PDA

Zobacz pełną wersję : ...Prawa autorskie...

michpok
18-11-2007, 16:31
Dostałem oferte na sprzedaż praw autorskich na rok lub więcej.
chodzi konkretnie o to zdjęcia http://www.michal-pokorniecki.yoyo.pl/macro/album/slides/kropelkowo25.html
może ktoś mi podpowiedzieć ile moge za mnie zarządać.
Pozdrawiam

fyrste
18-11-2007, 16:42
tu znajdziesz cennik:

http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/tabele.php

michpok
18-11-2007, 16:57
zapomnialem dodac ze to bedzie publikacja w internecie. Aha i jak sprzedam prawa bede mogl je miec na swojej stronie??:D

korona-pl
18-11-2007, 17:12
zapomnialem dodac ze to bedzie publikacja w internecie. Aha i jak sprzedam prawa bede mogl je miec na swojej stronie??:D

Nie, chyba że właściciel wyrazi zgodę...
Dlaczego chcesz sprzedawać prawa autorskie? Podpisz umowę na odpłatne wykorzystanie zdjęć. W ten sposób dostaniesz kasę i będziesz mógł nadal dowolnie korzystać ze zdjęć (np. sprzedać ponownie...)

:confused:

laur
18-11-2007, 17:41
Prawa autorskiego nie można sprzedać, można tylko prawa majątkowe. Autorskie to znaczy że ktoś będzie przez rok mówił że to on zrobił to zdjęcie...?

chyrus
18-11-2007, 17:53
OT :: zacne zdjęcia :: EOT

michpok
18-11-2007, 18:10
ok , to jakbym chcial udostepnic takie zdjecie na rok, to ile za takie cos moge chciec dostac:D bylbym wdzieczny za odp

sergi
18-11-2007, 18:29
ok , to jakbym chcial udostepnic takie zdjecie na rok, to ile za takie cos moge chciec dostac:D bylbym wdzieczny za odp

Ostatnio na Dreamstime padł rekord - zdjęcie sprzedane z prawami autorskimi na wyłączność - 5100$

ceny zaczynają się od 350$

tutaj krótka wzmianka oraz link do oryginału
http://bankizdjec.pl/?p=25

Vitez
18-11-2007, 19:10
Prawa autorskiego nie można sprzedać, można tylko prawa majątkowe. Autorskie to znaczy że ktoś będzie przez rok mówił że to on zrobił to zdjęcie...?

Można. Zwykła nieścisłość.
Prawa autorskie dzielą się po prostu na : osobiste i majątkowe. Osobistych sprzedać się nie da, majątkowe się da, ale oba typy praw to prawa autorskie.

Saurus
18-11-2007, 19:28
A czy sprzedaż praw majątkowych do zdjęcia kłoci się z prezentowaniem zdjęcia np. w swoim portfolio czy na jakieś wystawie - gdy NIE czerpiemy z tego faktu żadnych korzyści majątkowych? Wydaje mi się że sprzedajemy właśnie tylko prawa do czerpania zysku z konkretnych zdjęć, a nie do publikacji nieodpłatnej w ogóle?

Vitez
19-11-2007, 03:08
A czy sprzedaż praw majątkowych do zdjęcia kłoci się z prezentowaniem zdjęcia np. w swoim portfolio czy na jakieś wystawie - gdy NIE czerpiemy z tego faktu żadnych korzyści majątkowych? Wydaje mi się że sprzedajemy właśnie tylko prawa do czerpania zysku z konkretnych zdjęć, a nie do publikacji nieodpłatnej w ogóle?

Zależy jak będzie skonstruowana umowa sprzedaży. Należy wystrzegać się ogólnikowych stwierdzeń "pełne prawa majątkowe" a naciskać na wyszczególnienie zakresu odpłatnego wykorzystania fotek. Tak jak korona-pl wcześniej ujął - o wiele bezpieczniej jest podpisać umowę o odpłatne wykorzystanie zdjęć niż pełna sprzedaż zdjęcia.

aptur
16-06-2008, 10:35
Odświeżę wątek. W regulaminie pewnego konkursu znalazłem taki zapis:
"Ja niżej podpisany/a oświadczam, że jestem autorem i wyłącznym właścicielem przesłanych fotografii oraz przenoszę na .... prawa autorskie i pokrewne do przesłanych przeze mnie fotografii, a w szczególności: publicznego wykorzystania, utrwalenia i zwielokrotnionego druku, wykorzystywania w celach promocyjnych i marketingowych".

Rozumiem, że autor miał na myśli autorskie prawa majątkowe jednak czy nie powinno być to sprecyzowane w regulaminie?