PDA

Zobacz pełną wersję : 1D Mark III vs 5D - szumy

Pikczer
12-11-2007, 17:13
Wielu forumowiczow zadawalo takie pytanie: co wybrac - 5D (badz jego nastepce) czy 1D Mark III. Wojna tocyla sie glownie o wysokie ISO i AF. Poniewaz nie rzucilo mi sie nic takiego w oczy a AF kazdy musi sobie sprawdzic sam, podaje link do porownania tych 2 body pod katem "szumow"/ziarna.
Moze komus sie przyda.

http://kammagamma.com/articles/canon-eos-1d-mark-iii-vs-canon-eos-5d-studio-scene-high-iso.php

trampek
12-11-2007, 17:45
Wielu forumowiczow zadawalo takie pytanie: co wybrac - 5D (badz jego nastepce) czy 1D Mark III. Wojna tocyla sie glownie o wysokie ISO i AF. Poniewaz nie rzucilo mi sie nic takiego w oczy a AF kazdy musi sobie sprawdzic sam, podaje link do porownania tych 2 body pod katem "szumow"/ziarna.
Moze komus sie przyda.

http://kammagamma.com/articles/canon-eos-1d-mark-iii-vs-canon-eos-5d-studio-scene-high-iso.php

Ja nie widze roznicy.. oba na swietnym poziomie..

Pikczer
12-11-2007, 17:47
Ja widze - 5D jakby ciut ostrzejsze :grin:

Nemeo
12-11-2007, 17:50
Ja nie widze roznicy.. oba na swietnym poziomie..

Zaryzykowałbym stwierdzenie, że 5D minimalnie mniej szumi.

mjastrzebski
12-11-2007, 17:51
Ja widze - 5D jakby ciut ostrzejsze :grin:

Ale do dostrzezenia tej roznicy potrzebna jest szczypta onanizmu sprzetowego ;-) Lupa, powiekszenie 200%, cegly jakies, etc ;-)

Marcin

Pikczer
12-11-2007, 17:59
Ale do dostrzezenia tej roznicy potrzebna jest szczypta onanizmu sprzetowego ;-)
No no, tylko bez takich :twisted: :mrgreen:

Lupa, powiekszenie 200%, cegly jakies, etc ;-)
A Ty myslales, ze dramat zobaczysz? Moze wieksza roznica bedzie gdy wyjdzie nastepca piatki ale wg mnie poziom szumow bedzie stal na takim samym poziomie.

mjastrzebski
12-11-2007, 18:04
A Ty myslales, ze dramat zobaczysz? Moze wieksza roznica bedzie gdy wyjdzie nastepca piatki ale wg mnie poziom szumow bedzie stal na takim samym poziomie.
Nie wiem jak tam bedzie z szumami przy nastepcy 5-tki. Wiem jedno. Dzikie stado ludzie, bedzie wyswietlac obok siebie na monitorze zdjecia 100% z 5D, 5DMKII i analizowac, wypatrywac, "ledwo dostrzegac" mniejsze czy wieksze szumy tu czy tam. Nuda :-)

Marcin

trampek
12-11-2007, 18:05
Wg mnie to beda teraz takie roznice jak w biegu na 100m. tzn ktos bedzie kogos pobijal w okolicy 9s wszystko sie bedzie dzialo ale wiadomo przeciez ze nikt nie bedzie mial rekordu 5s tym bardziej 0s....
Wyobrazcie sobie co by bylo gdyby szymy na iso3200=iso100 Wtedy caly czas na 3200 ( no chyba ze jasno) i obiektywy IS do kosza :)

Gringo997
12-11-2007, 18:15
szkoda tylko ze 5D nie ma ISO 6400 tak jak 1D III ale ponoć ma wyjść następca 5D w lutym, wtedy będzie można porównywać aparaty ponieważ 5D ma już swoje lata

mjastrzebski
12-11-2007, 18:19
szkoda tylko ze 5D nie ma ISO 6400 tak jak 1D III

Se "zrob suwaczkiem" w PS-e to 6400. Co za problem.

ale ponoć ma wyjść następca 5D w lutym, wtedy będzie można porównywać aparaty ponieważ 5D ma już swoje lata
Znowu cegly, cropy, testy. Nuuuda. Zdjecia jakies moze??

Marcin

Pikczer
12-11-2007, 18:23
Znowu cegly, cropy, testy. Nuuuda. Zdjecia jakies moze??
Coz - jak dotad nikt z szacownych posiadaczy tych 2 body nie pokusil sie o zrobienie kilku zdjec i pokazanie ich ludziom. Oczywiscie pisza, ze piatka mniej szumi, ze obraz lepszy itp itd. ale na tym sie konczy.
Stad postanowilem zamiescic ten link, gdyz moze to komus pomoze w wyborze.

Slavko
12-11-2007, 21:27
szkoda tylko ze 5D nie ma ISO 6400 tak jak 1D III ale ponoć ma wyjść następca 5D w lutym, wtedy będzie można porównywać aparaty ponieważ 5D ma już swoje lata

I co z tego że ma swoje lata? Ten test pokazuje, moim zdaniem, że mimo lat nic mu nie ubyło. Bo jak inaczej rozumieć fakt, że hit tego sezonu pod względem jakości zdjęć produkowanych przez matrycę raczej nie ma czym się pochwalić wobec 5D. Ten aparat zaczyna być jak wino - im starszy tym bardziej okazuje się, że lepszy... Trochę to przypomina analogową "5" - po niej wyszło wiele świetnych aparatów, ale piątka zawsze była piątką.

koraf
12-11-2007, 21:44
Posiadacze 5d stali się dzięki Tobie Pikczer oraz porównaniu z 1 D III chyba bardziej dumni ze swojego sprzętu :wink: .Wnikliwie przyjrzałem się fotkom obu puszek i jak dla mnie te z 5D charakteryzują się minimalnie ale jednak lepszą rozdzielczością ( nie ukrywam ,że mnie posiadacza 5d to ucieszyło :mrgreen: )

MARANTZ
12-11-2007, 21:54
O tym, że 5D robi lepsze zdjęcia pisałem już ponad pół roku temu, gdy tylko dorwałem 1D Mark III na targach w Łodzi i miałem okazję porównać te korpusy na tych samych szkłach w tych samych warunkach (były nawet jakieś zdjęcia wklejane). 1D ma za to zdecydowanie lepszy AF, no ale to chyba oczywiste :mrgreen:

Pikczer
12-11-2007, 22:27
1D ma za to zdecydowanie lepszy AF, no ale to chyba oczywiste :mrgreen:
No wlasnie - i to jest moim zdaniem podstawowa roznica a nie ISO, ktorej niestety ale zadne testy nie pokaza.

Kolekcjoner
13-11-2007, 01:55
Mnie raczej dziwi to, że mimo mniejszych pikseli różnice w obrazie są tak małe. Jednak lata swoje robią. Z drugiej strony 5-tka to jak na cyfrę już staroć i ciągle się broni. Dużo ciekawsze będzie dla mnie porównanie Nikon D3 - Canon 5D?
W sumie z tego porównania wynika, że jak naprawią ten AF w Marku i stanieje jak zapowiadają to nic tylko kupować :D.

oskarkowy
13-11-2007, 11:50
Wy naprawdę nie widzicie różnic w ilości szczegółów na tym teście od Pikczera?
Na tych wycinkach dokładnie widać, że 5D daje sporo lepszy obraz. Sęk w tym, że 1ka ma trochę inne zadania. Żeby było śmieszniej, sprzedaję zaraz jedną ze swoich 5ek, żeby się przesiąść na ten bardziej szumiący i mniej szczegółowy aparat.

Pikczer
13-11-2007, 11:54
Żeby było śmieszniej, sprzedaję zaraz jedną ze swoich 5ek, żeby się przesiąść na ten bardziej szumiący i mniej szczegółowy aparat.
Ale dlaczego? :roll:

Kenso
13-11-2007, 12:42
Tak a propo szumów i szczegółów.
Paolo Pellegrin robi zdjęcia, na których szumy są wysokie, ale jakie ujęcia i teamty!
http://www.magnumphotos.com/Archive/C.aspx?VP=XSpecific_MAG.PhotographerDetail_VPage&l1=0&pid=2K7O3R13CHLN&nm=Paolo%20Pellegrin
:)

Pikczer
13-11-2007, 12:51
Tak a propo szumów i szczegółów.
Tak a propos, to chyba nie jest najlepsze miejsce zeby zamieszczac takie "udowadniania", gdyz nie taki cel watek ten za soba niesie.

ps
dla mnie, to mozesz nawet Zenitem zdjecia robic, dlatego jak kogos nie interesuje takie porownanie, to niech nie zasmieca watku.

MARANTZ
13-11-2007, 13:30
Ja się oskarkowemu nie dziwię. Sam mam zamiar zmienić korpus typu xxD na tego Marka (bo na 1Ds mnie nie stać). AF piątki czasami po prostu nie daje rady. Tylko rewelacyjny układ w następcy 5D może spowodować zmianę zdania.

Pikczer
13-11-2007, 14:21
Tylko rewelacyjny układ w następcy 5D może spowodować zmianę zdania.
Uklad nie bedzie lepszy niz w 40D a z tego co pisza posiadacze, to rewelacji raczej nie ma (glownie poprawa bocznych punktow AF'a).

A miedzy Bogiem a prawda, to nawet dobrze, ze na Ds'a Cie nie stac. Zakup 2 body 1D Mark III i nowej piatki, to lepsze, bardziej ergonomiczne i finansowo korzystniejsze rozwiazanie :D

Kolekcjoner
13-11-2007, 14:47
Wy naprawdę nie widzicie różnic w ilości szczegółów na tym teście od Pikczera?
Na tych wycinkach dokładnie widać, że 5D daje sporo lepszy obraz. Sęk w tym, że 1ka ma trochę inne zadania. Żeby było śmieszniej, sprzedaję zaraz jedną ze swoich 5ek, żeby się przesiąść na ten bardziej szumiący i mniej szczegółowy aparat.

Ja bym się zgodził, że różnice są ale na prawdę na tych zdjęciach nie widać jakiejś istotnej przewagi. Podejrzewam że można sobie wymyślić warunki w których jedna (AF) lub druga (matryca) puszka da wyraźniejszą przewagę ale na tych obrazkach tego nie widać.

grzanka
13-11-2007, 18:53
polecal bym sie wstrzymac z opinia do lutego na kiedy spodziewany jest nastepca 5D

Vitez
13-11-2007, 19:21
Uklad nie bedzie lepszy niz w 40D a z tego co pisza posiadacze, to rewelacji raczej nie ma (glownie poprawa bocznych punktow AF'a).

Wg mnie 40D ma sporo pewniejszy AF i centralnym i bocznymi punktami niż 5D. Ale tylko kilka razy robiłem 5D... choć pojawiły się już pierwsze opinie posiadaczy obu :p (potwierdzające to co piszę).

MMM
13-11-2007, 20:43
Sprawności AFa nie da się ocenić po fotach z sieci, bo użytkownik nawet najbardziej pudłującej puszki nie wstawi nieostrych zdjęć :-)

Krakers
13-11-2007, 21:12
polecal bym sie wstrzymac z opinia do lutego na kiedy spodziewany jest nastepca 5D

a skad wiesz ze ma cos byc w lutym ? cos pewnego ? bo do lutego mam zamiar cos miec a wolałbym kupic cos tanszego niz 1ds III i dokupic szkielek

towersivy
13-11-2007, 21:24
Jeśli chodzi o AF - to jest przepaść - przed momentem żonglowałem 1D z 85L i 5d z 85L na zmianę, robiąc typowo domowe fotki.....na środkowym punkcie w 5D jest bardzo dobrze jakieś 8 na 10 strzałów jest oki, w 1D 10 na 10, Ale boczne punkty przy słabym domowym świetle to już kaplica w 5D przy tym szkiełku słabość tego korpusu w tym aspekcie strasznie się obnaża, praca na bocznych punktach z 1D nie sprawia żadnych problemów, nawet nie korzystam z podglądu aby sprawdzić czy nie ma mydła, bo wiem że trafia niemal zawsze.

Pzdr.

oskarkowy
14-11-2007, 10:23
Ale dlaczego? :roll:

Głownie chodzi o szybkość i precyzję. Często mam jakieś zlecenia w teatrze, czy imprezy firmowe, gdzie ważniejsze od jakości zdjęcia jest to, czy w ogóle jest ostre i trafione (a nie ma czasu na powtórkę), czy czas reakcji aparatu, gdzie coś szybko się dzieje. A do tego mam tę komfortową sytuację, że jeśli naprawdę będę potrzebował JAKOŚCI, to wyjmę z torby 5d.

Ja bym się zgodził, że różnice są ale na prawdę na tych zdjęciach nie widać jakiejś istotnej przewagi. Podejrzewam że można sobie wymyślić warunki w których jedna (AF) lub druga (matryca) puszka da wyraźniejszą przewagę ale na tych obrazkach tego nie widać.

Tylko pamiętaj, że jeśli poskładasz te wszystkie małe wycinki jeden do drugiego, to zbierze się coraz więcej różnic na korzyść 5d. Oczywiście są to warunki ekstremalne, które trafiają się niezbyt często. Mimo wszystko różnice są i na pewno będą sie pogłębiać, jeśli będzie sie cokolwiek wyciągało na siłę z rawa.

ODZIO
14-11-2007, 10:50
nie wiem co chcecie osiągnąć w tym porównaniu.
Sami wiecie że oba aparaty mają zupełnie inne przeznaczenie.
Mam 5D i wiem że AF na bocznych punktach nie jest dość sprawny, szczególnie w kiepskich warunkach oświetleniowych. (pisał o tym Vitez i Towersivy).
Na nic niskie szumy jak zdjecie będzie nieostre. Tam gdzie potrzeba pewności AF i otrzymać ostre zdjęcie w ruchu lub w trudnych warunkach należy posiadać 1dynkę.
Jak ktoś większości robi zdjęcia w dobrym oświetleniu, lanshafty, studio, gdzie nie ma wielce dynamicznych scen z powodzenim zadowoli sie tym co oferuje 5D. Może i puszka już nie pierwszej świeżości ale ciagle daje radę.
Sam zastanawiałem się nad zmianą na 1-dynkę ale stwierdziłem że przy moich zdjęciach nie wykorzystam tego superszybkiego i dokłanego AF-u....

MMM
14-11-2007, 14:58
Tam gdzie potrzeba pewności AF i otrzymać ostre zdjęcie w ruchu lub w trudnych warunkach należy posiadać 1dynkę.
No i to jest właśnie Canon...

