Zobacz pełną wersję : sesja reklamowa
Witam kolegów, mam mały problem, pewna firma zgłosiła się do mnie z pytaniem czy wykonam dla nich zdjęcia reklamowe produktów którymi handlują. Chodzi o to aby produkty nie miały blików i cieni, w rachubę wchodzi stół bezcieniowy lub namiot. Moje pytanie brzmi jaki sprzęt i gdzie kupić aby wywiązać się z zadania. Jeżeli chodzi o wielkość produktów to: "od zapalniczki do do lampy pokojowej stojącej" Interesuje mnie sprzęt zawodowy "nie z allegro"
Może ktoś z kolegów zajmuje się taką fotografią i mógłby mi coś poradzić i podpowiedzieć, będę wdzięczy za każdą wskazówkę
Na allegro sa nie tylko rzeczy watpliwej jakosci. Jakosc = cena, wiec jesli chcesz lepsze to kupuj drozsze :)
Jesli chodzi o roznice w np namiotach bezcieniowych (ktore beda konieczne w Twoim wypadku) to glownie wiaza sie z upierdliwoscia skladania/rozkladania. Na samej focie roznicy nie bedzie.
Zakladam, ze nie masz lamp studyjnych, wiec kup...
namiot bezcieniowy, halogeny lub inne silne lampy (zarowki itp), pleksiglass bialy jesli chcesz miec odbicie obiektu na powierzchni, bialy lub inny kolorowy papier (a0, a2.. zalezy jaki format przemiotu). Kup tez czarne arkusze na wypadek przedmiotow jak szklo lub metal.
Filozofii tu wielkiej nie ma... Szukaj keywoda "pack shoot, packshoot" by dowiedziec sie wiecej
a możesz polecić jakąś konkretną firmę lub producenta takiego sprzętu? namiot to wiadomo upatrzyłem już taki sześcian o boku 150cm, ale chodzi mi o lampy
jesli chcesz utopic pare stow to patrz juz za studyjnymi - podaj budzet to powiem Ci jakie.
Jesli jednak nie studyjne (i mysle, ze nie ma wiekszej potrzeby by je kupowac na tym etapie) to idz do castoramy lub czegos w tym stylu i kup 2 lub 3 x halogenowe lampy (takie jak wokolo garazy wisza) 500W. Lub kilka daylightow.
budżet na sprzęt jest, oprócz zdjęć w namiocie bezcieniowym światła te mają służyć do zdjęć w dużych zamkniętych pomieszczeniach sklepowych
Adam Kasprzak
13-11-2007, 22:40
troche sprecyzuj, możesz kupić 3x 580ex i do tego ST-E2 for instance...
a po co 3x 580 ? koszt wyzszy niz komplet lamp studyjnych 600Ws sztuka :)
a mozliwosci znacznie wieksze niz 580, ktora co najwyzej mozna uzywac do doswietlenia.
Chcesz wydac kase na swiatlo studyjnie ? To poszukaj za firmami Bowens, Elinchrom, Interfit, Alienbees, Hasel, Elfo etc etc. Pomysl jaka moc swiatla bedzie Ci potrzebna i doprecyzuj potrzeby, wtedy bedzie latwiej Ci cos doradzic.
Adam Kasprzak
13-11-2007, 23:41
jeżeli chodzi o studio to oczywiście, że podłączane pod 230V, ale w plenerze możesz sobie ten kabelek włożyć w...
pozatym 580ex są poręczniejsze i nie dużo odbiegają mocą od studyjnych potworów ;)
nie duzo ? :) chyba od 100Ws :) A zestawy Ranger itp nie sa az takie drogie (baterie przenosne). Za kwote 600 funtow (sorki, zyje w UK i juz zlotowki mi nieco obce) mozna kupic 1 roczne Bowensy 500tki z bateria przenosna..
BTW 580tki z zalozonym mini sofboxem dadza moc wyjatkowo slaba.
Adam Kasprzak
14-11-2007, 00:13
za te 600 funtów (3100zł) ile można tych bowensów kupić?
Za moimi 580tkami przemawia jeszcze to, że ST-E2 przenosi nie tylko sygnał do wyzolenia migawki, ale również wszystkie parametry :)
Ale się*nie upieram, zapewne kiedyś sam kupię*jakieś lampy do studia...
popatrz na Markoflash.
Sam mam i na razie sobie chwalę. Poszukaj na innych forach opinii o markoflash.
W fotografii reklamowej malych produktow oczywiscie 580exy wystarcza :) tylko jest to przerost formy nad trescia i ograniczenie sie do ich mozliwosci, ktore wielkie nie sa. Wielkosc i pole swiatla tych lamp nie zachwyca.
apropos ceny ... za taka cene to nowe alienbees z usa z generatorem spokojnie kupisz. Dwie lampki, softy i baterie + statywy... zrobisz tym wiecej, niz 10cioma 580 :)
apropos ceny ... za taka cene to nowe alienbees z usa z generatorem spokojnie kupisz. Dwie lampki, softy i baterie + statywy... zrobisz tym wiecej, niz 10cioma 580 :)
Zgadza sie, chyba najlepsza alternatywa ( jakosc w stosunku do ceny ).
