PDA

Zobacz pełną wersję : Wyposażenie studia - co wybrać

obgc
06-11-2007, 00:14
Witam,

Planuję kupić elementy studia fotograficznego. Chciałbym rozpocząć zabawę z tym tematem. Długie zimowe wieczory, ... te sprawy :)
Wstępnie zdecydowałem się na funsports. Nie mam kapusty na tyle, że kupić elfo czy inne droższe sprzęty. Co ogólnie myślicie o tej firmie? Może polecicie cosik innego w podobnej cenie a lepszego?

I zasadnicza sprawa - co wybrać - czego brakuje, co bez sensu - z tych poniższych opcji:

##################### OPCJA 1
CY300K lampa błyskowa 649,00 zł
CY200K lampa błyskowa 539,00 zł
W901 zawieszanie teł 369,00 zł
SK80120 softbox 120x80 155,00 zł
W803 stojak (mniejszy) 55,00 zł
W806 stojak (większy) 77,00 zł
Strumienica do lamp serii K 78,00 zł
Nadajnik z odbiornikiem 178,00 zł
Tło polipropylenowe szerokie białe 98,00 zł
Tło polipropylenowe szerokie czarne 98,00 zł
Parasolka C1/43 68,00 zł

SUMA 2 364,00 zł

##################### OPCJA 2
kostka (kabel z lampą) 20,00 zł
Parasolka C1/43 68,00 zł

SUMA 2 206,00 zł

##################### OPCJA 3
CY100MR lampa błyskowa 219,00 zł
Strumienica SB02 25,00 zł
Parasolka C1/43 68,00 zł

SUMA 1 833,00 zł

Dzięki!
Grzegorz

Viracocha
06-11-2007, 00:19
Nie ma tragedii, da radę na tym pracować. To chyba najlepsza z tanich firm.

minek
06-11-2007, 03:01
Bez ,,systemu zawieszania teł'' można sobie na początku poradzić - kije od szczotek, taśmy klejące, drabiny, taborety itp.
Statyw ,,mnieszy'' (w803) można po kupieniu śmiało wyrzucić do kosza. Żadnej lampy toto nie utrzyma, najwyżej żarówkę błyskową z najmniejszym parasolem.
Ten większy jest już za to całkiem rozsądny.
Lepiej mieć mocniejsze lampy niż słabsze.
Dobrze, jak są podobnych mocy (i regulowane)

Viracocha
06-11-2007, 03:06
Z tego co zaproponowałeś ja wybrałbym zestaw nr 2.

asterix
06-11-2007, 03:23
pomysl o firmach takich jak Interfit (chinski producent zwany Ying Yang).
Posiadam 3 bowensy , 1 elinke i 2 interfit stellar 600 i...
niczym nie ustepuja lepszym. Solidne stalowe wykonanie, wentylator i szybkie ladowanie + plynna zmiana sily blysku/modelujacego swiatla. Sila 600WS takze mowi sama za siebie (250W modelujace).
W komplecie za 2500 dostaniesz 2 lampy 600WS, 2 statywy dosc solidne choc powyzej 180 cm sa malo stabilne (jak wszystkie z sofboxem powyzej metra), 2x sofbox 100x100 dosc porzadny, torba, kable itd.
Najwazniejsze, ze mocowanie jest S-type czyli wszystko z bowensa podejdzie pod Interfit.

Ta firma obecnie calkiem niezle zaczela prosperowac na rynku UK. Znam osobiscie glownego dystrybutora i moge go spokojnie naklonic by to wyslal do PL.

VanMurder
06-11-2007, 06:58
pomysl o firmach takich jak Interfit (chinski producent zwany Ying Yang).
Posiadam 3 bowensy , 1 elinke i 2 interfit stellar 600 i...
niczym nie ustepuja lepszym. Solidne stalowe wykonanie, wentylator i szybkie ladowanie + plynna zmiana sily blysku/modelujacego swiatla. Sila 600WS takze mowi sama za siebie (250W modelujace).
W komplecie za 2500 dostaniesz 2 lampy 600WS, 2 statywy dosc solidne choc powyzej 180 cm sa malo stabilne (jak wszystkie z sofboxem powyzej metra), 2x sofbox 100x100 dosc porzadny, torba, kable itd.
Najwazniejsze, ze mocowanie jest S-type czyli wszystko z bowensa podejdzie pod Interfit.

