Zobacz pełną wersję : Nie mogę zrzucić zdjęć na kompa - w magazynie brak miejsca...
Levitoux
28-10-2007, 13:48
Hej
Mam aparat Canona A 570 IS i jestem z niego bardzo zadowolony. Dokupiłem kartę SD 2 gb, już wielokrotnie nagrywałem i przenosiłem na kompa zdjęcia i filmy, aż do teraz. Mam problem - nie mogę przenieść pliku - dużego, bo 1.7 giga z karty SD na twardy dysk. Pozostałe zdjęcia, mniejszy film przeniosło bez problemu - duży już nie. Plik jest dobry, bo jak podłączam kabelkiem do telewizora, to można obejrzeć. Jak proszę o wskazanie jaki błąd się pojawia, wyświetla się komunikat "W magazynie brak miejsca dla wykonania tej operacji".
Uprzedzam pytanie - tak, na dysku mam wystarczająco dużo miejsca.
Próbowałem plik podzielić VirtualDubem, ale nie chce go otworzyć....
Proszę o pomoc, nie wiem co mam robić, a nie chcę tracić filmu. Czy ktoś miał podobny problem?
W jakim systemie plików masz sformatowany dysk w komputerze - i pod jakim systemem operacyjnym chodzisz? O ile pamiętam to windowsowe systemy miały jakieś ograniczenia co do wielkości pojedynczego pliku (tylko to było 2 Gb chyba a z tego co piszesz się mieścisz..).. ale sprawdź to idąc w tym kierunku..
Levitoux
28-10-2007, 14:11
Dzięki za szybką odpowiedź! Pracuję na XP, system plików - NTFS. Ale dalej nie wiem co z tym fantem zrobić. Jestem mega zielony w tej materii:(
Hmm.. to z ntfs nie powinno być takich przebojów.. a jeszcze jedno - zrzucasz przez kabel czy przez czytnik?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I jeszcze jedno - czy karta nie jest sformatowana pod FAT16 czasem?
Levitoux
28-10-2007, 14:19
Przez kabel dołączony do aparatu- po prostu podłączam do aparatu i już....:)
To przede wszystkim spróbuj zgrać plik przez czytnik..
Przez kabel może być dużo niewidocznych "myków" które powodują różne błędy - zwłaszcza w canonie który nie jest widziany jako zwykły "mass storage" tylko są robione jakieś kombinacje.. po drugie przez czytnik jest sporo szybciej..
Levitoux
28-10-2007, 14:46
Dzięki za radę, pożyczę i spróbuję....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I jeszcze jedno - czy karta nie jest sformatowana pod FAT16 czasem?
Nie wiem, jak mam to sprawdzić? We właściwościach nie pokazuje tego.. I jakie ma to znaczenie? Inne filmiki i zdjęcia zgrało bezbłędnie.
Czytnik+Total Commander, żeby windowsowy eksploder nie robił kaprysów.
Nie podłaczasz tego czasem do gniazda usb wyprowadzonego gdzieś z przodu obudowy kompa? (Chyba, że mowa o laptopie) - Rzecz w tym, że takie gniazda mają jeszcze daleko do płyty głównej a stosowne kable wewnątrz obudowy czasem nie zapewniają braku zakłóceń przy szybkiej transmisji usb2. Im większy plik do przesłania tym większe prawdopodobieństwo, że to właśnie on będzie niespójny a jaki przy tym komunikat wyskoczy w windzie to już jest czysta loteria i zwykle ten tekst jest nie na temat.
Użyj portów usb z tyłu obudowy (bezpośrednio do płyty głównej) jak i dobrej jakości, ekranowanego, możliwie któtkiego kabla usb.
Możliwa jest również niespójność sygnału usb spowodowana niskiej jakości zasilaczem lub nawet specyficznymi wadami niektórych modeli chipsetów płyt głównych.
Levitoux
29-10-2007, 23:23
Dzięki wszystkim za pomoc, to naprawdę budujące! Pożyczyłem od kumpla czytnik, podłączyłem go do usb z przodu obudowy (to odpowiedź dla ewg specjalnie) i poszło bez problemów - nawet nie ładowałem przez Total Commandera. Aż się zdziwiłem, że tak prędko, bo przez kabelek mi filmiki po 200 mb ściąga po kilka dobrych minut, a tu po prostu fiuuuuuuuuuu. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc. Dalej nie wiem o co chodziło, ale będę się już wystrzegał tak długich "produkcji";)
Widzisz.. parę złotych wydasz na własny czytnik a jak wzrośnie poziom zadowolenia - a i gniazdko w aparacie bedzie ci wdzięczne ;)