Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 70-200 f/4 czy ktoś tak foci?

tomek1906
28-10-2007, 15:31
Witam,
Po pierwszych uniesieniach związanych z zakupem tego szkła pojawiły się niewiadome przez które coś nie bardzo mogę przebrnąć :)
Sprawa pewnie dla większości oczywista, niedzielne popołudnie, niebo zachmurzone.Zapięte w/w szkło. Chcę zrobić rodzinny portecik synkowi i żonce.
1.Tryb portretowy automatyczny - przy lepszym świetle nie obawiam się go użyć, przy tym szkiełku nawet z auto - trybów jest całkiem ok. Dziś jest za mało światła więc odpada...
2.Priorytet przesłony - przy dwóch sylwetkach powinno być zapewne pomiędzy 6,3 - 7,1, ustawiam na iso400 aby otrzymać czas około 1/125 - 1/160, doświetlam lampą wew, tak dziś fociłem wyszło kiepsko, może i nawet ostro ale przez wysokie iso blado i przesiane, generalnie odpada...
3.No i teraz na sucho już w domu po oglądnięciu fot zastanawiam się jak to obejść.(pierwsze próby wypadły lepiej niż te w terenie) -> priorytet czasu, 1/160 , iso100 ,430ex ustawiona na synchro z krótkimi czasami , jest ostro, dobrze naświetlone i bez szumu... nie wiem tylko jak będzie wyglądał drugi plan w terenie przy założeniu że będzie bardziej oddalony od teł w mieszkaniu.Ktoś tak focił? Ewentualnie co podpowiecie jak w zastanych dziś warunkach oświetleniowych zrobić portret wymajający trochę mniejszej dziury ???

fret
28-10-2007, 18:25
Tak, to chyba nikt nie foci.

Michał Ciucias
28-10-2007, 19:03
Hmm, rzeczywiście, trochę to wszystko skomplikowane... Proponowałbym ustawić tryb Av albo M. Przesłonę zostaw na 4. Zobacz jaki Ci wyjdzie czas. Jeśli dla 200mm wyjdzie 1/300 - rób zdjęcie. Jeśli wyjdzie dłuższy - użyj statywu. Dla krótszych ogniskowych oczywiście dłuższe czasy - np dla 70mm powinieneś się wyrobić w 1/160 -1/125. Jak będą wychodziły dłuższe czasy - nawet ok 1/90 - użyj statywu. Nic więcej się tu nie wymyśli.
Ewentualnie po zrobieniu zdjęcia popatrz na histogram, ponieważ ustawienie światłomierza "w punkt" nie zawsze gwarantuje poprawną ekspozycję :)

Vitez
28-10-2007, 19:04
Ewentualnie co podpowiecie jak w zastanych dziś warunkach oświetleniowych zrobić portret wymajający trochę mniejszej dziury ???

Po pierwsze to "zastane dziś warunki oświetleniowe" to baaardzo szerokie pojęcie :roll: .
Po drugie ja bym dał Av f5.6 iso800 i bez lampy.
Blade i 'przesiane' ? A na jakiej puszce i czemu jpg a nie raw (to domyslnie) ?
I czemu fotki oceniasz zapewne na 100% powiekszeniu tak jakbys plakat filmowy ocenial z 10-15cm?

fret
28-10-2007, 19:25
Po pierwsze to "zastane dziś warunki oświetleniowe" to baaardzo szerokie pojęcie :roll: .
Po drugie ja bym dał Av f5.6 iso800 i bez lampy.
Blade i 'przesiane' ? A na jakiej puszce i czemu jpg a nie raw (to domyslnie) ?
I czemu fotki oceniasz zapewne na 100% powiekszeniu tak jakbys plakat filmowy ocenial z 10-15cm?

Święte słowa.
Po pierwsze nikt nie boi sie ISO400 w lustrze Canona. Ten szum przeszkadza tylko na monitorze przy 100%. Przesiania nawet nie staram się zrozumieć, bo to bzdura. W każdym razie cokolwiek ma ono oznaczać, to nie wynika ono z wysokiej czułości. Po drugie, zawsze można tak ustawić dwie osoby, żeby wystarczyło nawet f4 i nie muszą stać równo obok siebie. Po trzecie portrety robi się w trybie Av. Najlepiej ustaw f4, a jeśli się boisz, to 5,6, pokombinuj z ustawieniem modeli, żeby GO starczyło (najpierw policz sobie w domu GO dla przewidywanej ogniskowej i odległości od modeli). Jeśli czas za długi, to jedź z ISO. Jeśli 800 będzie za mało, to zrób zdjęcie innym razem. No i rób w RAW-ie, a najlepiej jpg + RAW. Jeśli jpg jest ok, to RAW-a kasujesz :). I naprawdę nie bój się wysokiego ISO, ja mam standardowo ustawione 400 w 350D.