Ta firma obecnie calkiem niezle zaczela prosperowac na rynku UK. Znam osobiscie glownego dystrybutora i moge go spokojnie naklonic by to wyslal do PL.
Używam dwóch Interfit (Stellar 600Ws 2 Monolight ) podobnie jak Ty(bo były tanie: kupiłem kit z dwoma softbox'ami metr na metr z zestawem stojaków i torbą za, niecałe $800) i pod względem jakiści światła i szybkości Recycle Time rewelacja, fajnie że ma też wewnętrzny cooler, ale wykonanie ... to porażka !
na początku poodpadały mi wszystkie przyciski, jena z lamp sama się rozładowywała i nie zawsze odpalała, na szczeście producent PatersonUSA bezpłatnie mi ja wymienił na nową... następnie zaczęły mi się ukręcać wszystkie śruby, i uchwyty do mocowania, soft boksy są za cieżkie w stosunku do możliwości uchwytów tak że po kilkudziesięciu minutach pracy "chylą pokłony" ...poodpadały nity w stójkach, wszystko się teraz rozkwitało jak cholera na koniec gumki w Soft boksach podtrzymujące środkowy dyfuzor zaczęły się rozciągać i nie jednolicie rozpraszają światło ... na koniec odpadła mi jedna z rur od stojaka ... gdyby nie taśma gaffer tape nie był bym wstanie zrobić żadnej sesji... regulacja mocy też pozostawia wiele do życzenia - niby płynna ale bez wyraźnej podziałki, lampa modelująca nie wyłącza się na czas błysku, co przy wolnych czasach psuje temp. barwy światła ..., cele umieszczone w kretynskich miejscach praktycznie uniemożliwiająca odpalenie je z infrared trigger ... jednym słowem tanie mięso psy jedzą ...
nikomu nie mogę polecić tej firmy z czystym sumieniem, chyba że uwielbia majsterkować w wolnych chwilach i jest w stanie sobie coś wytoczyć tudzież dorobić...
postanowiłem zainwestować trochę więcej i przejść na Photogenic odpalane "radiem" zupełnie inna jakość pracy...

wracając do tematu w co najlepiej zainwestować w studio:
nie zapomnij o blendach najlepiej uniwersalnych pięcioelementowych ze stojakami typu boom-arm, czasami są w stanie zastąpić jedną a nawet dwie lampy, duże kawałki Foam Core Board (http://www.bhphotovideo.com/c/product/172756-REG/Nielsen_Bainbridge_CC16203_Foam_Core_Board_.html)F oam Core Board najlepiej takie 80cm n 100cm
stojak boom-arm przyda ci się też do lampy(przynajmniej jeden) naj lepiej heavy-duty, żeby utrzymał Lampe ze soft boksem, nie zpomnij o plastrach pszczelich "honeycomb" i koniecznie barn doors...
moim zdaniem tanie tła papierowe są najlepsze jak się, zabrudzą to si je wypi...la i już

pozdrawiam

obgc
06-11-2007, 11:20
Wielkie dzięki za pomoc - dobrze, że napisałem tego posta :)
Walczę dalej zatem - chodzi oczywiście o zebranie na osiedlu większej ilości butelek i puszek :)

Viracocha
06-11-2007, 12:18
A ja napiszę o swoim pierwszym kontakcie z lampami Funsport. Wcześniej pracowałem regularnie na 4 Elfo (nie swoich), więc miałem pewne opory, co do firmy typu Funsport (zastanawiałem się czy nie będzie tak jak w przypadku VanMurdera, że mi się rozsypią). No, ale pomyślałem - zaryzykuję, bo potrzebowałem taniego i w miarę małego zestawu do domu.
Mam w domu zestaw 2x200Ws od ponad pół roku i powiem szczerze, że nie jest tak źle. Byłem wręcz mile zaskoczony, bo spodziewałem się gorszego wykonania, a jest zupełnie przyzwoicie. Nic mi jak dotąd (odpukać) nie odpadło, nie popsuło się, pracują też bez większych zastrzeżeń. Softboxy są trochę tandetne, ale da się przeżyć.