TOPOL
14-11-2007, 15:33
Miałem 5D, mam Mk III a moja recepta ( i plan) jest taki: jak wyjdzie 5D Mk II dokupić go jako drugą puszkę co stworzy miły duet do zadań specjalnych :D

Pikczer
14-11-2007, 16:58
Miałem 5D, mam Mk III a moja recepta ( i plan) jest taki: jak wyjdzie 5D Mk II dokupić go jako drugą puszkę co stworzy miły duet do zadań specjalnych :D
I to jest chyba jedyny sensowny plan - tylko troszke kosztowny ;-)

Rogeros
14-11-2007, 17:59
I to jest chyba jedyny sensowny plan - tylko troszke kosztowny ;-)

Jedyny sensowny plan jesli ktos chce dobra puszke z pewnym AFem to jest Nikon D3 w cenie 13 tysiecy moze i mniej w USA oczywiscie. Ja po prostu nie wierze, ze Canon w podobnej cenie zaoferuje swoim uzytkownikom puszke FF z tak dobrym ukladem AF. Niema sie co nawet czarowac. Nawet ten nieco podliftingowany AF z 40D to jest lekkie dno jesli ktos ma chociazby ambicje
fotografowac male ruchliwe dzieci z jasna optyka o malej GO. Nie spodziewalbym sie cudow w przyszlym roku dla posiadaczy obecnych 5tek.

Roger

MMM
14-11-2007, 18:05
Nie spodziewalbym sie cudow w przyszlym roku dla posiadaczy obecnych 5tek.
E tam, muszą coś dać. Canon stracił przewagę w jakości obrazu to musi teraz nadgonić lepszymi puszkami, inaczej straci rynek amatorski i semi-pro.

Wini
14-11-2007, 18:09
E tam, muszą coś dać. Canon stracił przewagę w jakości obrazu ...

Może nowe firmware ;)

Rogeros
14-11-2007, 18:27
E tam, muszą coś dać. Canon stracił przewagę w jakości obrazu to musi teraz nadgonić lepszymi puszkami, inaczej straci rynek amatorski i semi-pro.

pomysl chwile, musieliby wsadzic do nastepcy tego 5D czy innego 3D AFa z topowej jedynki. Nigdy tak sie nie stanie. Sporo sie interesowalem i jestem w stanie sie raczej zalozyc, ze w koncu oficjalnie ludzie potwierdza to, ze D3 ma uklad AF rywalizujacy z Canonowskimi 1 pelnoklatkowymi. Osobiscie mnie wystarczy to co widzialem w takim D200... no coz niema o czym nawet dyskutowac. Dla jednych wazne sa megapiksele, live view, czyszczenie matrycy, wiekszy LCD itp. Dla innych to wszystko to *******y i tak naprawde w lustrzance obok optyki drugi decydujacy parametr to AF. Wymagania rosna w miare poszerzania wachlarza uprawianej fotoreporterki. O ile kiedys takie 5D swietnie mi wystarczalo o tyle teraz wiecej na niego narzekam niz sie nim ciesze, bo jestem mocno ograniczony wlasnie lipnym ukladem AF. A jakos nie mam ochoty wydac 25 tysiecy za lepszy AF dostajac w zamian 16 czy 22 Mpx ktore do niczego mi nie sa potrzebne. Tak pewnie mysli sporo osob. Przesiadka z systemu na system niesie sporo wyzeczen i niestety wydatkow oraz strat. Na chwile obecna nastepca 5D jest D3 :) i nie sadze, zeby to sie zmienilo przez najblizszy rok. Chociaz chcialbym sie mylic.

Roger

Bahrd
14-11-2007, 18:50
A jakos nie mam ochoty wydac 25 tysiecy za lepszy AF dostajac w zamian 16 czy 22 Mpx ktore do niczego mi nie sa potrzebne. Tak pewnie mysli sporo osob. Przesiadka z systemu na system niesie sporo wyzeczen i niestety wydatkow oraz strat. Na chwile obecna nastepca 5D jest D3 :) i nie sadze, zeby to sie zmienilo przez najblizszy rok. Chociaz chcialbym sie mylic.

Roger

Dlaczego Canon miałby mieć interes w tym, żeby zrobić na złość swoim klientom i "zmusić" ich do zmiany systemu? Czy nie jest po prostu tak, że do tej pory "nie musieli", ale za to "teraz jakby muszą bardziej", i że jest to normalna kolej rzeczy?

adalbert
14-11-2007, 19:09
Dygresje w sprawie "Zespołu napięcia przednowopuszkowego" (termin paramedyczny - nazwa stworzona by Viracocha - pozdrowionka ;)

p...Na chwile obecna nastepca 5D jest D3 :) i nie sadze, zeby to sie zmienilo przez najblizszy rok. Chociaz chcialbym sie mylic.

Roger

a ja mam nadzieję, że się mylisz :mrgreen: czekam na swoją docelową puszkę (po zawodzie związanym z z AF w 5D) w czerwonym systemie - cenowo i funkcjonalnie konkurującą z D3 ...

.. skoro już "wlazłem" w system canona (pół roku temu) zainwestowałem w szklarnię - to byłoby idiotyzmem sprzedawanie teraz wszystkiego i powrót do N., tylko dlatego, że pojawił się D3...
ok :) - to sobie pomarzę :) - jeśli z definicji (?) następca 5D ma mieć gorszy AF od D3 - to może wypuszczą 1d mkIIIn ;) z 16 lub choćby 12MP (a niech sobie zaoszczędzą i wsadzą tam nawet obecną matrycę z 5D - mi wystarczy :)) .... to w sumie takie nierealne nie jest (przypomnę 1d mkII - I04 - 1d mkIIn - VIII05 - czyli 19 miesięcy różnicy - może teraz enka pojawi się wcześniej?)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

musieliby wsadzic do nastepcy tego 5D czy innego 3D AFa z topowej jedynki.
Roger
...kontynuując wcześniejszą myśl - upgrade mkIII do enki z nieco większą matrycą byłby świetną odpowiedzią na D3... także cenową

EDIT: Upgrade do "N" nierealny? Za wcześnie? Nie znam aż tak dobrze historii canona - ale pamiętam "numer" w niższym segmencie z nikonem - listopad 2006 d40 (6MP) - a już w marcu 2007 upgrade do d40x (10MP) - swoją drogą niezła kucha ;) - i było to wymuszone doskonała sprzedażą 400D

AbrahaM
14-11-2007, 22:45
Jedyny sensowny plan jesli ktos chce dobra puszke z pewnym AFem to jest Nikon D3 w cenie 13 tysiecy moze i mniej w USA oczywiscie. Ja po prostu nie wierze, ze Canon w podobnej cenie zaoferuje swoim uzytkownikom puszke FF z tak dobrym ukladem AF. Niema sie co nawet czarowac. Nawet ten nieco podliftingowany AF z 40D to jest lekkie dno jesli ktos ma chociazby ambicje
fotografowac male ruchliwe dzieci z jasna optyka o malej GO. Nie spodziewalbym sie cudow w przyszlym roku dla posiadaczy obecnych 5tek.

Roger

Tak sobie czytam, czytam i się dziwuje. "Stary głupi" analogowy EOS 3 ma AF który "z ruchliwymi dziećmi" (oraz zwierzakami - dopisek mój) sobie ładniutko radzi, a tu Ty relacjonujesz kłopotliwość AF w konstrukcji o naście lat nowszej.

Zastanawiam się czy rzeczywiście nastąpił regres po ucyfrowieniu, czy też regres objął, ale.. użyszkodników.. 5D w łapach nie miałem, natomiast 3ke analogową jak najzupełniej, i długo, więc omamów względem pracy AF raczej mieć nie powinienem.

MateuszZ.
14-11-2007, 23:09
...
... Osobiscie mnie wystarczy to co widzialem w takim D200... no coz niema o czym nawet dyskutowac. Dla jednych wazne sa megapiksele, live view, czyszczenie matrycy, wiekszy LCD itp. ....Roger

Roger, a widzialeś jak sakramencko szumi D200?? Co mi z tego, że trafia jak foty są zalane morą i cyfrowym szumem. Mam surówki ze slubu zrobione tą wspaniałą D200, mogę Ci podesłac

Rogeros
14-11-2007, 23:12
Tak sobie czytam, czytam i się dziwuje. "Stary głupi" analogowy EOS 3 ma AF który "z ruchliwymi dziećmi" (oraz zwierzakami - dopisek mój) sobie ładniutko radzi, a tu Ty relacjonujesz kłopotliwość AF w konstrukcji o naście lat nowszej.

Zastanawiam się czy rzeczywiście nastąpił regres po ucyfrowieniu, czy też regres objął, ale.. użyszkodników.. 5D w łapach nie miałem, natomiast 3ke analogową jak najzupełniej, i długo, więc omamów względem pracy AF raczej mieć nie powinienem.

To sobie kup 5tke i nie piernicz. 3 i 5D nieda sie porownywac.

Roger, a widzialeś jak sakramencko szumi D200?? Co mi z tego, że trafia jak foty są zalane morą i cyfrowym szumem. Mam surówki ze slubu zrobione tą wspaniałą D200, mogę Ci podesłac

ja pisze o dzialaniu AFa anie szumach kolego. Hehe widze ze zagrzebalem patyczkiem na forum fanatykow Canona :)

sv
14-11-2007, 23:15
To sobie kup 5tke i nie piernicz.

wiesz, miałem 5d i małem d200. nie uważam, że af w d200 jest lepszy. za to Ty jesteś dosyć nieuprzejmy.

Wypadałoby Ci napisać: To sobie kup d3ke i nie piernicz

Kolekcjoner
14-11-2007, 23:39
Ale przcież 5D to amatorska puszka nie projektowana do reporterki. I to że się nie sprawdza w reporterce to nic dziwnego.
Tym, którym nagle spodobał się D3 jedyne co można poradzić to jak najszybszą przesiadkę, bo tego marudzenia już na prawdę zaczyna być za dużo.

Rogeros
15-11-2007, 00:04
wiesz, miałem 5d i małem d200. nie uważam, że af w d200 jest lepszy. za to Ty jesteś dosyć nieuprzejmy.

Wypadałoby Ci napisać: To sobie kup d3ke i nie piernicz

mialem analogowa 3 tak sie sklada i tam AF mozna porownywac do 1 cyfrowych raczej.
Mialem rowniez okazje zobaczyc w dzialaniu AF w D200 w nocnych bardzo trudnych warunkach na miescie i porownac do 5tki. Po prostu ja musialem wyczyniac jakies alpejskie kombinacje zeby zlapac ostrosc tam gdzie nikon robil to od strzala. W nastepcy D300 jest jeszcze bardziej ponoc poprawiony system AF. Czy Wam jest tak naprawde trudno przelknac fakt, ze Canon w segmencie pol profi, ze juz nie wspmne o amatorskim daleko szukajac nieszczesny 350D totalnie olewa swoich klientow?
Matryce i obraz w Canonie bez zarzutu ale system AF to bardzo nisko oceniam. Nastal czas kiedy konkurencja pokazala jak naprawde moze dzialac dobrze zaprojektowany sensor AF i na dodatek pokazal rowniez wreszcie lepsza matryce. Dla mnie osobiscie malo rzeczy ma takie znaczenie jak jakosc obrazu i systemu AF. Zaliczam sie rowniez do osob, ktorym do szczescia absolutnie nie jest potrzebne 16 i wiecej Mpix. 5D spelnia tylko jedna kryterium, wszystkie cropy nie spaleniaja dla mnie zadnego moze poza najnowszym MKIII i dopiero pelnoklatkowe 1 Canona mozna uwazac za dobre. Cena na nie jest niestety zlodziejska. Tak to wyglada mniej wiecej :)

sv
15-11-2007, 00:55
Rogeros: wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. kup sobie to d300 nikona i poczujesz się lepiej. Choć z drugiej strony w Twojej stopce piszesz:
"Jestem fotografem a nie onanistą sprzętowym... "
mam wątpliwości zarówno do pierwszego, jak i do drugiego :-)

Wini
15-11-2007, 09:05
...Mialem rowniez okazje zobaczyc w dzialaniu AF w D200 w nocnych bardzo trudnych warunkach na miescie i porownac do 5tki. Po prostu ja musialem wyczyniac jakies alpejskie kombinacje zeby zlapac ostrosc tam gdzie nikon robil to od strzala. ...

Jak gdyby w swoich wypowiedziach mieszasz dwie sprawy. Precyzję i czułość AF.
Co do 5D, to czułość centralnego punktu jest mniejsza niż w D70 (z jasnymi szkłami). Takie mam odczucie.
Co do precyzji to do centralnego punktu w 5D nie mam żadnych zastrzeżeń.
Boczne punkty w 5D przestałem używać w dwa dni po jego zakupie.
Obecnie nie mam zadnego obiektywu z AF. Fotografuję przede wszystkim dzieci.

Pikczer
15-11-2007, 12:19
Dla zainteresowanych a propos SZUMÓW, podsylam jeszcze ten link:

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=23507558#23507558

krecio
15-11-2007, 12:32
Jesli mozna cos zasugerowac Szanownemu Towarzystwu:oops:
Ten watek ma w tytule cos o "szumach", a tu juz trzecia strona p......a o AF.:confused:
Pozniej jakis nowy, niezorientowany uzytkownik forum zada pytanie wlasnie o AF i zostanie brutalnie skierowany do funkcji przeszukiwania forum. A tam nawet jesli cos znajdzie to moze byc skonsternowany, ze w watku "szumowym" tresc jest totalnie nieadekwatna do jego tytulu.
Tak tylko do lba mi przyszlo.....:roll:

c42
15-11-2007, 12:41
mozna sie ubawic czytajac ten watek :-) nie tak dawno posiadacze piatek byli w 7 niebie a teraz nagle cos sie odmienilo hehe mam wrazenie ze te wszystkie ahy i ehy to snobizm... piszecie o tym jakie to D200 jest super i WOW a ja powiem tak pracuje bo jestem zmuszony pracowac na Nikonach i to m.in. d200 ale to wszystko sklonilo mnie do uzywania prwyatnie sprzetu marki Canon :-)) d200 to dla mnie zwykla pucha i naprawde z czystym sumieniem nie oddalbym moja 30ke za ten model... jak komus sie znudzil system Canon to niech sobie zmienia system do woli, ja bym pakowal sie w Sony bo ten producent dostarczy z pewnoscia wiecej wrazen i adrealinki ;-)

krecio
15-11-2007, 12:46
Ja osobiscie ze swojego jestem bardzo zadowolony.
Jesli chodzi o szumy to mialem w tym roku duzo sytuacji w ktorych nie moglem uzywac lampy (bo nie mialem przy sobie) i pozostawalo wysokie ISO, nawet do oporu. Duzym przezyciem bylo pozniejsze "wywolywanie" RAW'a. Szumy? Nie wiem co to takiego...:mrgreen:

janmar
15-11-2007, 13:06
Ja osobiscie ze swojego jestem bardzo zadowolony.
Jesli chodzi o szumy to mialem w tym roku duzo sytuacji w ktorych nie moglem uzywac lampy (bo nie mialem przy sobie) i pozostawalo wysokie ISO, nawet do oporu. Duzym przezyciem bylo pozniejsze "wywolywanie" RAW'a. Szumy? Nie wiem co to takiego...:mrgreen:

Dokładnie tak.Nie zdarzyło mi się zobaczyc szumu na 5d.Nie sadzę aby ktokolwiek kto prawidłowo naswietla mial problem z szumem na tym body.Pozdrawiam.

