Zobacz pełną wersję : dźwięk z aparatów Leica
Krzysztof Bieliński
26-10-2007, 15:08
Pardon, że w tej grupie tematycznej, ale tutaj zagląda dużo osób, które mogą mieć do czynienia z Leicami.
Potrzebuję aparatu, który ma najlepiej połączenie wysokiej czułości z najcichszą możliwą migawką (najlepiej bez migawki ;)). 1DMkIII sprawdza się w prawie wszystkich sytuacjach, ale mogę potrzebować jeszcze cichszego sprzętu. Stąd prośba o wypowiedzi osób, które mają do czynienia z Leicami, albo innym podobnym sprzętem.
Krzysztof Bieliński
26-10-2007, 15:27
40d ?
żart?
Łukasz Unterschuetz
26-10-2007, 15:30
Nie sądzę, 40D posiada "silent mode", czyli foci z podniesionym stale lustrem.
żart?
absolutnie nie, 40D ma najcichszą migawkę z Canonów, a do tego zawsze można użyć "silent mode", czyli praktycznie tak jak chciałeś, fotografować "bez migawki" :D
Leica M8:
http://www.dpreview.com/reviews/leicam8/page5.asp (dół strony)
Canon 40D:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/page10.asp (dół strony)
Dużej różnicy nie ma jak na moje ucho, aczkolwiek mimo wszystko Leica jest chyba cichsza.
Należałoby to sprawdzić w "realu" ale do tego trzeba by już zgromadzić sprzęt :)
sniper88
26-10-2007, 15:57
Potrzebuję aparatu, który ma najlepiej połączenie wysokiej czułości z najcichszą możliwą migawką
Sony DSC t2 ?:lol: ISO 3200, a ze kompakt, to wystarczy dzwieki w menu wylaczyc, i juz nie wydaje zadnego odglosu:p
Krzysztof Bieliński
26-10-2007, 16:20
Sony DSC t2 ?:lol: ISO 3200, a ze kompakt, to wystarczy dzwieki w menu wylaczyc, i juz nie wydaje zadnego odglosu:p
dżizas, a gdzie tutaj jest pierścień do zooma i do ustawiania ostrości?
ok. odpada, nie ma czerwonego paska na obiektywie, w ogóle nie ma obiektywu ;) chyba, że wyłazi robak ze środka :shock:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie sądzę, 40D posiada "silent mode", czyli foci z podniesionym stale lustrem.
1DMkIII posiada silent mode bez potrzeby podnoszenia lustra na stałe
posiada też live view
I nawet jeśli 40D jest cichszy (w co wątpię), to i tak nie będzie to ten dźwięk, o który mi chodzi.
Leica M8:
http://www.dpreview.com/reviews/leicam8/page5.asp (dół strony)
Canon 40D:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/page10.asp (dół strony)
Dużej różnicy nie ma jak na moje ucho, aczkolwiek mimo wszystko Leica jest chyba cichsza.
Należałoby to sprawdzić w "realu" ale do tego trzeba by już zgromadzić sprzęt :)
może porównanie ok, ale szkoda, że na dpreview nie ma tego samego z 1DMkIII, mógłbym sobie porównać. Bo z tego, co słyszę, to ani 40D ani M8 nie będzie dobrym rozwiązaniem. Może trzeba się wybrać gdzieś i usłyszeć to na żywo, bo nie wiem, jaki poziom głośności ustawiać na wieży. Aha, może ktoś z Was ma 40D i macbooka pro, to może sobie odtworzyć ten dźwięk i porównać z tym w naturze i podać mi poziom głośności w lapie, na którym będzie odpowiednio głośny dźwięk?
znalazłem jeszcze jedną informację o tym ósmym cudzie:
"Aparat wyposażono również, w system wykrywania twarzy oraz tryb robiący zdjęcie, po wykryciu uśmiechu na twarzy" :-P :) :-D :lol:
może inne pomysły?
i może ktoś, kto miał styczność z leicami?
a może jakiś kompakt faktycznie, ale z dobrą matrycą i obiektywem? any suggestions?
