Zobacz pełną wersję : Jakie szkło sprowadzić ze stanów ??????
Mam możliwość sprowadzenia - przywiezienia jakiegoś sprzętu ze stanów ( na sprzedaż ), wymyśliłem że najlepiej będzie sprowadzić obiektyw, wybrałem kilka "typów" chciałbym wybrać taki który będzie miał najlepszy stosunek zysk/łatwość sprzedaży. Generalnie nie jestem ograniczony jakoś bardzo finansowo, no powiedzmy do tych 20 tys PLN choć wiem że im droższy sprzęt tym ciężej sprzedać, oraz im większa lufa tym gorzej zabrać jako bagaż podręczny :|
Prosił bym o nie rozpisywanie się na tematy typu: co zrobisz gdy dowalą Ci cło, jak z gwarancją, itd itd.
W miarę możliwości konkretne porady, co waszym zdaniem było by najlepszym rozwiązaniem.
Rozważałem
1.CANON EF 100-400 F/4.5-5.6 L IS USM
2.CANON EF 16-35 F/2.8 L II USM
3.CANON EF 70-200 F/2.8 L IS USM
4.CANON EF 85 F/1.2 II L USM
5.CANON EF 200 F/1.8 L USM
6.CANON EF 300MM F / 2.8L IS USM
7.CANON EF 300MM F-4 L IS USM
8.CANON EF 14/2,8 L II USM
9.CANON EF 400 F/4.0 L DO IS USM
10.CANON EF 35 f/1.4 L USM
Z góry dzięki.
canon 18-55...?? x 50tys sztuk..??;)
czemu nie dałeś w ankiecie..??
i 35/1,4L też nie ma...;(
Podoba mi się suma tych procentów w ankiecie.:lol:
PS.
Moją propozycję wysłałem na priva.
canon 18-55...?? x 50tys sztuk..??;)
czemu nie dałeś w ankiecie..??
i 35/1,4L też nie ma...;(
w takim razie dopisałem i 35L ale jak ją dopisać do ankiety to już nie bardzo mam pojęcie :(
Aleś wybrał, jak chcesz zrobić biznes to ściągnij ze 20 x 580 EXII teraz w USA są po 350$ a w Polsce pójdą jak woda. Poza tym wybrałeś same drogie szkła, biznes zrobiłbyś na 70-200/4L albo na 24-105/4L.
Jacek Deka
05-11-2007, 21:26
Tyż prawda, teraz idzie się na ilość, co daje lepsze przełożenie finansowe.
Aleś wybrał, jak chcesz zrobić biznes to ściągnij ze 20 x 580 EXII teraz w USA są po 350$ a w Polsce pójdą jak woda. Poza tym wybrałeś same drogie szkła, biznes zrobiłbyś na 70-200/4L albo na 24-105/4L.
Właśnie dlatego wybrałem drogie szkła bo na nich (przynajmniej mnie jako jeszcze zielonemu w tym temacie) wydawać by się mogło że można coś więcej zarobić, zresztą jeden obiektyw przewożę jako na własny użytek, natomiast 20 580-tek to już trudno wytłumaczyć.
Ale właśnie po to ten temat, może ktoś ma jakieś propozycje, nie mówię że to co wymyśliłem musi być najlepsze
Ew może być na taka 300 2.8 i 35 1.4 ten komplet też łatwo wytłumaczyć
Tak przyjechała do mnie moja stopka :grin: poza M42
jestem za 70-200/4L :-)
Ciekawe ile w USA kostuje 400/2.8 L IS ?
Jezeli bedziesz sciagal tylko jeden, to moze poszukaj dogadaj sie z kims konkretnym na konkretny model szkla jeszcze przed wyjazdem - chetnych chyba nie brakuje...
Ja tym razem przywoze 40D+grip, poprzednimi razami wozilem 100-400 i 17-40, ale to dla kolegow bez zadnego zarobku...
Ciekawe ile w USA kostuje 400/2.8 L IS ?
w stanach około 6500$ czyi teraz na polskie to jakieś 16 500 a w Polsce 26 000
Tomasz1972
05-11-2007, 21:57
Zmieniłem tytuł :) "Co sprowadzić ze stanów ? " kojarzył mi się niekoniecznie z optyką :)
Albo może zaproponuj tutaj jakie ceny byś chciał za sprowadzone dane szkła a kto chce to zaklepie i będziesz miał minimalne ryzyko utraty kapitału lub dostania siwych włosów :-) Myślę, że pierwszymi potencjalnymi Twoimi klientami powinni być forumowicze. Chociaż z drugiej strony można by było przykleić przysłowie że z rodziną (rodzina Canon Board) najlepiej wychodzi się... na zdjęciach. (Dziedzinowo blisko więc może i na szkłach też wyjdziemy dobrze :-) )
Albo może zaproponuj tutaj jakie ceny byś chciał za sprowadzone dane szkła a kto chce to zaklepie i będziesz miał minimalne ryzyko utraty kapitału lub dostania siwych włosów :-) Myślę, że pierwszymi potencjalnymi Twoimi klientami powinni być forumowicze. Chociaż z drugiej strony można by było przykleić przysłowie że z rodziną (rodzina Canon Board) najlepiej wychodzi się... na zdjęciach. (Dziedzinowo blisko więc może i na szkłach też wyjdziemy dobrze :-) )
Dopiero zaczynam rozeznawać rynek, więc póki co jest jeszcze na to trochę za wcześnie, zresztą kurs dolara jest dość płynny więc to musi być informacja aktualizowana dość często.