Arche121
15-11-2007, 13:12
Dokładnie tak.Nie zdarzyło mi się zobaczyc szumu na 5d.Nie sadzę aby ktokolwiek kto prawidłowo naswietla mial problem z szumem na tym body.Pozdrawiam.

dokładnie jest tak jak kolega pisze,co to szum w 5D....???;)

PrzemeS
15-11-2007, 19:07
dokładnie jest tak jak kolega pisze,co to szum w 5D....???;)

No właśnie przeglądam zdjęcia z 5d i się zastanawiam gdzie tam jest szum. :)

Ten aparat na iso 1600 szumi tak jak mój 350d na iso 400, jak nie iso200 :)

Dzygit-Dublin
19-11-2007, 01:03
Witam
nie wiem czy bylo ale siedze i sam sie zainteresowalem tym tematem.
5d mialem 3 tyg jakosc fotek super , a body to juz inna bajka .

"Since I have not done a side-by-side between the 5D and the 1Ds MKIII I can't say whether it's as good in this regard with any certainty, but to my eye, after having some hundreds of frames with the IIIs at ISO 800 to 3200, I can say that if it isn't actually as good as the 5D, it's damn close."

link (http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/mada-iiis.shtml)
Bardzo fajnie sie czyta choc troche dlugie i jak jest powiedziane nie ma aparatu idealnego.

Pozdrawiam

Bahrd
19-11-2007, 01:16
Witam
nie wiem czy bylo ale siedze i sam sie zainteresowalem tym tematem.
5d mialem 3 tyg jakosc fotek super , a body to juz inna bajka .

http://canon-board.info/showpost.php?p=391142&postcount=188 - też siedziałem ;)

David
19-11-2007, 11:56
Ktoś napisał że 5D to amatorski sprzęt. To deprecjonowanie tego sprzętu. Wg specyfikacji Canona jest to klasa premium, a więc aparat pomiędzy profesjonalnymi, a pół profesjonalnymi. Z pół profesjonalnych odziedziczył AF i konstrukcję (chociaż gabaryty, migawka to raczej bliżej pro), natomiast produkuje profesjonalnej jakości obrazy. Jakość obrazu jest tak wysoka, że przy galopującej technologii fotografii cyfrowej po 2-3 latach od premiery trudno jest znaleźć inny aparat, który dorównywał by jakością 5D (konkurencja robi wszystko co tylko może, staje na głowie i mimo to nie może osiągnąć takiej jakości obrazu). Wielkość i jakość matrycy robi swoje. Jeżeli nie mogą konkurować jakością obrazu, to próbują szukać innych obszarów i stąd pojawił się liveview, wyświetlacze wielkości telewizora i inne. Natomiast w kwestii jakości obrazu mało się zmieniło.

Ja wybrałem aparat, który produkuje maksymalnie dobrej jakości obrazy i jestem bardzo zadowolony z 5D. Gdybym chciał posiadać aparat z maksymalnie dokładnym i szybkim AF, to wbrał bym 1DIII Mark. A jeżeli jedno i drugie to Dsa. To proste.

Kolekcjoner
19-11-2007, 12:27
Ktoś napisał że 5D to amatorski sprzęt. To deprecjonowanie tego sprzętu. (....)

A cóż to za bzdury? Jakie deprecjonowanie. No jest amatorski, bo u canona tylko jedynki są w pełni profesjonalnymi body. Nie rozumiem co znaczy "deprecjonowanie"? Inne przeznaczenie, inny klient docelowy, inna cena i tyle.

oskarkowy
19-11-2007, 16:01
Ktoś napisał że 5D to amatorski sprzęt.

Nie chce mi się szukać kto to napisał, ale raczej się nie pomylił.

To deprecjonowanie tego sprzętu. Wg specyfikacji Canona jest to klasa premium, a więc aparat pomiędzy profesjonalnymi, a pół profesjonalnymi.

A która półka aparatów cyfrowych u canona to półprofesjonalne?
Miałem kiedyś EOS3, on w pełni nadawałby się do wypełnienia takiego zadania. NIestety nie ma niczego podobnego z matrycą.

Z pół profesjonalnych odziedziczył AF i konstrukcję (chociaż gabaryty, migawka to raczej bliżej pro), natomiast produkuje profesjonalnej jakości obrazy.

Migawka bliżej czego? Pokazać Ci zdjęcia, gdzie przy świetle zastanym nie wyrobiła się przy czasach 1/3200? Przecież to totalna amatorszczyzna i wstyd dla producenta.

Ja wybrałem aparat, który produkuje maksymalnie dobrej jakości obrazy i jestem bardzo zadowolony z 5D.

No i się wyjaśniło. Następnym razem pisz na początku: "nie pluć na moją wychuchaną zabawkę!" Będzie szybciej a i konkluzja sie nie zmieni.

I żeby nie było. Sam mam dwie 5tki. I może dzięki temu, że używam tego sprzętu od ponad dwóch lat, mam do niego większy dystans. Pucha bez uszczelnień, czasem skrzypiąca pod ręką, głośna, AF bez rewelacji, ilość klatek na sekundę tak samo.. Tak, C5D to puszka amatorska.

A to, że daje jakość obrazu niedostępną dla innych modeli, to tylko cukierek, dla którego wielu się z tymi aparatami męczy.

Vitez
19-11-2007, 16:10
A cóż to za bzdury? Jakie deprecjonowanie. No jest amatorski, bo u canona tylko jedynki są w pełni profesjonalnymi body. Nie rozumiem co znaczy "deprecjonowanie"? Inne przeznaczenie, inny klient docelowy, inna cena i tyle.

Problem jest prosty i znany: definicja słowa "profesjonalny" .

oskarkowy
19-11-2007, 16:32
Problem jest prosty i znany: definicja słowa "profesjonalny" .

Czyli co? Gdybym pracował na 400D i utrzymywał się z tego, to nagle byłby to profesjonalny sprzęt? Mam kolegę, który w tej chwili pracuje na olkach 510 i doskonale z tego żyje. Czy w związku z tym w ofercie olympusa pojawiły się nowe tabelki i pozycje?

Proponuję rozgraniczać profesjonalistów od ich "profesjonalnych" zabawek. Bo to, że zawodowiec wybiera sobie takie czy inne narzędzie nie czyni go wcale mniej czy bardziej profesjonalnym. Myślę, że nie tędy droga.
Edit:
Oczywiście "nie czyni ICH wcale mniej czy..."

David
19-11-2007, 22:26
A to, że daje jakość obrazu niedostępną dla innych modeli, to tylko cukierek, dla którego wielu się z tymi aparatami męczy.

Dla mnie najważniejsza jest jakość obrazu. Dla większości świadomych użytkowników, którzy kupili ten aparat, też to było najważniejszym wyznacznikiem.

Kiedy oglądasz zdjęcie, nie ważne jest czy aparat był uszczelniony, czy klapka trzeszczy pod ręką. Efektem końcowym jest zdjęcie. W uproszczeniu: jeżeli jest to dobre ujęcie (zależy od fotografa), a do tego świetna jakość (zależy od sprzętu), to jest to sukces. Dobre szkło, dobra matryca to podstawa. Reszta to dodatki.

Kupując piątkę nie oczekiwałem uszczelnień i AF na poziome Marka. Oczekiwałem obrazu zbliżonego do Dsa, a konstrukcji na poziomie 20D-30D. Nie zawiodłem się.

Ja akurat używam aparatu do tworzenia obrazów na potrzeby druku. Często są to wydruki A2, a czasami i większe. Prawie 13 świetnych i bezszumowych megapikseli z 5D jest bezkonkurencyjne. Jakbym używał aparatu do fotografii, gdzie najważniejsza jest precyzja AFa, to nie interesował bym się piątką tylko patrzył na jedynki.

Nie wiem o czym tu dyskutować. Gdyby Canon wsadził matrycę od 5D do korpusu Marka to DsyII sprzedawały by się gorzej (teraz jak mają już 22 megapiksele to inna bajka). To wszystko to tylko pozycjonowanie sprzętu do różnych zastosowań i Canon jest w tym mistrzem.

Dla mnie podział Canona jest zupełnie logiczny: amatorskie 350D, 400D, półprofesjonalne 20, 30, 40D i profesjonalne jedynki. Pomiędzy tymi ostatnimi i przedostatnimi jest właśnie 5D.

Nic nowego nie odkryłem tym postem i podejrzewam że większość użytkowników piątek ma podobne do mojego zdanie na ten temat. Poczekajmy na następcę piątki i zobaczymy co wymyślą marketingowcy Canona. Jedno wydaje się być pewne - znowu zarobią na tym kupę kasy.

PS. To że 5D nie wyrabia się z czasem 1/3200 to raczej uszkodzenie migawki w tym jednym egzemplarzu aparatu. Aparat nadaje się do serwisu. Mój radzi sobie do 1/8000 (zgodnie z instrukcją).

oskarkowy
19-11-2007, 22:34
PS. To że 5D nie wyrabia się z czasem 1/3200 to raczej uszkodzenie migawki w tym jednym egzemplarzu aparatu. Aparat nadaje się do serwisu. Mój radzi sobie do 1/8000 (zgodnie z instrukcją).

Mam dwa te cudowne, profesjonalne aparaty. Pewnie oba mają uszkodzone migawki, napiszę więcej, Twój aparat na pewno też do takich należy.

Po prostu jeszcze nie trafiłeś na takie warunki, w których to wychodzi.
W słoneczny dzień, wystarczy pionowy kadr i lekko prześwietlony kadr. Na bank po jednej stronie będzie zaciemnienie od lamelki przy 1/4000s.

albercikk
19-11-2007, 22:59
jak tak was czytam, to mi sie odechciewa kupna 5D, wychodzi na to że to kupa łajna.

Tylko że ja nie bardzo widzę alternatywę za te pieniądze niestety.

Pozdrawiam

ODZIO
19-11-2007, 23:18
jak potrzebujecie czasów poniżej 1/4000s to trzeba kupić 1DM III...
5D ma inne zastosowania.
To się nazywa - specjalizacja....

Arche121
19-11-2007, 23:52
jak tak was czytam, to mi sie odechciewa kupna 5D, wychodzi na to że to kupa łajna.

Pozdrawiam

kupuj , kupuj-za te pięniadze nic sensownego nie znajdziesz chyba ,że poczekasz i dołozysz do nowej 5...?

albercikk
20-11-2007, 00:09
No niestety, nie ma się co oszukiwać, nowa 5-tka będzie pewnie ponad 10 tysi stała, czyli prawie dwa razy tyle co teraz 5-tka (odliczając Cashback).

Jak bym miał 10 tysi na samo body to bym się nie zastanawiał, poczekał bym jeszcze, uskładał parę tysi, kupił Nikona D3 ...ech pomarzyć ;)

Pozdrawiam

Kolekcjoner
20-11-2007, 00:30

Pozdrawiam

No bo trzeba dostosować narzędzie do pracy (także w rozumieniu zarobków). I dlatego za "te pieniądze" na rynku nie ma nic lepszego. Nawet D3 nie patrząc na cenę nie daje dużo więcej.
Po prostu nie ma co popadać w skrajności. 5 -tka jest fajnym body ale każdy kto choć raz miał w ręku jakąkolwiek jedynkę nigdy profejonalnym go nie nazwie. A te narzekania - mam wrażenie - w dużym stopniu wynikają właśnie z faktu użycia niewłaściwego narzędzia w danym zastosowaniu.

Vitez
20-11-2007, 03:16
Czyli co? Gdybym pracował na 400D i utrzymywał się z tego, to nagle byłby to profesjonalny sprzęt? Mam kolegę, który w tej chwili pracuje na olkach 510 i doskonale z tego żyje. Czy w związku z tym w ofercie olympusa pojawiły się nowe tabelki i pozycje?

I właśnie dlatego ja się nie podejmuję definiować tego jakże nadużywanego określenia :roll: .

ODZIO
20-11-2007, 09:45
kochani nie ma co kopii kruszyć na temta profesjonalny lub nieprofesjonalny.
To jak klasyfikuje sprzęt producent - jest chyba oczywiste dla każdego.
A to czy właściciel/użytkownik jest w danej grupie to już zupełnie inna sprawa.
Jak mnie stać nd 1Ds III to już z samego posiadania sprzętu profi stanę sie profesjonalistą? Nic bardziej mylnego - będę amatorem używającym profesjonalny sprzęt.
Choćby w sportcie znajdziecie wiele analogii gdzie linie produktowe są dostosowane do zdolności/doświadczenia uzytkownika.
Właściciele 5D dadzą sie pokroić za ten sprzęt bo ma swoje zalety, ale ma też wady. Pytanie czy zakup czy to 5 czy jedynki został dopasowany do potrzeb, bo jak ktoś nieumiejętnie dobrał sprzęt to juz jego problem...

jarekA
20-11-2007, 12:11
I żeby nie było. Sam mam dwie 5tki. I może dzięki temu, że używam tego sprzętu od ponad dwóch lat, mam do niego większy dystans. Pucha bez uszczelnień, czasem skrzypiąca pod ręką, głośna, AF bez rewelacji, ilość klatek na sekundę tak samo.. Tak, C5D to puszka amatorska.

