Zobacz pełną wersję : Jam Montoya
http://www.jam-montoya.es
Bardzo specyficzna fotografia...sugeruje Serie Negra oglądać na czczo...
Coz... Pomimo szacunku dla sztuki, to mam wrażenie, ze autor plasuje sie gdzieś miedzy "mocowaniem członka do krzyża" a "piramidą z wypchanych zwierząt". Oba krańce "sztuki" są dla mnie nie do przyjęcia i kompletnie pozbawione pomysłu na swoja twórczość poza próba szokowania i doprowadzenia sztuki do granic fizyczności.
A fizyczność to nie jest już sztuka, którą zawsze powinna dążyć do wartości wyższych niż ukazanie ekstrementów wydobywających sie z człowieka.
Ujmując te fotografie w sposób pokazany przez autora, to za każdym razem korzystając z toalety jestem Artystą :)
Przepraszam za te tak dosadne określenie....
Otóz jestem tego samego zdania, i mam nadzieję, że nie wypadne w oczach forumowiczów jako propagator tego typu "sztuki".
bartosz108
27-10-2007, 13:17
Osobiście uważam że w dzisiejszych czasach "politycznej poprawności" tego typu sztuka ma swoje miejsce.
Jedni zobaczą wacka w zwodzie a inni upadek autorytetów, bądź nieoddzielność człowieka od cielesności.
Bardzo ciekawe zdjęcia i godna pochwały konsekwencja artysty.
Jedno jest pewne - oglądający nie pozostaje obojętny.
Bartek - ale na co nie pozostajesz obojętny? :)
Na widok kupy czy członka w zwodzie ?
Jakoś we mnie nie budzi to żadnych wyższych odruchów niż obrzydzenie....
No, ale może ja po prostu nie dostrzegam w tym jakiegoś drugiego dna.
Mówisz konsekwencja... ale czego?
Ilości rodzajów fekaliów czy może członków :)?
Mi pozostaje jedynie sarkazm i już nie nabijanie postów :)
pozdro
Panowie - zerknijcie na subtelną różnicę między tym słowem (http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=wzw%F3d) a tym słowem (http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=zw%F3d)
Istnieje uzasadnione podejrzenie, że większości mężczyzn zależy na tym pierwszym. :mrgreen:
Oki, oki// :)
"w wzwodzie" :)
dickory dare
28-10-2007, 01:27
jesteście najlepszym przykładem na to, że to co bluźniercze i szokujące, to trafia w punkt uwagi i zniewagi i tyle po Was :)
iczek, zauważyłeś Kozyrę i Nieznalską, a nie zauważyłeś Miro, niemieckiego ekspresjonizmu, surrealizmu, tenebryzmu...? szkoda, bo to właśnie mogłoby posłużyć Ci za to drugie dno.
poza tym - fizyczność fizycznością - ale to constans człowieka, nieistotne czy w XXI wieku, w średniowieczu czy kiedy, czasy się zmieniają ale cielesność nigdy nie straci na ważności.
galeria bardzo wyrafinowana i konsekwentna do bólu. jak dla mnie świetny i przewrotny przykład na to, jak fotografia sobie radzi z malarstwem, malarstwo z kolei radzi sobie z fotografią - można malować światłem na sposób dawnych mistrzów, można malować hiperreal ze zdjęcia. pytanie, po co? ale to już temat na inną okazję
dickory dare możesz wyjaśnić co oznacza słowo bluźniercze dla Ciebie ? ;)
dickory dare
28-10-2007, 01:54
to, co i dla innych jak mniemam. bluźniercze - obraźliwe i nieprzyzwoite, szczególnie w odniesieniu do religii. a do czego zmierzasz?
dickory dare - a nic tak tylko pytam, po piwku wtedy byłem i nie pamietam ;)
ja bardzo lubię prowokacje w twórczościach, ale bardziej zawoalowane. to tutaj to kawa na ławe. tendencja. srom i krzyż na jednym zdjęciu, to pomysł stary jak świat i w ogóle nie oryginalny. ani mnie to bawi, ani zachwyca ani zniesmacza. autor za wszelką cenę chcę na siebie zwrócić uwagę. i to jest trochę takie żałosne. taka dziecinna kontestacja w wykonaniu dorosłej osoby.
ale ze dwa/trzy zdjęcia fajne.