PDA

Zobacz pełną wersję : DigitalPhotoProfessional - czy ktoś z Was stosował?

dominikb
16-11-2007, 18:57
Witam serdecznie!
Zaczynam przygodę z fotografią cyfrową...i pozwoliłem sobie zapytać Was o poradę. Chodzi o to, że zamierzam kupić eos40d. Wiem, że dołączane do niego jest oprogramowanie Digital Photo Professional. Czy ten program posiada tzw technikę zwiększania zakresu tonalnego? Mam na myśli łączenie zdjęć z różną ekspozycją w jedno zdjęcie... tak jak jest w programie Photomatix Pro.
Jeśli możecie to napiszcie czy ten program spełnia dobrze swoją rolę.
Pozdrawiam serdencznie!

koraf
16-11-2007, 19:15
Witam,
z tego co mi wiadomo to nie , HDR (High Dynamic Range) ma CS3 albo jeszcze lepiej jak wspomniałeś Photomatix . Wg mnie dużo lepszym od DPP jest CS2/CS3. .

Malobrody
16-11-2007, 19:30
Nie, nie ma HDR. Używam tego programu i uważam, że jest całkiem funkcjonalny, czytelny i łatwy w obsłudze. No i jest razem z body...

dominikb
16-11-2007, 19:55
A gdybym zdecydował się na Photomatix Pro., czy znajde w internecie program bezpłatny czy tylko wersję trial? Będe wdzięczny za namiar. Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przymierzam się do stawienia czoła obróbce cyfrowej... przynajmniej podstawowej...
Czy pracując z programem dostarczonym z eosem można uzyskać podobne efekty jakie dają programy HDR? Mam na myśli fotki zapisane w RAW.
Czy aby uzyskać idealną paletę barw na zdjęciu to jednak trzeba wykonać kilka zdjęć z różnymi parametrami ekspozycji i użyć specjalnego programu?
Przepraszam za zawiłość mojego języka.

Malobrody
16-11-2007, 21:04
A gdybym zdecydował się na Photomatix Pro., czy znajde w internecie program bezpłatny czy tylko wersję trial? Będe wdzięczny za namiar. Pozdrawiam
Przymierzam się do stawienia czoła obróbce cyfrowej... przynajmniej podstawowej...
Czy pracując z programem dostarczonym z eosem można uzyskać podobne efekty jakie dają programy HDR? Mam na myśli fotki zapisane w RAW.
Czy aby uzyskać idealną paletę barw na zdjęciu to jednak trzeba wykonać kilka zdjęć z różnymi parametrami ekspozycji i użyć specjalnego programu?
Przepraszam za zawiłość mojego języka.

Niestety program nie jest darmowy. Ktoś na forum pisał o zniżce przy powołaniu się na jego nick (szukaj w postach o HDR) a koszt to około 90 $.
DPP nie daje Ci takich możliwości o jakie pytasz. Photomatix to z kolei tylko HDR i nic więcej, więc jesli chcesz się bawić obróbką to potrzebne Ci te dwa programy. A jeszcze lepszym rozwiązaniem jest PhotoShop (który to ma funkcje HDR) ale tani nie jest. Nie jest też najłatwiejszym programem w obsłudze. Na początek sugeruję DPP ( bedziesz miał za darmoszke) i photomatix.
Dodam jeszcze, że Photomatix może bazować na formacie RAW, więc nie jest nawet konieczne robienie kilku zdjęć JPEG o różnym poziomie naświetlenia.

dominikb
16-11-2007, 21:26
Czy pracując na programie dostarczanym z eosem... mogę znacznie poprawić jakość zdjęć zapisanych w rawie? Mam na mysli sytuację, kiedy dolny kadr jest dobrze naświetlony a niebo zbyt jasne.. lub przepalone... Czy można dzięki temu programowi coś zdziałać?

Krzychu
16-11-2007, 21:32
Witam serdecznie!
Zaczynam przygodę z fotografią cyfrową...i pozwoliłem sobie zapytać Was o poradę. Chodzi o to, że zamierzam kupić eos40d. Wiem, że dołączane do niego jest oprogramowanie Digital Photo Professional. Czy ten program posiada tzw technikę zwiększania zakresu tonalnego? Mam na myśli łączenie zdjęć z różną ekspozycją w jedno zdjęcie... tak jak jest w programie Photomatix Pro.
Jeśli możecie to napiszcie czy ten program spełnia dobrze swoją rolę.
Pozdrawiam serdencznie!