Z tego co piszesz to masz dostep do zasilania wiec baterie na razie mozesz sobie darowac.
Jacek Deka
14-11-2007, 10:16
Moim skromnym zdaniem wystarczy Ci ŻARÓWKA BŁYSKOWA 68Ws x 2, do tego statywy i softboxy (jeżeli potrzebujesz do namiotu bezcieniowego to softboxy nie są konieczne) - to na dobry początek.
Jak chcesz robić zdjęcia większych przedmiotów to niestety stół bezcieniowy, a nawet tła fotograficzne i lampy ciut większej mocy np. 180ws z softboxami.
Ja nie łaszczyłbym się na stałe oświetlenie (świetlówki kompaktowe), bo po jakimś czasie dojdziesz do wniosku, że i tak daje to mniej światła niż potrzebujesz, a taka 68ws jest bardziej wydajna i tańsza (80 zł).
Nie zapomnij o radiowym wyzwalaczu do lamp, bo przy większej ich ilości jest niezbędny, zresztą po co się plątać w przewodach (ja przy jednym już dostaję białej gorączki, i ciągle o niego zahaczam).
Jak chcesz więcej konkretów to szukaj, forum CB posiada dużo takich informacji.
Mogę, z ciekawości, zapytać czemu zdjęcia mają być płaskie/bez cieni/bez blików?
Jako firma sprzedająca jakiś produkt starałbym się aby był wiernie odwzorowany ze wszystkimi, że tak powiem "plastycznościami".
Podejrzewam ze do takowych zdjec nie trzeba ci nic wiecej niz dwie dobre lampki .... troche kartek bialego bloku technicznego.... i uwierz mi nic wiecej nie potrzebujesz... strata pieniedzy... chyba ze masz zamiar sie tym zajmowac zawoowo wtedy profesjonalne oswietlenie jak najbarziej wskazane :)))
Mogę, z ciekawości, zapytać czemu zdjęcia mają być płaskie/bez cieni/bez blików?
Jako firma sprzedająca jakiś produkt starałbym się aby był wiernie odwzorowany ze wszystkimi, że tak powiem "plastycznościami".
zdjęcia będą szparowane i idą do gazetki reklamowej
zdjęcia będą szparowane i idą do gazetki reklamowej
no ale szparowanie się nie kłóci z blikami/cieniami
no niby nie ale chcą mieć takie kliniczne zdjęcia i tyle, a czasu mam coraz mniej bo w pn muszę zacząć robić zdjęci i to na hali u klienta więc sprzęt muszę mieć skompletowany, tak sobie pomyślałem że dobry zestaw to będzie: 3 lampy z soft boxami z czego 1 na bomie od góry, i stół bezcieniowy, teraz tylko gdzie zadzwonić i zamówić tak żeby nie było za drogo a zarazem nie wiało tandetą
jak szybko to allegro. Allegro to nie samo zlo, jak zalezy Ci na tym by byl to jakis sklep to sprawdzaj "O mnie" czesto maja tam linki do swoich sklepow
Witam kolegów, mam mały problem, pewna firma zgłosiła się do mnie z pytaniem czy wykonam dla nich zdjęcia reklamowe produktów którymi handlują. Chodzi o to aby produkty nie miały blików i cieni, w rachubę wchodzi stół bezcieniowy lub namiot. Moje pytanie brzmi jaki sprzęt i gdzie kupić aby wywiązać się z zadania. Jeżeli chodzi o wielkość produktów to: "od zapalniczki do do lampy pokojowej stojącej" Interesuje mnie sprzęt zawodowy "nie z allegro"
Może ktoś z kolegów zajmuje się taką fotografią i mógłby mi coś poradzić i podpowiedzieć, będę wdzięczy za każdą wskazówkę
czy będą patrzeć jakim sprzętem robisz fotki? według mnie to efekt się liczy i tyle. Ja bym nie przesadzał z sprzętem bo to nie on zrobi za Ciebie fotki. Dobre efekty można uzyskać stosując nawet tanie wyposażenie, jak to określiłeś 'z allegro'.
czy będą patrzeć jakim sprzętem robisz fotki? według mnie to efekt się liczy i tyle. Ja bym nie przesadzał z sprzętem bo to nie on zrobi za Ciebie fotki. Dobre efekty można uzyskać stosując nawet tanie wyposażenie, jak to określiłeś 'z allegro'.