obgc
06-11-2007, 12:53
A co myślicie o ofercie firmy ELTEC? http://www.eltec.alpha.pl/
Np. oświetlenie (http://www.eltec.alpha.pl/produkty.php?id=42) mają firmy o nazwie BOLING.

kucza21
06-11-2007, 13:31
Mam pytanie, ile trzeba mieć miejsca, żeby podłączyć takie małe domowe studio ?? I wszystko sprawnie działało dobrze rozmieszczone było itd ...

obgc
06-11-2007, 13:54
Ja mam pokój około 20m2 połączony takim szerokim przejściem (ok 3m) z drugim pomieszczeniem też 20m2, więc liczę, że będzie ok. Trochę się boję o wysokość, bo normalna chałupka, więc 2.80m

sebag
06-11-2007, 14:38
Po kilku latach zgromadziło mi się kilka MarkoFlashy, jedno Elfo, Multiblitz i SunBox. Gdy kompletowałem sprzęt nie było takiego wyboru jak teraz (były firmówki, albo Funsports - ale chińszczyzny nie chciałem). Czasami mam problem z osprzętem, softboxami itp, chodzi o kompatybilność, ale jakoś sobie radzę. Z samymi lampami nigdy nie miałem żadnych problemów.
Ale teraz przeglądając oferty, to chyba z chęcią pozbyłbym się tej wieży babel na rzecz jednego systemu, możliwe, że nawet chinskiego. Bardzo podaba mi się coś takiego:
http://www.allegro.pl/item265342286_profesjonalna_lampa_studyjna_quantuu m_r300_300ws.html
Oglądałem te lampy na targach i sprawiały dobre wrażenie, poza tym wentylator, wewnętrzne rozładowanie no i podział do 1/32.

asterix
06-11-2007, 19:39
moze ja te interfity mam za krotko :) Co do ciezaru sofboxow do mozliwosci udzwigu to sie zgodze. Ten skobelek do dopinania s-type czesto doprowadza mnie do pasji. Aczkowiek za ta cene nie maja rownych wg mnie.

Wielce godne zaisteresowania sa Alienbees z USA - swietna renoma na dpreview i niska cena.

Viracocha
06-11-2007, 20:11
Co do ciezaru sofboxow do mozliwosci udzwigu to sie zgodze.

W Elfo też miałem ten problem (z tym, że tam były naprawdę masywne softboxy), więc nie dotyczy on tylko najtańszych produktów.

VanMurder
07-11-2007, 03:43
moze ja te interfity mam za krotko :) Co do ciezaru sofboxow do mozliwosci udzwigu to sie zgodze. Ten skobelek do dopinania s-type czesto doprowadza mnie do pasji. Aczkowiek za ta cene nie maja rownych wg mnie.

Wielce godne zaisteresowania sa Alienbees z USA - swietna renoma na dpreview i niska cena.

nie no generalnie to i tak jestem zadowolony bo cena miodzio a majsterkować lubię i ten szybki Recycle Time...
teraz muszę kupić jakiś tani Ringflash, ma może ktoś jakieś sugestie ?

asterix
08-11-2007, 02:29
BTW powaznie sie nie wylaczaja modelujace podczas blysku ? Moje oczy az tak szybkie nie sa by to wylapac. Siak to wypatrzyles ?