Kolekcjoner
26-10-2007, 16:59
(....)
posiada też live view
I nawet jeśli 40D jest cichszy (w co wątpię), to i tak nie będzie to ten dźwięk, o który mi chodzi.
(....)
Raczej w 40D będzie ciszej. W 40-tce jest zupełnie inna konstrukcja migawki i lustra niż w jedynkach (nawet sam Canon się tym chwalił :)) i ta właśnie konstrukcja umożliwiła zrobienie tych trybów silent.
A jeśli chodzi o Leicę to pewno że kupuj ;). Tam jest tylko ciche pyk.. :) (zresztą tak samo jak w 40D :D)).
Diabel03
26-10-2007, 17:05
W Olympusie E-1 migawki prawie nie słychać.
Więc w E-3 może też nie.
Pamiętam, jak widziałem kiedyś gościa z E-1 to doznałem szoku. Lampa głośniej pykała przy błysku niż pstrykał aparat.
A to http://www.dpreview.com/reviews/canonG9/ ?
Prawie Leica, prawie eLka...
privilege
26-10-2007, 17:28
Jeśli chodzi o inne pomysły oraz "Kompakt" to jak będziesz nalegał to sprzedam R1 (stan idealny + dodatki) :) szkło ( 24-120 Carl Zeiss ) zdecydowanie zasługuje na czerwony pasek jest pierścień ustawiania zoomu oraz ostrości w przeciwieństwie do 40D nie narzekam na monitor LCD :) jak wyłączysz w menu dźwięk migawki to nie usłyszysz nic :)Jest ISO 3200 (specjalny przycisk do zmiany ISO ) ale tą akurat wartość odradzam :)
posiada też live view
może porównanie ok, ale szkoda, że na dpreview nie ma tego samego z 1DMkIII, mógłbym sobie porównać. Bo z tego, co słyszę, to ani 40D ani M8 nie będzie dobrym rozwiązaniem. Może trzeba się wybrać gdzieś i usłyszeć to na żywo
Ja mam 40D, ty masz 1DMkIII, obaj jesteśmy z Warszawy... więc po co na siłę teoretyzowane gdybanie uprawiać?
Krzysztof Bieliński
26-10-2007, 18:25
A to http://www.dpreview.com/reviews/canonG9/ ?
Prawie Leica, prawie eLka...
prawie... jak w tej reklamie
szumi jak cholera, już przy 800ISO
Więc w E-3 może też nie.
Pamiętam, jak widziałem kiedyś gościa z E-1 to doznałem szoku. Lampa głośniej pykała przy błysku niż pstrykał aparat.
E-1 szumi jakby trochę, może mniej niż canonG9, ale jednak.
1600ISO do wyrzucenia, 800 może jakimś cudem do odratowania, ale biedne
W teatrach pracuję najczęściej na 800-1600ISO, a od momentu kupienia 1DMkIII na 1600-3200, więc szukam dobrego 800-1600ISO, tym bardziej, że przy długich ogniskowych raczej f2,8 tam nie uświadczę
Jeśli chodzi o inne pomysły oraz "Kompakt" to jak będziesz nalegał to sprzedam R1 (stan idealny + dodatki) :) szkło ( 24-120 Carl Zeiss ) zdecydowanie zasługuje na czerwony pasek jest pierścień ustawiania zoomu oraz ostrości w przeciwieństwie do 40D nie narzekam na monitor LCD :) jak wyłączysz w menu dźwięk migawki to nie usłyszysz nic :)Jest ISO 3200 (specjalny przycisk do zmiany ISO ) ale tą akurat wartość odradzam :)
myślałem też o tym, trochę (bardzo) krótki obiektyw i mam jeszcze pytanie o jakość obrazu. Jak jest przy 800-1600ISO? aha, jest planowany jakiś następca, że chcesz sprzedać?
PS. co jest nie tak z monitorem LCD w 40D? Mam chyba podobny i żadnych problemów, jest rewelacyjny.