tomek1906
28-10-2007, 20:53
Wow, to trochę mi się dostało i to jeszcze nie koniecznie słusznie...
to po kolei :)
Michał , dzięki za info o statywie - nauka na przyszłość, zabrać:)
Vitez, "popołudnie, niebo zachmurzone" - myślałem że wystarczy taki opis, 350d i oczywiście fota w rawie.przesiane - może to efekt przepalenia nieskorygowanej lampy.Skąd wniosek o ocenianiu 100% powiekszenia?
fret, z tym 4,0 to jednak mi nie wychodzi, pewnie braki warsztatowe, dwie postaci obok siebie jedna widoczniej ostra... A to że Av rządzi to świetnie wiem natomiast, po to napisałem tego posta bo wyjątkowo tym trybem nie mogłem/nie wiedziałem jak osiągnąć właściwy czas...

pst
28-10-2007, 21:42
Po trzecie portrety robi się w trybie Av.

a dlaczego w Av? ja robie w M i działa
swoim 70-200 f4 ustawiałem na f/4.5-5.6 i czas odpowiednio do ogniskowej (np 100mm=160mm@crop to czas daje 1/160 lub lepiej 1/200)
oczywiscie jesli jest mozliwosc to dawaj krótsze czasy
iso - w zależności od światła jakie masz do dyspozycji
lampy bym nie uzywał

ja naswietlam na histogram albo na wew. strone dłoni+korekta ~+1EV

Vitez
29-10-2007, 00:43
Vitez, "popołudnie, niebo zachmurzone" - myślałem że wystarczy taki opis

Popołudnie to może być 13,14 albo 17, 18.
Zachmurzenie może być niskie, średnie, wysokie, pełne zaciągnięcie, dziurawe, lekkie przejaśnienia, spore przejaśnienia itd. Każdy wariant to kolejne 1EV w te czy wewte. Poprosiłem o doprecyzowanie, czyli taki opis nie wystarczył :roll: .

350d i oczywiście fota w rawie.

To bez obaw iso 800, tylko dobrze naświetlaj (pomiar skupiony w centrum, ocena histogramu i korekty).

przesiane - może to efekt przepalenia nieskorygowanej lampy.

A może niedoświetliłeś i przy wołaniu rawa wyciągnąłeś ponad 1EV w góre potęgując szumy?

Skąd wniosek o ocenianiu 100% powiekszenia?

Jakieś takie stereotypowe podejście mam po wieloletnim czytaniu forum że jak ktoś narzeka na ostrość to na bank narzeka na ostrość w 100% powiększeniu co oczywiście nie ma sensu, chyba że robi odbitki większe niz 30x40 :roll: .

A to że Av rządzi to świetnie wiem natomiast, po to napisałem tego posta bo wyjątkowo tym trybem nie mogłem/nie wiedziałem jak osiągnąć właściwy czas...

Ale przynajmniej teraz już wiesz że lampa+to szkło na zewnątrz przy normalnym, dziennym oświetleniu to niezbyt dobry pomysł.

tomek1906
29-10-2007, 11:00
im głebiej w ten las to ciemniej :) ale to dobrze, jakby było łatwo to byłoby nudno!
dzięki Vitez

Danon
29-10-2007, 12:20
...nie bój się f4, ja ostatnio zakładając to szkło na plenerze ślubnym nie wyszedłem ani razu wyżej np.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.forum.zelow.pl/foto/romela/IMG_5039.jpg)

tomek1906
29-10-2007, 12:47
"nie bój się f4, ja ostatnio zakładając to szkło na plenerze ślubnym nie wyszedłem ani razu wyżej"

właśnie studiuję tablicę głębi ostrości i mam odpowiedzi na wszystkie nurtujące mnie pytania, otóż jest podstawowa różnica pomiędzy zdjęciem które prezentujesz a tymi które ja wczoraj zwaliłem :)

zakładam że zdjęcia robiłem z około 2 metrów , ogniskową 135 , z przesłoną 5,6 czyli "ostry przedział" miałem na 4 cm - dwie postaci , jedna za drugą lub obok ale z lekkim odchyleniem i już różnica w ostrości na obu twarzach była widoczna...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
swoją drogą chętnie zobaczył bym exifa do tej foty,