VanMurder
08-11-2007, 02:53
BTW powaznie sie nie wylaczaja modelujace podczas blysku ? Moje oczy az tak szybkie nie sa by to wylapac. Siak to wypatrzyles ?

taak zauważyłem to przy zdjęciach na wolnych czasach (1 sec. 1/2 sec.) w droższych modelach światło modelujące powinno się wyłączyć na cały czas otwarcia migawki, tak że na chwile powinno się w pomieszczeniu zrobić ciemno, jest tak podczas pracy z np Photogenic lub Bowens
ponadto Interfit'y Stellar nie mają Auto Dump tak że jak zmniejszasz moc lampy, to musisz ja odpalić ręcznie, by rozładować kondensator ... co czasami jest strasznie upierdliwe ...
pozdrawiam

minek
08-11-2007, 04:00
taak zauważyłem to przy zdjęciach na wolnych czasach (1 sec. 1/2 sec.) w droższych modelach światło modelujące powinno się wyłączyć na cały czas otwarcia migawki, tak że na chwile powinno się w pomieszczeniu zrobić ciemno, jest tak podczas pracy z np Photogenic lub Bowens

Powiedz mi, bo nie wiem. Skąd lampa zna czas otwarcia migawki?
Sądzę, że to o czym piszesz, to zbiegiem okoliczności jest po prostu bliskie czasowi ładowania lampy. Lampa po błysku, gdy zgasi pilota zapala go ponownie dopiero po naładowaniu do zadanej mocy. Wtedy też robi bip. (fajny efekt, jak jest więcej niż dwie lampy). Niektóre tanie nie gaszą. Inne mają opcję włączenia / wyłączenia gaszenia pilota i sygnału dźwiękowego.

VanMurder
08-11-2007, 06:49
Powiedz mi, bo nie wiem. Skąd lampa zna czas otwarcia migawki?
Sądzę, że to o czym piszesz, to zbiegiem okoliczności jest po prostu bliskie czasowi ładowania lampy. Lampa po błysku, gdy zgasi pilota zapala go ponownie dopiero po naładowaniu do zadanej mocy. Wtedy też robi bip. (fajny efekt, jak jest więcej niż dwie lampy). Niektóre tanie nie gaszą. Inne mają opcję włączenia / wyłączenia gaszenia pilota i sygnału dźwiękowego.

dokładnie masz rację skąd lampa miała by to wiedzieć :roll: baran ze mnie ...
przy odpalaniu z kabla mogłoby być to możliwe - wystarczy że obwód elektryczny był by zamknięty, przez aparat na czas trwania otwarcia migawki, ale jakby to miło działac przy odpalaniu np przez celę?:confused:
myślę że są jakieś zaawansowane systemy odpalania o którym się fotografom nie śniło ...;)
przy długich czasach naświetlania porostu wyłączam światło modelujące i robie po ciemku ... moje też robią bip co wprawia w konsternacje moich klientów ale jest bardzo pomocne przy pracy ... szczególnie jak człowiek jest podekscytowany i nie czeka na lampy by się naładowały (czasami te 2sec. są takie długie ) :)

magrad
08-11-2007, 12:34
Ja mam pokój około 20m2 połączony takim szerokim przejściem (ok 3m) z drugim pomieszczeniem też 20m2, więc liczę, że będzie ok. Trochę się boję o wysokość, bo normalna chałupka, więc 2.80m
Dasz radę, jeśli szerokość nie będzie za mała, np 2m.
W pierwszym poście do wszystkich zestawów wybrałeś "coś do wyzwalania" (1-radio, 2 i 3 kostka z kablem). Radziłbym dobrze sprawdzić specyfikację lamp, jak ja kupowałem, to każdy zestaw miał kabelek do aparatu, a nie podejrzewam, aby 30d nie miał gniazdka do lampy ;). Jednak jeśli Cię stać, to kupuj jakis wyzwalacz bezprzewodowy (zdarza się przydepnięcie kabla, a to może się skończyć nieciekawie dla aparatu).
Każdy z tych zestawów jest ciekawy, ale chyba 2 byłaby najlepsza. Drobna uwaga - statywy z tłumieniem powietrznym naprawdę mogą sie przydać.

speed555
08-11-2007, 20:50
magrad

Miasto: Bytom

chłopie co Ty 3 lata robiłes ze sie dopiero teraz odezwales:) ps. sorki za off ;)

minek
08-11-2007, 21:18
przy długich czasach naświetlania porostu wyłączam światło modelujące i robie po ciemku ...