Brawo za obiektywizm! Nie jest sztuką chwalić sprzet przez siebie posiadany, tylko umiec obiektywnie innym na CB pokazać także i wady sprzetu. Focę czysto amatorsko i dla siebie (dlatego nie czuje potrzeby pokazywania wyników moich zabaw innym poza bliskimi - uchodzę dzieki temu za profesjonalistę he he ;-) ;-) ) i używam na codzień 20D, ale 5d miałem parę razy w ręku. To może i jest puszka z pewnymi ograniczeniami (AF, uszczelki, i inne wymienniane ze sto razy) ale Oskarkowy ocenia ją chyba nieco zbyt ostro. To jest jednak body amatorskie i jako takie nalezy je oceniać. Co prawda kosztuje dla niektórych majatek, ale 20D trzy lata temu do tanich też nie należało. Ograniczenia nie są zbyt uciązliwe dla nawet zaawansowanego amatora, który na co dzień nie musi focić w deszczu (bo co mu po uszczelnionym body, jak nie ma uszczelnionych obiektywów) i może sie pogodzić z pewnymi problemami z AF. Tak nawiasem mówiąc to ostatnie nie jest tak uciązliwe nawet w 20D (a w 5D jest według mnie nieco lepiej) przy stosowaniu dobrych obiektywów - na co dzień nie mam z reguły problemów z C24-70/2,8 ,C70-200/4 i C400/5,6. To prawda, że dla niektórych zastosowan AF i szybkostrzelność 3kl/s jest nie do zaakceptowania (pokazy lotnicze, rajdy, słabe światło zastane) ale dla nich na dzień dzisiejszy spełniaja wymagania tylko jedynki.
Jednak z drugiej strony 5D produkuje świetne jakościowo zdjęcia i to dla amatora jest chyba najważniesze, bo po prostu jako osoba nnie zarabiajaca na fotkach może pozwolic sobie na wiekszy odsetek zepsutych fotek. Profi na to nie może sobie pozwolić, bo kazde stracone zdjecie to potencjalnnie stracona kasa.
Troche przydługi ten wywód, ale trzeba po prostu uznać że 5D to amatorskie body o jakości fotek bardzo bliskiej do sprzetu profesjonalnego.

Adam Kasprzak
20-11-2007, 12:40
Przeczytałem w książce Marcusa Bella (podobno guru fotografii ślubnej), że jeżeli ma więcej niż 1 ślub w ciągu dnia do opstrykania - bierze 2x5D. Jednak, gdy ma 1 ślub ma przy sobie 2x1Ds. Oczywiście 1, ten sam zestaw szkiełek: 35L, 50L, 85L, 24-70L i 70-200L

Jeżeli koleś, który za ślub bierze ~20K$ używa 5tek to to coś znaczy...

Bahrd
20-11-2007, 13:54
Przyznajcie się, Koledzy, wieloletni-posiadacze-piątek, że być może już Wam się one trochę spowszedniały i (podświadomie lub nie) szukacie sobie uzasadnienia dla zakupu nowej piątki, ewentualnie przesiadki na jedynkę ;)

oskarkowy
20-11-2007, 14:06
To ja się przyznam. Miałem ogromną ochotę sprzedać jedną 5tkę i kupić nowego marka. Pobawiłem sie chwilę tym karabinkiem i mój zamiar tylko się wzmocnił. Opamiętanie przyszło dopiero w domu, gdy włożyłem kartę z zabawy do czytnika.
Dla klientów robię praktycznie tylko 20x30 i raczej nie zamierzam popełnić zawodowego samobójstwa. 5D jednak sprawdza się w tym wypadku zdecydowanie lepiej szczególnie, gdy trzeba trochę przykadrować.

W efekcie zostaję na razie przy moich 5tkach, a za zaoszczędzone pieniądze urządzę sobie kilka ciekawych fotograficznych wyjazdów. A przy okazji udowodnię sobie, że nie jestem jeszcze tak do końca chory na to, na co cierpi większość czytających te słowa :D

Pikczer
20-11-2007, 14:09
Jeżeli koleś, który za ślub bierze ~20K$ używa 5tek to to coś znaczy...
...znaczy, ze sknera ;) :mrgreen:

Bahrd
20-11-2007, 14:37
To ja się przyznam.

Zaczęło się obiecująco...

W efekcie zostaję na razie przy moich 5tkach, a za zaoszczędzone pieniądze urządzę sobie kilka ciekawych fotograficznych wyjazdów. A przy okazji udowodnię sobie, że nie jestem jeszcze tak do końca chory na to, na co cierpi większość czytających te słowa :D

... a wygrał rozsądek :mrgreen:

Pikczer
20-11-2007, 14:47
... a wygrał rozsądek :mrgreen:
Ale nie wroze mu dlugiego okresu :mrgreen:

MARANTZ
20-11-2007, 15:18
Oskarkowy.... gratuluję rozsądku. Ja do ślubów to bym swoją piątkę tylko na 1Ds był w stanie wymienić. A że drogie to poczekam na następcę piątki. Szklarnia to podstawa a 1D Mark III.... fajna zabawka, ale TYLKO AF mnie w nim przy ślubach kusi. Nic więcej.

oskarkowy
20-11-2007, 15:37
Ale nie wroze mu dlugiego okresu :mrgreen:

Normalnie gorzej niż osobista żona..

Oskarkowy.... gratuluję rozsądku. Ja do ślubów to bym swoją piątkę tylko na 1Ds był w stanie wymienić. A że drogie to poczekam na następcę piątki. Szklarnia to podstawa a 1D Mark III.... fajna zabawka, ale TYLKO AF mnie w nim przy ślubach kusi. Nic więcej.

Myślałem nad używką Ds2, pojawiają sję w świetnym stanie. Tylko, że ja rawy archiwizuję, wolę nie myśleć o 6 płytach z jednej imprezy ;)
Na razie zwyczajnie muszę bardzo uważać, co niestety pozbawia mnie często przyjemności z tego, co robię.
Często mam naprawdę ciekawe sceny i warunki, a AF robi mi taką dywersję, że muszę zrobić 5 klatek, aby wyciągnąć dwie.. Wiem, że żaden aparat nie jest nieomylny, ale gdyby choć 4 z tych 5.. :-(

W takich warunkach oświetleniowych:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.grabek.pl/forum/K_H_12.jpg)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.grabek.pl/forum/K_H_11.jpg)
powinno się polować na ujęcia a nie modlić się, żeby AF raczył coś ustawić.
Tutaj trafił przy f/2.5, ale ile się napracowałem, to moje.

Vitez
20-11-2007, 15:39
To jak klasyfikuje sprzęt producent - jest chyba oczywiste dla każdego.

Nie takie oczywiste. Canon określa i 40D i 5D jako segment 'prosumer' - cokolwiek to znaczy... i weź to sklasyfikuj i to po polsku :roll: .

mjastrzebski
20-11-2007, 16:26
Nie takie oczywiste. Canon określa i 40D i 5D jako segment 'prosumer' - cokolwiek to znaczy... i weź to sklasyfikuj i to po polsku :roll: .
Profesjonalny Konsument?? :D. Czyli taki uzyszkodnik, co to piniedzy tym nie robi, ale uzytkuje na swoje wlasny potrzeby, i to nie tylko na zielonym kwadraciku (stad pro) ;-)
Wedlug Canon do pracy to sluza jedynki i specjalnie dla biednej polski nie zrobi osobnego pozycjonowania.

Marcin

Cyborg
20-11-2007, 17:15
Nie. 40D to "prosumer" czyli coś pomiędzy zawodowcem a amatorem.
5D to wg Canona nowa klasa "premium" cokolwiek by to nie znaczyło.
Źródło (http://www.usa.canon.com/templatedata/pressrelease/20050822_eos5d.html)

Vitez
20-11-2007, 20:08
5D to wg Canona nowa klasa "premium" cokolwiek by to nie znaczyło.

No to jeszcze fajniej namieszane :twisted: .

lukasz607
21-11-2007, 10:04
pobawilem sie tymi fotkami nieco na dość dobrym monitorze, i faktycznie jak by na korzyść 5d, trudno to zrozumieć, ale...

TOPOL
21-11-2007, 10:06
pobawilem sie tymi fotkami nieco na dość dobrym monitorze, i faktycznie jak by na korzyść 5d, trudno to zrozumieć, ale...

Ale co trudno zrozumieć? :D Że większy przetwornik daje lepszy obraz? :D

fotosc
23-11-2007, 23:54
robie czesto zdjecia d5 i 1dmrk IIn i powiem wam ze lepiej wychodza zdjecia z d5 , owiele lepiej , zeby te dwa aparaty do klupy tak zlozyc , to wtedy byla by maszynka :)

Pikczer
24-11-2007, 11:41
robie czesto zdjecia d5 i 1dmrk IIn i powiem wam ze lepiej wychodza zdjecia z d5 , owiele lepiej , zeby te dwa aparaty do klupy tak zlozyc , to wtedy byla by maszynka :)
Moze i sie czepiam, ale wypadaloby wiedziec jaki ma sie aparat ;)

ps
chyba, ze nie miales na mysli Canona 5D :roll:

Bahrd
24-11-2007, 11:48
Moze i sie czepiam, ale wypadaloby wiedziec jaki ma sie aparat ;)

ps
chyba, ze nie miales na mysli Canona 5D :roll:

Widać, że kolega już myślami jest przy D3... - i trudno się dziwić, skoro to właśnie taka "hybryda" 5D i 1D.

mientowy
02-01-2008, 18:39
Hmm tak sobei czytam i czytam. Mam 1d mk2 mysle teraz o FF w podobnej cenie do 5d jest 1ds ten pierwszy. Lubie te ciezkie puszki wiec to co przeczytalem utwierdza mnie w tym aby byc blizej do 1 niz do 5.
Mialem 1d tego 4 mega i uwazam ze mial on lepsza celnosc AF niz 1d mk2. Jesli 1ds ten stary bedzie rownie celny nie potrzeba mi innego aparatu.

jceel
03-01-2008, 16:21
Widać, że kolega już myślami jest przy D3... - i trudno się dziwić, skoro to właśnie taka "hybryda" 5D i 1D.

Konkurenta dla D3 nie należy upatrywać w 5D II, raczej w 1D IV. We wsi mówią, że 1D III to był ostatni model z APS-H 1.3x, od IV już będą montowali sensory FF. Mówi się o matrycy 12Mp lub 16Mp - być może tej z 5D lub z 1DsII. Do tego dochodzą wszystkie zalety obecnych 1D, czyli szybkostrzelność i 41-polowy AF.

TOPOL
04-01-2008, 12:50
W mojej wiosce się pytają czym by się taki MKIV z FF różnił od Ds'a...
Bo te kilka mpix więcej, to doprawdy nic... :D
I co wtedy? Znacząco podnieść cenę MKIV czy obniżyć Ds?

Kolekcjoner
04-01-2008, 14:03

No ale mógłby mieć na ten przykład 10 Mpx w FF-ie ;):) (podobno jest coś takiego w testach). Przy tym różnice w puszkach w sensie matryc będą coraz mniejsze to jest nieuniknione.

habakuk
04-01-2008, 14:40
No ale mógłby mieć na ten przykład 10 Mpx w FF-ie ;):) (podobno jest coś takiego w testach)

dawać go, biorę od ręki! :twisted:

Bahrd
04-01-2008, 15:19
No ale mógłby mieć na ten przykład 10 Mpx w FF-ie ;):) (podobno jest coś takiego w testach). Przy tym różnice w puszkach w sensie matryc będą coraz mniejsze to jest nieuniknione.

dawać go, biorę od ręki! :twisted:

Wcale się nie dziwię!
Ale jak marketingowo uzasadnilibyście, że nowy flagowy reporterski Canon ma niej pikseli niż "wiekowy" już wtedy D3? ;)

ISO 102400? :mrgreen:

jceel
04-01-2008, 19:30

FF jest nieuniknione, żeby nie zostać w tyle za Nikonem. Jeżeli chodzi o Ds-y to na pewno będą iść w kierunku 25, 30 i więcej Mpix. Chociaż wcale bym się nie zdziwił, gdyby seria 1Ds zaczynała powoli umierać albo połączyła się z 1D. Cena pewnie też będzie się wyrównywać, ale na pewno nie wzrośnie dla 1DIV, bo to by było oddanie pola Nikonowi. ;)

Moim zdaniem to bardzo słuszna decyzja - 1.3x jest dzisiaj trochę bezużyteczne, bo z jednej strony to nie FF, a z drugiej nie pasują do niego EF-S i brakuje szerokiego kąta (do 1.6x jest EF-S 10-22 i odpowiedniki)

Kolekcjoner
04-01-2008, 21:31
FF jest nieuniknione, żeby nie zostać w tyle za Nikonem. Jeżeli chodzi o Ds-y to na pewno będą iść w kierunku 25, 30 i więcej Mpix. Chociaż wcale bym się nie zdziwił, gdyby seria 1Ds zaczynała powoli umierać albo połączyła się z 1D.
(....)

I pozbawić się możliwości zarabiania na dwóch profi korpusach? Księgowi by sepuku popełnili jakby im coś takiego zaproponować.

(....)
Moim zdaniem to bardzo słuszna decyzja - 1.3x jest dzisiaj trochę bezużyteczne, bo z jednej strony to nie FF, a z drugiej nie pasują do niego EF-S i brakuje szerokiego kąta (do 1.6x jest EF-S 10-22 i odpowiedniki)

1.3 jest bardzo dobre ale histeria jaka powstała może zmusić Canona do rezygnacji z tego rozmiaru matrycy. Choć pewnie im to będzie bardzo nie na rękę, bo to rozwiązanie jest tanie w produkcji. Może coś wymyślą ;):).

jceel
04-01-2008, 21:57
I pozbawić się możliwości zarabiania na dwóch profi korpusach? Księgowi by sepuku popełnili jakby im coś takiego zaproponować.

Dlatego raczej się utrzyma, możemy obstawiać ile Mpix będzie miał 1Ds IV, obstawiam że gdzieś w okolicach 30. ;)

1.3 jest bardzo dobre ale histeria jaka powstała może zmusić Canona do rezygnacji z tego rozmiaru matrycy. Choć pewnie im to będzie bardzo nie na rękę, bo to rozwiązanie jest tanie w produkcji. Może coś wymyślą ;):).

FF wcale nie muszą być dużo droższe, przecież dużo tańszy 5D jest wyposażony w matrycę FF. Raczej wchodzi tu w grę pozycjonowanie produktów na rynku. Dopiero Nikon złamał pewną barierę i wypuścił D3 bez cropa w tym segmencie. Swoją drogą, aż dziwne, że przez tyle lat Canon nie wypuścił żadnego ultrawide zooma przystosowanego do 1.3x...

kusy
07-01-2008, 13:18
jeżeli 1mk3 robi z topowymi szkłami takie http://www.pbase.com/zasi/image/85859381 zdjęcia to ja dziękuję.....zostaje przy 5... i dokupię 50 1,2 może af mi sie nagle poprawi:mrgreen:

Kolekcjoner
07-01-2008, 14:13
jeżeli 1mk3 robi z topowymi szkłami takie http://www.pbase.com/zasi/image/85859381 zdjęcia to ja dziękuję.....zostaje przy 5... i dokupię 50 1,2 może af mi sie nagle poprawi:mrgreen:

Pragnę tylko zwrócić uwagę, że to nie 1DsIII robi zdjęcia tylko fotograf 8).

oskarkowy
07-01-2008, 14:59
Pragnę tylko zwrócić uwagę, że to nie 1DsIII robi zdjęcia tylko fotograf 8).

