Zobacz pełną wersję : Jaka książka do nauki fotografowania od podstaw?
Monikatrs
31-10-2007, 10:30
Witajcie!
Czy moglibyście polecić książkę o nauce fotografowania? Mam na myśli książkę, która przybliży zagadnienia związane z przesłoną... migawką.... jednym słowem podstawy fotografowania.
na dobry początek wystarczy nawet:
http://www.aparaty.tradycyjne.net/page.php?view=historia_fotografii
potem jakaś książka z lat 80/90 z biblioteki lub antykwariatu, byleby nie zawierała słowa "cyfrowa" w tytule :)
warto też prześledzić te dwa wątki:
http://canon-board.info/showthread.php?t=7161
http://canon-board.info/showthread.php?t=12
Robson01
01-11-2007, 00:04
Całkiem niezłe na dobry początek są książki National Geographic z serii "Szkoła Fotografowania"
sniper88
01-11-2007, 00:09
Focić, focić i jeszcze raz focić;)
A przy okazji moge polecic to samo co Robson01-na poczatek sa w sam raz:)
Podejdz do najblizszej biblioteki i wypozycz jakas ksiazke... generalnie ciezko doradzac nie wiedzac jaki typ fotografii Ciebie interesuje... poszukaj na youtube.com jest kilku uzytkwnikow udostepniajacych wyklady odnosnie oswietlenia itd. Jesli nie chce Ci sie szukac to na mojej stronie domowej w dziale z linkami jest kilka pozycji.
Pozdr.
Rob
P.S.
kiedys gdzies w necie krazyl film (w p2p:P) odnosnie obslugi eos'a 350D. fajnie tam bylo wszystko wytlumaczone i pokazane jakie zmiany uzyskasz modyfikujac czas naswietlania, otwarcie itd itp. Co jest najbardziej odpowiednie w sytuacji X a co w Y... Moze tobie akurat o taką wiedzę chodzi??
Focić, focić i jeszcze raz focić;)
A przy okazji moge polecic to samo co Robson01-na poczatek sa w sam raz:) dodatkowo proponuję otóż to forum. Tak nota bene, kiedyś pomyślałem gdyby ktoś wydał książkę na podstawie tego forum :oops: .
Robson01
01-11-2007, 13:20
Tylko miałby problemy z prawami autorskimi. Tylu piszących :-)
Całkiem niezłe na dobry początek są książki National Geographic z serii "Szkoła Fotografowania"
Dokładnie, w dobrych bibliotekach publicznych można je wypożyczyć za free, lub za kaucją zwrotną. Ewentualnie NG kiedyś wypuścił kurs fotografii na 4xCD. Można to było kupić z magazynem. Nie mniej jednak wersja multimedia jak i książkowa jest bardzo przystępna.
http://dryreading.com/camera/index.html
moze przyblizy zrozumienie migawki i przeslony
sniper88
01-11-2007, 14:53
Dokładnie, w dobrych bibliotekach publicznych można je wypożyczyć za free, lub za kaucją zwrotną. Ewentualnie NG kiedyś wypuścił kurs fotografii na 4xCD. Można to było kupić z magazynem. Nie mniej jednak wersja multimedia jak i książkowa jest bardzo przystępna.
Powiedzialbym, ze dla totalnego zoltodzioba ten kurs multimedialny jest perfekcyjny-od wyboru aparatu dla siebie, po podstawy kompozycji itp.
instrukcja obsługi aparatu i dużo robić zdjęć.Polecam!
Cze wie ktoś gdzie można ów NG manual zdobyć?
Viracocha
02-11-2007, 13:04
Myślę, że godne polecenia na początek, są książki Johna Hedgecoe'a.
Cze wie ktoś gdzie można ów NG manual zdobyć?
Oczywiście miałam na myśli wersję elektroniczną nie książki.