Ja mam 40D, ty masz 1DMkIII, obaj jesteśmy z Warszawy... więc po co na siłę teoretyzowane gdybanie uprawiać?
to chętnie się spotkam. Najlepiej park skaryszewski, te okolice.
Kolekcjoner
26-10-2007, 18:35
Ja myślę że jak potrzebujesz dobrego wysokiego iso i cichej migawki to Twój wybór jest praktycznie ograniczony do jednej puszki.
Krzysztof Bieliński
26-10-2007, 18:39
Ja myślę że jak potrzebujesz dobrego wysokiego iso i cichej migawki to Twój wybór jest praktycznie ograniczony do jednej puszki.
tej w podpisie?
Kolekcjoner
26-10-2007, 18:54
tej w podpisie?
Vitez'a np. :D.
Krzysztof Bieliński
26-10-2007, 18:56
Vitez'a np. :D.
czyli już porównywałeś? 40D jest cichszy? nigdzie w pdfie nie ma dB.
Kolekcjoner
26-10-2007, 19:02
czyli już porównywałeś? 40D jest cichszy? nigdzie w pdfie nie ma dB.
Nie porównywałem ale zachęcam. Słyszałem 40-tkę w trybie silent i jest nadzwyczaj cicha jak na lustro. Słyszałem 1D mkII w tym trybie i jest dużo głośniejszy. Skorzystaj z propozycji kolegi i sam porównaj :).
Wskazujemy Ci po prostu drogę i tyle, a Ty się jeszcze czepiasz :roll:.
Krzysztof Bieliński
26-10-2007, 19:10
Nie porównywałem ale zachęcam. Słyszałem 40-tkę w trybie silent i jest nadzwyczaj cicha jak na lustro. Słyszałem 1D mkII w tym trybie i jest dużo głośniejszy. Skorzystaj z propozycji kolegi i sam porównaj :).
1DMkII i MkIII to inne aparaty, mają inny poziom głośności w tym trybie. W każdym razie sprawdzę 40D, może podobnie jak 10D kiedyś, ma dobrze wyciszone elementy. Problem w tym, że nie szukam aparatu cichego "jak na lustro", bo taki już mam i pracuje bardzo miękko i cicho, tylko bezgłośnego.
Ten Sony R1 mnie zastanawia, o ile faktycznie nie wydaje dźwięku. Zdjęcia, które widziałem na dpreview też są całkiem czyste do 1600ISO. Co myślicie o tym?
Kolekcjoner
26-10-2007, 19:19
1DMkII i MkIII to inne aparaty, mają inny poziom głośności w tym trybie. W każdym razie sprawdzę 40D, może podobnie jak 10D kiedyś, ma dobrze wyciszone elementy. Problem w tym, że nie szukam aparatu cichego "jak na lustro", bo taki już mam i pracuje bardzo miękko i cicho, tylko bezgłośnego.
(....)
Jeśli szukasz całkiem bezgłośnego to zostają Ci tylko kompakty lub hybrydy - bez mechanicznej migawki. Ja też mam podobny problem ale na kompromis jakościowy i użytkowy jakie dają nie jestem w stanie przystać.
privilege
26-10-2007, 19:27
myślałem też o tym, trochę (bardzo) krótki obiektyw i mam jeszcze pytanie o jakość obrazu. Jak jest przy 800-1600ISO? aha, jest planowany jakiś następca, że chcesz sprzedać?
myślę że ISO800 to max co w dramatycznej sytuacji można wykorzystać mam trochę zdjęć akwarium przy Iso800 ale zdecydowanie przyznaje ze ISO nie jest naj mocniejszą stroną R1 (zresztą jakiego kompaktu jest ?)
Pytałeś dlaczego sprzedaję ...
