PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr polaryzacyjny - trudny wybór

Sztajgierek
21-11-2007, 17:53
Do wyboru mam cztery filtry polaryzacyjne: Marumi DHG, Hoya HMC Digital, Hoya HMC, Hoya Super HMC. Wbrew pozorom i dużej ilości informacji na temat filtrów polaryzacyjnych wybór jest trudny. Spotkałem się z opiniami, że Marumi są lepsze, innym razem ktoś pisze, że "z ulgą" pozbył się Marumi i kupił Hoya. Jak to naprawdę jest, który z ww. filtrów jest najlepszy do 400D + 17-55 (58mm).

Jacek23
21-11-2007, 18:03
Do wyboru mam cztery filtry polaryzacyjne: Marumi DHG, Hoya HMC Digital, Hoya HMC, Hoya Super HMC. Wbrew pozorom i dużej ilości informacji na temat filtrów polaryzacyjnych wybór jest trudny. Spotkałem się z opiniami, że Marumi są lepsze, innym razem ktoś pisze, że "z ulgą" pozbył się Marumi i kupił Hoya. Jak to naprawdę jest, który z ww. filtrów jest najlepszy do 400D + 17-55 (58mm).

HOYA rulez:)

pst
21-11-2007, 18:06
ja na c10-22 wybrałem marumi (chyba dhg nie pomnę teraz a nie moge sprawdzic bo sprzet w domu)
moim zdaniem jakiej firmy wybierzesz hoya vs. marumi nie bedzie mialo znaczenie jesli tylko kupisz filtr z wyzszej polki
ja natomiast polecam zakup SLIMa

Sztajgierek
21-11-2007, 18:28
ja natomiast polecam zakup SLIMa

Przy tak szerokim obiektywie jak Twój to oczywiste, ale czy ma to znaczenie przy 17-55 w cropie 1,6x? Próbowałeś? Sam jestem ciekawy.

Powiem szczerze - wynik sondy zaważy o wyborze polarka :grin:
Proszę więc o kolejne głosy i wypowiedzi. :cool:

bruckner
21-11-2007, 18:38
do 400D + 17-55 (58mm).
17-55?? chyba 18-55?? czyż nie??

jeśli do niego to wystarczy Ci staandardowa Hoya fioletowa (MC?) za 100 PLN

pozdr

Sztajgierek
21-11-2007, 20:42

Tak, masz rację, pomyliłem się. To 18-55, a "na oku" mam obiektyw 17-85 z IS.

Jak na razie to Hoya Super HMC oraz Marumi DHG idą "łeb w łeb". Mam nadzieję, że jednak zostanie wyłoniony zwycięzca. Dziwne, że Hoya HMC Digital jakoś mało zdobyła głosów. Czyżby "Digital" było próbą sprzedaży niezbyt dobrego filterka?

m_o_b_y
21-11-2007, 22:06

Wybór jest bardzo prosty, ale żaden z tych, które przytaczasz.
Jedyny dobry polar - to B+W.
Pozdrówka

Sztajgierek
21-11-2007, 22:10
Wybór jest bardzo prosty, ale żaden z tych, które przytaczasz.
Jedyny dobry polar - to B+W.
Pozdrówka

W tym przedziale cenowym mieści się B+W POL CIR MRC. Czy ten model może konkurować z powyższymi?

bruckner
21-11-2007, 22:16
do 18-55 nie masz co kupować takiego drogiego filtra bo to i tak nic Ci nie da... może minimalnie(!!) poprawi jakość:
KIT - 150zł
Marumi DHG - ponad 200 :D:D
tym bardziej że się przymierzasz do nowego obiektywu...

Narazie kup HOYA fioletową za 100 zł.
to naprawde dobry filtr do KITa

pozdrawiam serdecznie

Sztajgierek
21-11-2007, 22:34
do 18-55 nie masz co kupować takiego drogiego filtra bo to i tak nic Ci nie da... może minimalnie(!!) poprawi jakość:
KIT - 150zł
Marumi DHG - ponad 200 :D:D
tym bardziej że się przymierzasz do nowego obiektywu...