Jakieś ciągłe na pewno oświetla .. Inaczej co uzyskasz nie mając ni krztyny światła?

asterix
09-11-2007, 03:06
ja tam czasem wylaczam wszystkie modelujace lampy i zostawiam jedna by mi AF pomogla ustawic. Zwlaszcza jak jestem pewny ustawienia swiatel. Glownie robie to po to by oszczedzic modelom niepotrzebnego dogrzewania :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ze tak zOFF topicze (choc nie do konca)... ostatnio robilem jedna imprezke firmy finansowej w UK gdzie bylo 430 osob. Rozstawilem swiatla, tlo itd w pomieszczeniu bez klimy (myslalem, ze jest), bez okien itp. Przez 8 godzin lampy byly rozkrecone na full - focilem glownie spore grupy ludzi. Praktycznie bez przerwy przez 8 godzin wypstrykalem 8gb w jpgach (orientacyjnie). Ogolnie samo rozstawienie studia wywolalo potezne kolejki do zdjecia i brak przerwy nawet na szklanke wody :) To byla udreka z temperatura w owym pomieszczeniu

To ku przestrodze dla tych co ignoruja sprawe dobrej wentylacji w pomieszczeniu :)

Vitez
09-11-2007, 18:34
chłopie co Ty 3 lata robiłes ze sie dopiero teraz odezwales:) ps. sorki za off ;)

Pewnie zdjęcia robił :roll: .

obgc
12-11-2007, 15:31
Radziłbym dobrze sprawdzić specyfikację lamp, jak ja kupowałem, to każdy zestaw miał kabelek do aparatu, a nie podejrzewam, aby 30d nie miał gniazdka do lampy ;). Jednak jeśli Cię stać, to kupuj jakis wyzwalacz bezprzewodowy (zdarza się przydepnięcie kabla, a to może się skończyć nieciekawie dla aparatu).

Muszę trochę kombinować z kosztami a tutaj widzę możliwość. Liczę, że jako jeden z niewielu użytkowników tego "studia" uda mi się pamiętać o kablu. Oczywiście na etapie zakupu podpytam o wyposażenie - kable chyba są, ale co do kostek, to pewnie trzeba będzie dodatkowo (no ale to już grosze).

Każdy z tych zestawów jest ciekawy, ale chyba 2 byłaby najlepsza. Drobna uwaga - statywy z tłumieniem powietrznym naprawdę mogą sie przydać.

Co to są statywy z tłumieniem powietrznym?

Pozdr

asterix
12-11-2007, 16:22
Co to są statywy z tłumieniem powietrznym?

Nie wiem czy o to chodzilo autorowi... statywy z tlumieniem powietrznym nie pozwola po zluzowaniu blokady zapasc sie nagle statywowi w dol, co moglo by doprowadzic do upadku lamp itp.

Ja owych statywow uzywam do przenosnych, ciezkich winylowych teł.

Nie sadze by bylo to krytycznie potrzebne, ot ulatwiajaca zycie pierdółka :)

Dżobert
27-11-2007, 20:16
To ja się dołączę do tematu. Ostatnio zainteresowałem się studiem, chciałbym coś zarobić na fotografii aby sprzęt się zwrócił, a może i więcej. Teraz powstało pytanie. Co wybrać do studia, aby było niedrogo i satysfakcjonowało amatora?

obgc
27-11-2007, 23:08
Co wybrać do studia, aby było niedrogo i satysfakcjonowało amatora?

