Zobacz pełną wersję : rozmiary/wymiary zdjec
witam
temat nie za bardzo zwiazany z technika robienia zdjec ale nie mialem pomyslu gdzie go umiescic.
niedlugo bede mial do przerobienia z raw fotki z wesela , nie bardzo wiem pod jaki format je przygotowac
czy wszystkie tzn przygotowanie,plener,kosciol,wesele musza byc w formacie np 20x25 czy moze 13x18 wystarcza? a moze plener i kosciol w wiekszym formacie a przygotowania i zabawe w mniejszym?
jakie sa standardy / trendy w tego typu tematach?:)
pozdrawiam
Ja tam bym się przede wszystkim starał trzymać jednej proporcji boków (3:2) ;)
Ostateczny rozmiar zależy od tego, czego młodzi oczekują.
Niedzwiedz
12-11-2007, 10:16
20x30 wyglada super w albumie ! polecam ten format
Mam takie pytanie (sorki za podpięcie do tematu). Koleżanka chciała wydrukować sobie zdjęcia w dużym formacie (50-70 cm po dłuższym boku). Zdjecia robione jakimś EOSem xxxD (chyba 350D). I teraz pytanie, czy to ma sens? Czy te wydruki będą jeszcze jakoś się prezentować?
Mam takie pytanie (sorki za podpięcie do tematu). Koleżanka chciała wydrukować sobie zdjęcia w dużym formacie (50-70 cm po dłuższym boku). Zdjecia robione jakimś EOSem xxxD (chyba 350D). I teraz pytanie, czy to ma sens? Czy te wydruki będą jeszcze jakoś się prezentować?
Ja zrobiłem bratanicy portret o o wymiarach 40x60. Wyszło jak dla mnie (amatora) bardzo fajnie. Robiłem 400D wiec w stosunku do 350D miałem dodatkowe 2 Mp które na pewno sie przydały.
Co do wymiaru zdjęć weselnych nie wypowiadam się bo nigdy nie robiłem. 8)
ja podobnie, ostatnio drukowałem 70x50 oraz większą panoramę 110cm, wyszło bardzo fajnie. Foty robione na 400D.
Oczywiście nie będziesz tego oglądał z 10cm :) a z większej odległości więc jakość powinna być ok
niedzwiedz
mysle ze ten format bylby faktycznie bardzo dobry, porozmawiam z mlodymi i jesli wyraza zgode to tak przygotuje, tylko zastanawiam sie czy w tym formacie zrobic wszystkie czy tylko np plener i kosciol a reszta w mniejszym?
po wstepnej selekcji tak ok 120 by sie nadalo, uwazasz ze to za duzo? moze lepiej zawezyc pole do max 80? :)
ps
Twoja galeria swietna, buty mlodego z metkami rewelacja, gratuluje spostrzegawczosci:)
ryszard_ochódzki
12-11-2007, 18:31
Musisz brać pod uwagę zdanie młodych. Ciężko jest wywołać kilkadziesiąt zdjęć w 20x30 bo to sporo kasy, a przecież zawsze rodzince trzeba dać. Optymalne zdjęcia to 13x18, a wybrane do małego albumu mogą być 15x21 lub 20x30.
a zdanie mlodych jest takie : 15 x 20 ,niestety w tym wypadku trzeba troche pokadrowac, bo tylko format 10x15 i 20x30 wychodzi bez kadrowania, niektore moznaby i wykadrowac do podanych wymiarow ale niektore sa tak ciasne ze zal kadrowac, hmmm :)