Tak chyba go sprzedam :) po prostu chcę lustro , wiesz te sprawy z czyszczeniem matrycy kalibracją szkieł brakuje mi tego :) bo jeśli chodzi o jakość zdjęć to raczej na podstawie testowych zdjęć z 40D nie zamieniłbym R1 na 40D biorąc pod uwagę ogólne koszty uzyskania podobnego obrazu Sony 2000zł a 40D ok 8000zł ...ale zamieniam R1 , rczej na pewno na Canona bo chcę się rozwijać a najlepsza nawet hybryda mi na to już nie pozwala dlatego myślę nad 40D który z odpowiednimi szkłami powinien pokazać pazur ;) biorę też pod uwagę 5D lub ewentualnie jego następcę ale nie wiem czy tak długo wytrzymam :) na aparat i dwa szkła przeznaczam ok 9-10 tysięcy wiec zbytnio szaleć nie mogę ...
PS. co jest nie tak z monitorem LCD w 40D? Mam chyba podobny i żadnych problemów, jest rewelacyjny.
Właśnie nie wiem co jest ale wielu na tym forum płacze że nie jest on najlepszy i że leci w stronę niebieskiej barwy.
Krzysztof Bieliński
26-10-2007, 19:31
Jeśli szukasz całkiem bezgłośnego to zostają Ci tylko kompakty lub hybrydy - bez mechanicznej migawki. Ja też mam podobny problem ale na kompromis jakościowy i użytkowy jakie dają nie jestem w stanie przystać.
Pracujesz w teatrach? Nice.
Co do kompromisów, to są sytuacje, kiedy nie ma mowy o kompromisach, wydajesz dźwięk=nie robisz zdjęć, np. podczas przedstawień w operze, kiedy jest realizowane nagranie DVD z kilkudziesięcioma mikrofonami na całej sali, a Ty nie chcesz stać gdzieś na drugim piętrze czwartego balkonu. Tutaj już z 1DMkIII jestem zadowolony, ale są jeszcze trudniejsze sytuacje.
Do jakości już mam jeden aparat, teraz szukam czegoś bezdźwięcznego z jakością, którą da się jakoś zaakceptować, tzn. pobawić się trochę w photoshopie i mieć przyzwoite zdjęcia
Kolekcjoner
26-10-2007, 19:41
Pracujesz w teatrach? Nice.
Co do kompromisów, to są sytuacje, kiedy nie ma mowy o kompromisach, wydajesz dźwięk=nie robisz zdjęć, np. podczas przedstawień w operze, kiedy jest realizowane nagranie DVD z kilkudziesięcioma mikrofonami na całej sali, a Ty nie chcesz stać gdzieś na drugim piętrze czwartego balkonu. Tutaj już z 1DMkIII jestem zadowolony, ale są jeszcze trudniejsze sytuacje.
(....)
Pracuję przy koncertach - na ogół klasyka i na ogół przy nagraniach - także problem doskonale rozumiem :).
privilege
26-10-2007, 19:46
w takim razie dla obu Panów polecam również ;) http://www.bokken.pl/index.php?p363,tabi-buty-ninja
Krzysztof Bieliński
26-10-2007, 20:15
Pracuję przy koncertach - na ogół klasyka i na ogół przy nagraniach - także problem doskonale rozumiem :).
I jak sobie radzisz? Pytam szczególnie o momenty, kiedy ma być cisza. Czym fotografujesz?
w takim razie dla obu Panów polecam również ;) http://www.bokken.pl/index.php?p363,tabi-buty-ninja
dobre :)
Marcin21
26-10-2007, 20:41
e1 to 5mpix-odradzam 40d- Id mkIII to jedyne wyjcie.
E-1 szumi jakby trochę, może mniej niż canonG9, ale jednak.
Niedługo będzie E-3. Jak u niego z szumami - zobaczymy.
(...)tym bardziej, że przy długich ogniskowych raczej f2,8 tam nie uświadczę
Uświadczysz i 2,0. Patrz tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=26849&highlight=e-3
Canclerz
26-10-2007, 21:20
...Ten Sony R1 mnie zastanawia, o ile faktycznie nie wydaje dźwięku. Zdjęcia, które widziałem na dpreview też są całkiem czyste do 1600ISO. Co myślicie o tym?
