Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Stunning Nikon i system speedlite

dentharg
31-10-2007, 14:02
http://www.stunningnikon.com/challenge/?fromlanding=true

Oglądając zdjęcia i film można dojść do wniosku, że Nikon ma w korpusach
system, który pozwala sterować i ustawiać lampy bezpośrednio z korpusu.
Przy zdjęciach Jamesa Baloga niby wykorzystano 12 lampek; a na filmie wypowiada się, że sterował nimi z korpusu. Czy modyfikował też ustawienia?

Może ktoś się wypowie na ten temat; Czy w Canonie też można coś takiego uzyskać?

mor_feusz
31-10-2007, 14:05
Nikonem mozna - ma wbudownay system sterowania (i tutaj plus) - w Canonie nie mozna - pozostaje Wireless Speedlite Controller albo Pocket wizzard albo inne urzadzenia

dentharg
31-10-2007, 14:07
E-e. PocketWizard to system *wyzwalania*. A z filmu wynika, że on zmieniał ustawienia lamp! Tak przynajmniej ja to zrozumiałem.

mor_feusz
31-10-2007, 14:17
http://www.nikonusa.com/template.php?cat=1&grp=2&productNr=25412

Built-in Speedlight with Nikon i-TTL flash metering and two-group Wireless Commander:

Tak - mozesz sterowac w systemach N

dentharg
31-10-2007, 16:33
Heh.. no to się nie dziwię, że pod tym względem Nikon jest bardziej lubiany...
Zmieniać ręcznie ustawienia 12x580ex2... Major PITA.

Jacek_Z
08-11-2007, 17:47
Oglądając zdjęcia i film można dojść do wniosku, że Nikon ma w korpusach
system, który pozwala sterować i ustawiać lampy bezpośrednio z korpusu.
Przy zdjęciach Jamesa Baloga niby wykorzystano 12 lampek; a na filmie wypowiada się, że sterował nimi z korpusu. Czy modyfikował też ustawienia?

sterowanie z korpusu u nikona jest w niektórych modelach mających wbudowaną lampę błyskową, która jest wtedy sterownikiem. CLS polega na komunikacji błyskiem, to nie radio. Mogą to obsługiwać D70, D80, D200, D300.
Wyższe modele nie sterują, bo nie mają lampy wbudowanej, niższe modele - d40, d50 też nie sterują, są z tej opcji wykastrowane.
Oczywiście wszystkie body mogą działać w tym systemie CLS, d40, d50, d2, d3 itp. Ale wymagają albo urządzonka o symbolu su800, albo lampy błyskowej sb800 spełniającej także rolę takiego sterownika (gdy jest podpięta do body).

lampa błyskowa sterująca CLS może pełnić rolę samego sterownika i wcale nie brać udziału w błysku głównym, a tylko dawać przedbłyski sterujące

ilość lamp biorących udział w błysku może być dowolna, można je w sterowaniu rozdzielić na 3 grupy i 4 kanały. Każdej z nich przydzielić inną moc (wprowadzić korekcję na plus lub minus)

tomasek
09-11-2007, 22:48
W C przeciez tez mozna to stosowac. "Wystarczy" miec na korpusie 550/580EX jako sterownik (moze blyskac z innymi lub nie), wszystkie nastawy wykonuje sie rowniez z lampy zalozonej na body ;-)

sever
17-11-2007, 14:03
W C przeciez tez mozna to stosowac. "Wystarczy" miec na korpusie 550/580EX jako sterownik (moze blyskac z innymi lub nie), wszystkie nastawy wykonuje sie rowniez z lampy zalozonej na body ;-)

No tak ale w większości body Nikona działa to z lampą wbudowaną, czyli masz jedną lampę więcej. Co dla amatora jest dużą zaletą.

dentharg
17-11-2007, 14:48

Nie rozumiem, czyli mogę zmieniać np, że lampa 1 błyśnie teraz 1/2 mocy, a lampa 2 błyśnie 1/3 mocy? Bo odniosłem wrażenie że tak właśnie można robić z systemem Nikona, a nie tylko wyzwalać.

tojo
17-11-2007, 18:45
Nie rozumiem, czyli mogę zmieniać np, że lampa 1 błyśnie teraz 1/2 mocy, a lampa 2 błyśnie 1/3 mocy? Bo odniosłem wrażenie że tak właśnie można robić z systemem Nikona, a nie tylko wyzwalać.
W Nikonie można tak właśnie zrobić. Można również ustawić inny tryb pracy dla każdej lampy (grupy lamp).
Maksymalne możliwości sytemu są dostępne jednak po zastosowaniu najwyższego modelu lampy (SB800) lub sterownika SU800 na aparacie.
Poszczególne korpusy wraz z lampami wbudowanymi posiadają różne ograniczenia w zależności od klasy aparatu. W amatorskich D40, D50 lampa wbudowana nie jest w stanie wyzwolić lampy zdalnej w trybie iTTL, w D70s lampa wbudowana pozwala na wyzwolenie lamp zdalnych w trybie iTTL, ale nie można sterować nią mocą błysku lamp zdalnych, w D200 można sterować mocą lamp zdalnych. Po założeniu na każdy z tych korpusów lampy SB800 lub SU800 możemy w pełni wykorzystać możliwości systemu CLS.

sever
17-11-2007, 23:57
Nie wiem jak jest D70s, ale D200 (i D80) też mogą w pełni wykorzystać CLS.
Bawiłem się tym raz i w body mogłem ustawić dla każdej grupy lamp tryb:
- TTL z kompensacją mocy w EV
- A z kompensacją mocy w Ev
- M z podziałką od chyba 1/128 do 1/1
- OFF
Wszystko sobie ustawiasz w body i ... naciskasz migawkę.
Super zabawa..
Jeden minus, że jednak to nadawanie i przedbłyski chwilę trwają i pewne opóźnienie jest wyczuwalne.