PDA

Zobacz pełną wersję : cokin a winietowanie

bebesky
05-11-2007, 13:35
pytanie konkrente:
obiektyw 24-70 czyli średnica 77
holder cokin P
aparat z cropem 1,6

czy taki zestaw będzie widoczny w kadrze????

Znalazłem na forum tylko:
"prawdopodobnie tak. mozesz sciac jeden slot i wtedy przy 24mm holder nie bedzie wchodzil w kadr. nie wiem jak pierscien (tez bywa problem)."

tyle że ja chcę mieć pewność i nie chcę nic ścinać. Czy ktoś używał takiego zestawu lub podobnego (np z obiektywem 24-105) i mógłby mi jednoznacznie powiedzieć że wchodzi w kadr lub nie.

W sklepie w którym normalnie się zaopatruję mają holdery ale nie mają adapterów i nie chce mi się na nie czekać żeby samemu sprawdzić (szczególnie że musieliby zamówić specjalnie dla mnie i trzeba czekać)

janmar
05-11-2007, 14:28
pytanie konkrente:
holder cokin P
aparat z cropem 1,6

"prawdopodobnie tak. mozesz sciac jeden slot i wtedy przy 24mm holder nie bedzie wchodzil w kadr. nie wiem jak pierscien (tez bywa problem)."

tyle że ja chcę mieć pewność i nie chcę nic ścinać. Czy ktoś używał takiego zestawu lub podobnego (np z obiektywem 24-105) i mógłby mi jednoznacznie powiedzieć że wchodzi w kadr lub nie.

W sklepie w którym normalnie się zaopatruję mają holdery ale nie mają adapterów i nie chce mi się na nie czekać żeby samemu sprawdzić (szczególnie że musieliby zamówić specjalnie dla mnie i trzeba czekać)

Sa holdery Cokin P do obiektywów szerokokatnych.Maja bodajze tylko jeden slot.Jak wróce wieczorem do domu to moge załozyc szerokokątny holder na 24-105 f4 IS L z canonem 5d i zobaczyc jak wyglada na 24mm.Z normalnym wieloslotowym holderem sprawdze tez ale mysle ze z tym na kilka slotow to winieta gwarantowana.Tylko zebym nie zapomniał:mrgreen: Pozdrawiam:smile:
Nie mam w tej chwili aparatu z cropem wiec moge tylko z FF sprawdzic.

Kubak82
05-11-2007, 14:41
z 10-22 mi nie winietuje wiec tym bardziej z 24-70 nie bedzie 8)

edit: z 24-105 L tez uzywam - winiety rowniez brak (nie mowie o FF)

bebesky
05-11-2007, 14:56
dzięki - kupuję :)

Krzychu
05-11-2007, 15:58
z 10-22 mi nie winietuje wiec tym bardziej z 24-70 nie bedzie 8)

Mi z Tokina 12-24 jak najbardziej winietuje...

janmar
05-11-2007, 17:55
pytanie konkrente:
holder cokin P
aparat z cropem 1,6

Zrobilem ze statywu po dwa zdjecia jasnej sciany w ustawieniu:5d i 24-105 obiektyw"goły" bez filtra i oslony przeciwslonecznej,nastepnie z osloną przeciwsłoneczna,bez oslony z pierscieniem 77mm od systemu Cookin P,z pierscieniem i standartowym[3sloty]holderem Cookin P,oraz z pierscieniem i szerokokatnym holderem Cookin P[2 sloty].
Otrzymalem dziesiec identycznych fotek.Pozdrawiam.:smile:

bebesky
06-11-2007, 09:20
jeszcze raz dziękuję
kupię bo już mnie wkurza używanie filtra połówkowego bez holdera :)

janmar
06-11-2007, 09:42
jeszcze raz dziękuję
kupię bo już mnie wkurza używanie filtra połówkowego bez holdera :)

Uzywam pierścieni i holderow Cokin P natomiast filtry firmy HI-Tech ze wzgledu na brak zabarwien wystepujacych w szarych filtrach Cookina.W wypadku obiektywów w których pojawiłaby sie winieta lub winieta z powodu uzycia jednoczesnie innych nakładek można unikac winiety trzymajac płytke filtra
w palcach.Ważne jest stosowanie osłon przeciwsłonecznych systemowych, lub improwizowanych, popularnie np.czapeczka.Pozdrawiam.

