Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sony Vaio is dead

terminator
01-11-2007, 14:43
Zainstalowałem dzisiaj (to chyba nie jest najlepszy dzień) XP Professional na laptop Sony Vaio. Po zainstalowaniu brakowało sterowników i chciałem przywrócić poprzednią wersję (Home Edition). Niestety mój Recovery Disk dołączony do laptopa nie chce wystartować. Wiem, że to przez formatowanie dysku. Znacie jakiś sposób na wystartowanie Recovery Disk'u?

don
01-11-2007, 15:43
nie chce wystratowac bo pewnie naped DVD nie jest ustawiony jako naped bootowalny, zmien w Biosie, albo na poczatku jak komputer sie wlacza powinno pisac co wcisnac zeby komp wytartowal z DVD, w mojej Toshibie trzeba trzymac klawisz C na samym poczatku jak kompa wlaczam i zanim wystartuje Windows, nie wiem moze w Sony jest tak samo sprobuj

mor_feusz
01-11-2007, 15:52
moze to byc F2, F9, D10, DELETE - sproboj rozne kombinacje

terminator
03-11-2007, 19:02
Dzięki. Poczytałem na jakimś forum i prawdopodobnie jest tak, że w oryginalnej instalacji jest partycja recovery, w której po wystartowaniu recovery disk sprawdza autoryzację. Ja to sformatowałem i popij wodą.

don
03-11-2007, 19:49
napewno tego nie sformatowales, gdyz takie partycje sa raczej ukryte i nie da ich sformatowac. a tak w ogole to na co komu jakas autoryzacja ?? i nie da sie nic zainstalowac jednak ?

terminator
04-11-2007, 17:20
Nie no, aż tak to nie. Nie dał się zainstalować system, na który jest licencja.

HenrykG
04-11-2007, 17:29
Numer masz (powinieneś mieć) naklejony na spodzie notebooka. Wkładasz więc jakąkolwiek płytkę (pożyczoną) z systemem, wpisujesz "swój" numer i instalujesz. I jest to całkowicie legalne.

terminator
04-11-2007, 17:46
Licencja z numerem jest naklejona na laptopie. Będę musiał popytać informatyków u siebie w firmie o taką wersję systemu. Laptop był pierwotnie sprowadzony ze Stanów, a na naklejce jest Windows XP Home Edition Sony Corporation, więc nie wiem w tej chwili, czy to jest jakaś specjalna wersja dla Sony? Chwilowo mam wersję "tymczasową" systemu, że się tak wyrażę...

don
04-11-2007, 21:31
wersje laptopowe Windows maja juz na pokladzie wszystkie sterowniki do urzadzen jakie posiada laptop i nie trzeba nic konfigurowac. w Toshibach jest tak ze daja plyte Recovery na ktorej jest obraz systemu Windows, mimo iz jest numer seryjny na spodzie laptopu to i tak nigdy i nigdzie sie go nie wpisuje, bo instalacja systemu polega na zgraniu obrazu systemu z plyty.