Danon
29-10-2007, 13:21
swoją drogą chętnie zobaczył bym exifa do tej foty,

ISO 200
f 4.0
1/320 s
70mm

fret
29-10-2007, 13:28
a dlaczego w Av? ja robie w M i działa

Tylko dlatego, że w Av jest trochę prościej :). Oczywiście rzut oka na histogram i ewentualna korekta, ale najczęściej nie trzeba nic korygować. "Dopieszczenie" i tak trzeba zrobić przy wywoywaniu RAW-a.

tomek1906
29-10-2007, 13:44
danon ,jaki tryb, jakie ustawienia lampy ?

Danon
29-10-2007, 14:52
danon ,jaki tryb, jakie ustawienia lampy ?

Tryb Av, bez lampy, RAW (zdjęcie praktycznie bez obróbki)
+ blenda (słońce na wprost za młodymi)
Rzadko używam lampę w plenerze, jeśli naprawdę muszę.

tomek1906
29-10-2007, 15:03
no i wszystko jasne, miałeś blende - miałeś światło :) taki ambitny to ja nie jestem a i zawodowo nie focę oczywiście.dzięki za informacje

Danon
29-10-2007, 15:13
ambitnym trzeba być, blenda to koszt ok 150 zł (+/- w zależności od wielkości), lub parę złotych na jakiś tani zamiennik typu kawałek ekranu grzejnikowego, którego do niedawna też używałem.
... a i ja nie foce jak na razie zawodowo, ale radzić sobie trzeba

PS. bez blendy bym nic nie zrobił, młodzi wyszliby jak ten dziadek na pierwszym planie, a dopalać ich lampą.... brrr zgroza

Tanto
29-10-2007, 16:12
...(słońce na wprost za młodymi)
Hi, hi... na pierwszy rzut oka pomyślałem: wieczór, lampą po oczach i jakas latarnia za młodymi ...tylko co za latarnia daje takie białe światło? :D
O której godzienie było robione to zdjęcie? Interesuje mnie wysokość słońca, patrząc na cienie, wygląda na to że było dość nisko.

tomek1906
29-10-2007, 18:30
przyznaje że pomyślałem podobnie :)

Danon
30-10-2007, 01:45
O której godzienie było robione to zdjęcie? Interesuje mnie wysokość słońca, patrząc na cienie, wygląda na to że było dość nisko.

16:20 - 21 październik

Tu lepiej widać:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.forum.zelow.pl/foto/romela/IMG_5047.jpg)
Tu również tytułowy 70-200, iso400, 70mm, f4.0, 1/200, blenda, Av, RAW, 16:22 (w PS lekko rozjaśnione mordki koni)

marekb
30-10-2007, 08:49
PS. bez blendy bym nic nie zrobił, młodzi wyszliby jak ten dziadek na pierwszym planie, a dopalać ich lampą.... brrr zgroza

nie przesadzaj z tą zgrozą... jak zmiękczysz odpowiednio jakims dyfuzorem i lekko dopalisz to i lepiej niz z blendą

Danon
30-10-2007, 09:38
Każdy ma swoje sposoby, ja wole użyć blendy jeżeli oświetlenie na to pomaga ale jeśli jego nie ma to dopalam lampą

fret
30-10-2007, 09:57
Ja też jestem za leniwy na blendę, ale jeśli muszę dopalać portret lampą, to w trybie Av z korektą na "-", najczęściej -2EV. To lekko rozjaśnia cienie, ale zwykle nie psuje klimatu.
Blenda ma tę zaletę, że może działać "punktowo" nie doświetlając zbędnych elementów, ale cóż, lenistwo...

tomek1906
30-10-2007, 12:21
w moim przypadku to nie kwestia samego lenistwa - do blendy często potrzebny jest ktoś trzeci, myślę że właśnie w tym miejscu rozpoczyna się delikatna granica pomiędzy amatorskim wyjdzie/nie wyjdzie, bo nic się przecież nie stanie a takim "półprofesjonalnym" podejsciem gdzie wypadałoby sie już nie mylić. Statyw jestem w stanie zabrać, blendy już nie :)

Danon
30-10-2007, 12:23
...a myślisz że na czym wisiała blenda... :P

tomek1906
30-10-2007, 16:19
no dobra, ale i tak muszę do tego dojrzeć :)