswietlone...
o co chodzi?????
Obawiam się, ze masz uszkodzony kabelek... albo któryś styk nie kontaktuje...
O ile dobrze kojarzę, jeśli informacje ETTL nie są przekazywane, to lampa wali pełną mocą...
wczoraj przyszła mi paczka z kabelkiem. Wczesniej uzywałem oryginalnego Canonowskiego na spółkę z kumplem. Nie widze rożnic - kabel dziaa zupełnie jak oryginalny.
Jednak faktycznie - nie jest wcale długi. Jest bardzo mocno skręcony i na pierwszy rzut oka wyglada tak jak dlugosc oryginalu.
Robert_Ploch
07-12-2007, 20:15
tak jak napisal kolega gzak... zapewne musze miec uszkodzony kabelek... w poniedzialek odsylam do sklepu i maja mi wymienic
donald7000
09-12-2007, 00:12
A czy w praktyce uzywa ktos tego kabelka i "sprytnego" uchwytu do oddalenia lampy od body ale na jakies 50 cm ?
Widzialem takie ustrojstwa u reporterow na programach w Fasion TV.
Nie oglądałem na tv ale znalazłem na allegro
http://www.allegro.pl/item276163149_manfrotto_233_uchwyt_lampy_gwarancja _f_vat.html
http://www.allegro.pl/item280257638_uchwyt_do_lampy_blyskowej_fotoceli_p raktyczny_.html
Ktoś to testował z cięższa lampą typu 580 czy metz.
Jak to w praktyce wygląda?
Kupiłam pierwszego dnia jak wszedł do foto-tipa...
Zawiodła mnie jego długość (ech-kobiety ;) )- na bank nie ma tych obiecywanych centymetrów a na statywie go stawiać i rozciągać- karkołomne zadanie- lubię i swoją lampę i swój statyw (mimo obciążenia statywu stabilne to połączenie nie jest w najmniejszym stopniu).
Z lampą 580EX II też ciężko podpiąć stabilnie -przez mocowanie lampy.
I czasami nie łapie e-ttla- nie z winy podpięcia lampy tylko styki w sankach przy body nie stykają- zastanawiam się czy nie wymienić...
M.I.L.O.
27-12-2007, 23:21
Kupiłem kabelek i niestety, ale jeden przewód oderwał się od lutowania w kostce przy lampie. Chciałem reklamować, ale pech chciał, że spadła mi lampa z podpiętym kabelkiem i się połamała w nim kostka. Po zlutowaniu na razie działa ok. Koledze też padł ten kabelek, ale nie wiem, jak u niego się sprawa potoczy, pewnie będzie reklamować. Wg. mnie jest on źle zaprojektowany. Skoro lampę odciągamy od korpusu często na lewą stronę to końcówka zawsze się napręża gdyż kabel wychodzi od kostki przy lampie również z lewej strony. Efektem tego mogą być właśnie oderwane przewody.
donald7000
28-12-2007, 22:58
Ja tez sobie kupilem, wykonanie nawet mnie zaskoczylo, zwlaszcza gwintowana stopka pod jakis statyw, ale to ze jakis niedouczony konstruktor wykombinowal wyjscie przewodow po tej samej stronie to juz szczyt glupoty.
Mnie do jakiegos bracketu chyba wystarczy.
I czasami nie łapie e-ttla- nie z winy podpięcia lampy tylko styki w sankach przy body nie stykają- zastanawiam się czy nie wymienić...
m.in dlatego staram się unikać "zastępczych" rozwiązan, kupiłem kabel, ale oryginał (OC-E3, wprawdzie 2x droższy, kto bogatemu zabroni:smile: ) i narazie żadnych problemów, kabel jakby grubszy ale bardziej miękki, a co do długości to napewno nie jest krótszy, a może nawet minimalnie dłuższy, mocowanie uszczelnione jak w lampie, poprostu komplecik:p
:twisted:
Hehe, ponieważ nie byłem w stanie nigdzie dostać kabla oryginalnego, a zależało mi na czasie, zdecydowałem się kupić zamiennik. Zamówiłem w e-cyfrowe.pl i dosyć szybko otrzymałem potwierdzenie, że kabelek czeka w magazynie.
Szczęśliwie dla mnie sklep mieści się w Warszawie, więc mogłem pojechać osobiście. I to naprawdę duże szczęście, bo zaraz po odebraniu kabelka udałem się do samochodu, gdzie pędzony ciekawością podłączyłem kabelek i ... a no nic. Cisza.
