PDA

Zobacz pełną wersję : 2 profile - czy istnieje jakis inteligentny loader.

perqsista
10-11-2007, 00:57
Opis sytuacji:
Zwykle pracuję na laptopie do którego mam podpięty dodatkowy monitor (na 2 ekranach).
Wykonałem kalibrację wyświetlacza od laptopa oraz monitora w związku z czym mam 2 profile ICC dla każdego z tych displayów.
Po cichu liczyłam na to, że w ustawieniach windowsowych ustawie sobie jako domyslny profil dla ekranu1:profil dla matrycy laptopa i dla ekranu2 profil monitora po czym loader od eye-one display2 załaduje mi odpowiednie profile dla odpowiedniego urządzenia. Niestety loader ładuje mi wyłącznie aktualny profil domyślny dla ekranu2 do obu urządzeń.

W zasadzie to nie jest jakiś straszny problem ponieważ przy pracy 2-monitorowej zestaw narzędzi mam na ekranie od laptopa(który nie musi mieć wczytanego odpowiedniego profilu), a właściwą obróbkę przeprowadzam na monitorze przy załadowanym profilu dla tegoż monitora. Ale z drugiej strony jest to dość upierdliwe ponieważ po skończonej pracy i odczepieniu monitora od laptopa aby odzyskać właściwe kolory na laptopie muszę dla ekranu2 ustawić jako domyślny profil od LCD-laptopa i odpalać loadera. Czy nie da się tego zrobić "po bożemu" czyli załadować jednoczesnie 2 profile dla display1 i display2 tak aby nie trzeba ich było ciągle przelączać?

Tomasz Golinski
10-11-2007, 01:33
Pewnie zaraz Tomasz_U mnie poprawi, ale profil ładujesz jakimś adobe(monaco,cokolwiek)_gamma_loader, a profil w opcjach windowsa pełni funkcję informacyjną dla aplikacji.

Gamma loader musi działać dla obu wyświetlaczy, chyba że karty graficzne mają więcej niż jeden LUT... Profil w aplikacji chyba też nie może zależeć od wybranego ekranu, bo aplikacja nic nie wie o tym, na którym ekranie wyświetlasz jej fragment.

Tak ja to rozumiem, ale pewnie ile osób się wypowie, tyle zdań będzie :)

zby
10-11-2007, 02:06
po stokroc blogoslawione makowki....
wspolczuje wam tych problemow z blaszakami :)

Tomasz Urbanowicz
10-11-2007, 09:08
Dokładnie tak jak Tomasz Goliński pisze.
Loader ładuje profil (w zasadzie tylko krzywą szarości) domyślny w Zarządzaniu kolorami do LUT karty graficznej. Są karty z dwoma "LUTAMI", ale trochę one kosztują i nie sądzę by montowali takie w laptokach :)

Tomasz1972
10-11-2007, 09:43
Nie wiem jak działa w praktyce sterowanie profilami ATI z dwoma monitorami ( dla jednego jest OK ) . W każdym razie można przypisać profil do monitora .

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img250.imageshack.us/img250/5118/atigw8.jpg)

Postaram się w przyszły tygodniu sprawdzić .