Łukasz Gaweł "Praktyczny kurs fotografii". Przejżałem wnikliwie w księgarni i muszę przyznać, że jest świetna. Gdybym tylko mógł ją mieć jakieś 6 lat temu, gdy nie miałem netu i żadnego znajomego pasjonata fotografii :(
Robson01
02-11-2007, 14:49
O wersji elektronicznej nie słyszałem - tylko papierowa. Zresztą NG wydało kilka pozycji z tej serii. Wejdź na strone : http://www.national-geographic.pl/national3/index.jsp?place=Menu01&news_cat_id=-1&layout=0 i poczytaj.
Chyba że chodzi Ci o "Multimedialną szkołę fotografowania" to była wydana jakiś czas temu i nic o wznowieniach nie słyszałem.
O wersji elektronicznej nie słyszałem - tylko papierowa. Zresztą NG wydało kilka pozycji z tej serii. Wejdź na strone : http://www.national-geographic.pl/national3/index.jsp?place=Menu01&news_cat_id=-1&layout=0 i poczytaj.
Chyba że chodzi Ci o "Multimedialną szkołę fotografowania" to była wydana jakiś czas temu i nic o wznowieniach nie słyszałem.
A ja mam wrażenie że chodzi o wersję skanowaną :roll: .
Tomasz1972
02-11-2007, 22:34
A ja mam wrażenie że chodzi o wersję skanowaną :roll: .
Jak możesz myśleć o łamaniu praw autorskich !!!
Jak możesz myśleć o łamaniu praw autorskich !!!
I w ogóle jak mogę myśleć za kogoś !!! ;)
dickory dare
03-11-2007, 13:29
potwierdzam. np. Nowy Podręcznik Fotografii - opisana i analagowa i cyfrowa, świetnie zilustrowane tematy fotograficzne, sugerowane obiektywy do poszczególnych tematów i co najważniejsze każde zdjęcie ma podane nastawy, przy których zostało wykonane. naprawdę cenna pozycja na początek
Fotografia dla żółtodziobów, albo poszukaj w antykwariatach Nauki o Fotografii Feiningera
wojtek_j
03-11-2007, 15:45
Idż sobie do Empika i zobacz książkę SEKRETY MISTRAZ FOTOGRAFII CYFROWEJ 195 UJĘĆ SCOTTA KELBY'EGO wydana przez Helion.Napisana prostym językiem a i można się wiele dowiedzieć.
Jest trochę ofert na Allegro, też polecam, dobrze zrobione są symulacje jaki obraz otrzymamy dla danych nastawień.
zbyszekjan
04-11-2007, 22:51
J. Ciaglia, B. London, J. Upton, P. Kuhns "Fotografia cyfrowa dla początkujących" R. I`Anson "Fotgrafowanie w podrózy"
Idż sobie do Empika i zobacz książkę SEKRETY MISTRAZ FOTOGRAFII CYFROWEJ 195 UJĘĆ SCOTTA KELBY'EGO wydana przez Helion.Napisana prostym językiem a i można się wiele dowiedzieć.
Polecam tą pozycję. Bardzo dobra książka i nie tylko dla bardzo początkujących.
instrukcja obsługi aparatu i dużo robić zdjęć.Polecam!
Chyba zapomniałeś dodać, że najpierw trzeba kupić aparat, a potem jeszcze oglądać fotki na ekranie monitora. :D
Pozdrówka
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zgadza się.
Polecam "Nowy podręcznik fotografii" Johna Hedgecoe'a, to unowocześniona wersja "Fotografii".
Bardzo szczegółowa i pełna przepięknych zdjęć.
Jedyna wada, to sporo bezużytecznych wiadomości na temat błon fotograficznych.
Pozdrówka
książka Johna Hedgecoe'a Nowy podrecznik fotografii"
gruba, z twarda niebieska okladka.
Na poczatku przygody z foto mialem podobny dylemat, poszedlem do ksiegarni i przewertowalem wszystkie ksiazki z poleczki fotograficznej.
Wybralem ta i to byl bardzo dobry wobor. Do dzis ja czasami przegladam. na
Naprawde polecam. Ksiazki NG tez nie sa zle, ale dla mnie jednak sa gorsze.
A jesli chodzi o obrobke zdjec na kompie to ksiazki SCOTTA KELBY'EGO...