Jakość zdjęć z SONY R-1 bije każdy kompkt, hybrydę na głowę, jednak to w dalszym ciągu hybryda. Jeśli fotografujesz jednocyfrowym Canonem to SONY R-1 nie dasz rady ze względu na opóźnienie migawki. Szumy są najlepsze w swojej klasie, ale przy wysokich ISO wciąż większe niż w Canonie 350D. No i najważniejsze, nawet jeśli wyłączysz dzwięki to migawka wydaje takie delikatne "cyk-cyk". Cichuteńkie, ale bezgłośna nie jest. SONY R-1 to fantastyczny aparat dla kogoś kto nie miał lustra w ręku oraz w relacji jakość/cena. Ten projektowany przez Zeissa obiektyw jest naprawdę świetny. Czy R-1 nadaje się do twoich celów nie wiem, ale na pewno nie jest do nich idealny.
Krzysztof Bieliński
26-10-2007, 21:28
No i najważniejsze, nawet jeśli wyłączysz dzwięki to migawka wydaje takie delikatne "cyk-cyk". Cichuteńkie, ale bezgłośna nie jest
to co mnie tu, łobuzy, wkręcają? :evil: się zdenerwuję
Właśnie o to delikatne cyk-cyk chodzi. :roll:
Kolekcjoner
26-10-2007, 21:36
I jak sobie radzisz? Pytam szczególnie o momenty, kiedy ma być cisza. Czym fotografujesz?
(....)
Dotąd pożyczałem od kolegi kompakt ale mam już tego dość zwłaszcza, że często są to niezbyt jasne kościoły. W chwilach przerw i na próbach robiłem lustrem. Kilka razy w akcie desperacji używałem wstępnego podnoszenia lustra :).
Krzysztof Bieliński
26-10-2007, 21:52
Niedługo będzie E-3. Jak u niego z szumami - zobaczymy.
Uświadczysz i 2,0. Patrz tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=26849&highlight=e-3
kompakcik za taką cenę? to zdecydowanie za dużo, musiałby mieć rewelacyjną jakość obrazu (ale przy takiej matrycy to raczej mało możliwe)
za te pieniądze może kupię 40D i lupę i nawkładam waty w migawkę. :rolleyes:
Tak a propos, czy ktoś może zna takie miejsce, gdzie jakiś tuning przeprowadzają na Canonach.
Dotąd pożyczałem od kolegi kompakt ale mam już tego dość zwłaszcza, że często są to niezbyt jasne kościoły. W chwilach przerw i na próbach robiłem lustrem. Kilka razy w akcie desperacji używałem wstępnego podnoszenia lustra :).
a jaki kompakt pożyczałeś?
Kolekcjoner
26-10-2007, 22:20
(...)
a jaki kompakt pożyczałeś?
A640 bodajrze to było.
Tak a propos, czy ktoś może zna takie miejsce, gdzie jakiś tuning przeprowadzają na Canonach
Pamiętam, że za analoga jakiś kolesiowiec, który cykał dokumentację na planach filmowych i opowiadał on, że pakował F5-tkę do jakiejś hiperwyciszającej obudowy. Było to ponoć ciężkie i nieporęczne jak diabli no i oczywiście drogie, ale popytałbym googla, może wyjdzie jednakowoż taniej niż 40D...
Krzysztof Bieliński
26-10-2007, 22:28
Pamiętam, że za analoga jakiś kolesiowiec, który cykał dokumentację na planach filmowych i opowiadał on, że pakował F5-tkę do jakiejś hiperwyciszającej obudowy. Było to ponoć ciężkie i nieporęczne jak diabli no i oczywiście drogie, ale popytałbym googla, może wyjdzie jednakowoż taniej niż 40D...
Popytaj kolegę googla ;) mi nie chciał powiedzieć zbyt wiele.
