Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 40D (z EU i z DE) - jaka roznica?

Drozdi
08-11-2007, 10:57
Witajcie,

chcialem zapytac, czy moze wiece, dlaczego Canon 40D, ktory jest oznaczony jako "EU-Ware" czyli "Towar z EU" jest o prawie 50 Euro tanszy, niz Canon oznaczony jako "Deutsche Ware" czyli "niemiecki towar"?

Najciekawsze w tym wszystkim jest to, ze opisane wyzej Canon'y sprzedawane sa w tym samym sklepie.

Jak mozna to rozumiec? ;) Ze wyprodukowany Canon w Niemczech jest lepszy? :rolleyes: :smile:

No i jeszcze jedno pytanie. CASH-BACK "funkcjonuje" dla kazdego body zakupionego do konca grudnia 2007, czy moze sie myle?

Moze to jest jakies wytlumaczenie, tych 50 Euro (roznicy w cenie)?

Krzychu
08-11-2007, 13:19
Jak mozna to rozumiec? ;) Ze wyprodukowany Canon w Niemczech jest lepszy? :rolleyes: :smile:
Moze to jest jakies wytlumaczenie, tych 50 Euro (roznicy w cenie)?

Skad pomysl ze jest on produkowany w Niemczech ?! Najprawdopodobniej koszty dystrybucji - tak jak w US sa wersje US i Imported/Grey

Drozdi
08-11-2007, 14:56
Skad pomysl ze jest on produkowany w Niemczech ?! ...
Bo jest napisane "Deutsche Ware"?

Najprawdopodobniej koszty dystrybucji - tak jak w US sa wersje US i Imported/Grey
Czyli mam rozumiec, ze importowany Canon "EU-Ware" jest tanszy od "Deutsche Ware"? Troche nielogiczne ... :rolleyes:

adamski
08-11-2007, 15:11
W
"Deutsche Ware" = towar pochodzący z oficjalnej dystrybucji Canon Deutschland
"EU Ware" = reimport lub tzw. szary import (z kraju należącego do UE)
Pozdrawiam

Krzychu
08-11-2007, 15:56
Czyli mam rozumiec, ze importowany Canon "EU-Ware" jest tanszy od "Deutsche Ware"? Troche nielogiczne ... :rolleyes:

Logiczne. Dokladnie tak samo jest w US.

Drozdi
08-11-2007, 22:11
Logiczne. Dokladnie tak samo jest w US.
Sorry, w takim razie nie wiesz co to znaczy logika...

Czy kupilbys EOSa 40D za 1100 €, czy za 1050 €?

Idac Twoja logika, to chyba tego za 1100 € :-?

Bo logicznie myslacy czlowiek kupi tego tanszego ...

EOT

Krzychu
08-11-2007, 22:55
Sorry, w takim razie nie wiesz co to znaczy logika...

Oczywiscie, mistrzu, tylko Ty wiesz co to znaczy...
Logiczne jest to ze sa miejsca gdzie taki aparat jest tanszy i sprowadzaja z takiego miejsca mozna go sprzedac taniej niz z oficjalnej dystrybucji w danym kraju. Rozumiem ze dotychczas wydawalo Ci sie ze wszedzie ceny sa takie same - wspolczuje.

Czy kupilbys EOSa 40D za 1100 €, czy za 1050 €?

Idac Twoja logika, to chyba tego za 1100 € :-?

Bo logicznie myslacy czlowiek kupi tego tanszego ...

EOT

EOS'a 40D kupilem za niecale $1300. Policz sobie ile to wynosi po obecnym kursie dolara i czy to bylo logiczne...

adamski
08-11-2007, 23:16
W
Szanowni Panowie, proszę o mniej emocji.
Pozdrawiam.

Drozdi
09-11-2007, 13:51
Der Unterschied zwischen EU-Ware und deutscher Ware ist folgender: EU-Ware
wird aus einem europäischen Land, welches in der EU ist, eingekauft.
Bei einigen Produkten wird allerdings nur eine englische Anleitung
mitgeliefert, bei manchen die deutsche in Kopie.

