PDA

Zobacz pełną wersję : Szyna Kątowa do lampy błyskowej.

storm
11-04-2005, 10:57
Witam..
Czy ktos z was uzywa czegos takiego by odsunac flasha od osi aparatu ?
Jesli tak to czy faktycznie sie sprawdza?

toni
12-04-2005, 09:14
ja uzywam jak robę zdjęcia wymagającego niecentryczngo błysku , szynę mam hama i jej nie polecam ( niewygodna , jakość nie bardzo... ) , miałem Canoma SB-1 ....zdecydowanie funkcjonalniejsza aczkolwiek podobno to też nie ideał...
zdjecia z lampą z boku są lepiej doświetlone ...np kilka razy przy centrycznym ustawieniu lampy zauważyłem półcienie i gradacje światła ( szczegónie przy szerokich kontach)...... gdy zainicjowałem podobną sytuację obiektu i lampę ustawiłem z boku powyżej aparatu było o "niebo" lepiej.
Do fotografowania obiektów pozowanych polecam jednak dodatkowe światło (parasole) i doświetlenie tła ... teraz nie kosztuje to majątek
I zaraz mnie tu ktoś skrytykuje ....bo na forum jestem krótko , a to co pisze to moze mało konkretne....
pozdrawiam

storm
12-04-2005, 11:21
Dzieki za odpowiedz,
W zasadzie fotografuje glownie amatorsko, glownie fotografia podroznicza, ale od czasu do czasu znajomi prosza bym zrobil im jakies zdjecia itp, chwilowo niemam miejsca by nazbierac sprzetu oswietleniowego wiec zastanawialem sie nad takim rozwiazaniem. ale moze kupie moze poprostu blende i kabelek by odpalac lampe ze statywu.

Przygotowuje sie do zdjec slubnych brata, nie wiem ile biora prawdziwi fotografowie ale ich nie stac na fotografa a ja im zrobie z przyjemnoscia foty, i zastanawiam sie nad dobraniem sobie sprzetu by np doswiecic zdjecia plenerowe.

Jurek Plieth
12-04-2005, 12:05
Witam..
Czy ktos z was uzywa czegos takiego by odsunac flasha od osi aparatu ?
Jesli tak to czy faktycznie sie sprawdza?
Odsunięcie lampy od osi optycznej aparatu zawsze poprawia jakość zdjęcia! Niektórzy nie dość, że używają szyny o której piszesz, to na dodatek podnoszą lampę do góry takim specjalnym lampowym "monopodem". Możesz to coś znaleźć chyba u Manfrotto.

Mortiis
10-12-2007, 01:08
Witam.
Temat stary ale nie ma chyba sensu zakładać nowego. Ostatnio zastanawia mnie fotografowanie z lampą na takiej szynie. Na początek chcę sobie kupić coś takiego:
szyna (http://allegro.pl/item276492040_hama_szyna_katowa_do_lampy_blyskowej _krakow.html)

oraz http://allegro.pl/item278771216_kabel_synchronizacyjny_ettl_zamienni k_oc_e3_canon.html

Wiem, że zwłaszcza ta szyna to najniższa półka. Ale na początek chodzi mi o spróbowanie. Jak zda egzamin to kupi się coś lepszego.
Teraz przejdźmy to meritum. Mam 350D i lampę 420EX. Czy te gadżety sprawdzą się z moim aparatem. Chodzi mi głównie czy kąt błysku będzie wystarczający, gdy lampa będzie w niestandardowej pozycji w stosunku do aparatu. 420EX nie ma manuala więc zwykłą kostka synchro odpada. Czy ten kabel przenoszący ponoć E-TTL wystarczy ????? I ostatnie pytanie, czy wspomaganie AF będzie działało. Ten czerwony wzorek raczej na pewno nie będzie w centrum kadru. Z góry dziękuję za odpowiedz.
Pozdrawiam.