mikie_001
28-12-2007, 17:15
Wczoraj podpialem pierscien z uchwytem na 3 filtry i polarem, na obiektywie Hoya slim 3mm i mocno sie zdziwilem. Na 24mm niemalze pelna, okragla winieta.
Przeszukalem forum, ale nie widze - czy jest jakis patent na podpiecie filtrow Cokina, aby nie winietowalo? vbmenu_register("postmenu_387098", true);

Krzychu
28-12-2007, 17:20
Wczoraj podpialem pierscien z uchwytem na 3 filtry i polarem, na obiektywie Hoya slim 3mm i mocno sie zdziwilem. Na 24mm niemalze pelna, okragla winieta.
Przeszukalem forum, ale nie widze - czy jest jakis patent na podpiecie filtrow Cokina, aby nie winietowalo? vbmenu_register("postmenu_387098", true);

Tak - można odpiłować kawałek holdera, kupić holder szerokątny (ma tylko jedną szufladkę) a zacząłbym od wywalenia Hoyi Slim 3 mm...

an_zak
28-12-2007, 17:25
U mnie na kliszaku, 28mm z gwintem 58mm i pełnym holderem z jedną osłoną p.słon nie ma śladu winiety.
Tak jak powiedział Krzychu - wywalić filtr, spiłować holder (taniej wychodzi spiłować niż kupić szerokokątny) i na pewno bedzie ok :)

paweleverest
28-12-2007, 17:28
24 -105 na 5d winetuje już sam więc wzbogacenie tego zestawu o kolejne pierścienie potęguje ten efekt - moja rada zamienić 24-105 na 24-70 :)

akustyk
28-12-2007, 17:37
wykrec filtr, zacisnij (lub zawies) holder na samym bagnecie oslony przeciwslonecznej (bez uzywania pierscienia).
nie powinno byc winietowania. tylko kwestia, czy na tyle sztywno siedzi, zeby mozna tym bylo w terenie pracowac.

przy 24mm dobrze zalozony Cokin P nie ma prawa winietowac. winietowanie zalezy od kata widzenia. ja uzywam zwyklego holdera scietego o 1 slot (do 2 slotow) nakladanego na zywca na bagnet oslony w Tokinie 12-24 i przy 12 mm winieta pokazuje sie tylko przy wyraznym odchyleniu uchwytu od pionu (tak ze 30 stopni trzeba zrobic). przy zalozeniu pierscienia do mocowania jest kaszana, bo focenie zaczyna sie gdzies od 16 mm :( a nie o to przeciez chodzi

pattom
28-12-2007, 17:40
Jeśli nie masz zbyt wiele kasy w Cokinie to może warto pomyśleć o Systemie filtrów LEE, tam jest takie coś:

KOMPENDIA I OSŁONY PRZECIWSŁONECZNE SYSTEMU LEE
Kompendium szerokokątne - PANORAMICZNE - to osłona przeciwsłoneczna do obiektywów szerokokątnych lub innych dużych obiektywów, gdzie użycie standardowego kompendium mogłoby powodować winietowanie, wyposażonym w 1 lub 2 sloty systemu 100 mm, o maksymalnym wyciągu 140 mm, otwór wyjściowy ma wymiar: 135x180mm.

więcej na:
http://www.raysfoto.pl/filtry%20fotograficzne/lee/body_lee_systemy.html

nie wiem jak się sprawdza ale sam się do takiego przymierzam i chcę podpinać pod 17-40/4 L

Krzychu
28-12-2007, 17:44
Jeśli nie masz zbyt wiele kasy w Cokinie to może warto pomyśleć o Systemie filtrów LEE, tam jest takie coś:

Z Lee jest tylko drobny problem z ceną i filtru i systemu (przynajmniej jak dla mnie), a na Cokinie P można spokojnie pracować nawet na szerokich szkłach przy odrobinie wysiłku...