Ja w końcu zdecydowałem się na taki zestaw w funsports.pl:
1 x blenda 5w1 102x168 179,00zł
1 x Lampa studyjna CY200K 539,00zł
1 x Lampa studyjna CY300K 649,00zł
1 x Tło polipropylenowe szerokie
- kolor: biały 98,00zł
1 x Tło polipropylenowe szerokie
- kolor: czarny 98,00zł
1 x Zestaw zawieszenia teł W901 369,00zł
1 x Parasolka C1/43 68,00zł
2 x Statyw W806 154,00zł
1 x Strumienica do lamp serii K 78,00zł
1 x Zestaw 3w1 S03 98,00zł
1 x Softbox 60x90 139,00zł
2 x Uchwyt uniwersalny (klips) 4001 20,00zł

Dzisiaj dostałem info, że towar wysłano, więc czekam na TIRa pod domem :)
pozdr

VanMurder
28-11-2007, 06:15
Dzisiaj dostałem info, że towar wysłano, więc czekam na TIRa pod domem :)
pozdr

żebyś się nie rozczarował ;) mój pierwszy zestaw studyjny był nawet trochę większy dwa duże soft-boksy metr na metr, boom-arm z ciężarkiem 10kg do lampy. boom o blendy oczywiście lampy parasolki i cała masa dupereli, takich jak worki z piaskiem(bez piasku oczywiście) ... tak to wszystko spakowali że w trzech torbach się zmieściło ...:) spokojnie mogłem wszystko władować do szafy lub bagażnika swojej Hondy Akord ... tak że Tir'a to bym się nie spodziewał ...
pozdrawiam i życzę miłej zabawy z "gratami":)

mam nadzieję że zaraz pochwalisz się efektami pracy ;)

Dżobert
28-11-2007, 22:22
obgc jak już się zaprzyjaźnisz ze sprzętem podziel się refleksjami dotyczącymi jego użytkowania.

Robert_Ploch
29-11-2007, 00:33
ja kupilem w ELTECu dwie lapmy Fighter 600 :) obsluga mila, wszystko od reki i jeszcze rabat przy zakupach powyzje 500 zeta
na razie zrobilem jedna sesje - ok tysiac fotek i lampy wciaz dzialaja:) ogolnie jestem bardzo zadowolony - z softboxami 80x120 mozna naprawde ladnie oswietlac. lampy maja plynna regulacje mocy, super szybko sie laduja, maja fotocele, wiec wystarczy jeden wyzwalacz radiowy. jest sygnal dzwiekowy po naladowaniu, swiatlo modelujace mozna ustawic, zeby gaslo po blysku i zapalalo sie po naladowaniu. mam nadzieje, ze nadal beda tak dzialac i sie nie rozsypia... w koncu to chinszczyzna... ale na pocatek za te pieniadze polecam

wojkij
30-11-2007, 14:40
Dzieki za ten topic, sam stoje przed podobnym zakupem i szczerze mowiac najprostsza sprawa to nie jest;). Czekamy na pierwsze refleksje:p

fmagik
07-04-2008, 14:21
Bezprzewodowy (RADIO) wyzwalacz lamp- ktory polecacie????

obgc
07-04-2008, 14:32
też się chętnie zorientuję w temacie, kabel powoli przeszkadza :)

andres
07-04-2008, 14:34
na razie zrobilem jedna sesje - ok tysiac fotek i lampy wciaz dzialaja:)

Wow.... Jak dla mnie to strasznie dużo zdjęc jak na jedną sesję...

Ale wracając do meritum. Oczywiście że jest cała masa lamp firmowych, ale na poczatek zabawy ze studio uważam chinczyki sa naprawdę zadowalające. Uzywam tych lamp od około 2lat i nic się z nimi nie dzieje, zero awarii a testowałem je zarówno w temperatzurze około 35C jak i -11 ostatnio. Pewnie jak padna kupię już cos lepszego, ale póki żyja to nie mam zamiaru się ich pozbywać. Natomiast szybciej zajme sie wyzwalaniem radiowym, bo o ile chińszczyzna w studio działa jako tako tak na dworze już zaczyna miec problemy.