Im Servicefall kann das Gerät i.d.R. nur in dem Land repariert werden, aus
dem es bezogen wurde.
Dies hat zur Folge, dass das Produkt im Reparaturfall 8 Wochen länger im
Service ist.

Letztendlich sollen Sie als Kunde entscheiden, ob der bessere Service das
Geld wert ist. Für diese Ehrlichkeit sind uns unsere Kunden dankbar. Andere
Internetanbieter zeigen unserer Meinung nach leider NICHT die Unterschiede
auf.
Jedoch sind auch die Produkte, die wir aus deutschen Vertriebsnetzen
beziehen, sehr preiswert!
Wir versuchen den Unterschied so klein wie möglich zu halten.

EU-Ware ist NICHT Cash-Back fähig !!!
Tlumaczac w wielkim skrocie:

Towar oznaczony jako "EU-Ware" zostal zakupiony z jakiegos panstwa Unii Europejskiej. Przy niektorych produktach zostaje dostarczona instrukcja w jezyku angielskim, a przy niektorych w jezyku niemieckim, ale jako kopia (ksero).
W przypadku wyslania przedmiotu do naprawy, zostanie on naprawiany w kraju, z ktorego zostal zakupiony i nastepstwem tego, jest to, ze przedmiot jest o 8 tygodni dluzej w naprawie.

Kupujac przedmiot z EU albo z DE wybieramy czy chcemy miec lepszy (szybszy) serwis. (Z EU wolniejszy, z DE w przypadku kupienia w Niemczech - szybszy).

No i najwazniejsza sprawa, ze towary zakupinie w EU nie maja "CASH-BACKa"!!!!!!!!

Teraz staje sie to dla mnie logiczne. :wink:

arturs
09-11-2007, 14:03
No i najwazniejsza sprawa, ze towary zakupinie w EU nie maja "CASH-BACKa"!!!!!!!!
Teraz staje sie to dla mnie logiczne. :wink:

Co do części serwisowej być może masz rację, co do Cash-backa na pewno się mylisz..

mc24
09-11-2007, 14:25
Co do części serwisowej być może masz rację, co do Cash-backa na pewno się mylisz..
Towar musi byc z dystrybucji kraju, w ktorym mieszkasz. Takie sa warunki.

Krzychu
09-11-2007, 14:28

Niech mnie ktos poprawi jezeli sie myle, ale tak z pol tego forum korzystalo z cash backa na aparaty sprowadzone z EU...

Drozdi
09-11-2007, 14:30
Przeciez przetlumaczlem to, co napisala mi firma w mailu. To w czym ja mam sie mylic?

adalbert
09-11-2007, 14:44
arturs ma w 100% rację.
Drozdi - gratuluję dobrego samopoczucia - jeśli będziesz w ciemno przyjmował wszelki kit serwowany przez niedoinformowanych sprzedawców - to się kiedyś na tym przejedziesz, czego Ci oczywiście nie życzę.
SPRAWDZIĆ U ŹRÓDŁA - to żelazna zasada - a takim z pewnością nie jest żaden pan za ladą - zamiast wprowadzać w błąd użytkowników forum - proponuję zapoznać się z warunkami cash-backu, poczytać posty na CB na ten temat, etc...
Kończąc wywód - korzystałem z poprzedniej promocji - jestem mieszkańcem PL, aparat i obiektywy sprowadzałem przez TIPa z Niemiec, stamtąd pochodziły rachunki - Canon zwrócił mi część zapłaty zgodnie z warunkami promocji. KROPKA :-)

WARUNKI TAKIE NIE SĄ ;)
proponuję czytać ze zrozumieniem ;)

adamski
09-11-2007, 15:53
Drozdi, (jeżeli to nie jest problemem) mógłbyś proszę podlinkować ta firmę ?
Pozdrawiam