Odpowiedzi na pytania już dostałeś - ja tylko powiem że może zacznij robić normalne zdjęcia i podszkol trochę obróbkę RAW'ów zanim się weźmiesz za HDR jeżeli - jak piszesz - zaczynasz przygodę z fotografią cyfrową...

Vitez
16-11-2007, 23:18
Czy pracując na programie dostarczanym z eosem... mogę znacznie poprawić jakość zdjęć zapisanych w rawie? Mam na mysli sytuację, kiedy dolny kadr jest dobrze naświetlony a niebo zbyt jasne.. lub przepalone... Czy można dzięki temu programowi coś zdziałać?

http://canon-board.info/showthread.php?t=12828

dominikb
17-11-2007, 10:25
Dziękuje serdecznie za pomoc. Wiele zrozumiałem...
Jeszcze mam tylko jedno pytanie.... Za pomocą programu Digital Photo Professional co tak na prawdę można zrobić ze zdjęciem?
WIem, że to zabrzmi śmiesznie...ale aktualnie pracuję tylko na IrfanView... Co zatem mogę poprawić za pomocą programu DPP?

ewg
17-11-2007, 12:14
Polecam Tutorials:
http://www.usa.canon.com/content/dpp2/index.html

dominikb
17-11-2007, 12:33
Niestety... chyba jako jeden z nielicznych nie znam dobrze angielskiego... Ok ale trudno... jakos to przetłumaczę...
A czy ten program dołączany do eosa40d ma wersję polską?
No i jeszcze raz zapytam... czy podobne efekty uzyskam za pomocą IrfanView lub PhotoFiltre?
Pozdrawiam

Krzychu
17-11-2007, 12:55
Niestety... chyba jako jeden z nielicznych nie znam dobrze angielskiego... Ok ale trudno... jakos to przetłumaczę...
A czy ten program dołączany do eosa40d ma wersję polską?

Nie ma.

No i jeszcze raz zapytam... czy podobne efekty uzyskam za pomocą IrfanView lub PhotoFiltre?
Pozdrawiam

Zdecydowanie nie, znacznie lepsze. Za pomocą IrfanView w ogóle ciężko uzyskać jakiekolwiek "efekty" w porównaniu DPP czy jakiegokolwiek innego programu którego głównym przeznaczeniem jest obróbka zdjęć...

dominikb
17-11-2007, 13:03
"O matko..." a znacie może link do jakiejś podstawowej instrukcji obsługi DPP w jezyku polskim? Może chociaż jakieś przykłady...
Czy sądzicie, że program jest raczej prosty i można go opanować?

mathom
17-11-2007, 17:50
Jest przecież darmowy Photomatix Basic:

http://www.hdrsoft.com/download.html

kris75
17-11-2007, 19:20
"O matko..." a znacie może link do jakiejś podstawowej instrukcji obsługi DPP w jezyku polskim? Może chociaż jakieś przykłady...

w 2 minuty :) programik jest prosty jak budowa cepa
P.S. co nie znaczy ze daje jakies tam badziwiaste wyniki - na poczatek pewnie wystarczy a i pozniej nierzadko trzeba takze czasami z niego korzystac - sa taki zdjecia gdzie ACR sobie jakims cudem nie radzi

Vitez
17-11-2007, 19:33

Kup 40D z dystrybucji polskiej i dostaniesz instrukcję do software w języku polskim.

dominikb
18-11-2007, 07:50
A Photomatix Basic... czym sie rozni od pro? Wiem, ze pytanie głupie... ale nie znam angielskiego:(

photographus
18-11-2007, 21:08
Drogi kolego - dwie strony odpowiedzi na twoje wątpliwości a tobie ciągle mało :)
A tak na marginesie to czy ty już robisz zdjęcia czy dopiero zamierzasz?
Bo soft to dopiero kolejny krok - najpierw trzeba popstrykać :)
pozdrawiam

bebesky
19-11-2007, 09:26
ale nie znam angielskiego:(

odrobinę chęci, poszperania w sieci, znalezienia translatora (o przepraszam - tłumacza), odrobina pracy i już masz, co prawda z małymi błędami ale zrozumieć się da.

Najek
19-11-2007, 20:00
Może jednak ktoś z Was zna stronę z wyjaśnieniem do Photomatixa... Będe wdzięczny...

mathom
19-11-2007, 20:27
Basic jest mocno okrojony, tj. oprócz regulowania kontrastu i jasności ( i chyba gammy - nie pamiętam ) nie masz w ogóle wpływu na to jak zdjęcie zostanie zmergowane.