Z takich opakowań to mam jedynie opakowkę ortalionowo-puchową, takie ciepłe rękawiczki na zimę i na deszcz z rękawkiem na obiektyw, ale to tylko potrafi trochę zmiękczyć dźwięk.
kompakcik za taką cenę?
Jaki kompakcik? Olympusy E-1 i E-3 to lustrzanki.
mor_feusz
26-10-2007, 22:36
Powiem tak zaciekawil mnie Twoj watek - wpisalem w google.com "najcichszy DSLR) i jak koledzy mowia wyglada na to ze Olymus E1 jest naj naj ale ..... ktos testowal specjalna obudowe - wlasnie taka http://www.soundblimp.com tutaj jest pokazane jak to wyglada z Canonami http://www.soundblimp.com/canon.htm
Krzysztof Bieliński
26-10-2007, 22:41
A640 bodajrze to było.
Współczuję, to ma przy 800ISO ziarno jak w marku przy 6400ISO
Powiem tak zaciekawil mnie Twoj watek - wpisalem w google.com "najcichszy DSLR) i jak koledzy mowia wyglada na to ze Olymus E1 jest naj naj ale ..... ktos testowal specjalna obudowe - wlasnie taka http://www.soundblimp.com tutaj jest pokazane jak to wyglada z Canonami http://www.soundblimp.com/canon.htm
dzięki! pomyślę o tym
Tylko może być kłopot ze zmianą czasu, przysłony, i ISO, chyba, żeby wszystko na preselekcji ciągnąć, ale to w ciężkich warunkach oświetleniowych w teatrach raczej mało możliwe. Światło się często zmienia, ja często zmieniam parametry. Chociaż jako wersja minimalistyczna, może się okazać niezłe. Aby działało.
Jaki kompakcik? Olympusy E-1 i E-3 to lustrzanki.
:shock: nie wierzę!
Kolekcjoner
26-10-2007, 23:42
Patrzyłeś na cenę? Chyba lepiej dozbierać na 40-tkę :lol:.
Podpinasz kompa do aparatu, apart w jakiś styropian i jedziesz .... parametry zmieniasz na kompie lv i jazda ...
mor_feusz
27-10-2007, 00:25
Patrzylem - tez wolalbym 40the (lub Olka) ale wybor srodka zalezy od autora watku. Trzeba "pomacac"40tke i tyle na razie. Jak nie podpasuje trzeba bedzie koledze podsuwac inne pomysly.
Krzysztof Bieliński
27-10-2007, 00:37
lepiej już te buty ninja kupię i może jakąś czapkę niewidkę, to nikt nie będzie widział skąd ten dźwięk ;)
40tka nie sądzę, żeby miała dużo cichszą opcję silent, jeśli w ogóle cichszą
Podpinasz kompa do aparatu, apart w jakiś styropian i jedziesz .... parametry zmieniasz na kompie lv i jazda ...
i w ogóle może mnie nie być na sali, bo jeszcze sobie transmitter zorganizuję, nie?
mor_feusz
27-10-2007, 01:08
l
i w ogóle może mnie nie być na sali, bo jeszcze sobie transmitter zorganizuję, nie?
Ja bym powiedzial nawet 3.
1) to do sterowania aparatem WFT-E2
2) gdzies na sali "specjalny" statyw, ktory mozna zdalnie obracac (poin, pozion, obrot)
3) specjalne uradzenie do zamiany ogniskowej (o ile to zoom) tez sterowne zdalnie
Normalnie James Bond i jego sprzet to bylby pikus :)
Zawsze jest jeszcze (podobno cichy jak leica) http://www.epsonrd1.co.uk/ tylko cena wymiata
privilege
27-10-2007, 10:28
Jedni piszą że R1 jest bezgłośny inni że wydaje dźwięk ...
Tak można powiedzieć że wydaje dźwięk ale nie wierzę że twoje kości trzeszczą mniej niż dźwięk migawki w R1 :) co do Iso zgadzam się że może być za słabo ...