Właśnie.. przez całą sesję miał parametry od czapki. Te zdjęcia nie miały szansy się udać.

Kolekcjoner
07-01-2008, 15:05
Właśnie.. przez całą sesję miał parametry od czapki. Te zdjęcia nie miały szansy się udać.

Oskarkowy kupujesz smarka czy marka :)? Jeśli pytanie jest nie na miejscu to wybacz :oops: zwykłą ludzką ciekawość.

oskarkowy
07-01-2008, 15:18
Oskarkowy kupujesz smarka czy marka :)? Jeśli pytanie jest nie na miejscu to wybacz :oops: zwykłą ludzką ciekawość.

Biorę małego. Jak będę potrzebował jakości, to zostawiam sobie jedną 5tkę. A przy szybkiej pracy, 1dIII na pewno się sprawdzi.
Myślałem nad 1DsII, ale uznałem, że przy tym co robie, to hobbystyczne kolekcjonowanie pixeli nie ma sensu. Bo klienci na pewno tego nie zobaczą na odbitkach 20x30cm.
A 1DsIII w ogóle nie wchodził w grę, raz, że na co mi takie pliki, dwa, że mnie na niego nie stać.

tdfoto
07-01-2008, 16:26
JAREK

To na jakich eL-stalka zostajesz?

Kolekcjoner
07-01-2008, 16:40
JAREK

No właśnie, bo 35 przy cropie 1.3 to już jakby nie to samo :).

oskarkowy
07-01-2008, 16:57
JAREK

No właśnie, bo 35 przy cropie 1.3 to już jakby nie to samo :).

Do 35L będzie 5D.
Mam w tej chwili jeszcze 50/1.4. 85/1.8, 100/2.8 i 135L.
Przed rozpoczęciem sezonu wymienię 85tkę, ale najpierw chcę mieć nową puchę, żeby zobaczyć jak to będzie chodziło z lepszym AFem. 50tki nie zamienię, bo jest idealna.
Czasem brakuje mi jeszcze czegoś naprawdę szerokiego i chyba kiedyś sprezentuję sobie jeszcze 16-35II. Ale jak podliczyć te wydatki, to pewnie na tego zooma przyjdzie jeszcze poczekać. No chyba, że na wiosnę wyjdzie nowe 20mm pod ff.

Wiecie co? My to chyba jacyś chorzy jesteśmy. Ja w tej chwili przeglądam oferty kredytowe w bankach. A już myślałem, że się wyleczyłem :???:

kusy
07-01-2008, 17:13
...no właśnie nie do końca: iso niskie (podlinkowane 400) czas z ręki 1/80 też powinien przy standardzie utrzymać więc rozumię że wytykacie mu niski wartości przysłon (1,4 przy 50 1,2) bo o jakich innych parametrach myślicie...a wątek jest o 1d a nie ds (czepiam się poprzednika..nie Jarka:smile: )
podlinkujcie jakieś inne sample z branży które was przekonują bo sam szukam argumentów...

oskarkowy
07-01-2008, 17:23
...no właśnie nie do końca: iso niskie (podlinkowane 400) czas z ręki 1/80 też powinien przy standardzie utrzymać więc rozumię że wytykacie mu niski wartości przysłon (1,4 przy 50 1,2) bo o jakich innych parametrach myślicie.

Przejrzałem pobieżnie tę galerię. To, co widziałem na weselu, to ciągle f>2, ISO 3200 i stała 1/80s. Tak, to i moja żona potrafi fotografować.
Z tych plików mogą wyjść ładne... 10x15cm. Nie większe. Niech się gość modli, żeby młodzi nie zażyczyli sobie 20x30 i nie porównali ze zdjęciami przyjaciół.

No i jeśli to o to chodzi w tym słynnym unikaniu flasha, to już wszystko rozumiem :mrgreen:

Kolekcjoner
07-01-2008, 17:25
(....)
Wiecie co? My to chyba jacyś chorzy jesteśmy. Ja w tej chwili przeglądam oferty kredytowe w bankach. A już myślałem, że się wyleczyłem :???:

No jest to niewątpliwie fakt :mrgreen:. Ja się leczę i na jesieni to było skuteczne :). Pytanie czy wiosnę też jakoś przetrzymam :lol:?

kusy
07-01-2008, 18:10
http://www.clublexus.com/forums/showthread.php?t=326811 - czy to możliwe aby nikon aż tak słabo ??? co jest grane nie znam angielskiego ale w exifach jak byk stoi 1mk 3 (bez S) a w innych nikon d3
przyklejam z innego wątku i taki mały off ale ciekaw jestem waszego zdania
a co do poprzedniej wypowiedzi to widzi mi się że zdjęcia z podlinkowanej strony to pewnie mocno skompresowane jpg bez obróki i z przysłoną na granicy używalności obiektywu, choć przecież pełno w sieci poprawnych zdjęć wykonanych na podobnych przysłonach a wyglądających o niebo lepiej (nie odnosze tego do konkretnego body tylko do mocno otwartych obiektywów)

Bahrd
07-01-2008, 18:41
http://www.clublexus.com/forums/showthread.php?t=326811 - czy to możliwe aby nikon aż tak słabo ???

Raczej nie - gdzieś już pisali, że to wina konwertera z Capture 1. Zresztą u nas jacek_z by to wychwycił z pewnością. Dla pocieszenia (też z innego wątku CB): http://www.kenrockwell.com/nikon/d3/h3d-1.htm

kusy
07-01-2008, 18:50
no ale z hessem to każdy wymięknie (imho) nie wiem czy to uczciwe i czy to coś wnosi do ogólnej oceny d3.....szkoda że nie ma porównania do marka pewno po problemach z aefem i porównaniu z hasem już by go nikt nie kupił he he

habakuk
07-01-2008, 18:53
cos jednak wnosi.

tydzien temu używałem d3 przez cały dzień na przygotowaniach, plenerze, slubie i weselu. to porównanie z hasiem potwierdza moje wnioski -d3 daje bardzo kontrastowy obrazek, z dziwnymi póltonami, nie podoba mi sie to. stanowczo do iso 1600 wolę 5d. wyżej - wiadomo, szumi mało. a sama puszka nieziemska.

Kolekcjoner
07-01-2008, 19:15
http://www.clublexus.com/forums/showthread.php?t=326811 - czy to możliwe aby nikon aż tak słabo ??? co jest grane nie znam angielskiego ale w exifach jak byk stoi 1mk 3 (bez S) a w innych nikon d3
(....)

Ktoś już chyba gdzieś to dawał tu na forum. IMO z każdej puszki można spieprzyć zdjęcia niezależnie od tego czy kosztuje 5 kzł czy 20. Natomiast bardzo zależnie od osoby, która ją trzyma.

Ja widzę tylko co raz bardziej, że ta cała histeria po wypuszczeniu D3 powoli opada. Okazuje się że 1D mkIII wcale nie wypada tak źle. Wręcz wykazuje pewne zalety w stosunku do Nikona. A że Nikon wypuścił body, które dzielnie walczy na rynku pro to dla nas można tylko zaliczyć na plus.

Bahrd
07-01-2008, 20:47

Pamiętam jeszcze twoje pełne zdrowego rozsądku posty... ;)

Ja widzę tylko co raz bardziej, że ta cała histeria po wypuszczeniu D3 powoli opada. Okazuje się że 1D mkIII wcale nie wypada tak źle. Wręcz wykazuje pewne zalety w stosunku do Nikona.

"Wiosna! Piękniejszy wieje wiatr!" - to i może przewietrzy portfel z dutków ... :lol:

Kolekcjoner
07-01-2008, 21:02
(....)
"Wiosna! Piękniejszy wieje wiatr!" - to i może przewietrzy portfel z dutków ... :lol:

Oj przewietrzy, bo to jesienne lekarstwo już jakby co raz słabsze :lol:.

oskarkowy
07-01-2008, 21:09
Pamiętam jeszcze twoje pełne zdrowego rozsądku posty... ;)

Też pamiętam. Rok wytrzymałem i wystarczy :mrgreen:
Co ciekawe, w tym roku tez jadę na fajne wakacje, ale przecież nie można kosztem aparatu, prawda?
Które banki dają najtańsze kredyty? :mrgreen:

Bahrd
07-01-2008, 22:43
Oj przewietrzy, bo to jesienne lekarstwo już jakby co raz słabsze :lol:.

Parę niebieskich pigułek i body odzyskuje wigor! :lol:

Co ciekawe, w tym roku tez jadę na fajne wakacje, ale przecież nie można kosztem aparatu, prawda?

Tak, tak. Prawda, prawda... ;)

A wracając do szumów: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=26330248 - chłopaki się zastanawiają, czy sRAW na 3200 wyglądałby lepiej niż RAW po zmniejszeniu w PS. Trzeba sprawdzić.

KuchateK
08-01-2008, 06:14
Efpeesami.

Dla niektorych sporo.

Ds juz dawno powinien nieco potaniec.

Ale oni sami (canon) mowili o laczeniu tej linii dawno w czasach jak 20D byl nowiusi i superowy. To, ze dalej mamy dwa to pewnie tylko i wylacznie dobrze zaparte kopytami marketingowce. Tyle, ze teraz grunt sie obsuwa za sprawa konkurencji, wiec... Trzeba zrobic o czym mowilo sie dawno i co jest logicznym posunieciem do przodu. A w zasadzie powrot do korzeni... Tak jak bylo po analogowemu.

Bahrd
08-01-2008, 08:32
Ale oni sami (canon) mowili o laczeniu tej linii dawno w czasach jak 20D byl nowiusi i superowy. To, ze dalej mamy dwa to pewnie tylko i wylacznie dobrze zaparte kopytami marketingowce. Tyle, ze teraz grunt sie obsuwa za sprawa konkurencji, wiec... Trzeba zrobic o czym mowilo sie dawno i co jest logicznym posunieciem do przodu. A w zasadzie powrot do korzeni... Tak jak bylo po analogowemu.

Niby racja, ale w analogowych czasach aparat nie musiał "znać" E-6/C-41 ;)
Zapewne marketingowcy święci nie są, ale póki matryce są drogie, a procesory (nawet dwa) niewystarczająco szybkie i jednocześnie energooszczędne, to podziały na dwie linie będą się trzymać.
Średnie formaty też przecież robią w różnych rozmiarach i rozdzielczościach.

Kolekcjoner
08-01-2008, 12:35
Podział na dwie linie jedynek ma jak najbardziej sens - nie tylko marketingowo i sądzę że będzie się utrzymywał nadal. Być może z czasem linia Ds-a trochę stanieje. Tylko jeśli to ma być forpoczta najnowszych technologii Canona to też zbyt tania być nie może.

kusy
11-01-2008, 13:54
tak było...

(oskarkowy)To ja się przyznam. Miałem ogromną ochotę sprzedać jedną 5tkę i kupić nowego marka. Pobawiłem sie chwilę tym karabinkiem i mój zamiar tylko się wzmocnił. Opamiętanie przyszło dopiero w domu, gdy włożyłem kartę z zabawy do czytnika.
Dla klientów robię praktycznie tylko 20x30 i raczej nie zamierzam popełnić zawodowego samobójstwa. 5D jednak sprawdza się w tym wypadku zdecydowanie lepiej szczególnie, gdy trzeba trochę przykadrować.
W efekcie zostaję na razie przy moich 5tkach, (...) A przy okazji udowodnię sobie, że nie jestem jeszcze tak do końca chory na to, na co cierpi większość czytających te słowa[/I]
...tak jest:)
oskarkowy;411096]Biorę małego. Jak będę potrzebował jakości, to zostawiam sobie jedną 5tkę. A przy szybkiej pracy, 1dIII na pewno się sprawdzi.
Myślałem nad 1DsII, ale uznałem, że przy tym co robie, to hobbystyczne kolekcjonowanie pixeli nie ma sensu. Bo klienci na pewno tego nie zobaczą na odbitkach 20x30cm.
A 1DsIII w ogóle nie wchodził w grę, raz, że na co mi takie pliki, dwa, że mnie na niego nie stać.
ilu z nas przechodzi podobne rozterki co AUTOR powyższych wątków?
Jarku co wpłynęło na zmianę planów, co Cię przekonało do zakupu mk3?
Też chcę (muszę:-) ...) kupić 1dynkę (mk3), zwłaszcza że od kilku dni mam do zabawy 1 ds2 i af bardzo utwierdza mnie w tym przekonaniu , tylko boje się, utraty jakości, a niestety 5D zostawić nie mogę, muszę wybrać....
czekam z niecierpliwością na porównanie w praktyce tych 2 korpusów, zwłaszcza że będziesz je używał jednocześnie, w podobnych sytuacjach co ja, a Twoje wnioski były by wiarygodnym podsumowaniem tego wątku.
.....a to wyłapywanie fragmentów wypowiedzi niech nie świadczy o moich powiązaniach z odpowiednimi służbami tylko o czytaniu tekstu ze zrozumieniem:mrgreen:

oskarkowy
11-01-2008, 14:37
Ech.. czułem, że to sie tak skończy:mrgreen:

Różnica obrazu oczywiście jest. Jednak na odbitkach 20x30/300dpi już wcale nie tak wielka. Trochę mnie to zdziwiło, ale faktycznie nie jest to taki problem.
Większe różnice widziałem na ekranie, ale to papier jest dla mnie ważniejszy.

Niestety nie mam tych samych kadrów zrobionych oboma puszkami i powiększonych na papier, ale jak się dłuższy czas pracuje na jednym, to różnice czegoś nowego od razu widać.

Praca AF jest magiczna. Na tyle, na ile udało mi się przez chwilę zorientować, to ta puszka się nie myli. Co w 5D nie zawsze jest tak oczywiste. A gdy chce się pracować na f/2 - f/2.8 przy szybkich zdjęciach, to znaczenie tej precyzji jeszcze wzrasta.

Do tego pojawia mi się coraz więcej zleceń, gdzie wielkość pliku i rozdzielczość nie są najważniejsze. Jakieś imprezy firmowe itp. Tutaj ten karabinek będzie jak znalazł.

Co jeszcze zdecydowało? Każdy, kto pracuje na 5tkach, a nie chce się przesiadać, niech nie bierze 1ki w rękę. Ta puszka uzależnia, AF nie ustawia, tylko jest ustawiony, shutter lag nie istnieje. Sama wygoda.

