PDA

Zobacz pełną wersję : Refleksy czerwonych świateł w zdjęciach nocnych

redevil75
12-11-2007, 21:11
Witam,

Dziś podczas robienia zdjęć nocnych zauważyłem, że pojawiają się na nich refleksy czerwonych świateł, które są przesunięte w stosunku do źródła światła - coś jakby echo, pojawiające się w innym miejscu na zdjęciu. Czym jest to spowodowane? Czy przyczyną może być filtr UV ( neutralny ) , który jest założony na obiektywie. Spróbuję powtórzyć zdjęcia bez filtra, ale może ktoś ma inne sugestie lub zna przyczynę takiego zjawiska.
Poniżej linki do zdjęć, na których widać echo czerwonych świateł anten i masztów ( echo widoczne w górnej części zdjęcia ).

http://www.sendspace.com/file/jvrxnj ( nazwa zdjęcia to echo1.jpg)

lub większe zdjęcie ( echo widoczne w centralnej części zdjęcia )

http://www.sendspace.com/file/qop8n0 ( nazwa to refleksy świateł

Pzdr.

Przemek

DoMiNiQuE
12-11-2007, 21:15
Na 100% to wina filtra UV.

bebesky
13-11-2007, 08:53
zgadzam się z Dominique
miałem kiedyś podobne zdziwienie ze zdjęciem księżyca - od tego czasu filtr UV leży i czeka na bardziej twórcze zastosowanie np. pomazanie wazeliną :)

tomek1906
14-11-2007, 20:09
jak robiłeś to zdjęcie ? okno było otwarte czy zamknięte?

bebesky
15-11-2007, 08:50
jak robiłeś to zdjęcie ? okno było otwarte czy zamknięte?

nie no chyba aż tak nisko nie osądzasz twórcy wątku że robił zdjęcie przez szyby i zastanawiał się dlaczego ma takie artefakty :roll: :lol:

piszczal
15-11-2007, 08:55
przysłona domknięta też może powodować podobne gwiazdki

tomek1906
15-11-2007, 09:14
nie no ja wogóle nie osądzam, ale czasami oczywiste rzeczy są najtrudniejsze do wyłapania :)
Robiąc fotki nocne na wieży tv w pradze byłem skazany na szyby i pamiętam że coś podobnego wyszło...

bebesky
15-11-2007, 09:41
kiedyś robiąc zdjęcia z okna pojawiło mi się na czarnym nocnym niebie UFO
jasny świetlisty obiekt w kształcie cygara :)
na początku byłem zdziwiony bo - fota bez filtra, przy otwartym oknie
ale po głębszej analizie i spojrzeniu w dół (z trzeciego piętra) okazało sie ze UFO ma bardzo podobny kształt do latarni stojącej pod blokiem :)
jakoś kąty się zgrały i latarnia odbiła się na soczewce :)