PDA

Zobacz pełną wersję : Jak współpracuje obiektyw z lustrzanką cyfrową

samotnik
31-10-2007, 19:44
Pytanie z pewnością banalne... ALe zaryzykuję...
Chciałbym nauczyć się fotografować lustrzankami cyfrowymi... no i nadchodzi dzień w którym będe musiał skompletować sprzęt...
Bardzo bym Was prosił o pomoc a mianowicie. Na jakiej zasadzie współpracuje obiektyw z lustrzanką cyfrową? Czy ustawienie przysłony , migawki odbywa się regulując pierścień na obiektywie? czy czynność ta wykonywana jest w body ?
Prosze i info, które obiektywy nie współpracują z lustrzankami cyfrowymi canon eos.
Z góry dziękuje za pomoc

scooter
31-10-2007, 20:48
tak jak z analogową systemu eos

leonzn
31-10-2007, 20:50
Pytanie z pewnością banalne... ALe zaryzykuję...
Chciałbym nauczyć się fotografować lustrzankami cyfrowymi... no i nadchodzi dzień w którym będe musiał skompletować sprzęt...
Bardzo bym Was prosił o pomoc a mianowicie. Na jakiej zasadzie współpracuje obiektyw z lustrzanką cyfrową? Czy ustawienie przysłony , migawki odbywa się regulując pierścień na obiektywie? czy czynność ta wykonywana jest w body ?
Prosze i info, które obiektywy nie współpracują z lustrzankami cyfrowymi canon eos.
Z góry dziękuje za pomoc
przyslona czas etc jest ustawiana z body na obiektywie ustawiasz ogniskowa(zoom :d ),mf lub af wszystkie obiektwywy ktore nie sa "robione " do canona odpadaja chyba ze zastosujesz specjalne pierscienie wtedy mozliwe bedzie korzystanie np z obiektowow majacych gwint m42

RNz
31-10-2007, 20:53
Na jakiej zasadzie współpracuje obiektyw z lustrzanką cyfrową? Czy ustawienie przysłony , migawki odbywa się regulując pierścień na obiektywie? czy czynność ta wykonywana jest w body ?
Z góry dziękuje za pomoc

Do body podepniesz obiektywy EF, EF-S, oraz poprzez pierścień M42 (stare szkła)

Diabel03
31-10-2007, 22:38
Ale EF-S tylko do body z matrycami APS-C

Monikatrs
31-10-2007, 22:47
A co to takiego matryca CMOS... czy to coś innego niż APS c?

Wini
31-10-2007, 22:51
Do body podepniesz obiektywy EF, EF-S, oraz poprzez pierścień M42 (stare szkła)

oraz Pentax, Nikon, Contax, Leica...

Tomasz1972
31-10-2007, 22:52
A co to takiego matryca CMOS... czy to coś innego niż APS c?

APS C to wielkość matrycy 1,6x mniejsza od klatki małoobrazkowej
APS H to wielkość matrycy 1,3x mniejsza od klatki małoobrazkowej
FF to wielkość matrycy odpowiadająca klatce małoobrazkowej

CMOS to rodzaj zastosowanego elementu światłoczułego
CCD to rodzaj zastosowanego elementu światłoczułego

gwozdzt
31-10-2007, 22:55
Na jakiej zasadzie współpracuje obiektyw z lustrzanką cyfrową?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Canon_EOS
"[...]aparat kontaktuje się z obiektywem wyłącznie za pomocą styków elektrycznych (brak elementów mechanicznych). [...]"

Czy ustawienie przysłony , migawki odbywa się regulując pierścień na obiektywie?
u Canona - nie.

czy czynność ta wykonywana jest w body ?
tak - u Canona zarówno przysłone, jak i czas migawki ustawia się za pomocą pokręteł w korpusie aparatu.

jeśli chodzi o bagnet EF to problemy mogą sprawiać stare Sigmy.

jeśli chodzi o pozostałe bagnety (przez przejściowki) to w największym uproszczeniu: dobrze współpracują te na zielono z tabelki, a kiepsko - te na czerwono.

3626

http://www.bobatkins.com/photography/eosfaq/manual_focus_EOS.html

Monikatrs
31-10-2007, 22:58
Jestem pod wrażeniem... nie sądziłem, że zostanę tu tak miło przyjęty... Dzięki za wyrozumiałość... bo wiem, że moje pytania pewnie są banalne...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poprosiłem moją dziewczynę aby zadawała te pytania w moim imieniu bo krępowałem się i nie wierzyłem, że w ogóle ktoś mi pomoże. Dzieki

Vitez
01-11-2007, 17:03
Poprosiłem moją dziewczynę aby zadawała te pytania w moim imieniu bo krępowałem się i nie wierzyłem, że w ogóle ktoś mi pomoże. Dzieki

Za coś takiego powinien być ban :evil: .

Krzychu
01-11-2007, 17:08
Za coś takiego powinien być ban :evil: .

Moze i ban, ale nie da sie ukryc ze na posty pod zenskimi nickami jest jakby wiecej odpowiedzi i nie zdarzaja sie historie typu "Uzyj funkcji search", "to bylo milion razy" itd... Zreczne wykorzystanie meskiej slabosci...

Vitez
01-11-2007, 17:51
A ja tam widzę że wystarczy odpowiednio dokładnie i konkretnie opisać swoje potrzeby w dziale "dla początkujących" i zawsze znajdzie się jakiś gwozdzt ;) chętny pomóc 8) - niezależnie od płci.
Więc tego typu kombinatorstwo, używanie innej płci, podszywanie się, używanie kilku nicków - nie jest mile widziane.

Monikatrs
01-11-2007, 20:49
Przepraszamy:(

bebesky
02-11-2007, 09:20

wstyd przynosisz rodzajowi męskiemu

gwozdzt
02-11-2007, 21:53
Jestem pod wrażeniem...
w związku z tym mam dla Ciebie dwie wiadomosci.
Dobrą i złą.
najpierw dobra:

nie sądziłem, że zostanę tu tak miło przyjęty...
każdy tu jest mile przyjmowany, dopóki nie podpadnie...

a teraz niestety ta zla:

Poprosiłem moją dziewczynę aby zadawała te pytania w moim imieniu bo krępowałem się i nie wierzyłem, że w ogóle ktoś mi pomoże.
właśnie podpadłeś...

Vitez
02-11-2007, 23:10
właśnie podpadłeś...

Przecież przeprosili... oby tylko nie skończyło się jak np tu ;) :
http://canon-board.info/showthread.php?t=16752