Zobacz pełną wersję : RAW - czy balans bieli jest wstępnie ustawiany przez body.
Fakungio
10-11-2007, 13:45
Witam.
Chciałbym się Was spytać czy podczas robienia zdjęcia w RAWie aparat wstępnie ustawia WB. Tzn. czy jeśli mam ustawiony WB na AUTO to zdjęcie zostanie zrobione z tymi ustawieniami a dopiero później będzie można to modyfikować w SOFCIE.
Pozdrawiam.
chyyyba w rawie rejestrowane jest tylko to ca pada na matryce, wiec to co nazywasz balansem bieli to jakach charakterystyka matrycy w kwestii zbierania swiatla
Witam !
O ile sie nie mylę to w RAWie masz zapisane to co padło na matryce + ustawienia jakie były wybrane w danej chwili w aparacie. W momencie podglądu RAWa dane z matrycy są wyświetlane wg. zapisanych ustawień. Ustawienia można dowolnie zmieniać gdyż modyfikacja danych występuje dopiero w na etapie generowania obrazu w podglądzie albo konwersji na plik graficzny przy czym sam RAW zostaje nienaruszony.
Witam.
Chciałbym się Was spytać czy podczas robienia zdjęcia w RAWie aparat wstępnie ustawia WB. Tzn. czy jeśli mam ustawiony WB na AUTO to zdjęcie zostanie zrobione z tymi ustawieniami a dopiero później będzie można to modyfikować w SOFCIE.
Pozdrawiam.
W rawie sa zapisane oddzielnie: to co zarejestrowala matryca[bez np.kolorów] i oddzielnie ustawienia jakie ustawiłes w aparacie,oraz mały jpeg do podgladu.Do ciebie nalezy wybór czy zapiszesz zdjecie wg.ustawień aparatu
w tym balansu bieli, ostrosci, kontrastu, ekspozycji itp.,czy tez uzyjesz innych wartosci wprowadzonych od nowa.Pozdrawiam:smile:
Fakungio
10-11-2007, 14:45
Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi. Zmyliło mnie stwierdzenie, że RAW jest czystym obrazem z matrycy bez wprowadzania zmian przez soft aparatu.
Ale gdyby faktycznie nie było wstępnie ustawionego WB to ile czasu stracilibyśmy na jego ustawianie np. w Lightroomie.
Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi. Zmyliło mnie stwierdzenie, że RAW jest czystym obrazem z matrycy bez wprowadzania zmian przez soft aparatu.
Bo jest. Soft aparatu nie wprowadza żadnych zmian do RAWa, tylko dokleja informacje "a tak przy okazji to aparat miał takie a takie nastawy" . I są programy do RAW które korzystają z tych informacji a są takie które to zupełnie olewaja i wyświetlają ci zdjęcie wg własnego widzimisię. Nazywa się to "interpretacja" .
Ale gdyby faktycznie nie było wstępnie ustawionego WB to ile czasu stracilibyśmy na jego ustawianie np. w Lightroomie.
Nic byś nie stracił - klikasz mu albo 'as shot' albo 'Auto' albo konkretną wartość. 'Auto' to jest właśnie samodzielna interpretacja a 'as shot(auto)' to jest doklejona interpretacja z aparatu, ale nie masz obowiązku używać wersji z aparatu więc RAW masz niezmieniony przez soft aparatu, tylko opcjonalnie możesz ustawień aparatu użyć.
Tomasz Golinski
10-11-2007, 17:03
Bo jest. Soft aparatu nie wprowadza żadnych zmian do RAWaŚciśle rzecz biorąc, to jest to bez sensu. Właśnie soft tworzy raw na podstawie danych z matrycy, wprowadza mnóstwo zmian, gdyż inaczej te dane byłyby praktycznie nieużyteczne :) Ponadto na matrycy są napięcia, a nie bity :)
Fakungio
10-11-2007, 20:38
Dzięki.
Rozjaśniliście mi sprawę.
Vitez. Dzięki za "As Shot" - dobra funkcja. Auto w Lightroomie działa strasznie w pewnych warunkach!!
Wyostrzanie w Lightroomie - takie sobie, chyba że nie umiem ustawiać.
Wydaje mi się że w programie Digital Photo Professional jest bardziej skuteczne.
I jeszcze jedno jakie Dpi (300??)ustawiacie przy przekonwertowaniu na JPEG??
Pozdrawiam.
to zależy co chcesz potem zrobić z tym JPGiem
Fakungio
10-11-2007, 21:02
to zależy co chcesz potem zrobić z tym JPGiem
Chcę mieć super jakość. Ale chyba 300dpi jest najlepszą jakością z możliwych.
zbyszekjan
10-11-2007, 22:49
DDP podczas konwersji mam ustawione na 350dpi
Ściśle rzecz biorąc
Zbyt ściśle...
Vitez. Dzięki za "As Shot" - dobra funkcja. Auto w Lightroomie działa strasznie w pewnych warunkach!!
Ja robię tak - najpierw 'As Shot' , jak mi się nie podoba to 'Auto' , jak mi się nie podoba to pipetka i suwaczki.
Fakungio
11-11-2007, 01:09
Ja robię tak - najpierw 'As Shot' , jak mi się nie podoba to 'Auto' , jak mi się nie podoba to pipetka i suwaczki.
Ale różnica między As SHOT i AUTO czasami zdumiewa!!
Mam oświetlenie halogenowe w domu i po wybraniu AUTO, obraz zrobił się niebieski!!
Zdjęcie robiłem z lampą
PS. Pipetka jest tylko na "biel"(chyba że nie?) i bądź tu mądry i znajdź białe na zdjęciu ;)
Ale różnica między As SHOT i AUTO czasami zdumiewa!!
Ano zupełnie różne algorytmy dobierania balansu czy to w aparacie czy w ACR.
PS. Pipetka jest tylko na "biel"(chyba że nie?) i bądź tu mądry i znajdź białe na zdjęciu ;)
Na biel (nie przypalenie), szarość i czerń. U mnie najlepiej sprawdza się klikanie w obszarach najbardziej zbliżonych do szarości + lekkie podciąganie suwakami.