Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : canon s3 is - zdjecie z rozmazanym tłem, lampa błyskowa

Eva_1977
13-11-2007, 12:45
Witam, jestem nowa wiec sie na poczatku witam...
od dwoch miesiecy posiadam ten aparacik i mam dwa pytanka...

1. Czy tym aparatem da rade zrobic tak pieknefotki jak so pokazane w tym watku: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=20228&page=42
jelsi tak to jak mam sie za to zabrac??

2. Pytanie jest odnosnie lampy blyskowej (wbudowanej)
czy to normalne, ze ona tak dlugo sie laduje??
Tzn. robiac zdjecia z lampa kilka pod rzad (nie w serii) to czasami aparat musi dlugo ladowac lampe. Czy to tak ma byc??

Z gory bardzo dziekuje za kazda odpowiedz.
pozdrawiam Eva

tom517
13-11-2007, 16:52
1. Mozesz poprobowac zrobic takie, ale niestety te fotki byly robione o klase lepszymi szklami i z przeslonami 1.4 - 1.8. Ogolnie chodzi o to ze im mniejsza wartosc przeslony, tym mniejszy obszar jest ostry i tym szybckej zaczyna sie rozmycie czyli tzw BOKEH i ogolnie prezentowane tam szkla BOKEH maja bardzo fajny. Ty masz wartosc przeslony min 2.7 wiec nie jest az tak zle, mozesz poprobowac, chociaz jakbys miala i jasne szklo 1.4 w S3 to tez by nie dalo takiego efektu. Po prostu wybierasz ustawienia z preselekcja przeslony, przeslone ustawiasz na najmniejsza wartosc i jazda.

2. To moze tez zelezec od stanu baterii. Ale tez nie wiem ile trwa te dlugo. Aha i jeszcze od mocy z jaka blyska. Jesli blyska na maxa to moze i troche dluzej sie ladowac.

fret
13-11-2007, 18:33
Na takie zdjęcia nie masz szans, ten efekt zależy silnie od wielkości matrycy, czyli bez lustrzanki nie dasz rady. Twoją szansą mogą być zdjęcia makro, czyli kwiatki, pszczółki i inne małe obiekty. Musisz pracować w trybie Av, ustawić najmniejszą wartość przysłony, ogniskową raczej na maxa i zadbać o to, żeby odległość obiektu od tła była jak największa (np. samotny tulipan na tle żywopłotu oddalonego o kilka metrów, generalnie im większy obiekt, tym większa odległość od tła).

Eva_1977
14-11-2007, 00:37
bardzo Wam dziekuje...

tak myslalam, ze do takich zdjec to potrzeba lepszego aparatu hihihi
marzy mi sie lustrzanka ale na razie to musze cwiczyc na tym co mam ;)
ale nie mowie, ze nie jestem z niego zadowolona jak na razie to spisuje sie super
ale chcialam wiedziec czy da sie z niego cosik wiecej wyciagnac :D

a zdjecia makro to je to co tygryski lubia najbardziej hihihi
i robione tym aparacikiem wychodzą calkiem calkiem ;)

http://i211.photobucket.com/albums/bb254/eva_1977/MAKRO/IMG_0077.jpg

pozdrawiam Eva