Ewentualne szkło było by w Polsce na sylwestra więc gdyby ktoś miał jakieś pytania, propozycje kontakt na PW Nemo
Orientacyjne ceny mógłbyś podać na forum wiesz skąd szklarnie bierzesz ile kosztuje i ile chcesz zarobić proponuje podać te najbardziej chodliwe Ele
Orientacyjne ceny mógłbyś podać na forum wiesz skąd szklarnie bierzesz ile kosztuje i ile chcesz zarobić proponuje podać te najbardziej chodliwe Ele
Ciężko coś takiego zrobić, po pierwsze jeszcze sam nie do końca wiem, zresztą kurs dolara jest dość płynny, co może powodować wahania cen.
Ale tak generalnie można by przyjąć zasadę
Jeśli szkło kosztuje w stanach załóżmy 10 w Polsce 14 to ja chciałbym koło 12
70-200 4 IS jest po ok. 1000 $ a to = ciut wiecej co w Polsce kosztuje wersja bez IS. Na tym szkle mozesz sobie niezle zarobic bo w Polsce nadal okolo 4000 zl, sprzedaj nawet po 3000-3200 a ci ktorzy maja dylemat 70-400 4 za 2600 a 4IS za 3000 szybko sie pozbeda dylematu. Oczywiscie zakladam ze nie mowisz o cenie US + clo + podatek.
Oczywiscie zakladam ze nie mowisz o cenie US + clo + podatek.
też zakładam że nie mówię o tej cenie, gdyż wtedy było by smutno...
Oczywiscie zakladam ze nie mowisz o cenie US + clo + podatek.
Czyli przemyt? :shock: :mrgreen: ;)
zresztą wolał bym sprzedać takie 300 2,8 które w stanach jest za 10 a w Polsce po 16, tutaj zysk byłby większy
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czyli przemyt? :shock: :mrgreen: ;)
yyyyy jaki przemyt :?::?::?::?: wiozę na swój użytek :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
zresztą wolał bym sprzedać takie 300 2,8 które w stanach jest za 10 a w Polsce po 16, tutaj zysk byłby większy
Pytanie tylko ilu znajdziesz chetnych na 70-200 4IS a ilu na 1 obiektyw za 10 tys... no pewnie 13 jak to obliczylem wedlug Twoich oczekiwan. Na Allegro tez masa takich szkiel a jakos ofert nie widze.
tyle że raczej nie przywiozę 10szt 70-200, zresztą takie obiektywy sprzedaje się raczej poza allegro...
poza tym, mówię co było by najlepiej, ale ten wątek to rozeznanie tematu, więc może być tak że przywiozę i 70-200
Gdybys tak dodal do ankiety 70-200 f/4 IS to ja bym sie dopisal i to powaznie. Nie spieszy mi sie z zakupem a roznica cen z polska jest bardzo atrakcyjna. Podejrzewam, ze kilka osob dostaloby chrapki na to szkielko. A potem jeszcze Tobie by sie oberwalo, ze szum zrobiles a za malo sztuk przywiozles :)
pozdrawiam,
Ja bym sie obawial wpakowac 10 kawalkow w JEDNO szklo w ktore nie mam gwarancji , ze sprzedam. Moze zamiast tego przywiez 70-200 2.8 IS ktore za 1500$ teraz mozna dostac (czyli okolo 3900) u nas nadal 6700+ (podejrzewam ze i za 5k by ci poszlo) , do tego 70-200 4 IS, do tego pewnie jeszcze 580 II i 50 1.2 czy 85 1.8 ktore sa prawie o polowe tansze.
Chyba ze po prostu chodzi Ci o to jakie szklo sprowdzic zeby sprowadzic jedno i zarobic na tym kupe kasy niz kilka roznych i troche mniej
Początkowo myślałem o jednym, choć coraz bardziej skłaniam się w stronę kilku drobniejszych np 70-200 2.8 is, 85 1.2, 35 1.4 czyli jedno "duże" i dwa mniejsze poręczniejsze, wolał bym nie przesadzić... no i do tego mogła by być jakaś lampa ewentulanie
Chyba ze po prostu chodzi Ci o to jakie szklo sprowdzic zeby sprowadzic jedno i zarobic na tym kupe kasy niz kilka roznych i troche mniej
No wlasnie... wszystko zalezy od tego na czym najbardziej tommy'emu zalezy. Ale lepiej chyba by bylo przywiezc kilka tanszych szkielek i uszczesliwic kilku forumowiczow niz jedno i miec jednego szczesliwego kolege ;)
A tak na powaznie, JaBlam dobrze mowi, polac mu... (w slupsku mu poleja jak przyjedzie) lepiej chyba nie ryzykowac przywozu drogiego szkla (nawet pewniak moze sie wycofac z kupna, zycie roznie sie uklada) i zamiast jednego wziac kilka rzeczy na ktore jest u nas popyt i ktore z pewnoscia zejda.