Gorzej z klawiszologią, tutaj niestety trzeba się uczyć wszystkiego od nowa. Ale coś za coś. Nauczyłem sie tak pracować, żeby nie myśleć o nastawach, tylko o tym, co chcę mieć. Teraz pewnie będę musiał sporo się nakombinować pracując na dwóch różnych mnożnikach ze stałkami.

A tak naprawdę, to chcę mieć nową zabawkę. Tylko nie mówcie mojej żonie :mrgreen:

kusy
11-01-2008, 15:29
Ech.. czułem, że to sie tak skończy:mrgreen:
(...)
Praca AF jest magiczna. Na tyle, na ile udało mi się przez chwilę zorientować, to ta puszka się nie myli. Co w 5D nie zawsze jest tak oczywiste. A gdy chce się pracować na f/2 - f/2.8 przy szybkich zdjęciach, to znaczenie tej precyzji jeszcze wzrasta.
(...)
Co jeszcze zdecydowało? Każdy, kto pracuje na 5tkach, a nie chce się przesiadać, niech nie bierze 1ki w rękę. Ta puszka uzależnia, AF nie ustawia, tylko jest ustawiony, shutter lag nie istnieje. Sama wygoda.

Gorzej z klawiszologią, tutaj niestety trzeba się uczyć wszystkiego od nowa. Ale coś za coś. (...)
A tak naprawdę, to chcę mieć nową zabawkę. Tylko nie mówcie mojej żonie :mrgreen:

ja niestety nie mam możliwości pomacania 1dmk3 ale na podstawie krótkiego romansu z mk2 ds pod zacytowanymi wyżej się podpisuję obiema ręcami...
guzikologia okropna, zwłaszcza podgląd i powiększanie zdjęć w starym deesie to nieporozumienie, zresztą generalnie guzikologia we wszystkich canonach jest do d...od 2 lat się jej uczę i nauczyć się nie mogę
zapytam jeszcze czy robiłeś coś na 3200 i 6400 - czy są używalne do 10/15 (z reportażu oczywiście)
dzisiaj oddaję ds-a, żona pomacała pokiwała głową z podziwu może dzięki temu będzie ją łatwiej przekonać do zakupu nowej zabawki he he he

tdfoto
11-01-2008, 15:52
ja niestety nie mam możliwości pomacania 1dmk3 ale na podstawie krótkiego romansu z mk2 ds pod zacytowanymi wyżej się podpisuję obiema ręcami...
guzikologia okropna, zwłaszcza podgląd i powiększanie zdjęć w starym deesie to nieporozumienie, zresztą generalnie guzikologia we wszystkich canonach jest do d...od 2 lat się jej uczę i nauczyć się nie mogę

czy ja wiem.. jak juz w to wejdziesz to nie chce ci sie zmieniac.. ja w analogu robilem EOS 3 i 1V wiec jak przechodzile na cyfre i zobaczylem te obrotowe tarcze, i tunelowe wizjerki to zapłakałem ... a teraz czekam na moment gdy 5D bedzie tylko od widoczkow a 1D# od reporterki..:D

habakuk
11-01-2008, 16:03
kupiłbym 1d mk III jeszcze dzisiaj. ale jak pomyslę, że muszę przemnażać swoje ukochane, przećwiczone szkła, przechodzi mi ochota. ubytek jakości względem 5d bym przeżył, ale cropa jakoś nie mogę :???:

kusy
11-01-2008, 16:09
...oczywiście moje zdanie n.t. guzikologi jest zupełnie subiektywne i zupełnie IMHO:) najbardziej przemawiają do mnie pokrętła ale to się już nie wróci:sad: zato grip h oraz w są rewelacyjne ......

oskarkowy
11-01-2008, 16:44

Na forum jest kilka osób z różnych części kraju, które mają tą puszkę. Sam przed zakupem będę starał się namówić któregoś z warszawskich posiadaczy na spotkanie przy kawie (teraz wszyscy wpisują sobie szybko mój telefon z adnotacją: "nie odbierać") :mrgreen:

zapytam jeszcze czy robiłeś coś na 3200 i 6400 - czy są używalne do 10/15 (z reportażu oczywiście)
Nie sprawdzałem w tych czułościach. Potrafię sobie poradzić w każdych warunkach do max 800, wyższe czułości na razie są nie dla mnie.
Co do guzikologii: miałem EOS3, więc część fotograficzną znam. Ale części elektronicznej będę się jednak musiał nauczyć.

kusy
11-01-2008, 17:19
mało dziś klientów więc przeglądam net w poszukiwaniu dobrych zdjęć z 1mk3 i...jakoś nie mam szczęścia by trafić na coś co by mnie powaliło (kilka wątków wcześniej też wyłowiłem rodzynek) ot nowe kfiatki http://www.pbase.com/thatcherphotography/image/83170191......

TOPOL
11-01-2008, 18:32
Wiesz, tak spieprzyć zdjęcie błyskiem to i Hasselem możesz :D

Miłe dla oka (jak dla mnie) jest to skośnookie (ale ja w ogóle mam słabość do skośnookich :D )

http://www.pbase.com/3e1211/image/91486304

kusy
11-01-2008, 18:43
Wiesz, tak spieprzyć zdjęcie błyskiem to i Hasselem możesz :D

Miłe dla oka (jak dla mnie) jest to skośnookie (ale ja w ogóle mam słabość do skośnookich :D )

http://www.pbase.com/3e1211/image/91486304

w końcu znalazłem http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-8738-8908-8909 (u żródeł niemalże), pewnie wielu już widziało ale wielu może jeszcze nie, super opracowane i zdjęcia, które pokazują klasę ....
jutro zrobie je na labie i będę mógł w realu ocenić jakość 6400, a inne porównać do 5d
pozdrowienia

kusy
15-01-2008, 13:24
...odbitki zrobione. zrobiłem z tych plików 15x21 300 dpi (wykadrowałem w psie, oryginały miały 72 dpi) - wnioski... poziom szumów mi odpowiada, nawet ten na 6400 jest spoko, nie wiem jakiego szkła używali, czy używali czegoś za wyjątkiem DPP (nie wołałem tych z nnss) ale efekt jest moim zdaniem znakomity! nieco gorzej z szczegółami - wydzje mi się że bez względu na czułość zdjęcia są nieco rozmyte (czy raczej widać mniej szczegółów), zresztą potwierdzają to też inne testy, jak i zdjęcia w necie, wydaje mi się że to jest cena jaką przyjdzie zapłacic przesiadając się z piątki na cropa, ale strata nie jest aż tak wielka
pozdrawiam

oskarkowy
15-01-2008, 14:12
Jeden z Forumowiczów zgodził się wypożyczyć mi do testów swoją 1kę. Ponieważ będę mógł ją zabrać do domu, mogę pokusić się o jakieś dokładniejsze porównanie możliwości nowej 1ki z 5D. Jedno, czego nie będę w stanie zrobić, to wykonać takich samych kadrów, nie mam zoomów. Całą resztę, łącznie z wykonaniem dużych powiększeń, testy szumów itp będę mógł zrobić w spokojnych domowych warunkach. Jeśli macie jakieś swoje podpowiedzi dotyczące takiego testu, to piszcie.

werek
15-01-2008, 14:26
jedna prosba poszla na PW

-porownanie rozdzielczosci zdjec 1D mk3 vs 5D (nie rozdzielczosc plikow tylko szczegolowosc)

kusy
15-01-2008, 14:45
wiele osób czeka na takie porównanie...super że chcesz się podzielić efektami, ja szukam aparatu do takich zadań jak Ty więc wyniki testu bardzo mnie interesują
1) szukam zdjęć (mogą być rawy) np. twarzy zrobionych na iso 100, 1600 i wyższej bo z tych korzystam i chodzi mi również o szczegółowość, pewnie już nie masz 24-70, ale gdyby to chętnie widziałbym zdjęcia właśnie z niego
2) zdjęcia wnętrza kościoła (lub innego ciemnego obszernego pomeszczenia) na wyższym iso
3) sprawdzenie szerszego zakresu tonalnego w światłach (np suknia młodej)
...a najlepiej weź aparat na wesele i plener wówczas ocenisz całokształt
pozdrawiam

oskarkowy
15-01-2008, 17:30
Na pewno nie zabiorę ze sobą czyjegoś sprzętu na imprezę. Choćby dlatego, że nie po to ktoś kupował sobie drogi sprzęt, żebym ja mu go teraz używał.
Testy szumów i szczegółów na pewno zrobię (mam dwa włochate modele, idealne do tego celu), postaram sie też jakoś wyłapać te same kadry w dwóch puchach.

kusy
15-01-2008, 18:45
a ceny lecą na łeb na szyję dziś już 11999 brutto w dużym sklepie internetowym:-D ...

MalFunkTion
15-01-2008, 18:49

a teraz sprawdz jakiej wielkosci jest obrazek i ile zajmuje (900x600 px i 50kb) lol, przeciez widac golym okiem ze kompresja taka ze tego nie da sie nazwac pikselami tylko wielkimi widocznymi kwadratami, nie wiem ile to bedzie procent jakosci dla takiej wielkosci - stawiam ze cos okolo 15%, czyli do 100% daleka droga. polecam eksperyment wódka czysta 15ml na dnie jednej szklanki i tyle samo wodki czystej z 85ml wody - ktore bardziej wykreca twarz? :)

Vitez
16-01-2008, 01:30
Na pewno nie zabiorę ze sobą czyjegoś sprzętu na imprezę. Choćby dlatego, że nie po to ktoś kupował sobie drogi sprzęt, żebym ja mu go teraz używał.
Testy szumów i szczegółów na pewno zrobię (mam dwa włochate modele, idealne do tego celu), postaram sie też jakoś wyłapać te same kadry w dwóch puchach.

Powiedz kiedy to podskoczę i dam obu puszkom zbić tyłek 40D ;)

Jaya
21-01-2008, 13:23
Witam.
Odnośnie szumów 1DsIII.
Nie jestem przewrażliwiony na tym punkcie, ale wydaje mi się że jest ok. Oto link do katalogu ze zdjęciem nocne.jpg http://www.photoslink.eu/1ds ; ISO 1600 poziom redukcji szumów C.Fn. II -Auto. obj. 70-200L Fotka niestety z ręki ale w miarę ostra. Av4.0 Tv 1/45 f plik jest w oryginalnych rozmiaracg. JPG comp; minimalna.

kusy
21-01-2008, 14:54
Witam.
Odnośnie szumów 1DsIII.
Nie jestem przewrażliwiony na tym punkcie, ale wydaje mi się że jest ok. Oto link do katalogu ze zdjęciem nocne.jpg http://www.photoslink.eu/1ds ; ISO 1600 poziom redukcji szumów C.Fn. II -Auto. obj. 70-200L Fotka niestety z ręki ale w miarę ostra. Av4.0 Tv 1/45 f plik jest w oryginalnych rozmiaracg. JPG comp; minimalna.

wszystko pięknie tylko wątek jest o mk3 anie mk3 ds.....ale dzięki za chęci, czekamy na wnioski kolegi Jarka:smile:

Pikczer
21-01-2008, 22:56
Oj tam - przeciez wylaczajac cene, to reszta sie zgadza :mrgreen:

kusy
22-01-2008, 09:37
Oj tam - przeciez wylaczajac cene, to reszta sie zgadza :mrgreen:

no dobra czepiam się....

oskarkowy
23-01-2008, 17:49
No dobra, jestem gotów do testów. Podpowiedzcie proszę (Ci, którzy mają czas na śledzenie cen): gdzie najtaniej kupię jutro puszkę, żeby ją dla Was przetestować? Poważnie pytam..

kusy
23-01-2008, 18:49
a ceny lecą na łeb na szyję dziś już 11999 brutto w dużym sklepie internetowym:-D ...

tyle było kurna tydzień temu w e cyfrowe bodaj, fotojoker też miał dobrą cenę, teraz wszystko wróciło do 12800 w zwyż, no chyba że jakiś tip (choćby powszechnie znany Forumowicz)

oskarkowy
23-01-2008, 19:20
tyle było kurna tydzień temu w e cyfrowe bodaj, fotojoker też miał dobrą cenę, teraz wszystko wróciło do 12800 w zwyż, no chyba że jakiś tip (choćby powszechnie znany Forumowicz)

Jeśli powszechnie znany forumowicz wystawi mi fakturę, to zapraszam na PM i jutro biorę. Jak nie, to jak zwykle wspomogę fotoit-a.

Vitez
23-01-2008, 19:25
Jeśli powszechnie znany forumowicz wystawi mi fakturę, to zapraszam na PM i jutro biorę. Jak nie, to jak zwykle wspomogę fotoit-a.

Tu masz namiary na Powszechnie Znanych Forumowiczów:
http://canon-board.info/showthread.php?t=25704
http://canon-board.info/showthread.php?t=26305

oskarkowy
23-01-2008, 19:36
Tu masz namiary na Powszechnie Znanych Forumowiczów:
http://canon-board.info/showthread.php?t=25704
http://canon-board.info/showthread.php?t=26305

Cfaniak - pomocnik, chcesz sobie potestować :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Problem w tym, że muszę mieć puszkę szybko i z fakturą..
BTW, u Towera taniej... :-D

Pikczer
23-01-2008, 20:19
Wg mnie Tower albo FotoIt

jot23
23-01-2008, 21:31
Ja zanabyłem w Euro. No, ale interesowały mnie raty, a tu w fotoicie nie mają korzystnej propozycji... Cena w momencie kupna była identyczna, nie to co teraz...

Vitez
23-01-2008, 23:58
Cfaniak - pomocnik, chcesz sobie potestować :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

No póki sezonu nie ma to ci go zabiorę "na testy" ;) (pójdę se na mecze siatkówki - ot co!).

Problem w tym, że muszę mieć puszkę szybko i z fakturą.

O faktury i szybkość to ...masz nr telefonów.

kusy
24-01-2008, 09:58
Tower wystawia ...(faktury, nie do wiatru):lol:

oskarkowy
24-01-2008, 20:39
No dobra, mam puszkę. Teraz znikam bliżej zapoznać się z jej możliwościami. Wracam jak się rozładuje bateria.