Nowy obiektyw będę miał w ciągu najbliższego miesiąca, a filtr mogę używać zarówno z kitowym jak i nowym obiektywem. Jest różnica wielkości, ale od czego przejściówki 58<>67. Przejściówkę i tak muszę mieć do C 100-300. Tak więc to ma być już filtr do nowego obiektywu.

m_o_b_y
21-11-2007, 22:49
W tym przedziale cenowym mieści się B+W POL CIR MRC. Czy ten model może konkurować z powyższymi?

Z tego, co czytałem i wiem z własnego doświadczenia, to B+W jest najlepszą firmą produkującą filtry i w ogóle nie ma nic lepszego w tej branży.
Niestety, filtry B+W nie są tanie.
Pozdrówka
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Nowy obiektyw będę miał w ciągu najbliższego miesiąca, a filtr mogę używać zarówno z kitowym jak i nowym obiektywem. Jest różnica wielkości, ale od czego przejściówki 58<>67. Przejściówkę i tak muszę mieć do C 100-300. Tak więc to ma być już filtr do nowego obiektywu.

Pamiętaj, że kiepski filtr może zniszczyć efekt najlepszego nawet obiektywu w myśl zasady, że nośność łańcucha determinuje nośność jego najsłabszego ogniwa.
Jeśli zamierzasz kupić dobre szkła, to nie kupuj kiepskich filtrów, bo to wyrzucone pieniądze.
Pozdrówka

Sztajgierek
21-11-2007, 23:01
Z tego, co czytałem i wiem z własnego doświadczenia, to B+W jest najlepszą firmą produkującą filtry i w ogóle nie ma nic lepszego w tej branży.
Niestety, filtry B+W nie są tanie.

B+W POL CIR MRC jest w cenie Hoya Super HMC Pro 1 czyli w moim zasięgu cenowym (310-320zł). Są też tańsze wersje NC (ok. 240zł), ale ... no własnie, czy wszystkie modele B+W są dobre? Czy NC lub MRC może będzie lepszy od Marumi DHG lub Hoya Super HMC?

m_o_b_y
21-11-2007, 23:08
B+W POL CIR MRC jest w cenie Hoya Super HMC Pro 1 czyli w moim zasięgu cenowym (310-320zł). Są też tańsze wersje NC (ok. 240zł), ale ... no własnie, czy wszystkie modele B+W są dobre? Czy NC lub MRC może będzie lepszy od Marumi DHG lub Hoya Super HMC?

Nie spotkałem się jeszcze z żadną krytyką filtrów B+W i zarówno w polskich, jak w amerykańskich i angielskich recenzjach ta firma występuje jako producent topowych filtrów.
Warto jeszcze pamiętać, że czyszczenie niektórych filtrów jest wyjątkowo kłopotliwe, a B+W jest tu wyjątkiem na plus.
Pozdrówka

Sztajgierek
22-11-2007, 17:12
Jak widać sytuacja zaczyna się klarować. :wink:

Czy ktoś mógłby pokusić się o skomentowanie testu:
http://www.toya.net.pl/~wyszomir/TESTY/polar.html

Dla mnie wyniki nie są zbyt zrozumiałe (dla mnie - dla laika)

marfot
22-11-2007, 23:42
Używam polara Hoya Pro 1 Digital z obiektywem C 10-22. Daje piękny kolor nieba ( bez cienia fioletu ) i nie winietuje przy ogniskowej 10. Trudno mi ocenić jakość powłok przeciwodblaskowych bo nigdy nie używałem go pod słońce ( bo niby po co).