Cichy
28-12-2007, 17:50
24 -105 na 5d winetuje już sam więc wzbogacenie tego zestawu o kolejne pierścienie potęguje ten efekt - moja rada zamienić 24-105 na 24-70 :)

Nie pomoże. Miałem obydwa i z Cokinem winietują tak samo. Najlepiej kupić Cokina Slima, ale na 24 mm też będzie malutka winietka, trzeba troszkę skręcić obiektyw na 26-27mm.

mikie_001
28-12-2007, 18:12
Dziekuje Wam za szybka odpowiedz!
Zaczne od spilowania holdera do pojedynczego slota - jesli nie pomoze to wywale slima. poki co bez slima, ale z szerokim holderem wciaz jest winieta.
o zamianie 24-105 na 24-70 nie mysle, bo bardzo lubie to winietujace szkielko :P
Ewentualnie moge pomyslec o zakupie takiego holdera (http://www.allegro.pl/item288430989_uchwyt_holder_szerokokatny_cokin_p.h tml)?

akustyk
28-12-2007, 18:21
ale po co te kombinacje z holderem?

piszesz o okraglej winiecie. tak? to jaki to ma, kurcze, zwiazek ze zbyt grubym holderem, ktory jest winietuje w kadrze, to nie okragle po rogach, tylko trojkatnymi "nakladkami" w rogach? no na logike?

holder szerokokatny oczywiscie kupic mozna, tylko to w zaden sposob nie rozwiaze problemu. moim zdaniem problemem jest tu pierscien i proponuje przed wydaniem pieniedzy na holder badz zabawa z pilnikiem najpierw po prostu zdjac wszystkie filtry a potem przytrzymac holder przy obiektywie bez pierscienia (albo przykleic tasma klejaca) i sprawdzic jak to wtedy wyglada. na 24 mm nie ma prawa byc winietowania przy pelnym 3-slotowym holderze Cokina P (jesli jest w pozycji "na sztorc"), nie mowiac juz o holderze scietym.

mikie_001
28-12-2007, 18:45
okragla winiete powoduje przede wszystkim polar dedykowany do systemu P. moze nie ujalem tego wystarczajaco klarownie. Winieta ta ustepuje na ogniskowej okolo 35mm.
Zadam wiec inne pytanie - czy jest jakikolwiek sposob na uzycie polara z zystemu P wraz z holderem przy mniejszej ogniskowe, czy tez pozostaje mi zaopatrzyc sie w polar nakrecany?

enter
01-01-2008, 22:51
zawse można pokombinować z ręcznie wykonanym zewnetrznym holderem

http://www.dslr.co.uk/x-pro_filter_on_12-24/index.htm

na swojej 5 [analog] tez się ocknąłem jak winietę miałem na naświetlonej klatce

mikie_001
01-01-2008, 23:13
dobre - wyglada OK
zrobiles sobie taki holder, czy poradziles sobie inaczej?

enter
02-01-2008, 00:46
dobre - wyglada OK
zrobiles sobie taki holder, czy poradziles sobie inaczej?

mam tą strone wrzucona w najblizszych tutorialach
sąd ją podałem - zatanawiam sie nad własnie takim rozwiązaniem

pod linkiem jest podany do systemu Cokin XP - ale wydaje mi się ze cokin P spokojnie styknie do takiego rozwiązania

los_bananos
18-02-2008, 23:54
witam

jak to jest w koncu z tymi szerokimi katami
mam tamrona 17-50 i planuje zakup systemu cokin P - czy to juz jest na tyle szeroki kat ze holder bedzie zaslanial kadr???
dzieki z gory za odpowiedz

akustyk
19-02-2008, 01:03
w cropie nie ma prawa winietowac

MacGyver
19-02-2008, 01:15
Generalnie szkła do pełnej klatki na cropie nie winietują z niczym (nie mówię o nakręcaniu 5 ruskich filtrów, jeden na drugi, oczywiście ;-)), nawet te szerokie jak 17-40 czy 24-70.

los_bananos
19-02-2008, 20:34
hmm mam 400D + tamrona 17-50, wybaczcie ale nie do konca rozumiem co znaczy "szkła do pełnej klatki na cropie nie winietuja"
ostatecznie wyczytalem ze moge spilowac jeden slot z holdera, wiec najwyzej zobacze jak sie sprawdzi w boju;)

a skoro juz ktos chetny znalazl sie do odpowiedzi to zapytam o filtr polaryzacyjny do systemu cokin P - jedyny jaki wyszukalem to wlansie firmy cokin ale koszt ~250zl jest dosc duzy (jak dla mnie) jest jakas sensowna alternatywa dla tego filtra? jesli chodzi o szare polowki, w ktore chce sie zaopatrzyc to na forum polecaja hitecha natomiast o polarze nic nie znalazem
moze ktos pomoc?

dzieki z gory

koraf
19-02-2008, 21:20
w cropie nie ma prawa winietowac

Potwierdzam :grin: ale na FF to już niestety nie :-( i zostaje tylko bardzo drogi LEE.

mikie_001
30-03-2008, 16:08
chcialbym wrocic do tego starego watku.
otoz - moje spostrzezenia.

kupilem oryginalny holder slim do systemu P.
przyzalozonej UVce wystepuje dosc duza winieta w rogach. Bez UVki rowniez, ale zajmuje ona same rogi - nie mniej - trzeba obiektyw skrecac z 24 go mniej wiecej wczesniej wspomnianych 26-27mm. Szczerze mowiac srednio mnie takie rozwiazanie zadowala...