Wróciłem do sklepu, przyszedł Pan technik, posprawdzał, pokręcił i też mu się nie udało wyzwolić choćby jednego błysku. Sprawdził, ze lampa zamontowana bezpośrednio na stopce działa prawidłowo i następnie zniknął na chwilę na zapleczu i przyniósł kolejny egzemplarz kabelka. Podłączył i ... jest postęp. Działa zoom lampy. Niestety dalej nie błyska.
W sumie sprawdziliśmy wszystkie 5 kabelków, jakie mieli w magazynie i niestety żaden z nich nie był w stanie wyzwolić błysku. Skończyło się tym, że odebrałem kasę i musiałem obejść się smakiem. Kabla nie mam dalej i poluję na oryginał.
Muszę podkreślić, że sklep zachowywał się jak najbardziej w porządku, nie robił żadnych problemów i zrobił wszystko, co mógł, żebym wyszedł od nich ze świadomością, że byłem obsłużony zgodnie z prawidłami.
Niestety moja przygoda stawia pod dużym znakiem zapytania jakość produktu. Zastanawia mnie, jak to jest możliwe, że producent nie jest w stanie porządnie wykonać tak banalnej konstrukcji, jaką jest zwykły kabelek. Przecież tam nie ma żadnej elektroniki. Dwie wtyczki i kawałek kabla. Coraz bardziej nie pojmuję jakim cudem udało im się wyprodukować choćby jeden działający grip.
No i rada. Jeśli planujecie zakupić ten zamiennik, to koniecznie wybierzcie taki sklep, w którym będziecie mogli go odebrać osobiście i natychmiast sprawdzić albo skorzystajcie z oferty sprzedawcy, który dokładnie przetestuje Wasz egzemplarz przed wysyłką. Inaczej stracicie majątek na ciągłe odsyłanie do serwisu.
SebaWolf
22-01-2008, 09:50
ja swój kupiłem na allegro dotarł do mnie w zeszłym tygodniu i działa bez zarzutu ;)
ja swój kupiłem na allegro dotarł do mnie w zeszłym tygodniu i działa bez zarzutu ;)Zazdroszczę Ci. Ja już się tego kabelka boję na odległość kupować po wczorajszej przygodzie.
deejay24h
22-01-2008, 11:28
WItam też kupiłem zaminnik na Allegro i tez śmiga bez problemu.
no to ja sie pochwalę, jakiś czas temu kupiłem ten kabelek ale że jak zwykle za krótki to dałem znajomemu elektronikowi żeby mi go przedłużył wg mojego po pomysłu i tak: tam gdzie jest kawałek nieposkręcanego wstawił wtyczki (męski i żeński) coś podobnego jak stare Din-y (ale nie te typowe) tylko jak sie okazało 6-cio pinowe (bo tam jeszcze taka blaszka jest) i wszystko oki no i do tego kabelek piękny 6-cio żyłowy linka w ekranie, zaszalełem i kupiłem 5m też z tekimi wtykami i śmiga jak zwariowany, jak potrzebuje sie pobawić to zapinam kabel i działa idealnie cała automatyka a jak nie to wypinam, spinam raem tylko krótki i jak ta lala :), także jak ktoś chce to 5 metrów spokojnie hihi pozdrawiam.
w takim razie mam duzego pecha :/
kupiłem ten kabel, działał kilka miesięcy do początku lutego, odesłałem go do foto-tip'a na szczęście bez problemu wymienili na nowy i miałem go od początku marca mniej więcej
wczoraj go używałem i znowu powoli przestawał działać (nie wyzwalał za każdym razem) a dzisiaj już w ogóle nie chce wyzwolić :/ nie wiem o co chodzi ale napisałem do fototipa maila z proźbą o zwrot kasy za kabel.
i tak będę ściągał obiektyw ze stanów albo z hongkongu więc wole dopłacić i kupić oryginalnego oc-e3 i mieć pewność że będzie działał!
SebaWolf
16-04-2008, 09:17
W 50 poście tego wątku napisałem że działa bez zarzutu ale muszę to odwołać, po ostatniej przygodzie nie założę go chyba już nigdy. Najpierw po podpięciu nie widział lampy wcale, a jak już ją zobaczył to w wizjerku 5d nastała światłość, wszystkie zielone cyferki strasznie się rozświeciły. Prawdopodobnie przewód powoduje jakieś zawarcie czy grom wie co. Dawno temu poprzysięgłem że nigdy więcej szkieł innych od Canona, widzę że tyczy to się też innych zamienników.
Hej wie ktoś może gdzie można teraz dostać taki kabelek? bo nigdzie nie widze, a w sklepach internetowych mówią że nie mają na razie w magazynie.