70-200 4 IS jest po ok. 1000 $ a to = ciut wiecej co w Polsce kosztuje wersja bez IS. Na tym szkle mozesz sobie niezle zarobic bo w Polsce nadal okolo 4000 zl, sprzedaj nawet po 3000-3200 a ci ktorzy maja dylemat 70-400 4 za 2600 a 4IS za 3000 szybko sie pozbeda dylematu. Oczywiscie zakladam ze nie mowisz o cenie US + clo + podatek.
Skad ta cena 2600 za 70-200/4.Ostatnio na Allegro jest duzo taniej:???:
Ja piszę się na 70-200/2.8 IS - jak będziesz się decydował ile tego czegoś przywieźć to koniecznie skontaktuj się za mną. Biorę!!!!
Ja piszę się na 70-200/2.8 IS - jak będziesz się decydował ile tego czegoś przywieźć to koniecznie skontaktuj się za mną. Biorę!!!!
Patrząc po postach i po ankiecie to jest duża szansa że wezmę właśnie to szkło
Skad ta cena 2600 za 70-200/4.Ostatnio na Allegro jest duzo taniej:???:
Nie zagladalem ostatnio na allegro po 70-200 a wzialem cene z pierwszych lepszych sklepow. No faktycznie mozna kupic i za 2200-2300. Mimo wszystko nawet za 800-900 zl roznicy wolalbym z IS . Juz od 3 osob slyszalem tutaj na forum ze tez sie wahaly po czytaniu moich postow odnosnie 4 IS czy maja brac bez IS czy ze stabilizacja, a teraz maja 4IS i nie zaluja ani jednej wydanej zlotowki. (Is w tym szkle to nie wszystko porownujac do zwyklej 4ki) za cene 3000 -3100 znajdziesz tu mase osob chetnych. Tylko oczywiscie zarobek nie bedzie juz taki wielki dla sprzedajacego.
Wiem że to gdzieś było ale nie mogę znaleźć:-x
Przewoził ktoś jakąś większą ilość obiektywów ( ok 4 szt ) jako bagaż podręczny ?? Nie czepiają się ??
W moim przypadku kilka miesięcy temu, nie zwrócili nawet najmniejszej uwagi na dwa obiektywy lampę i dwa body ( jako body kupiłem analoga 50e, co ciekawsze nawet dwa, ale to "był przypadek" ) zresztą w zasadzie jedno body sprzedałem drugie będzie na sprzedaż tylko chcę się nim jeszcze trochę nacieszyć :)
Tak patrząc po ankiecie to póki co skłaniam się do przywiezienia 70-200 2.8 is, 85 1.2, 35 1.4, 16-35 2.8. Ale to jeszcze może się zmienić, muszę jeszcze końcowo ocenić swój budżet :neutral:
Tak patrząc po ankiecie to póki co skłaniam się do przywiezienia 70-200 2.8 is, 85 1.2, 35 1.4, 16-35 2.8. Ale to jeszcze może się zmienić, muszę jeszcze końcowo ocenić swój budżet :neutral:
Warto tak zaeksperymentowac? Moze po prostu umow sie z kim ze sprowadzasz takie i takie szklo za taka i taka cene. Przynajmniej bedziesz mial pewnosc ze szklo zostanie sprzedane. To ze Ci tu wyszlo ze 85 1.4 jest popularne nie oznacza ze zaraz Ci beda sie drzwiami i oknami ludzie pakowac zeby kupic. Przywieziesz i okaze sie ze chetnego nie ma a ty zostajesz z zamrozonym towarem.
Oczywiscie wiesz o tym ze jako bagaz podreczny powiesz papa pudelkom , instrukcjom i gwarancjom. (Mysmy to poczta wysylali np z 3 innymi ksiazkami cienkimi. Bo jak CI przetrzepia bagaz i sie okaze ze nagle w na wlasny uzytek wieziesz szklo w pudlach i papierami to mozesz miec nieprzyjemnosci.
Moj znajomy napalil sie na przywoz 5D. Przywiol nowki 2 body. Ze niby podreczne. Ze to jego wlasne. A potem sie okazalo ze nie potrafil wlaczyc aparatu (nawet nie wiedzial jak) i wyszlo klamstwo.
Niby racja, tyle że ciężko się z kimś umówić tak na 100%, jak już ktoś tu napisał, w życiu różnie bywa.