Nie jest to wina obiektywu, ze akurat 24-105, ktory i tak winietuje, a jakakolwiek zmiana na 24-70 nie przyniesie rezultatu, bo winietowanie ma chrakter mechaniczny - czyli cos wlazie w pole obrazu. Nie ma znaczenia w jakim szkle - i tak bedzie wchodzic.

Chyba jedynym (mam nadzieje ze skutecznym) rozwiazaniem jest system Zpro.
Pytanie jest takie - czy ktos stozuje system Zpro z tym szklem, lub z 24-70 i czy w jego przypadku rowniez jest winietowanie?

I drugie pytanie - jaki filtr polaryzacyjny kupic, aby nie bylo efektu winietowania? Na pewno to musi byc jakis slim. Moze ktos z wlascicieli 24-15 lub 24-70 podpowie jaki filtr uzywa i czy pierscien nie powoduje winietowania?

Bede wdzieczny za odpowiedz.

bartmika
30-03-2008, 21:35
I drugie pytanie - jaki filtr polaryzacyjny kupic, aby nie bylo efektu winietowania? Na pewno to musi byc jakis slim. Moze ktos z wlascicieli 24-15 lub 24-70 podpowie jaki filtr uzywa i czy pierscien nie powoduje winietowania?

Bede wdzieczny za odpowiedz.

Jutro jesli zdarze to sprobuje zrobic jakas fote z 5D + 24-105 z filtrem polar Marumi 77mm CPL DHG czyli to jest wersja slim..Jesli zdarze przed zmrokiem :)

mikie_001
30-03-2008, 21:48
to swietnie - jakby Ci sie udalo, to jeszcze w tym tygodniu kupie :)
czekam wiec :)

pawelxx
17-04-2008, 17:37
Witam.
Czy ktos uzywal szerokiego kata (17-40 na 5D lub inne 10-12 na cropie) z ktoryms z systemow w tytule ?

Chodzi mi jak wyglada sprawa winietowania oraz mocowania filtra polaryzacyjnego. Bo chcialbym czesto uzuwac jednoczenie szarych polowek oraz polara.
A w chwili obecnej nie znalazlem w internecie dokladnych informacji o uzywaniu tych systemow - czyli o winietowaniu oraz o uzywaniu polara.

Z gory dzieki za pomoc.

migawka
17-04-2008, 18:34
No własnie i tu zaczynają sie schody..mam 17-40L + 5D i sprawa sie ma nastepująco... Kupiłem podróbkę holdera i musiałem go wypiłowac bo otwór trochę był za mały, i obciąłem dwa sloty żeby nie winetowało i tak było, tylko że okazało się że rozjaśnia mi rogi!! i co z tym fantem zrobic..okazało się że rogi filtra odbijały światło zza pleców, sprawę rozwiązałem doklejając ciemnie matowe kawałki plastikowej karty by zasłaniały wystające rogi filtra, pomogło.. trzeba uwazac przy obracaniu żeby było w miare prosto przy zmianie poziom - pion.. a teraz trawię temat systemu Lee i zakupy w UK w http://www.teamworkphoto.com różnca w cenie bo kurs ciekawy...co do używki kilku filtrów to pierwsza opcja odpada.. Zyczę powodzenia..

marekk_ok
09-05-2008, 13:01
Jutro jesli zdarze to sprobuje zrobic jakas fote z 5D + 24-105 z filtrem polar Marumi 77mm CPL DHG czyli to jest wersja slim..Jesli zdarze przed zmrokiem :)

I co z ta fotka?

bartmika
18-05-2008, 20:48
Fotke testowa zrobilem, wszystko bylo ok, brak winietki.

dylo
13-09-2008, 21:41
a czy ktoś próbował zestawu 5D + 17-40 L i 1slotowego uchwytu? czy przy 17 winietuje?