Witam, chciałbym sie zapytać i jak tam z tymi kablami jest??
rozumiem, że najbardziej newralgiczny punkt tego kabla to połączenie lampy z kostką na kablu...
bo to się gnie w w ogóle.
czy nie można tego spiąć takim paskiem (plastikowym) zaciskowym żeby kabel wychodził jednak w prawą stronę (jeśli lampę chcemy trzymać w lewej dłoni)??
to wydaje mi się, że ma sens, bo spięty tak kabel nie ma szans ciągle się wyginać i naprężać w miejscu połączenia kabla z kostką do lampy, dzięki czemu luty nie puszczą (przynajmniej w tym najdelikatniejszym miejscu)
czy ktoś próbował coś takiego??
bo chętnie bym kupił taki kabel... ale nie chce w błoto wyrzucić 85zł... niby niewiele, ale zawsze coś...
donald7000
07-10-2008, 21:53
Daj sobie spokój z tymi oferowanymi przez naszych importerów, to złom.
Na ebay'u można kupić oryginał ale z logo jakiejś dziwnej firmy. Zaznaczam, jest to oryginał i za jakieś 90-120 złotych.
Moja podróbka działa od kilku miesięcy bez zarzutu.
Potwierdzam. Podróbka z foto-tipa, już 10 miesięcy służy mi wiernie.
Wykorzystywana średnio 1/tydzień.
Daj sobie spokój z tymi oferowanymi przez naszych importerów, to złom.
Na ebay'u można kupić oryginał ale z logo jakiejś dziwnej firmy. Zaznaczam, jest to oryginał i za jakieś 90-120 złotych.
a mógłbyś podać taki link ??
bo szukałem wczoraj na ebayu to tylko oryginały i wychodziły z przesyłką drożej niż w PL...
są jeszcze z HK, ale trochę strach, że się gdzieś zapodzieje...
no kusi mnie bardzo ten kabel z foto-tip... ale jak mi padnie no to co ja zrobię, takie odsyłanie w końcu drożej wyjdzie niż oryginał :)
donald7000
08-10-2008, 21:58
Nie musi Ci paść, ale gdyby (tak jak mnie) to nie wiadomo ile będziesz czekał na wymianę. Oni bardzo często dość długo realizują wymiany bo nie zawsze mają odpowiednia ilość towaru na półce. Możesz czekać nawet 3 tygodnie.
14,95+5,50=20,45P x 4,49PLN =91,82 PLN + 2-5% zarobku PAYPAL = około 96 złotych za oryginał a innym nadrukiem niż canon.
Akurat u tego sprzedawcy na przesyłkę czeka się około 7-8 dni, jeśli dobrze opamiętam.
http://cgi.ebay.pl/Flash-shoe-cord-OC-E3-for-Canon-420EX-580EX-430EX-550EX_W0QQitemZ110297231977QQihZ001QQcategoryZ6434 5QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
i co myślisz, że ten warto kupić??
lepszy niż ten kabel oferowany w foto-tip??
w foto-tipie jest jeszcze wersja kabelka o dlugosci ok 5 m. - sam posiadam i se chwale. Co prawda jak przyszedla to dlugo go naciagalem, zeby sprawdzic, czy rzeczywiscie ma te ok 5 m :)
Taaa.... oryginał ale z dziwnym logo. Canon produkuje i przybija inne logo żeby ktoś mógł taniej sprzedawać i robić konkurencję. Takiego kuriozum to chyba jeszcze nie widziałem :mrgreen:
donald7000
10-10-2008, 22:04
Jeśli ktoś chce to dam pomacać, ale pod warunkiem że ktoś pokarze mi oryginał. Śmiało skonfrontujemy wyroby.
Idę o zakład że wyprodukowano w tej samej fabryce.
Jak potrzeba rozkręcę żeby pokazać.
Są chętni do zakładu ?
obfotografuj dokładnie to może się skuszę na kupno tego :)
donald7000
11-10-2008, 13:37
Wejdź na moją stronę i zobacz.
ArturBonoVox
16-10-2008, 00:36
Pytanie uzupelniajace: Czy ktos uzywa tegi i czy sa z tym problemy? http://www.cyfrowe.pl/aparaty/delta-przewod-synchronizacyjny-ettl,-zamiennik-canon-oc-e3-5m.html . pzdr.