Veene2
23-11-2007, 00:02
heliopan lub b+w

sniper88
23-11-2007, 00:06
jeśli do niego to wystarczy Ci staandardowa Hoya fioletowa (MC?) za 100 PLN

Narazie kup HOYA fioletową za 100 zł.
to naprawde dobry filtr do KITa
Popieram w calej rozciaglosci;) Sam uzywam fioletowej Hoyi i jestem bardzo zadowolony (pomijam mankamenty z czyszczeniem tego ustrojstwa:?):)

janmar
23-11-2007, 00:10
No ten test moze nie jest wzorowy,ale Ty nie mozesz wybierac filtra dlatego ze ktos go poleca w tescie masz wybrac taki który sie Tobie podoba.Przykładowo Filtr Hoya super HMC pro1[nie digital] ma opinie ze mocno nasyca barwy a filtr jw.ale digital robi to delikatniej troche ostrzej na DSLR i blizej reala.Pytanie co bardziej lubisz.Pejzaz troche bajkowy czy naturalny itp.Filtrów jest duzo cech duzo nie ma prostej i jedynej odpowiedzi .Pewne jest jedynie to zeby unikac szkodliwej tandety i sprobowac sobie odpowiedziec czego po filtrze oczekujesz Jeden woli BMW drugi Mercedesa obaj nieżle wybrali.

MariuszM
23-11-2007, 00:23
Jak to naprawdę jest, który z ww. filtrów jest najlepszy do 400D + 17-55 (58mm).

Daj sobie spokój z kupowaniem filtra skoro zamierzasz wkrótce zmienić kita. Odłóż kasę, nie baw się w żadne przejściówki.

19Gregorius79
23-11-2007, 13:31
Ja bym polecił ci coś takiego...

http://www.skąpiec.pl/site/cat/65/comp/141960

Ale to już zależy od samego ciebie...

fmagik
23-11-2007, 14:15
dwa pytania:
jak sobie poradziac [radzicie] z polarkiem na 18-55,
czytalem w archiwalnym FVD ze uzywanie UV z polarkiem jest niekorzystne - ale dlaczego?

Sztajgierek
23-11-2007, 16:46
czytalem w archiwalnym FVD ze uzywanie UV z polarkiem jest niekorzystne - ale dlaczego?

Nie wiem czy to ma związek z twoim pytaniem, ale czytałem gdzieś, że CPL zastępuje UV tj. jedną z funkcji CPL jest funkcja UV.

MariuszM, nowy obiekty już jest zamówiony, ale przejściówkę i tak będę potrzebował, bo mam tele na 58mm. Tak więc zamierzam kupić filtr na 67mm (17-85) oraz przejściówkę do tele na 58mm. Jeśli nie przejściówka to jedynym rozwiązaniem zostaje kupno dwóch filtrów (67 i 58 ).

Pozostaje nadal pytanie - jeśli B+W to jaki model (czy wszystkie są dobre)?

janmar, zaciekawiłeś mnie informacją. Czy masz jakieś przykłady tego samego ujęcia (te same ustawienia i warunki) z filtrem Digital, "nie digital" i bez filtra? Chciałbym to zobaczyć.

sniper88
23-11-2007, 17:25
Poniewaz zamiast 1 masz 2 warstwy szkla, a co za tym idzie pogarsza sie ostrosc, a zwieksza ilosc blikow swietlnych;)

janmar
23-11-2007, 17:30

janmar, zaciekawiłeś mnie informacją. Czy masz jakieś przykłady tego samego ujęcia (te same ustawienia i warunki) z filtrem Digital, "nie digital" i bez filtra? Chciałbym to zobaczyć.[/QUOTE]

No siebie jako firmy testerskiej na szczeście nie polecam:mrgreen: :oops: ale to jest tak:

http://photofilter.com/comparison_Hoya_Pro_camera_filters.htm

pozdrawiam:smile:

Sztajgierek
23-11-2007, 18:24
http://photofilter.com/comparison_Hoya_Pro_camera_filters.htm

Hmmm, niezła ta Hoya Digital. Zastanawiam się czy jest sens dopłacać do "czarnej". Dziwi mnie natomiast mała ilość głosów na Hoya Digital (niespełna 11%).