A tak swoją drogą to o jakieś wielkie zamrożenie towaru się nie martwię, co jak co, ale to dość chodliwy towar.
Choć jak mówię, najlepiej było by mieć, jak mówisz "ustawionego odbiorce"
A takie pytanie ogólne, czy taki układ cen jaki zaproponowałem wcześniej - Jeśli szkło kosztuje w stanach załóżmy 10 w Polsce 14 to ja chciałbym koło 12 - wydaje się wam logiczny ??
Po prostu mowie o tym ze dales ankiete na zasadzie jakie szklo bys kupil z US. Tylko pytanie takie co BYS kupil, i CO KUPISZ. Daj ankiete Jakiego Canona bys chcial - 30D 5D 1D MIII.... 80% bedzie pewnie ze MKIII tylko ile z tych 80% jest faktycznie w stanie je kupic a ile jest co bym chcial ale i tak nie kupie bo kasy nie mam . Po prostu postaw konkretnie szklo, napisz taka a taka cene kto pierwszy ten lepszy i tyle.
Ja mialem dokladnie taki problem z lampami makro. Suma summarum zostalem z 5 z ktorymi potem nie wiedzialem co zrobic i sprzedalem byleby na - nie wyjsc.
=
A takie pytanie ogólne, czy taki układ cen jaki zaproponowałem wcześniej - Jeśli szkło kosztuje w stanach załóżmy 10 w Polsce 14 to ja chciałbym koło 12 - wydaje się wam logiczny ??
Rynek zweryfikuje. Pytanie ile dla potencjalnych odbiorcow jest warta gwarancja, ale na moj gust chetnych znajdziesz.
Moj znajomy napalil sie na przywoz 5D. Przywiol nowki 2 body. Ze niby podreczne. Ze to jego wlasne. A potem sie okazalo ze nie potrafil wlaczyc aparatu (nawet nie wiedzial jak) i wyszlo klamstwo.
wyszło kłamstwo i co ?? dowalili cło ?? napisz coś więcej o tym
Po prostu mowie o tym ze dales ankiete na zasadzie jakie szklo bys kupil z US. Tylko pytanie takie co BYS kupil, i CO KUPISZ. Daj ankiete Jakiego Canona bys chcial - 30D 5D 1D MIII.... 80% bedzie pewnie ze MKIII tylko ile z tych 80% jest faktycznie w stanie je kupic a ile jest co bym chcial ale i tak nie kupie bo kasy nie mam . Po prostu postaw konkretnie szklo, napisz taka a taka cene kto pierwszy ten lepszy i tyle.
Ja mialem dokladnie taki problem z lampami makro. Suma summarum zostalem z 5 z ktorymi potem nie wiedzialem co zrobic i sprzedalem byleby na - nie wyjsc.
generalnie masz racjię, choć ja w pierwszym poście napisałem "chciałbym wybrać taki który będzie miał najlepszy stosunek zysk/łatwość sprzedaży"
czyli nie pytam kto ma jakie marzenia, lecz jak "sądzicie" co będzie dawało się łatwo sprzedać a przy okazji dawało największy zysk
Rynek zweryfikuje. Pytanie ile dla potencjalnych odbiorcow jest warta gwarancja, ale na moj gust chetnych znajdziesz.
Ja na swoje Elki też nie mam gwarancji, bardziej boje się o lampę niż o obiektywy.
A pudełek nie mam jeszcze do tej pory;) Po prostu ciągle zapominam poprosić aby mi je wysłano... Przydatne one są tylko do sprzedaży, w "życiu" bez użyteczne
Ja na swoje Elki też nie mam gwarancji, bardziej boje się o lampę niż o obiektywy.
A pudełek nie mam jeszcze do tej pory;) Po prostu ciągle zapominam poprosić aby mi je wysłano... Przydatne one są tylko do sprzedaży, w "życiu" bez użyteczne
Ja tez nie mam, ale dla niektorych to jakas wartosc ma...
A szkla bez pudelka to przykladowo juz bym nie kupil - lubie jak jest zapakowane. Bez wzgledu na gwarancje. Inna sprawa ze ja pudelka od szkiel sobie zawsze przywozilem, bo lubie je miec...
Ja tez nie mam, ale dla niektorych to jakas wartosc ma...
A szkla bez pudelka to przykladowo juz bym nie kupil - lubie jak jest zapakowane. Bez wzgledu na gwarancje. Inna sprawa ze ja pudelka od szkiel sobie zawsze przywozilem, bo lubie je miec...
No to chyba nie jest kwestia upierdliwosci jesli chodzi o pudelko. Pamietam ze jak sprzedawalem moje 24-105 z zestawu 5D to ludzie krecili nosem na biale pudlo, jak podawalem ze nie ma pudelka to w ogole mialem marudzenie, Mimo ze szklo nawet rozpakowane nie bylo. Skonczylo sie na tym ze sprzedalem moj oryginalnie zapakowany w pudlo Canona 24-105 i zostawilem sobie tego z Kita.