Pytanie uzupelniajace: Czy ktos uzywa tegi i czy sa z tym problemy? http://www.cyfrowe.pl/aparaty/delta-przewod-synchronizacyjny-ettl,-zamiennik-canon-oc-e3-5m.html . pzdr.
nie wiem, czy ten, ale wyglada podobnie jak moj z foto-tip'a. Problemy? tak, jak lampy sie nie widza, w pozostalych przypadkach dziala ok.
jeśli można to mam prośbę...
czy mógłby mi ktoś zmierzyć ten przewód...
ile ma kabel bez rozciągania !!
i ten 180cm...
i ten 5metrowy...
bo nie wiem który kupić...
znalazłem coś takiego na allegro...
może ktoś już używa i może coś więcej powiedzieć na jego temat...
http://www.allegro.pl/item515125244_kabel_synchronizacyjny_zam_canon_oc_ e3_do_40d_30d.html
ja samego wyglądu tego zamiennika się przestraszyłem.
no to fakt, że wygląda dość topornie...
właśnie przyszedł do mnie 5m zamiennik OC-E3 -
spostrzeżenia?
* kostka do body plastikowa z plastiku z nakrętka docskającą
* kostka do lampy w metalowej obudowie plastikowa prowadnica metalowy gwint do statywu
* przewód ciężki,
* bez rozciagania ma 170cm
* komfort pracy do 3m
* 5m prawie nie osiągalne
plusy
+ przewód solidny,
+ sprawia wrażenie dobrze wykonanego
+ działa poprawnie
+ na stopce prowadnice do pinów lampy
+ komfortowa długość do używania z lampą na statywie
minusy
- słabo wyprowadzony przewód z kostki mocowanej do lampy - może się szybko przy zaginaniu złamać
- szkoda, że brak wyjścia PC
- ciężar
- za długi do używania z bracketem
jak na zamiennik sprawia bardzo pozytywne wrażenie przy umiarkowanie niskim koszcie [140złociszy]
hmm
no to mnie nieco pozytywnie nastroiłeś do jego zakupu... właśnie kusi mnie ten 5-cio metrowy :)
a skoro ma po prostu ok 150-170cm bez rozciągania to spokojnie będzie go można rzucić na ziemie z parasolką i błyskać jako dodatkowe światło... :)
ja rowniez posiadam owy zamiennik 5m... zakupilem go specjalnie przed sesja w pubie... raz zaszfankowal - po prostu przestal dzialac i juz nie chcial... po przyjsciu do domu wszystkie styki/zyly byly ok i kabel znow dzialal... chyba cos aktualnie nie stykalo w nim gdy podpialem go w trakcie sesji do body...
Ja kupilem zamiennik 1.8m i niestety chyba zrobilem blad. Niby jest 180cm, jednak wiadomo- jest to kabel mocno skrecony i wcale nie jest az tak gietki, wiec te 180cm jest praktycznie nieosiagalne. Gdy sie mocno rozciagnie to wtyki raczej pekna, bo specjalnie mocne te laczenia/przejscia kabel-wtyk nie sa. :/
Kabel nierozciagniety ma ok 50cm, a sensowne rozciagniecie to max 1metr, potem juz sie niebezpiecznie kabel na laczeniach zgina (spora sila juz przy 1 metrze rozciagania) :/
Chyba odesle i doplace do 5m :/
siudym - przemyśl inne rozwiązanie 1,8m zostaw do używania z dodatkowym bracketem do lampy bo jest wystarczająco długi i tyle nie waży no i tak nie przeszkadza
cena nie zabija, a może się przyda
Dwie noce moczyć w ciepłej wodzie, potem rozciągać na imadle noc trzecią. Wysuszyć. Używać :lol:
siudym - przemyśl inne rozwiązanie 1,8m zostaw do używania z dodatkowym bracketem do lampy bo jest wystarczająco długi i tyle nie waży no i tak nie przeszkadza
cena nie zabija, a może się przyda
No wlasnie o tym pomyslalem ;) Przeciez z 5m kablem nie bede chodzil zawsze, a ten krotszy sie przyda :)
niestety w foto-tipie nie mają już 5cio metrowych :(
pisałem i najprawdopodobniej dopiero za 2 tygodnie... :(
kurde...
a na kiedy potrzebujesz? [priv]
no właśnie tu jeszcze nie jest to sprecyzowane... czy przyszły tydzień, czy trochę później...
no nic tylko czekać na ofertę sklepu...
tormentor
30-01-2009, 14:16
Jak wygladaly u was objawy nie dzialania kabelka? Bo u mnie dzialal dobrze z 430EX, potem przesiadlem sie na Metza 58 AF-1 i mi miga ciagle gwiazdka przy blyskawicy w wizjerze i wciskanie spustu nie wyzwala migawki. Zoom lampy i wspomagania AF dzialaja.
Oczywiscie na sankach lampa dziala normalnie.
coś chyba już było, że z Metzami coś szwankuje...