Zobacz pełną wersję : Sigma EF 500 Super DG versus Speedlight 550 EX
Witam.
Pytanie postawiłem juz w nagłówku. Odpowiedź jest chyba jednoznaczna, ale wolę się upewnic :)
Sigmę mozna wziąc za 1000 na fakturkę
550-ka za 1300, toże na fakturkę.
Chyba lepiej dołożyć te 300, co sądzicie?
Bierz 580-tke, bedziesz mial E-TTL II :lol: :mrgreen:
zartowalem ofcoz
Hehe, spox. Jak by byla kasa to bym moze wzial... A tu jeszcze statyw musze kupic, bo mi zapieprzyli...
To bierz 550-tkę. Też będziesz miał E-TTL II :lol: :mrgreen:
Pszczola
11-04-2005, 16:02
Statyw nie zajac, nie ucieknie. 550-tka zdecydowanie. Ponoc kompatybilna ze statywami, no i e-ttl II ;-)
Nie bede, bo mam 10-ke. Chyba, ze jak dokonam apgrejdu za jakis czas, hoho...
KuchateK
11-04-2005, 16:18
Bierz Sigme... Tez bedziesz mial E-TTL II :D :mrgreen:
...jak Ci do kompletu dorzuca inne body oczywiscie :D
A stayw byc musi, bo nie jeden a cale dwa mi zwineli, sk... syny
No wlasnie, ciagle sie waham, bo podobno Sigma szybciej sie riczardżuje do kolejnego błysku, a canon to jakość wykonania :D i niezawodność...
KuchateK
11-04-2005, 16:28
Podobno... Bardziej jednak widac jak sie wykorzystuje caly czas duza moc...
A ta jakosc wykonania to taka... hmm... tez plastik... Jak dobrze rzucic to obydwie powiedza "nie" :D
Za extra 3 setki masz pare kompletow aku i ladowarke... no i do statywu :D Kiedys mozesz wypchnac sigme i wziac 580'tke.
No to moze Sigma... Sam juz nie wiem...
KuchateK
11-04-2005, 17:25
Ozel czy reszka? :mrgreen:
Zastanow sie czy potrzeba Ci cos wiecej od 550'tki czego sigma moze nie miec...
http://photonotes.org/reviews/sigma-ef-500-super/
Dla mnie obydwie lampy roznia sie tak malo ze o zakupie zdecydowala najbardziej cena. Jesli to ma byc tylko w miare mocne kopyto to cokolwiek... Mozesz je nawet brac na kolor pudelka :D
A na serio to ja potrzebowalem mocnej lampy z obrotowa glowica i manualem. Sigma spelnia wszystkie te oczekiwania i byla jednoczesnie najtansza. Dodatki sie przydaja, ale licza sie glowne zastosowania.
No w moim przypadku stoja te same motywy jak u Ciebie. Chyba jednak wezmę Sigmę, a za róznicę solidny zapas aku + ładowara...
Kuchatek, orientujesz się, czy ta Sigma będzie działać z Off-Shoe Cord'em?
Pszczola
11-04-2005, 19:13
Ozel czy reszka? :mrgreen:
Zdecydowanie oRZeł!
KuchateK
11-04-2005, 19:20
Kuchatek, orientujesz się, czy ta Sigma będzie działać z Off-Shoe Cord'em?
Powinna...
Z tego co wiem to off-shoe cord to zwykly przedluzacz czysto elektryczny bez niczego extra w srodku (dwie stopki i przewod, oszukuje tez e-ttl II) wiec nie widze przeszkod na dzialanie.
Bede dzisiaj w B&H to sprawdze dokladnie.
KuchateK
11-04-2005, 19:25
Zdecydowanie oRZeł!
Wiem wiem... Punkt siodmy regulaminu. Tez sie lapiesz na niego :mrgreen:
KuchateK
13-04-2005, 04:57
To jeszcze ja... Malo czasu mialem niestety wiec tylko zapytalem "na szybko", ale w/g obslugujacego przy ladzie off-shoe cord to tylko przewodzik i dziala z kazda lampa i kazdym body, z sigma tez.
Fajnie, dzięki za odpowiedź