JaBlam
09-11-2007, 16:28

O to zes pojechal :) Aparat ma byc zakupiony w jednym z krajow bioracych udzial w promocji CashBack. To chyba byloby idiotyczne jak w Niemczech ten aparat kosztowalby mnie 3500 a w PL 4300 wiec zeby dostac Cashback musialbym go w PL kupic :) To wolalbym Niemiecki i wiecej kasy zaoszczedzic niz jeszcze wysylac i czekac miesiace az pienadze przysla z Canona. Na 5 sztuk sprzetu objetego Cashbaciem mam tylko jedna z PL. Reszta to zbieranina z 3 krajow. Na wszystkie dostalem Cashback

Drozdi
12-11-2007, 19:14
arturs ma w 100% rację.
Drozdi - gratuluję dobrego samopoczucia - jeśli będziesz w ciemno przyjmował wszelki kit serwowany przez niedoinformowanych sprzedawców - to się kiedyś na tym przejedziesz, czego Ci oczywiście nie życzę.
SPRAWDZIĆ U ŹRÓDŁA - to żelazna zasada - a takim z pewnością nie jest żaden pan za ladą - zamiast wprowadzać w błąd użytkowników forum - proponuję zapoznać się z warunkami cash-backu, poczytać posty na CB na ten temat, etc...
No i wyslalem jeszcze jednego maila do tej firmy, dlaczego wprowadzaja klientow w blad, wypisujac, ze towar z EU nie podlega CASH BACK'owi.

Dostalem taka odpowiedz:

Hallo,
unsere EU-Ware wird meist ohne Original-Karton ausgeliefert, da sie aus
großen Sets stammt.

Daher ist diese NICHT Cash-Back fähig.
Tlumaczac:

Nasze EU-towary zostaja bez oryginalnego kartonu wysylane, poniewaz z duzych "kompletow" pochodza.

Dlatego promocja nie jest mozliwa.

Moze lepiej jednak wierzyc sprzedawcom, a nie z gory zakladac, ze laduja kit? ;)

... Panowie, to sa Niemcy :lol:

Ordnung muss sein! ;)

adamski
12-11-2007, 20:08
W
Pisałeś chyba o firmie, a nie handlarzu "szrotu" i dlatego koledzy tak odpowiadali.
Ordnung muss seien ? Ale dopiero po 2-gim @ ! :-)
Pozdrawiam.

orte
12-11-2007, 22:18
... Panowie, to sa Niemcy :lol:

Ordnung muss sein! ;)

Niemcy to byli przed zjednoczeniem ;)
Teraz to ciężko z tym Ordnungiem ;)

Widziałem już niemało niemców (nie turków, afganów czy innych jugoli) co sprzedają np. auta z kręconym licznikiem, to też jest Ornung ?

Te "duże" komplety to zestawy z obiektywami zapewne, ale wtedy też każdy element ma swój oryginalny kartonik, czy się mylę ?
Pewnie te twoje "porządne niemcy" sami zainkasowali (-ją) Cashback ;)

Drozdi
12-11-2007, 22:59
Widziałem już niemało niemców (nie turków, afganów czy innych jugoli) co sprzedają np. auta z kręconym licznikiem, to też jest Ornung ?
Moze i jest to Ornung, bo nie wiem co to znaczy ...
Skonczylem studia w Niemczech i wiem, ze u nich jest Ordnung. Niestety, (a dla mnie stety) nie poznalem Niemcow, o ktorych wyzej napisales.

Wszedzie mozna spotkach ludzi z marginesu, wiec takie uogolnianie, zostaw dla siebie ...

Wszystko zalezy w jakim towarzystwie sie "obracasz" ...

orte
13-11-2007, 00:58
Oj czepiasz sie literówki, widocznie "d" za słabo puknełem.
To żadne "towarzystwo", a raz wręcz SALON danej marki.
Panowie w eleganckich garniturach i drogich limuzynach.
Ale skończmy ten offtop ;)

Ale myślałem że napiszesz też coś na temat drugiej części mojego postu.
Bo naprawdę wydaje mi się że każdy element ma swoje pudełko w takim "dużym" zestawie.

Ktoś wie jak to jest ?