Edit: faktycznie jedno zwróciło moją uwagę... w softbox-ach gumki od dyfuzorów sparciały i nie nadają się do użycia :)

robgr85
07-04-2008, 17:03
Witam,
##################### OPCJA 1
Nadajnik z odbiornikiem 178,00 zł
Parasolka C1/43 68,00 zł

SUMA 2 364,00 zł

##################### OPCJA 2
Parasolka C1/43 68,00 zł

SUMA 2 206,00 zł

##################### OPCJA 3
CY100MR lampa błyskowa 219,00 zł
Strumienica SB02 25,00 zł
Parasolka C1/43 68,00 zł

SUMA 1 833,00 zł

Dzięki!
Grzegorz

generalnie powiem jedno. Nie wiem jak bardzo zależy Ci na gwarancji, cenę możesz obniżyć o ok połowę.
polecam sklep.

http://stores.ebay.com/buybuyeasy

wiem że gwarancja lamp to sprawa ważna i lepiej kupić je w polsce a nie z HK. Niemniej wszelkiego rodzaju parasolki, softboxy, tła same sie nie popsują a możesz je kupić co najmniej połowę taniej przez ebay (jak ja kupowałem sprzęt z wyżej wymienionego sklepu to paczke oznaczyli gift i nawet cła żadnego nie musiałem dopłacać). Ceny duuuużo tańsze niż w polskich sklepach.

dla przykładu:

w eltec.pl nadajnik z jednym odbiornikiem:160zł+vat
buybuyeasy taki sam nadajnik z dwoma odbiornikami: 30USD, czyli ok 70zł.

podobnie sprawa wygląda z innymi towarami. Eltec/funsports kupują w chinach/hongkongu i sprzedają... potrzebne Ci pośrednictwo? Nie? więc po co przepłacać? Jak chcesz koniecznie kupić od kogoś z polski to napisz do mnie PW a zamówie ten sprzęt i sprzedam Ci 1.5 raza drożej niż kupiłem (a przy okazji będziesz miał taniej jak w eltec/funsports :P)

Pozdr.

borkomar
07-04-2008, 18:22
Jak chcesz koniecznie kupić od kogoś z polski to napisz do mnie PW a zamówie ten sprzęt i sprzedam Ci 1.5 raza drożej niż kupiłem (a przy okazji będziesz miał taniej jak w eltec/funsports :P)
Pozdr.
Tylko ciekawe co powiesz jak przyślę Ci walniętą lampę po miesiącu :?: 8) naprawisz z freeko:?: .

obgc
07-04-2008, 19:21
dzięki za info. samo studio już kupiłem jakieś pół roku temu. co do radiowego wyzwalacza, to mogę zaryzykować te $30.

Wrzucając studio w koszty prowadzonej działalności płaci się de facto około 2/3 ceny, więc nie jest aż tak źle.

robgr85
07-04-2008, 19:41
dzięki za info. samo studio już kupiłem jakieś pół roku temu. co do radiowego wyzwalacza, to mogę zaryzykować te $30.

Wrzucając studio w koszty prowadzonej działalności płaci się de facto około 2/3 ceny, więc nie jest aż tak źle.

no tak. Myślę że jakbyś kupił nie jako gift, doliczył cło itd, i odjął te 1/3 ceny to też byś był do przodu ;)

ja właśnie wyzwalacze radiowe od nich kupiłem (nadajnik + 3 odbiorniki), z przesyłką wyszło mnie to sporo poniżej 200pln (sprawdźcie sobie ile coś takiego w eltecu lub funsports kosztuje). Teraz przymierzam się do zakupu parasolek, statywów, softboxu, może i lamp studyjnych (tu się jeszcze zastanawiam).

Tylko ciekawe co powiesz jak przyślę Ci walniętą lampę po miesiącu naprawisz z freeko

generalnie chodziło mi o kwestię statywów, softboxów, parasolek i tła. Nawet jeśli bym sprzedał lampy to myślę że polscy elektronicy nie powinni mieć problemów z ich naprawą. I tak bym był grubo do przodu po takiej reklamacji.