Tak na szybko, subiektywnie i bez przykładów: szumy jednak większe niż w 5D.
Przykłady i porównania później.
Z innej beczki: pamiętacie może jak szybko reagował spust w contax RTS? To w nowym marku jest tak samo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

oskarkowy
24-01-2008, 21:40
Nie było guzika Edit..
http://www.grabek.pl/chwilowa/IM__2100.jpg
Cały plik, bez wyostrzeń, z exifem (4.5MB). Sami sobie oceńcie. Szczegółów jest zdecydowanie mniej niż w 5D, ostrość trochę inaczej się rozkłada.
Po godzinie zabawy nową puchą, grip z 5D zaczął mnie uwierać w rękę :mrgreen:

Nemeo
24-01-2008, 23:53
Nie było guzika Edit..
http://www.grabek.pl/chwilowa/IM__2100.jpg
Cały plik, bez wyostrzeń, z exifem (4.5MB). Sami sobie oceńcie. Szczegółów jest zdecydowanie mniej niż w 5D, ostrość trochę inaczej się rozkłada.
Po godzinie zabawy nową puchą, grip z 5D zaczął mnie uwierać w rękę :mrgreen:

Zaryzykuję stwierdzenie że oczy nie są ostre / albo zaczynam mieć problemy ze wzrokiem /:-D .

adalbert
25-01-2008, 00:01
Zaryzykuję stwierdzenie że oczy nie są ostre / albo zaczynam mieć problemy ze wzrokiem /:-D .
oj chyba kłopoty ;) rzęsy są "igiełkowe" - przy 1.4 to normalne, że GO jest tak mała.

energia_ki
25-01-2008, 00:25

mnie się wydaje, ze ostrość jest idealnie na granicy źrenicy i tęczówki
[BTW piękny kolor oczu modela - czysty orzech
[ale to taka typowo kobieca uwaga :-) ]]
- rzecz w tym, że ja na pewno mam poważne problemy ze wzrokiem
[casus prawie ślepego fotografa ;) ]
więc nie wiem, czy moja ocena jest miarodajna

oskarkowy
25-01-2008, 10:42
[BTW piękny kolor oczu modela - czysty orzech
[ale to taka typowo kobieca uwaga :-) ]]

Znam trochę lepiej tego modela. Kolor i wyraz oczu są ustawione na opcję "kup-mi, kup-mi, kup-mi". Ale dzięki temu przynajmniej ten nie wypiął się na mnie i dzielnie znosił testy.

maxpawel
25-01-2008, 11:40
Z lupą w ręku i na dużym monitorze 24 cale) w trybie powiększonego obrazu i mam pewność co do tego, że granica źrenicy i tęczówki jest ostra.

BTW oskarkowy ma rację.

Nemeo
25-01-2008, 12:08
Z lupą w ręku i na dużym monitorze 24 cale) w trybie powiększonego obrazu i mam pewność co do tego, że granica źrenicy i tęczówki jest ostra.

BTW oskarkowy ma rację.

Może mi się tak tylko wydaje, a może powinienem iść do okulisty:-D .

jjj
28-01-2008, 03:02
odnośnie szumów 5D-D3: http://www.kenrockwell.com/nikon/d3/vs-5d-180mm.htm Pozdrawiam

Roqfort
28-01-2008, 03:41
"To jest jednak body amatorskie i jako takie nalezy je oceniać. "

A gucio :)
Piątka występuje w najnowszym katalogu PRO SLR canona :)
Więc................... jednak PRO

MMM
28-01-2008, 09:43
odnośnie szumów 5D-D3: http://www.kenrockwell.com/nikon/d3/vs-5d-180mm.htm Pozdrawiam
Tak właśnie działa marketing, Nikon wsadził do D3 softowe odszumianie na ISO juz od 400 a w 5D takiego nie ma i gość porównuje odszumiane przez puszkę zdjęcia z D3 z nieodszumianymi z 5D. Na forum Nikona już nawet widziałem takie opinie że D3 "szumi ziarnem". Tego że kolory w D3 na wysokim ISO są wogóle pozbawione delikatnych przejść tonalnych bo zniszczyło je odszumianie to już nie widzą...

tmaciak
28-01-2008, 10:10
Bym jeszcze dodał, że KR "wyciąga" JPGi. Nie to żebym był guru PSa ;) ale mam wrażenie, że wyciąganie z RAWa mogłoby dać lepsze efekty...

jjj
28-01-2008, 13:48
Tak właśnie działa marketing, Nikon wsadził do D3 softowe odszumianie na ISO juz od 400 a w 5D takiego nie ma i gość porównuje odszumiane przez puszkę zdjęcia z D3 z nieodszumianymi z 5D. Na forum Nikona już nawet widziałem takie opinie że D3 "szumi ziarnem". Tego że kolory w D3 na wysokim ISO są wogóle pozbawione delikatnych przejść tonalnych bo zniszczyło je odszumianie to już nie widzą...

No ale dziwnym trafem szczegółów jest więcej na zdjęciach z D3...

TOPOL
28-01-2008, 13:56
Dwa lata postępu technologicznego robi swoje...

Kolekcjoner
28-01-2008, 15:10
No ale dziwnym trafem szczegółów jest więcej na zdjęciach z D3...

Tyle że to porównanie to o kant d... pobić. Po pierwsze to rzeczywiste czułości 5-tki są 1.25 raza wyższe niż D3, po drugie porównywanie jpg-ów przepuszczonych przez PS-a to raczej karkołomne zadanie. Po trzecie co to pokazuje, że amatorskie (wcale Canon go w katalogu wśród pro body nie umieszcza :roll:) trzy razy tańsze body do tego jeszcze jak na cyfrę to wręcz archaiczne - wypada gorzej niż największa nowość konkurenta? Niesamowite świat się wali - już od dłuższego czasu mówię, że Canon powienien zwinąć interes.

jjj
28-01-2008, 21:51
Tyle że to porównanie to o kant d... pobić. Po pierwsze to rzeczywiste czułości 5-tki są 1.25 raza wyższe niż D3, po drugie porównywanie jpg-ów przepuszczonych przez PS-a to raczej karkołomne zadanie. Po trzecie co to pokazuje, że amatorskie (wcale Canon go w katalogu wśród pro body nie umieszcza :roll:) trzy razy tańsze body do tego jeszcze jak na cyfrę to wręcz archaiczne - wypada gorzej niż największa nowość konkurenta? Niesamowite świat się wali - już od dłuższego czasu mówię, że Canon powienien zwinąć interes.

Kolekcjoner nie denerwuj się;) Już samo to, że są wzajemnie porównywane dobrze świadczy o piątce:wink:. Zalinkowałem, bo wątek jest o szumach. Porównywanie jpg-ów jest faktycznie bez sensu, jak już to najlepiej, żeby to były raw-y, ale wywołane w firmowych programach.

Kolekcjoner
28-01-2008, 23:52
Kolekcjoner nie denerwuj się;) Już samo to, że są wzajemnie porównywane dobrze świadczy o piątce:wink:. Zalinkowałem, bo wątek jest o szumach. Porównywanie jpg-ów jest faktycznie bez sensu, jak już to najlepiej, żeby to były raw-y, ale wywołane w firmowych programach.

Niestety Ken tak na mnie działa ;).

kusy
30-01-2008, 10:38
Jarku!!!
chcemy więcej zdjęć i WRAŻEŃ...:)

oskarkowy
30-01-2008, 14:12
Jarku!!!
chcemy więcej zdjęć i WRAŻEŃ...:)

Proszę bardzo...

www.grabek.pl/test/ (nazwa może być myląca..) :grin: :grin:
Pliki z ISO 800 celowo prześwietlone (wypalenie świateł).
Pliki z 1600 celowo niedoświetlone (wielkość szumów w cieniach).

Oba aparaty miały te same ustawienia. Na 5tce było 50/1.4, na 1ce było 35/1.4. Kadry oczywiście trochę się różnią, ale to kwestia ręcznego zoomowania.
Pliki otworzone w CS3, konwertowane w default i tylko zapisane jako 11. Nic więcej nie robione.

Zwróćcie uwagę, że 5tka naświetlała wyżej sama z siebie.
Dobrze radzę nie podniecać się duuużymi szumami, bo te same kadry naświetlę bez trudu tak, że szumów nie będzie widać prawie w ogóle. Specjalnie tak dobrałem parametry, żeby wykazać różnice między puszkami, a nie możliwości samych puszek.
O syfie na matrycy już wiem.

------------
I jeszcze o samym używaniu.
Oba aparaty zabrałem na jakieś firmowe balety. Efektów oczywiście Wam nie pokażę, ale to zrozumiałe.
Z początku mark jakoś nie bardzo leżał w ręku. Szczególnie pionowy uchwyt wydawał się zbył cienki. Pracowałem nim ze 30 minut, po czym potrzebowałem 35mm, więc przewiesiłem aparaty, złapałem za 5tkę...... Kurcze.. ten aparat nie działa. AF sie zastanawia, shutter lag jak w małpce.. Co ciekawe przez poprzednie dwa lata nie zauważyłem tego problemu. Jak widać, do dobrego można się przyzwyczaić w 30 minut.

Ale i na marku się przejechałem:
- przyzwyczajony do 5D wiedziałem kiedy nacisnąć spust, żeby wyszło zdjęcie. Tutaj pół sesji mam zrobione chwilę przed tym momentem. A w tym czasie przecież wchodzi w grę jakieś kadrowanie itp. Część materiału naprawdę miała ucięte nogi itp :mrgreen:
- ustawianie punktu AF. Chyba znów będę pracował na jednym punkcie, bo z tym automatem nie idzie się dogadać. Przydałoby się to "rozpoznawanie uśmiechów" z olympusów. Wystarczy, że ktoś ma ozdobę w klapie, to nie ma co marzyć o wybraniu punktu na oczy. Na szczęście wszystkie zewnętrzne punkty AF są diablo precyzyjne, nie to co w 5tce.
- 1500 ustawień. Myślałem, że ustawiłem ten aparat pod siebie, ale chyba jeszcze trochę mi brakuje do pełni szczęścia. Przestałem się dziwić ludziom, którym z torby foto wystaje instrukcja. Ważniejszych CFów nie nauczę się chyba jeszcze dłuuugo. Na szczęście wymyślili to konfigurowalne menu, świetna sprawa.
- ciche zdjęcia. Jak ktoś korzystał, to pewnie potwierdzi. Migawka wtedy brzmi jak 1/15s. Automatycznie przytrzymuje się wtedy aparat na sztywno dramatycznie próbując ratować ujęcie. Po protu lustro wraca chwilę później. Zupełnie nie mogę się do tego przyzwyczaić.

Jak coś sobie przypomnę, to dam znać.

Bahrd
30-01-2008, 14:22
Dlaczego te z 5D są takie duże?
"# Image Width = 6144 pixels
# Image Height = 4096 pixels"

oskarkowy
30-01-2008, 14:26
Dlaczego te z 5D są takie duże?
"# Image Width = 6144 pixels
# Image Height = 4096 pixels"

o shit..
zapomniałem przestawić.. ze dwa miesiące temu używałem CSa do konwertowania jednego pliku.. już się poprawiam, za 10 minut będzie we właściwej wielkości.
----
Już są właściwe pliki.
Nie korzystam z konwertera CSa a ostatnio robiłem 100x70, więc potrzebowałem dużego rozepchania pliku. Stąd te ustawienia. Teraz są 100% z rawa.

Cichy
30-01-2008, 14:37
A ja właśnie porównywałem u siebie szumy 1D III vs 5d i wyglądało na to, że 5d szumi ociupinkę mniej.

oskarkowy
30-01-2008, 14:42
A ja właśnie porównywałem u siebie szumy 1D III vs 5d i wyglądało na to, że 5d szumi ociupinkę mniej.

Tak jak napisałem wyżej, nie miałem na celu udowodnić, jak mało szumi który aparat, tylko zestawić dwa aparaty w identycznie trudnych warunkach.
Wystarczyłoby przecież właściwie naświetlić to 1600, dobrze wyciągnąć rawa w C1 i te pliki wyglądałyby jak ISO 400. Tylko wtedy nie mielibyćmy materiału do porównań. A tutaj wszystko widać gołym okiem.

Cichy
30-01-2008, 15:58
A ja akurat nie czytałęm, co pisałeś wczesniej, napisałem tylko swoje spostrzezenia, pstrykałem te same motywy obydwoma i porównywałem.

kusy
30-01-2008, 16:32
A ja akurat nie czytałęm, co pisałeś wczesniej, napisałem tylko swoje spostrzezenia, pstrykałem te same motywy obydwoma i porównywałem.

.. Kuba chcemy dowodów!!!! co nie chłopaki:-D

Bahrd
31-01-2008, 20:30
A nie znalazłeś gdzieś przypadkiem sRaw'a i Raw'a robionego na wysokim iso? Chętnie bym pooglądał :D. Szukam i nie mogę nigdzie znaleźć.

I co? Znalazłeś? ;)
Widać jakąś różnicę pomiędzy sRAW i RAW pomniejszonym x2 w PS?

Kolekcjoner
01-02-2008, 00:54
I co? Znalazłeś? ;)
Widać jakąś różnicę pomiędzy sRAW i RAW pomniejszonym x2 w PS?

Znalazłem ;):) - nawet bez większych problemów :lol:.
Porównywałem na DPP (tak mam, że jakoś kolory z ACR-a mi nie leżą ;):) - dlatego nie używam). SRaw-y wydają się ostrzejsze sic!. SRaw-y szczególnie na iso 3200 i 6400 mają lepsze nasycenie kolorów. SRaw-y mają szum bardziej monochromatyczny i mniej widoczny. Są to dość subtelne różnice ale zdjęcia wykorzystują tylko ok. połowę histogramu więc nie wszystko daje się wiarygodnie ocenić.
Osobiście to na moje oko jeśli nie robiłbym "plakatu" - nawet iso 6400 jest całkowicie używalne i raczej używałbym do niego sRawa - nie robię większych powiększeń niż A4.
Pytanie jak to wygląda w 1Ds mkIII??

Bahrd
01-02-2008, 10:33
Znalazłem ;):) - nawet bez większych problemów :lol:.
Porównywałem na DPP (tak mam, że jakoś kolory z ACR-a mi nie leżą ;):) - dlatego nie używam). SRaw-y wydają się ostrzejsze sic!. SRaw-y szczególnie na iso 3200 i 6400 mają lepsze nasycenie kolorów. SRaw-y mają szum bardziej monochromatyczny i mniej widoczny. Są to dość subtelne różnice ale zdjęcia wykorzystują tylko ok. połowę histogramu więc nie wszystko daje się wiarygodnie ocenić.
Osobiście to na moje oko jeśli nie robiłbym "plakatu" - nawet iso 6400 jest całkowicie używalne i raczej używałbym do niego sRawa - nie robię większych powiększeń niż A4.
Pytanie jak to wygląda w 1Ds mkIII??