Nawet jesli pudelko ma isc na strych i wiecej swiatla dziennego nie zobaczyc to i tak wiem ze ludzie raczej z pudlami wola.
A co do tych body 5D to o ile kojarze musial iles tam uregulowac, oczywiscie sprzedal tutaj te body bo i tak bylo tansze niz u nas ale zysk juz byl nie taki rozowy:) moge sie dowiedziec dokladnie. Dlatego tez bezpiecznie jest to wyslac jako GIFT, badz tez jako podreczny bagaz, ale wtedy juz pudla i papiery doslac oddzielnie.
Oczywista sprawa, że do sprzedaży muszą być pudełka.
Dlatego chce jak najszybciej podjąć decyzje co przywieźć, aby móc kupić szkła, pudełka wysłać pocztą, tak żeby doszły na spokojnie na sylwestra.
Oczywista sprawa, że do sprzedaży muszą być pudełka.
Dlatego chce jak najszybciej podjąć decyzje co przywieźć, aby móc kupić szkła, pudełka wysłać pocztą, tak żeby doszły na spokojnie na sylwestra.
Nie mozesz pudelek zabrac w walizce (bagazu nadawanym) ? Jezeli nie lecisz LOT'em bezposrednio z US (ja zawsze unikam ale akurat z innych wzgledow niz celne), to cla nie masz sie co obawiac...
Moje wrażenie z tego wątku to takie, że powinieneś powyższe zdanie napisać "dlatego chciałbym byście za mnie jak najszybciej podjęli decyzję co przywieźć" :roll: . Weź się w końcu w garść i coś przywieź a nie ciągle czekasz że ktoś ci palcem pokaże "weź to i to i ludzie to kupią" :? . Nie cierpię takich chorągiewek.
No to i ja się wpisze.
Na święta Bożego Narodzenia wraca mój kumpel z USA - chętnyh na sprzęt foto (najlepiej Sandomierz i okolice) zapraszam na priv.
Podobno ma miec dore ceny - ja juz zaklepałem 24-105 i 580 EXII
Ostatnio nie miałem czasu aby coś tu dopisać.
Moje wrażenie z tego wątku to takie, że powinieneś powyższe zdanie napisać "dlatego chciałbym byście za mnie jak najszybciej podjęli decyzję co przywieźć" :roll: . Weź się w końcu w garść i coś przywieź a nie ciągle czekasz że ktoś ci palcem pokaże "weź to i to i ludzie to kupią" :?
Nerwowy gość, wg mojego skromnego uznania odniosłeś złe wrażenie, chcąc zainwestować 20 tys PLN, chyba logiczne że człowiek się waha, i ma pewne wątpliwości, które poddaje pod "wspólne rozważania" ankieta była po to by mi ułatwić wybór, w zasadzie w dużym stopniu nią się kierowałem, przy składaniu zamówienia.
Dzięki wszystkim za wzięcie udziału w ankiecie, swoją droga Ty który tak się pieklisz nie zagłosowałeś.
Nie cierpię takich chorągiewek.
Nie jest to kółko wzajemnej adoracji lecz, forum gdzie ludzie wymieniają się swoimi doświadczeniami, itd itd
Nie studiowałem dokładnie wyników ankiety ale rzuciło mi się w oczy że Cichy zagłosował na każdy obiektyw, czyżby sabotaż kolegi również handlującego sprzętem :wink:
Nie jest to kółko wzajemnej adoracji lecz, forum gdzie ludzie wymieniają się swoimi doświadczeniami, itd itd
Wybacz uszczypliwość ale czy naprawdę uważasz że nie wiem do czego służy to forum?
Nie napisałem tego z powodu jednorazowego 'spieklenia się' a z doświadczenia. Wiele już tego typu wątków widziałem... naprawdę wiele. Nazywam je klasą "zdecydujcie za mnie na co wydać/w co zainwestować" . I czasem tylko ziewam na widok takich a czasem strzeliłbym po głowie taką nieśmiała osobę by się wzięła w garść i podeszła poważniej do tematu zamiast prosić o niańczenie.
Czemu chcesz pozwalać innym decydować o twoich finansach?
Chyba że to takie specyficzne badanie rynku... wtedy .... chyba nie pojąłem dowcipu.
I czasem tylko ziewam na widok takich a czasem strzeliłbym po głowie taką nieśmiała osobę by się wzięła w garść i podeszła poważniej do tematu zamiast prosić o niańczenie.
Czemu chcesz pozwalać innym decydować o twoich finansach?
Chyba że to takie specyficzne badanie rynku... wtedy .... chyba nie pojąłem dowcipu.