VanMurder
07-04-2008, 20:20
Tylko ciekawe co powiesz jak przyślę Ci walniętą lampę po miesiącu :?: 8) naprawisz z freeko:?: .

miałem taką sytuacją z firmą InterFit, kupiłem zestaw studyjny w B&H i jedna z lamp była walnięta, zadzwoniłem bezpośrednio do producenta i powiedziałem jaka jest sytuacja, poprosili mnie o odesłanie im wadliwej lampy z formalnym listem dotyczącym sytuacji - o dziwo nie potrzebowali żadnych dowodów zakupu - nową lampę wysłali mi po dwóch tygodniach, dostałem gratis zapasowy palnik, żarówkę modelującą oraz srebrny reflektor ...nie taki straszny diabeł jak go malują wystarczy wiedzieć jak do niego podejść ...

pozdr

fmagik
08-04-2008, 14:05
[QUOTE=robgr85;454255]generalnie powiem jedno. Nie wiem jak bardzo zależy Ci na gwarancji, cenę możesz obniżyć o ok połowę.
polecam sklep.

http://stores.ebay.com/buybuyeasy

dla przykładu:

w eltec.pl nadajnik z jednym odbiornikiem:160zł+vat
buybuyeasy taki sam nadajnik z dwoma odbiornikami: 30USD, czyli ok 70zł.

podobnie sprawa wygląda z innymi towarami. Eltec/funsports kupują w chinach/hongkongu i sprzedają... potrzebne Ci pośrednictwo? Nie? więc po co przepłacać? ..........QUOTE]

super zaczne sprawdzac wszystko na ebay, rewelacyjne ceny.... gdyz na allegro ceny jak w sklepach pozatym jakas zmowa cenowa !!!!!
dzieki za podpowiedz
tak na marginesie to czy nadajnikiem z odbirnikami [ponizej] bedzie mozna wyzwalac zarowno lampy typu 430 i 580 jak i lampy studyjne, jak sie montuje wyzwacz do lampy [przez kostke czy przez "jacka" / lampy studyjne to przez "jacka"]????? zaczynam sie tym dopiero interesowac i nie mialem jeszcze okazji zapoznac sie z studiem, wiec prosze o prosta odpowedz
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=150233685530&ssPageName=MERC_VI_ReBay_Pr8_PcY_BIN_Stores_IT&refitem=150232333617&itemcount=8&refwidgetloc=active_view_item&usedrule1=CategoryProximity&refwidgettype=cross_promot_widget&_trksid=p284.m184&_trkparms=its%3DS%252BI%252BSS#ShippingPayment

robgr85
08-04-2008, 14:39
# The TM2(V2s) edition is specially designed for
Canon SpeedLite 580EX II, 580EX, 540EZ, 520EZ, 430EX, 430EZ,420EX,
420EZ, 380EX;
Nikon SpeedLite SB-800, SB-600, SB-28, SB-27, SB-26, SB-25, SB-24;
Olympus FL-50, FL36;
Pentax AF-540 FGZ, AF-360 FGZ, AF-400 FT, AF-240 FT;
Sigma EF-500 DG Super, EF-500 DG ST, EF-430;
Sunpak Auto 2000DZ, 622 Pro, 433AF, 433D, 383, 355AFm 344D, 333D;
Vivitar 285HV (Older Vivitar 285/283 works only with PC sync);
Other flash models with a trigger voltage of 12V or lower

sprzedawca wyraźnie napisał że są to wyzwalacze działające z fleszami 580 i 430.

Można je montować i tak i tak (mają wbudowaną stopkę do flasha, oraz gnizado synchronizacyjne typu 'PC').

Z studyjnymi nie próbowałem tego łączyć (bo jeszcze żadnej profesjonalnej lampy studyjnej nie posiadam), myślę że jak napiszesz zapytanie do sprzedawcy to odpowie (ja na moje pytania dostałem odpowiedź w przeciągu 24h).

Pozdrawiam,
Robert

fmagik
08-04-2008, 20:09
znalazlem cos takiego co moze wplynac na wyobrazenie jakie chce sie miec studio.... moze ktos ma cos lepszego???
http://www.sdgphoto.com/lightingstudio/