Krzysztof Bieliński
27-10-2007, 11:00
Ja bym powiedzial nawet 3.
1) to do sterowania aparatem WFT-E2
2) gdzies na sali "specjalny" statyw, ktory mozna zdalnie obracac (poin, pozion, obrot)
3) specjalne uradzenie do zamiany ogniskowej (o ile to zoom) tez sterowne zdalnie
Normalnie James Bond i jego sprzet to bylby pikus :)
Zawsze jest jeszcze (podobno cichy jak leica) http://www.epsonrd1.co.uk/ tylko cena wymiata
1) sie kupi :cool:
2) sie zrobi 8-)
3) posadzę kolegę z słuchawkami na uszach, sam będę siedział w domu i mu mówił, co i jak, raz na jakiś czas odpalał migawkę z kompa, jednocześnie jedząc kolację. Zresztą po co zoom, ustawiam szeroki kąt, same Deesy i później sobie kadruję
kilka lapów postawić na biurku i mogę wszystkie premiery równocześnie "obsługiwać" :idea: :lol:
i popijać martini
tylko jakby trochę gubi się idea, pomijając drobny fakt, że mnie na to jakby trochę nie stać :)
takie statywy i inne gadżety zdalnie sterowane są już pewnie dostępne, myślę, że są służby służące dla "dobra ludzkości", które się ucieszyły na widok 1DMkIII
Przy takiej cenie WTF(What The F...?)-E2 co biedniejsze służby rozważają mały laptop z modemem 3G ;)
Krzysztof Bieliński
27-10-2007, 12:01
Przy takiej cenie WTF(What The F...?)-E2 co biedniejsze służby rozważają mały laptop z modemem 3G ;)
a niektóre zadowolą się kamerką w rękach jednego z funkcjonariuszy :-|
chyba, żeby była potrzeba posadzić aparat na drzewie, tak, żeby go nie było widać 8)
a tak wracając do tematu, to jeśli chodzi w takim razie o kompakty (bo wyczuwam, że nic innego nie będzie wchodzić w grę, może poza tym wyciszaniem), jaki kompakt (bezdźwięczny) będzie miał najniższy poziom szumów na 800-1600ISO?
Kolekcjoner
27-10-2007, 17:51
(....)
a tak wracając do tematu, to jeśli chodzi w takim razie o kompakty (bo wyczuwam, że nic innego nie będzie wchodzić w grę, może poza tym wyciszaniem), jaki kompakt (bezdźwięczny) będzie miał najniższy poziom szumów na 800-1600ISO?
W fuji f30 jest chyba nieźle pod tym wzgledem ale znam tylko z testów :(.
sniper88
27-10-2007, 18:03
:D To moze to sony, o ktorym pisalem na poczatku?:lol:
asdfasfd
27-10-2007, 18:16
http://www.soundblimp.com/canon.htm
v
http://www.dpreview.com/news/0710/07100201breezeremote.asp
asdfasfd
28-10-2007, 14:10
I jak podoba się wyciszenie? Chyba łatwo się to zdejmuje więc można wszystkie ustawienia zmieniać.
Krzysztof Bieliński
28-10-2007, 23:49
było już wcześniej, ale dzięki
mam starą walizkę, trochę większą :shock: ale co tam. Wywiercę otwór na obiektyw, wypcham steropianem i jak znalazł ;)
Tymczasem chyba zrezygnuję z kupna kompaktu, bo wszystkie mają albo dużo szumów, albo jakieś dziwne odszumianie, mniej więcej jak filtr Watercolor z ps
Kolekcjoner
29-10-2007, 00:00
było już wcześniej, ale dzięki
mam starą walizkę, trochę większą :shock: ale co tam. Wywiercę otwór na obiektyw, wypcham steropianem i jak znalazł ;)
(....)
Jeśli chcesz mieć dobrą izolację akustyczną to lepszy od "steropianu" będzie beton :lol:.