Wiele się zastanawiałem jakie szkło kupić, tyle że czasem właśnie lepiej zapytać, co inni sądzą, mają inny pkt widzenia, i czasami rzucają na temat zupełnie inne światło, i dzięki temu tematowi zdecydowałem się nie na jedno drogie szkło lecz na 4 tańsze, choćby to już w jakiś sposób pomogło mi w wyborze.
Nie pozwalam decydować innym o swoich finansach, po prostu zapytałem o radę, jak inni sądzą, jedne opinie odrzucałem z góry, nad innymi się zastanawiałem, więc to nie tak że pozwalam, po prostu słucham rad.
Chyba obydwojgu nam trochę puściły nerwy :|
Redemptor
11-11-2007, 02:31
WItam
Chętnie skorzystam z możliwości zakupu szkła lub szkieł. Ile kosztowałoby:
17-40 4L
24-105 4L IS
70-200 4L
pzdr
Mike
No to i ja się wpisze.
Na święta Bożego Narodzenia wraca mój kumpel z USA - chętnyh na sprzęt foto (najlepiej Sandomierz i okolice) zapraszam na priv.
Podobno ma miec dore ceny - ja juz zaklepałem 24-105 i 580 EXII
Wiele się zastanawiałem jakie szkło kupić, tyle że czasem właśnie lepiej zapytać, co inni sądzą, mają inny pkt widzenia, i czasami rzucają na temat zupełnie inne światło, i dzięki temu tematowi zdecydowałem się nie na jedno drogie szkło lecz na 4 tańsze, choćby to już w jakiś sposób pomogło mi w wyborze.
Nie pozwalam decydować innym o swoich finansach, po prostu zapytałem o radę, jak inni sądzą, jedne opinie odrzucałem z góry, nad innymi się zastanawiałem, więc to nie tak że pozwalam, po prostu słucham rad.
Chyba obydwojgu nam trochę puściły nerwy :|
Wiesz, mnie sie po prostu wydaje ze Vitezowi chodzi dokladnie o to co i mnie jak pisalem wczesniej. Sprowadzasz 4 szkielka, a wyglada jakbys calego Tira mial przywiezc i zastanawiasz sie jakim szklem go wypchac. Moze po prostu czas zakonczyc ankiete, wybrac 4 z najwieksza iloscia glosow i teraz szukac od razu chetnych na to szklo. A Ty tak zwlekasz i zwlekasz. Mnie sie wydaje ze prosciej Ci bedzie ustalic cene konkretna za ile jakie szklo sprzedasz i zamiast tracic czas na kolejne glosy w malo wiarygodnej ankiecie, moze po prostu poszukac pewnych osob. No chyba ze planujesz dac na Allegro.
Troche to tak faktycznie wyglada jakbys prosil ludzi - Powiedzcie co mam kupic zeby dobrze sprzedac i duzo zarobic. Nie rozumiem takiego podejscia ale jak to mowia - twoj cyrk - twoje malpy. Dlaczego pytasz ludzi czy jesli cena =14 to ty chcesz za 12 i czy to bedzie ok. Co z ciebie za "biznesmen" skoro nie wiesz co przywiezc a tym bardziej za ile sprzedac. Jak juz polecisz do US, to skad np. JA mam wiedziec za ile kupisz szklo i na ile byc nastawionym. Jak ja sprowadzalem szklo dla sebie to sasiad mi powiedzial - szklo jakie chcesz sprowadze Ci za tyle i tyle, jesli pasuje to ok, jak nie to szukaj dalej. I jest sprawa klarowna. Ja sie godze na cene , on zobowiazuje sie za taka sprowadzic.
Wiesz, mnie sie po prostu wydaje ze Vitezowi chodzi dokladnie o to co i mnie jak pisalem wczesniej. Sprowadzasz 4 szkielka, a wyglada jakbys calego Tira mial przywiezc i zastanawiasz sie jakim szklem go wypchac. Moze po prostu czas zakonczyc ankiete, wybrac 4 z najwieksza iloscia glosow i teraz szukac od razu chetnych na to szklo. A Ty tak zwlekasz i zwlekasz. Mnie sie wydaje ze prosciej Ci bedzie ustalic cene konkretna za ile jakie szklo sprzedasz i zamiast tracic czas na kolejne glosy w malo wiarygodnej ankiecie, moze po prostu poszukac pewnych osob. No chyba ze planujesz dac na Allegro.
Troche to tak faktycznie wyglada jakbys prosil ludzi - Powiedzcie co mam kupic zeby dobrze sprzedac i duzo zarobic. Nie rozumiem takiego podejscia ale jak to mowia - twoj cyrk - twoje malpy. Dlaczego pytasz ludzi czy jesli cena =14 to ty chcesz za 12 i czy to bedzie ok. Co z ciebie za "biznesmen" skoro nie wiesz co przywiezc a tym bardziej za ile sprzedac. Jak juz polecisz do US, to skad np. JA mam wiedziec za ile kupisz szklo i na ile byc nastawionym. Jak ja sprowadzalem szklo dla sebie to sasiad mi powiedzial - szklo jakie chcesz sprowadze Ci za tyle i tyle, jesli pasuje to ok, jak nie to szukaj dalej. I jest sprawa klarowna. Ja sie godze na cene , on zobowiazuje sie za taka sprowadzic.