szycho
23-11-2007, 18:36
A jak polar to Marumi DHG slim. Mój spisuje się świetnie i jestem bardzo zadowolony. Mam 67mm i redukcjhe na 58mm. Jest git:)

marfot
23-11-2007, 19:21
Pisząc wcześniej o fioletowym zafarbie niektórych polarów miałem na myśli to co można obejrzeć na oficjalnej stronie Marumi:
http://www.marumi-international.com/Gallery/Gallery_Grafik/Foto_023/F_023/F_023md.html
Proponuję wystrzegać się tego bo dosyć ciężko się to usuwa. Hoya Pro 1 Digital daje tylko pogłębienie niebieskiego i mi to lepiej odpowiada. Przy zakupie proponuję kierować się przede wszystkim rodzajem przebarwienia które wnosi lub nie dany filtr i osobistą oceną tego. Polar specyficznie nasyca barwy i zmienia ich proporcje i warto aby to działanie przypadło do gustu.

Sztajgierek
24-11-2007, 21:29
Próbowaliście testować swoje CPL pod kątem tłumienia odbić w szybie?

janmar
24-11-2007, 22:23
Kazdy dobry polar calkowicie usuwa odbicia w szybie,wodzie itp.
pozdrawiam

Sztajgierek
25-11-2007, 00:08
Kazdy dobry polar calkowicie usuwa odbicia w szybie,wodzie itp.

Całkowicie?

janmar
25-11-2007, 14:19
Całkowicie?

Stopien polaryzacji zalezy od kilku rzeczy.Np. od kąta wzgledem swiatla [najlepiej 90 stopni],od dokladnosci ustawienia samego filtra,od rodzaju materialu ktory odbija ,od jakosci filtra,pewnie jeszcze od czegoś.Dla załozenia że to odbicie w szybie w swietle dziennym-całkowicie.B.przydatne w muzeach dla pstrykania eksponatów w gablotach.Dno czystych strumieni i jezior itp.
Pozdrawiam.:smile:

m_o_b_y
25-11-2007, 21:48

IMHO może.
Pozdrówka

olek.tbg
11-07-2012, 10:39
Witam ! Dziś i ja stoję przed dylematem. W najbliższym czasie robie zamówienie ze sklepu cyfrowe.pl i chciałbym odrazu kupić tam filtr. Zastanawiam się nad tymi trzema:
1.http://www.cyfrowe.pl/aparaty/hoya-filtr-polaryzacyjny-kolowy-77-mm-pro-1-digital.html
2.http://www.cyfrowe.pl/aparaty/marumi-filtr-polaryzacyjny-kolowy-cpl-77-mm-wpc.html
3.http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-filtr-polaryzacyjny-kolowy-digital-pro-pl-c-77-mm.html

czy może dołożyć te 100zł, i kupić :
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/marumi-filtr-polaryzacyjny-kolowy-77-mm-super-dhg.html ?

Filtr ma być używany z C24-105 pod 500D. Nie wiem, czy różnica wyższa cena->wyższa jakość jest tak duża,żeby dopłacać 100zł

sprocket73
11-07-2012, 11:31
Mam Marumi Super DHG, a wcześniej miałem Hoya PRO 1 Digital - porównując je ze sobą uważam, że tą stówkę warto dorzucić.

pawelo1
11-07-2012, 11:50
a nie lepiej tutaj zamówić http://marumi.eu/index.php/marumisuperdhgcpl77.html ten filtr za normalną cenę bo tyle on powinien kosztować ja dałem 320 zł za niego 10 miesięcy temu, a ten co podałeś w linku marumi cpl dhg pro jest nowym filtrem również ma 10 powłok DHG i pierścień wykonany z mosiądzu i jeśli już to lepiej jego kupić bo nie różni się od tego super niczym prócz pierścienia tym bardziej jak chcesz wszystko zamowić na cyfrowe.pl. Ten sklep ma wysokie cenny o czym chyba się przekonałeś bo na filtrze widzisz jaka różnica jest a tym bardziej jak zamówisz wiele rzeczy to zrobi większą sume. Warto szukać i porównywać ceny bo różnice są spore. Lepiej zamówić osobno i wyjdzie Cie o wiele taniej bo 102 zł różnicy to jest dużo na tym samym filtrze.