mor_feusz
04-11-2007, 22:09
Kiedys, dawno temu Sony tez dawalo recovery CD. Dzisiaj (niestety) duzo firm robi tzw Recovery Partiton (zabiera czesc dysku, na ktorym jest IMAGE systemu ze sterownikami) zaleta takiego zabiegu jest bardzo szybkie przywrocenie do stanu pierwotnego systemu. Minusem - nie wolno tej partycji ruszyc. Niestety nie jest tak trudno ta partycje wywalic - normalnie "spod windowsa" partycja jest ukryta i nie sposob (powiedzmy przez menadzera dyskow) z ta partycja nic zrobic. Podczas instalacji windowsa ladowaalny menadzer dyskow jest dosc "silny" narzedziem poniewaz zobaczy ta parycje. Jesli "uzytkownik", ktory instaluje sobie system z plytki i wywali wszystko (poniewaz dlaczego nie) - nistety klapa.
Rozwiazanie jest banalne.
Po pierwsze: Masz pod spodem COA Sticker - jest na nim XP HOME @ Sony - jest to TA SAMA wersja systemu co XP HOME ("zwyczajny")
Po drugie: Pozyczasz sobie plytke od kogos (z XP home); Instalujesz windowsa; Wchodzisz na strone Support Sony (tam po wpisaniu numeru seryjnego laptopa idziesz od razu od sterownikow dla Twojego modelu - inaczej musisz wybierac i wybierac - numer zalatwia sprawe).Instalujesz wszystkie sterowniki (nie instaluj dodatkowego softu - moim zdaniem im mniej tym lepiej - niezbedne minimum - czyli sterowniki). Czasmi Sony dodaje duzo oprogramowania, ktore moze sie przydac (w zaleznosci od versji jaki to laptop mozesz nawet dostac Adobe Acrobat Elements - do tworzenia PDFow i inne) -ja nie instaluje poniewaz - mniej=lepiej.
Po trzecie - po skonczonej operacji oprowadzania latopa do stanu uzywalnosci zrob IMAGE.
Po czwarte: IMAGE: tutaj sie rozpisze troszeczke. Najlepsza metodana "pozniejsze" przywrocenie systemu to restore from image - czyli robisz sobie Obraz dysku - nagrywasz na DVD (najleipej z zainstalowac wsystkoco potrzeba: sterowniki - niezbedny soft). I teraz kilka przydatnyhc info. Na rynku jest duzo oprogramowania od robienia obrazow dyskow. Norton GHOST jest jednym z bardziej znanych i lubianych (osobiscie wersji dekstop nie lubie - wole wersje serverowa i po sieci [najczesciej broadcast/multicast] zrzucac i odzyskiwac obrazy - ale to nie do uzytku osobistego). Osobiscie polecam inne rozwiazanie niz GHOST - poniewaz fanem nie jestem (wersji desktop - serverowa jest OK). Moj numer 1 to ACRONIS TRUE IMAGE - jest to wersja naprawde przystepna - soft niesamowity i kosztuje nie wiele - ok 50-60$. Ale ........... jest 1 swietna wiadomosc dla uzytkownikow dyskow MAXTOR oraz SEAGATE - a wiec tak ACRONIS stal sie partnerem tych producentow i jesli twoj laptop ma wmontowany taki dysk to mozesz zassac (dla Maxtora = MAXBLAST a dla SEAGATE - SEATOOLS) DARMOWA wersje ACRONISa - w nie jest to okrojona wersja - ma mozliwosc bootowania - zrzucania po sieci- ftp. Wszstko co werja DESKOPowa posiada.
Jeli w przyszlosci padnieCi komp - wtedy plytka- DVD - 10 min (zregoly mniej) i po klopocie - poza tym mozesz stworzyc tzw ACRONIS SECURE ZONE (ukryta partycja recovery) - jak instalujesz kompa 1wszym razem zostaw kilka (ok 3GB - w zaleznosci jak chcesz napakowac system oprogramowaniem) miejsca - nie rob zadnych partycji - po prostu podczas instalacji zostaw te miejsce i o nim zapomnij - w rogramie (jak o uruchomisz) zrob ACRONIS SECURE ZONE - - zapyta czy stworzyc BOOTLOADERa (popzni ot start systemu o ok 3 sec) ale bedziesz mogl wtedy stworzyc offline image - lub odtworzyc z obrazu) nie musisz robic bootloadera - wtedy masz cos a'la SONY recovery partition.
I po klopocie
Mam nadzieje ze po czesci pomoglem

Jesli nie bedziesz mial skad wziasc XP HOME (a wiem ze ciezko jest ja tez w robocie mam PRO - i wszedzie PRO, na laptopach PRO - staram zie zawsze kupowac z pro- home ma za mlo wiersza polecen) to postawie FTP'a i moge zrobic ISO. JEst to albo DELL albo HP - "prawie" unatendded instalatoin - system zainstaluje Ci sie do konca - o nic nie bedzie pytal (poza regionalnymi ustawieniami) - ale na koncu musisz podac numer seryjny (ten ze spodu).
Niestety (albo i na szczescie) jest to wersja ENG systemu- nie PL

terminator
05-11-2007, 13:25
Ale ześ się rozpisał ... :grin:

Żartowałem. Dzięki za poświęcenie mi swojego cennego czasu. Będę mógł zawsze tu zajrzeć i się podeprzeć Twoją wiedzą.