Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy odbicie tylko od białej ściany?

fliegermaus
13-11-2007, 13:24
Kilka razy przeczytałem tutaj, że sens odbijania światła flesza od ściany istnieje tylko wtedy, gdy ściana jest biała. Czy umyka mi coś, gdy sądzę, że wystarczy zrobić z fleszem (odbitym od kolorowej ściany) czemuś neutralnemu, np. WhiBal, aby określić balans bieli i uniezależnić się od "niewłaściwej" temperatury odbitego światła?

mattnick
13-11-2007, 13:51
wystarczy robić w rawie...

DoMiNiQuE
13-11-2007, 13:59
wystarczy robić w rawie...
Temperatura swiatla a zafarb powstaly od swiatla odbitego pd kolorowej powierzchni to nie to samo. Zafarbu czesto tak latwo nie usuniesz.

kaspeed
15-11-2007, 23:10
Zreszta biala sciana odbija wiecej swiatla niz czarna (o ile taka gdzies znajdziesz) ;D

gabrielr24
15-11-2007, 23:20
kolorowe sciany też są zdatne do odbicia, ale lepiej wtedy ręcznie ustawić WB mamy pzrecież możliwość w K :) mniej cieinia i lepiej doświetlony cały plan

Krzychu
16-11-2007, 07:42
Kilka razy przeczytałem tutaj, że sens odbijania światła flesza od ściany istnieje tylko wtedy, gdy ściana jest biała. Czy umyka mi coś, gdy sądzę, że wystarczy zrobić z fleszem (odbitym od kolorowej ściany) czemuś neutralnemu, np. WhiBal, aby określić balans bieli i uniezależnić się od "niewłaściwej" temperatury odbitego światła?

Nie wystarczy - spróbuj i będziesz wiedział...
RAW też niestety do końca nie pomoże - tak jak napisał DoMiNiQuE - to jest zafarb a nie zmiana temperatury barwowej...