Jak to zwlekam i zwlekam, napisałem przecież że zamówienie poszło do sklepu, czytaj dokładniej.
Niestety nie wiem jak zamyka się ankietę :confused: ale jeśli może zrobić to któryś z moderatorów, to proszę o zamknięcie.
Ceny podam za jakiś czas gdy już będę miał szkła w ręce, zresztą jest jeszcze 2 miesiące do przylotu...
Nigdy nie mówiłem o sobie biznesmen, ani znawca sprzętu foto, po prostu nadarza się okazja, by może coś zarobić, więc pytałem bardziej doświadczonych, co by proponowali.
Jeśli komuś podskakuje ciśnienie przy czytaniu wątku, i później musi sobie pofolgować, to radził bym dla dobra wszystkich nie czytać ich po prostu.
Niestety nie wiem jak zamyka się ankietę :confused: ale jeśli może zrobić to któryś z moderatorów, to proszę o zamknięcie.
1. Zmienić typ ankiety na czasową. To chyba tylko Jac i Hazan mogą (nie wiem czemu).
2. Zamknięcie całego wątku zamyka ankietę.
Ceny podam za jakiś czas gdy już będę miał szkła w ręce
To już na podforum Giełdy lub prywatnie do zainteresowanych bym poprosił.
Jeśli komuś podskakuje ciśnienie przy czytaniu wątku, i później musi sobie pofolgować, to radził bym dla dobra wszystkich nie czytać ich po prostu.
Jeśli pijesz do mnie to po pierwsze - nie skacze ciśnienie tylko krytykuję twoje podejście. Jak widać... nie potrafisz przyjmować krytyki. Po drugie - czytam wszystkie wątki... takie zło konieczne :twisted: .
Chyba dałeś mu dobrą radę, bo IMHO 70-200 IS i bez IS, to pewniaki, które sprzedadzą się z łatwością. Sam bym jedno takie szkiełko kupił. :mrgreen:
Pozdrówka
wiesz co - teraz jak patrze na ceny to do konca nie jestem pewny - liczac ze szklo kosztuje 1000 $ = ok. 2600 i sprzedawca pewnie bedzie chcial dla siebie z 500 zl zarobic to juz wychodzi 3100 (mniej wiecej z Jego kalkulacji wynika - ceny pomiedzy). Na dzisiaj w PL szklo 70-200 4 IS potanialo i mozna je dostac za 4100 i mniej. Na Allegro za 3800 i mniej
http://www.allegro.pl/item267255983_canon_70_200_f_4_l_is_usm_nowy_stabi lizacja_.html
a po odliczeniu tego nowego Cashbacku wychodzi cena okolo 3200 RAZEM Z GWARANCJA PL, mozliwoscia odeslania jesli ze szklem cos nie tak. Podejrzewam ze gdyby nie daj cie cos bylo nie tak ze sprowadzonym szklem to czy mialbys mozliwosc zwrotu bo to tez trzeba ustalic ze sprzedajacym. W tym momencie 70-200 4 IS okaze sie atrakcyjny do sprowadzenia ale po zakonczeniu promocji Cashback pod koniec grudnia..
prezes81
30-11-2007, 13:47
Wiem że zaraz mi tu podacie linki bo te tematy juz były, ale.... Mój znajomy wraca z USA i mógłby mi przywieź troche sprzętu foto. Zastanawiam się czy nie zainwestować by troche (pożyczka) i nie kupic np Canon 5d i 40d i później sprzedać na allegro, bo przebicie cenowe jest kolosalne takeigo 5d można miec z różnymi dodatkami juz za 6 tyś. Mam obawę tylko do jednej rzeczy, mianowićie gwarancja czy ktoś bedzie chciał kupić sprzęt w sumie bez gwarancji w Europie. Nie chce wtopic kasy. ma ktoś jakieś doświadczenia z tym związane i w ogóle co myślicie o tym pomysle? Ja osobiście juz kupiłem dla siebie Canona s2 (po roku sprzedałem) i lampe sigme ef-500 i nie było problemu. dzięki!!!!:-D
a co szkodzi zawalczyć z tematem, może uzbiera się trochę zamówień,
jak ściągniesz w rozsądnej cenie canona 10-22 to ja jestem zainteresowany
... oczekujesz recepty na dobry interes? W biznesie czasem trzeba zaryzykować żeby coś zarobić.
dasz dobrą cenę to pójdzie, nikt nie będzie wtedy patrzył na gwarancje.
dasz dobrą cenę to pójdzie, nikt nie będzie wtedy patrzył na gwarancje.