kolego zdjęcia będę robił u nich na miejscu, więc kupa ludzi się zleci i będą się gapić, a takie gatki że "to fotograf robi...a nie..." to nie wszystko bo zawsze się jakiś fotoamator zjawi i się szemranie zacznie, jak zobaczy statyw za 39,90 i lampę biurkową to będzie po zleceniu, wiecie jacy są ludzie. Sprzęt musi być i basta choćby dla własnego spokoju
IMHO dziwne podejście do tematu, żeby wygląd sprzętu był ważniejszy od efektu.. BTW robiłeś już kiedyś sesję z profi lampami? Bo jeżeli to ma być debiut, zwłaszcza na oczach gapiów, to może być ciężko.. Z własnego doświadzczenia wiem, że łatwo się na początku pogubić z rozstawieniem więcej niż 2 lamp i pomiarem ich światła (według mnie przy pracy z takimi lampami niezbędny jest światłomierz - kolejne koszta). Czy nie lepiej kupić na początek żarówki błyskowe + namiot, wyprosić gapiów z sali i pokazać sam efekt końcowy? W końcu chyba to jest najważniejsze..
kolego zdjęcia będę robił u nich na miejscu, więc kupa ludzi się zleci i będą się gapić, a takie gatki że "to fotograf robi...a nie..." to nie wszystko bo zawsze się jakiś fotoamator zjawi i się szemranie zacznie, jak zobaczy statyw za 39,90 i lampę biurkową to będzie po zleceniu, wiecie jacy są ludzie. Sprzęt musi być i basta choćby dla własnego spokoju
I naprawdę myślisz że ludzie kibicujący tobie będą się aż tak dokładnie znać na markach i cenach używanego sprzętu oświetleniowego?
W ogóle jakieś dziwne masz podejście... jakbyś miał dostać wynagrodzenie za efektowność a nie efektywność wykonanej pracy :roll: .
ja moge po czesci to zrozumiec :) W UK gdybym wpadl robic zdjecia (robie lazienki i meble, czasem ludzi itp) z 350d + siakies chinskie badziewki do swiecenia to bym dlugo czekal na ich kolejne telefony. Nawet jesli zdjecia byly by fajne to nic nie robi lepszego wrazenia niz wielki aparat, solidny statyw i dumnie prezentujace sie wielkie loga firm na sofboxach itp.
Lustrzanki sie tak rozprzestrzenily, ze co drugi posiada 300tke lub 350tke. Podobnie na paru wiekszych imprach ciezko bylo by mi sie przebic z kitem i mala lustrzanka... Wiecej na tobie wisi to szersza droga do celu (MOWIE o rynku w UK).
Aczkolwiek w Twoim wypadku nie liczyl bym na czujne oczy obserwatorow. Nie sadze by wieksza roznice im robilo obcowanie z halogenami, zarowkami lub pro zestawem BOWENs etc. Wazne, bys wygladal na czlowieka, co wie co robi a zdjecia wygladaly na zrobione przez kogos, kto zna sie na rzeczy.
disarrays
29-11-2007, 04:01
Robie zdjęcia do gazetek reklamowych/allegro itp. Spokojnie starczają 2 żarówki błyskowe na statywach + namiot. (małe i średnie przedmioty - zestawy obiadowe/garnki etc) Nie wiem czym tu się przejmować.. że ludzie beda się gapić? Ile tych ludzi tam ma być? Poproś o "chwile spokoju", przecież praca ma sprawiac Ci przyjemność, a nie być czymś co frustruje.. nawet z najlepsiejszym sprzętem jak łapki zaczną Ci się trząść to zgubisz przycisk migawki.. nie mówiąc już (jak zostało wspomniane wcześniej) o połapaniu się w kabelkach, rozstawianiu sprzętu itp.
Fakt - ludzie są różni i a nóż trafisz na jakiegoś pedanta co to sie niby na wszystkim zna. Bądź pewny siebie, uśmiechaj się do ludzi i nawet jeśli nie wiesz, to sprawiaj wrażenie że wiesz co robisz :) Na początku to skutkuje w 100%, a pozniej i tak połapiesz sie we wszystkim (włącznie z obchodzeniem się ze wścipskimi gapiami)
A z drugiej strony tak sobie myśle... Ty tam ciężarówką chcesz dojezdzać z tymi wszystkimi softboxami, statywami, plexami czy namiotami? ;-) Zanim bym coś takiego rozstawiła, to zaczełabym zastanawiać się czy nie poprosić o wynagrodzenie za godzine ;)
Pozdrawiam i życze udanych zdjęć!
Nie robiłem nigdy takich zdjęć. Ani nie miałem doczynienia z innym oswietleniem niż manualna lampa zewnętrzna. Ale wydaje mi sie, że do małych przedmiotów wystarczy Ci ten namiocik + lampa od tylu/spodu i np z zewnętrznetrznego flesza jakis błysk od sufitu albo pod jakims kątem i powinno być dobrze :) Bo szczerze mówiąc jakbym mial wyskoczyć z czyms juz w poniedzialek a dostałbym to np w piatek to troche mało czasu na przetestowanie :) Troche dziwny masz pomysł z ta praca :)