olek.tbg
13-07-2012, 12:38
Faktycznie,ceny mają dobre...a sklep zaufany? Na nikoniarzach pisali o nich pozytywnie,ale to były tylko dwa posty i to sprzed roku...

pawelo1
13-07-2012, 13:23
Opinii może być mało bo nie ma za dużego wyboru w tym sklepie mowa o obiektywach tylko tamrony a canona żadnego, więc pewnie dlatego mało osób o nim też wie bo mało popularny.
Nie znam akurat tego sklepu, ale nie powinno być z nim żadnych problemów. To jest sklep stacjonarny na alejach jerozolimskich w Wawie jak i również internetowy to raczej nie będzie żadnych przekrętów. Zamów najlepiej za pobraniem i otworzysz jak zapłacisz i sprawdzisz czy sie wszystko zgadza. Ja bym tak zrobił zamawiając pierwszy raz w sklepie zresztą najlepiej zamawiać za pobraniem zawsze i otwierać paczki od razu. Jeśli tylko filtr tam będziesz kupował to dużego ryzyka nie będzie. Zadzwoń do nich i wypytaj jak coś czy jest dostępny ten filtr. A jak zakupisz to będziesz już wiedział czy jest zaufany:)

FRNeK
13-07-2012, 16:06
Opinii może być mało bo nie ma za dużego wyboru w tym sklepie mowa o obiektywach tylko tamrony a canona żadnego, więc pewnie dlatego mało osób o nim też wie bo mało popularny.

Może nie wprowadzaj w błąd? Są Canony i nie tylko, wcale nie jakiś tragiczny wybór.

Co do sklepu: kupowałem od nich 50/1.8 i byłem bardzo zadowolony, przy odbiorze osobistym nie było problemu żeby zrobić sample, udostępnili mi statyw i przestrzeń do rozłożenia aparatu i laptopa. Cena wtedy też nie była jakaś tragiczna. Jedyna rzecz: doliczają chyba 2% do płatności kartą (chyba że od tego czasu przestali), stąd też lepiej mieć gotówkę.

Co do filtra ja na 70-200/2.8 kupiłem Marumi DHG (bez super) i jak jestem bardzo zadowolony z efektów. Z tym że to klasa filtrów o stówkę tańszych, więc Ciebie olek.tbg pewnie nie zainteresują. Ale Super DHG widzę jest w Rimexie w całkiem przystępnej cenie (Rimex z własnego doświadczenia też mogę polecić).

pawelo1
13-07-2012, 16:26
nie wprowadzam nikogo w błąd bo na stronie nie ma obiektywów żadnych canona tylko tamrony, sprawdź sobie sam jak nie wierzysz być może w sklepie stacjonarnym mają, ale ja o sklepie internetowym cały czas pisałem bo tylko poprzez ten sklep raczej forumowicz olek.tbg będzie kupował. Chodziło w porównaniu z innymi sklepami że jest mały wybór co widać jak się wejdzie na ich strone. Filtry marumi dhg bez super różnią się tym że nie mają 2 powłok wpc (czyli hydrofobowe i lepiej się je czyści) tylko posiadają 8 jonowych powłok antyodblaskowych.

meg83
14-07-2012, 20:36
zdecydowanie Marumi Super DHG, jeśli chcesz taniej to Marumi DHG - świetne filtry - pięknie wyciągają granat nieba oczywiście w odpowiednich warunkach

najlepiej jest od razu kupować wersję slim/wide, bo jest bardziej przyszłościowa - jak kupisz coś szerszego to będziesz potrzebować cienkiej oprawki /takie mają właśnie M Super DHG i DHG/