Zobacz pełną wersję : Pomoc dla początkującego (inwalidy językowego)!
Preskaler
11-11-2007, 12:18
Witam Wszystkich Serdecznie!
Jako, że jest to mój pierwszy post na tym "Forum" chcę się gorąco przywitać! No i oczywiście poprosić o poradę!
W sytuacji dość nieoczekiwanej stałem się posiadaczem aparatu moich marzeń EOS 40D(!!!). Wybuch mojej radości zmącił trochę fakt, że jako inwalida językowy nie jestem w stanie skorzystać z oryginalnej instrukcji obsługi napisanej (w moim przypadku) tylko w j. angielskim. Proszę! Poradżcie! W jaki sposó zdobyć taką instrukcję w naszym języku?
Oczywiście jakieś tam zdjęcia już spróbowałem robić i wyszły całkiem poprawnie lecz nie potrafię wykorzystać wszystkich możliwości tego aparatu a nawet nie umiem ustawić podglądu na LCD fotografowanego obrazu. Metoda kolejnych prób i błędów nie zdaje tutaj egzaminu z powodu wielkiej ilości przycisków i ich kombinacji. Nie potrafię nawet wyłączyć "auto" choć na oko wygląda, że nie działa "AF".
Bardzo Proszę O Poradę!
Preskaler
Proponuję zaprzujaźnić się z przyciskiem "Szukaj" w górnym menu..
Po wpisaniu magicznego wyrażenia "polska instrukcja 40D" mamy JEDEN wątek w wynikach..
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=26180&highlight=polska+instrukcja+40D
a tam już chyba znajdziesz link do instrukcji..
Pozdrawiam
Artur
Auto wyłącza się tym pokrętłem u góry ;)
A co do AF to zobacz czy na obiektywie nie masz czasem przłącznika AF/MF ustawionego na MF
Preskaler
11-11-2007, 20:05
Serdeczne dzięki! Z "AF" już doszedłem do ładu i jestem zdumiony i zachwycony szybkością i precyzją działania. Nie mam dość jasnego obiektywu (4 - 5,6) aby sprawdzić głębię i działanie "AF" w trudniejszych warunkach ale w przyszłości...?
Wybacz brak rozeznania w przyciskach "szukaj" ale to i tak za wiele info, które na mnie spadły w ostatnich dniach i pomoc a nawet dobre słowo ma tutaj wielkie znaczenie.
Jeszcze raz Diękuję!
P.S.
A czy jest tutaj jakaś "instytucja" umożliwiająca uhonorowanie pomagającego?
Serdeczne dzięki! Z "AF" już doszedłem do ładu i jestem zdumiony i zachwycony szybkością i precyzją działania. Nie mam dość jasnego obiektywu (4 - 5,6) aby sprawdzić głębię i działanie "AF" w trudniejszych warunkach ale w przyszłości...?
Wybacz brak rozeznania w przyciskach "szukaj" ale to i tak za wiele info, które na mnie spadły w ostatnich dniach i pomoc a nawet dobre słowo ma tutaj wielkie znaczenie.
Jeszcze raz Diękuję!
P.S.
A czy jest tutaj jakaś "instytucja" umożliwiająca uhonorowanie pomagającego?
Nie ma instytucji ;)
Co do szukania to jakieś 95% problemów już było więc zanim zapytasz to warto poszukać.. Jakie masz szkiełko, że tak zapytam z ciekawości?
Preskaler
11-11-2007, 22:28
No prawie standart bo EF-S 17-85 mm 1:4-5,6 IS USM. Mam jednak nadzieję, że dadzą się wykorzystać inne, które posiadam z analogów. Jeśli efekt będzie nedzny to zamierzam kupić coś raz na parę lat (np. EF-S 10-22 mm 1:3,5 -4,5 USM oraz tele).
Z tą instrukcją miałem pecha bo na początku strona się otwierała ale zanim opanowałem sposób wydrukowania to już się nie otwiera. Zdążyłem tylko wydrukować spis treści a strona (która mnie najbardziej aktualnie interesuje) już jest poza zasięgiem. Poczekam, może w nocy ruszy?
Zapytałem czy można tutaj uhonorować pomagającego jakimiś punktami lub tp. (tak bywa na innych "Forach") ale jeśli wystarczy "łapa" to serdecznie ściskam!
http://www.delphia24.pl/Pliki/Canon%2040D.pdf
pospiesz sie i zasysaj...... (pozyczone od kolegow z fotopolis)
Ten sam link jest w wątku podanym przezemne.. jakbyś nie mógł sciągnąć daj znać, profilaktycznie zassałem do siebie..
Preskaler
12-11-2007, 08:31
Dzięki! Dzięki!
Już mam! Trochę tego dużo i kiepska jakość ale już najważniejsze info mam wydrukowane!
"Zabawka" jest bajeczna! To jest przyjemność mieć takie narzędzie! A to dopiero "czubek góry lodowej" jego możliwości.
Pozdrawiam i jeszcze raz Dziękuję!