A ja w sumie nie znalazłem ;)
Ciekawe, że ACR ma - dla tego samego zdjęcia, zrobionego jednocześnie do RAW-a i sRAW-a - inny balans bieli.
Na sieci mówią, że sRAW już jest "zdemozaikowany", więc być może dlatego...
DPP oczywiście sobie radzi, bo wie ;)

michal_sokolowski
08-07-2008, 12:55
odkopuję ten wątek bo być może zakupię 1D mark III....
Wszystko byłoby proste i logiczne, ale... zajrzałem na forum CB i nie wiem co zrobić...
Czy naprawdę 1D mark III produkuje ewidentnie gorszej jakości obraz od 5D ?
Jakoś mi się nie chce w to wierzyć. Pomijam testy polegające na patrzeniu na obrazek przy powiększeniu 1000 %.
Potrzebuję aparatu głównie do reportażu/portretu... te 10 mln pikseli w 1d III nie jest może rewelacją ale powinno wystarczyć, ale za to AF i 10 klatek na sekundę to już marzrenie.. A matryca APS-H ? To chyba sporo lepsze niż APS-C ?
Sporo linków z tego wątku już nie działa... czy może ktoś podesłać jakieś porównania miedzy 1D III a 5D ? Albo same sample z 1D III

oskarkowy
08-07-2008, 14:13
Nie mam czasu na przygotowanie porównań, więc będzie tylko opis.
Mam w tej chwili w domu 1DIII, 5D i 1DsII.
Jakość obrazu, jeśli weźmiemy pod uwagę tylko i wyłącznie to, co widzimy na ekranie w 100% powiększeniu, jest dokładnie tak rozłożona, w jakiej kolejności wymieniłem aparaty.
W przypadku dwóch pierwszych widać mniej detali (ale nie znowu jakoś drastycznie mniej), widać minimalnie większe szumy i inny rozkład głebi ostrości. Ale ja 5tek używam od prawie 3 lat, wiec każde odstępstwo od jakości tamtego obrazka wychwycę od razu. Czy te różnice zauważy każdy? Wątpię. Czy zauważą je moi klienci? Jestem pewien, że nie.

Dla kogo jeszcze nie będzie różnic w obrazie? Dla wszystkich, którzy zatrzymują się na formacie 20x30cm. Do tego formatu nie będzie żadnych różnic w obrazie na papierze.

Dorzucę jeszcze błyskawiczny opis jakości obrazka z Ds2. Za każdym razem, gdy obrabiam zdjęcie z tego aparatu, to zamiast pracować powiększam w różnych miejscach i z otwartą gębą cieszę się z ilości detali. Jest porażająca.

Pozostaje jeszcze kwestia wygody i przyjemności pracy. Jak w torbie leży 1ka i 5tka, to ręka jakoś zawsze sięga po 1kę. Naprawdę nie wiem, czemu tak się dzieje 8)

ABJ
08-07-2008, 17:49
moze nei masz gripa na piatce ;)

KMV10
08-07-2008, 19:52
Pozostaje jeszcze kwestia wygody i przyjemności pracy. Jak w torbie leży 1ka i 5tka, to ręka jakoś zawsze sięga po 1kę. Naprawdę nie wiem, czemu tak się dzieje 8)
To akurat łatwo wytłumaczyć - "większa grawitacja" :mrgreen:

oskarkowy
08-07-2008, 21:48
moze nei masz gripa na piatce ;)

A może mam podświadomą potrzebę sięgania po lepsze. Bo gripy to ja zawsze miałem, inaczej aparaty są bezużyteczne.

ABJ
08-07-2008, 22:12
moze i tak byc :)

michal_sokolowski
08-07-2008, 22:32
a mnożnik ? 1,3 w mark III.... jak to wygląda ? Moja 28 mm 1.8 będzie miała 36 mm zamiast 44 mm... może to i lepiej ?
oskarkowy: jak to widzisz jeśli chodzi o obiektywy na mnożniku 1,3 ?

Tomasz_ek
11-07-2008, 00:26
troche z innej beczki - moze mnie ktos nakierowac na temat : zmiany jezyka (calego menu)w 1dm3 / 5d z japonskiego na angielski (jeszszcze lepiej na polski) Czy da sie to zrobic ? z gory dzieki

wojkij
11-07-2008, 02:37
W 1d - 4 ikonka od prawej(zolto-biala z dwoma kropkami), 3 wiersz.

Mozliwe ze jest inaczej ale sprobowac mozesz;)

Tomasz_ek
11-07-2008, 02:42
hmmm , chodzi mi troszke o cos innego - a mianowicie moge dostac 1dm3 za 2400$ a 5d za 990$ wszystko jest nowe z gwarancja ,ale jedyny jezyk to japonski - czy mozna jakos zmienic caly software ?? lub dodac tylko jezyki ?

Kolekcjoner
11-07-2008, 02:49
hmmm , chodzi mi troszke o cos innego - a mianowicie moge dostac 1dm3 za 2400$ a 5d za 990$ wszystko jest nowe z gwarancja ,ale jedyny jezyk to japonski - czy mozna jakos zmienic caly software ?? lub dodac tylko jezyki ?

Możesz wymienić soft.

Tomasz_ek
11-07-2008, 02:51
w jaki sposob?

Kolekcjoner
11-07-2008, 03:08
w jaki sposob?

Tu masz wszystko wyjaśnione:
http://web.canon.jp/imaging/eos1dm3/firmware.html

Tomasz_ek
11-07-2008, 03:17
wielkie dzieki !
jestescie zapewne bardziej w temacie - jak i za ile mozna to uplynnic w polsce ? troche trzeba poczekac , ale mozna to dostac za - 1dm3 $2400 5d $990 d300 $999 ? nie znam realnych cen w polsce i te aparaty maja tylko japonski software

wojkij
11-07-2008, 05:29
1d - http://www.allegro.pl/search.php?string=1d&search_type=1&location_radio=1&selected_country=1&category_radio=1&st=gtext&listing_sel=2&listing_interval=7&category=8846&order=p

5d http://www.allegro.pl/search.php?string=5d&category=8846&buy=0&new=0&pay=0&personal_rec=0&search_type=1&location_radio=1&selected_country=1&category_radio=1&st=gtext&listing_sel=2&listing_interval=7&order=p

d300 http://www.allegro.pl/search.php?string=d300&category=8846&buy=0&new=0&pay=0&personal_rec=0&search_type=1&location_radio=1&selected_country=1&category_radio=1&st=gtext&listing_sel=2&listing_interval=7&order=p

Ceny u tipow to jakies 15-30% taniej od sredniej. No ale 1d za 5600zl, 5d za 2300zl? Nie sprzedaja Ci przypadkiem Canomatikow?:p

VanMurder
11-07-2008, 05:33

ja bym uważał z taką rewelacyjną cena na 100% to oszustwo! kilku moich kolegów dało się nabrać i musieli polikwidować karty kredytowe - potracili po kilka stówek, schemat jest taki sam firma z NY która ciągle zmienia nazwy naciągnęła już setki ludzi, po zakupie sprzętu kontaktuje się z naiwnym kupcem i maja śpiewkę że za tą super niska cenę to aparat i instrukcja jest po chińsku albo japońsko i trzeba dopłacić za normalny aparat, albo trzeba poczekć bo go niema akurat na stanie ...wypytują o dodatkowe formy płatności bo np ta karta kredytowa co im podałeś coś nie działa, chcą inny numer kary - a za jakiś czas ktoś zapłaci twoja kartą za bilet lotniczy w Malezji...:( piszą o tym na kilku forach dyskusyjnych ...
a oto kilka taki stronek oszustów :

http://www.broadwayphoto.com/ViewProduct.aspx?id=9781734

http://www.1wayphoto.com/products.asp?dept_id=10264&product_id=12338

takich stronek jest cała masa ... tu lista oszustów :

http://lowpricedigital.com/item.asp?item_Id=121645&partner=g123&keyword=canon_eos_5d&gclid=CLzazfnvtpQCFR8cagodQm8PUg

panowie nie dajcie się nabrać bo to ewidentna ściema taniej niż B&H i Adorama nie ma nigdzie !!!...

tu opis jak ci oszuści działają :

http://thomashawk.com/2005/12/abusive-new-york-camera-store.html

Tomasz_ek sprawdź sobie tą firmę która daje ci te rewelacyjne ceny np na Googlach a zobaczysz że odechce ci się zakupów... mam nadziej że już nie zamówiłeś

pozdrawiam

Tomasz_ek
11-07-2008, 05:49
hmmmm ... kupowalem z jednej z powyzszych stron nawigacje garmina 680 zaoszczedzilem pare stowek i wszystko gralo przyslali, wszystko jak w opisie, gwarancja jak najbardziej ok ... no ale lookne na ta stronke o dzialaniu tych sklepow

Pikczer
30-07-2008, 08:05
A czy Wam chlopcy nie zeszlo sie na zupelnie inny temat niz watkowy ;-) ?

sirgerwazy
06-09-2009, 01:40
ahhh no coz mialem rowniez taki dylemacik 5d czy 1d mark III. wybralem 1d i nie zaluje-af jest uzalezniajacy :))) a co do reszty zgdadzam sie ze w odbitkach 30x20 roznic brak :))
pozdrawiam

rycerz
26-10-2009, 12:54
skoro sirgerwazy odkopał ;) to i ja mam pytanie: jaki jest naprawdę ten wyświetlacz w 1D Mark III?
czy jest jakias koszmarna wada tej puszki o której nalezy wiedziec ;) ?

oskarkowy
26-10-2009, 12:57
skoro sirgerwazy odkopał ;) to i ja mam pytanie: jaki jest naprawdę ten wyświetlacz w 1D Mark III?

Na głowę upadłeś? Wyświetlacz jest fajniejszy niż w 5D. A może pytałeś o wyświetlacz od 1DsII? Bo tam jest zdecydowanie gorzej.

Bahrd
26-10-2009, 13:05
Częste opinie o słabości tego wyświetlacza biorą się stąd, że ocenia się go na podstawie oglądanych na nim JPEG-ów zaszytych w RAW-ach.

rycerz
26-10-2009, 14:31
Częste opinie o słabości tego wyświetlacza biorą się stąd, że ocenia się go na podstawie oglądanych na nim JPEG-ów zaszytych w RAW-ach.

dzięki :)
słyszałem tylko opinie że wyświetlacz jest porównywalny do 40d...
i chciałem sie dowiedziec prawdy od kogoś kto użytkuje sprzęt a nie tylko słyszał

Kolekcjoner
26-10-2009, 14:45
dzięki :)
słyszałem tylko opinie że wyświetlacz jest porównywalny do 40d...

Nie jest. Jest dużo lepiej :).

habakuk
27-10-2009, 18:16
Na głowę upadłeś? Wyświetlacz jest fajniejszy niż w 5D. A może pytałeś o wyświetlacz od 1DsII? Bo tam jest zdecydowanie gorzej.

lepszy od 5d? imo nie. nic na nim nie widać. miałem ten aparat, sprzedałem w diabły. fatalny jak w 40d, nigdy więcej.

trampek
27-10-2009, 20:20
lcd jest jedna z dwoch, no moze trzech rzeczy powstrzymujacymi mnie przed kupnem 1ds3. druga jest brak sraw ( okolo 10mpix) i slabsze iso ( natywne 1600).

Nie jest. Jest dużo lepiej :).

nie rozumiem do konca zartu. bo wlasnie jest taki sam. tak w 1d3 jak i 1ds3.

oskarkowy
27-10-2009, 21:21
lepszy od 5d? imo nie. nic na nim nie widać. miałem ten aparat, sprzedałem w diabły. fatalny jak w 40d, nigdy więcej.

Pamiętam, jak kiedyś już o tym rozmawialiśmy na gg. My po prostu potrzebujemy ekranów do różnych celów.

sebcio80
27-10-2009, 22:05
mam przed sobą oba body, LCD w 1D3 jest zdecydowanie lepsze, lepszy kontrast, kolory, zdecydowanie więcej widac na nim przy swietle slonecznym, LCD w 5D przekłamuje kolory, są blade i zdjęcia są jakieś dziwnie żółte, kompletnie nie ma porównania

oskarkowy
27-10-2009, 22:21
mam przed sobą oba body, LCD w 1D3 jest zdecydowanie lepsze, lepszy kontrast, kolory, zdecydowanie więcej widac na nim przy swietle slonecznym, LCD w 5D przekłamuje kolory, są blade i zdjęcia są jakieś dziwnie żółte, kompletnie nie ma porównania

Ale Adam i tak widzi swoje :mrgreen:
W ramach ciekawostki napiszę tylko, że masz 5tkę z późniejszej produkcji, pierwsze egzemplarze miały ekranik z niebieską dominantą. Przez sezon miałem dwa na raz, po kolorze w menu poznawałem który jest który.

Kolekcjoner
28-10-2009, 12:45
lcd jest jedna z dwoch, no moze trzech rzeczy powstrzymujacymi mnie przed kupnem 1ds3. druga jest brak sraw ( okolo 10mpix) i slabsze iso ( natywne 1600).

nie rozumiem do konca zartu. bo wlasnie jest taki sam. tak w 1d3 jak i 1ds3.

Ja się już zgubiłem kto co z czym porównuje. Pisałem o wyświetlaczu w 1D mkIII i 40D. Mając oba te body równocześnie ten w 1D mkIII jest lepszy po prostu, więcej na nim widać (przede wszystkim nie ma takiego mydła i kolory bardziej rzeczywiste), a że oba w porówaniu do np. tego z 500D do d... cóż :lol:.

rycerz
28-10-2009, 12:59
Ja się już zgubiłem kto co z czym porównuje. Pisałem o wyświetlaczu w 1D mkIII i 40D. Mając oba te body równocześnie ten w 1D mkIII jest lepszy po prostu, więcej na nim widać (przede wszystkim nie ma takiego mydła i kolory bardziej rzeczywiste), a że oba w porówaniu do np. tego z 500D do d... cóż :lol:.

chodziło mi tylko o porównanie 1d mkIII z 40d :) czyli podsumowując napewno jest lepiej :-D

habakuk
29-10-2009, 11:35
Ale Adam i tak widzi swoje :mrgreen:

cóż, miałem również obydwa i też wiele razy przed sobą. a kto widzi swoje - przecież to inny temat jest :mrgreen:

tomir
12-02-2011, 21:09
Stroję przed decyzją zakupu FF. Jak to zwykle bywa budżet okrojony, a chciałoby się cuda. :) Decyzja padła na 5D mk I. Mam tylko wątpliwość co do akceptowalności ISO powyżej 800 (chodzi o odbitki większych formatów). Czy ktoś z kolegów i koleżanek mógłby wrzucić ze 2-3 RAWy z ISO powyżej 800. Dobrze żeby była to scena ze słabym oświetleniem, wtedy widać "czarno na białym". :)

dj_zibi
13-02-2011, 16:34
tomir urwałeś się z choinki? Lubisz zdjęcia w 200%? czy odbitki 40/60 itp na scianach? Jak odbitki Kup 5D i rób nawet na iso 1600:)