Zgadzam sie z kolegą. Ja chętny jestem na 17-55 2.8 IS :D
prezes81
30-11-2007, 14:37
Dzieki za zainteresowanie. To raczej bedzie "wyskok" jednorazowy (jeżeli w ogóle) i chciałbym na tym wyciągnąć ile jak sie da najwięcej wiec raczej skłaniałbym sie do tego 5d a z obiektywów może jakiś tele 100-400 L i powiedzmy 24-105 L. Nie wiem jeżeli juz to wypali w ogóle to najwczesniej w lutym.
Dzieki za zainteresowanie - chciałbym na tym wyciągnąć ile jak sie da najwięcej
... a każdy z nas chciałby jak najmniej dać :) jesli zejdziesz sporo poniżej 4000 za 100-400 i wczesniej będę mógł je sprawdzić to chętnie wezmę :)
Wiem że zaraz mi tu podacie linki bo te tematy juz były, ale....
E tam linki. Po prostu na bezczelnego skleiłem cię z tematem traktującym o tym samym 8) .
prezes81
30-11-2007, 15:55
spoko nie ma problemu:)
W... Mój znajomy wraca z USA i mógłby mi przywieź troche sprzętu foto. Zastanawiam się czy nie zainwestować by troche (pożyczka) i nie kupic np Canon 5d i 40d...
Co do piątki się nie wypowiem, ale co do czterdziechy - zerknij na wątek obok - "o cenach 40D". IMHO nie warto wieźć od Wujka Sama. Lepiej przywieź (tu też luźny cytat, tym razem z bieżącego wątku) "worek lamp 580EXII". Mi w ramach opłaty za consulting możesz jedną opchnąć "po kosztach" ;)
Wydaje mi się, że warto zwrócić uwagę na to, że ceny sprzętu są teraz wyjątkowo korzystne, dzięki mocnej złotówce. Najnowszy mój zakup to obiektyw EF 100-400/4.5-5.6 L IS. Proszę sobie wyobrazić, że na eBayu cena tego obiektywu (nowego!) wyniosła ok. 3250 zł (790 funtów), łącznie z prowizją PayPala oraz kosztami przesłania z Anglii. Dla porównania średnia cena na Allegro to ok. 4800zł, a co bardziej bezczelni handlarze przekraczają 5000 zł. Nie wiadomo, jak długo potrwa tak dobra koniunktura, korzystajcie!
mar.zur007
28-07-2008, 23:15
W US jeszcze leppiej wychodzi. Taniej juz nie bedzie!!! Ostatnio nawet zaobserwowoałem podwyżki cen sprzętu foto w amerykańskich sklepach. Czyżby wszyscy sie rzucili na zakupy???
kupujemy!!!:D
ja podam jeszcze bardziej druzgocące nowinki w przeliczeniu na zlotowki:
Canon 17-40 4L
USA 1340
POLSKA(allegro) 2050
Canon 70-200 4L
USA 1200
POLSKA(allegro) 2000
Canon 70-200 4 IS L
USA 2140
POLSKA(allegro) 3400
Canon 70-200 2.8L
USA 2340
POLSKA(allegro) 3700
Canon 70-200 2.8 IS L
USA 3400
POLSKA 6500!!!
Canon 50 1.4
USA 650
POLSKA(allegro) 1000
Canon 10-22
USA 1380
POLSKA(allegro) 2150
Canon 24-105 4 IS L
USA 2120
POLSKA(allegro) 3000
Canon 300 4 IS L
USA 2420
POLSKA(allegro) niedostepny
Canon 16-35 2.8 L II
USA 2900
POLSKA(allegro) 4400
Oczywiście masz rację, ale z USA trzeba kombinować z podatkiem, VAT-em itp. Wiem coś o tym, bo w zeszłym roku sprowadzałem Pentaxa *istD i doładowali mi w sumie 400 zł, dlatego teraz unikam firm z siedzibą w USA; owszem, są takie, które mają swoje filie w Anglii i stamtąd wysyłają towar, wtedy jest bez problemu.
a co do tego ze taniej nie bedzie. jak kongres sie zgodzi na wydobycie ropy na alasce to dolar skoczy do gory czyli dla polakuf bedzie drozej... no chyba ze wybuchnie wojna z iranem to jeszcze sie zlotowa wzmocni w stosunku do usd, ale jak obama wygra to wojny nie bedzie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Oczywiście masz rację, ale z USA trzeba kombinować z podatkiem, VAT-em itp. Wiem coś o tym, bo w zeszłym roku sprowadzałem Pentaxa *istD i doładowali mi w sumie 400 zł, dlatego teraz unikam firm z siedzibą w USA; owszem, są takie, które mają swoje filie w Anglii i stamtąd wysyłają towar, wtedy jest bez problemu.
jak masz rodzine w usa, ktora Ci to kupi i wysle paczka nielotniczą to nie bedzie cla i innych faz
Właśnie to miałem na myśli pisząc o kombinowaniu; są też pośrednicy dla tych, którzy rodziny nie mają.