Krzysztof Bieliński
29-10-2007, 00:05
Jeśli chcesz mieć dobrą izolację akustyczną to lepszy od "steropianu" będzie beton :lol:.
i kawałek konstrukcji z wieży Eiffela na statyw :smile: Poszukam na allegro, może znajdę
asdfasfd
29-10-2007, 06:09
To nie jest takie złe. Dużo osób z tego korzysta. Zawsze zostaje laptop i 40D na podglądzie z samą migawką bez lustra, a AF z komputera.
W fuji f30 jest chyba nieźle pod tym wzgledem ale znam tylko z testów :(.
Ja mam F31fd
Tutaj masz miniaturke przy ISO 3200 1/5s
Na FotoArtFestival Bielsko Biała 2007.
Wykład Naomi Rosenblum.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.szwayko2.republika.pl/temp/DSCF1455.jpg)
crop 100%
źródło (http://www.szwayko2.republika.pl/temp/crop100.jpg)
Nie wiem czego oczekujesz, do pamiatek to sie nadaje, ale w tych aparatach program odszumiajacy dziala juz od ISO 100. Ze wzgledu na odszumianie aparat jest przeznaczanony do zdjec glownie reporterskich. ISO 400 to granica, dalej jest hardcore.
Krzysztof Bieliński
29-10-2007, 14:33
To nie jest takie złe. Dużo osób z tego korzysta. Zawsze zostaje laptop i 40D na podglądzie z samą migawką bez lustra, a AF z komputera.
Z betonowego opakowania ze statywem z wieży Eiffela? :shock: :wink: Poważnie, to walizeczka jest bardzo ok, myślę o tym.
Pisałem od początku, że właśnie migawka daje ten dźwięk, który mi przeszkadza. Jak porównam migawką z 1DMkIII z 40D, to dam znać, ale nie wierzę, żeby w 40D była ona cichsza w opcji silent mode.
Ja mam F31fd
Tutaj masz miniaturke przy ISO 3200 1/5s
Na FotoArtFestival Bielsko Biała 2007.
Wykład Naomi Rosenblum.
źródło (http://www.szwayko2.republika.pl/temp/DSCF1455.jpg)
crop 100%
źródło (http://www.szwayko2.republika.pl/temp/crop100.jpg)
Nie wiem czego oczekujesz, do pamiatek to sie nadaje, ale w tych aparatach program odszumiajacy dziala juz od ISO 100. Ze wzgledu na odszumianie aparat jest przeznaczanony do zdjec glownie reporterskich. ISO 400 to granica, dalej jest hardcore.
to właśnie jest nie do zaakceptowania, duze ziarno widac nawet bez powiekszania, a przy powiekszeniu widac to dziwne odszumianie. Ja juz nawet nie mowie o 3200ISO, tak jak napisales, powyzej 400 jest masakra.
asdfasfd
29-10-2007, 20:14
to właśnie jest nie do zaakceptowania, duze ziarno widac nawet bez powiekszania, a przy powiekszeniu widac to dziwne odszumianie. Ja juz nawet nie mowie o 3200ISO, tak jak napisales, powyzej 400 jest masakra.
Wynika to z konstrukcji i kompromisów aparatu kompaktowego i się tego nie przeskoczy. W żaden sposób nie osiągnie się takiej jakości jak z lustrzanke, chyba, że zwiększy sie wymiary kompaktu... ale wtedy to już nie będzie kompakt tylko duży normalny aparat. A jeżeli duży normalny aparat to czemu bez zmiennych obiektywów? No właśnie - i zostaje lustrzanka.
Ja polecam "wygłuszenie-walizkę", nie z własnego doświadczenia, ale powinieneś to wypróbować. Może ktoś w Polsce da ci zobaczyć jak to się dla ciebie sprawdza.
theremin
29-10-2007, 20:39
(...)
wypcham steropianem
(...)
Wybaczcie off topic, ale krew się burzy...
stYropian - od spienionego polistYrenu, błagam tylko nie stEropian...
Pozdrawiam
W analogu najcichszym aparatem moim zdaniem jest Konica HEXAR AF i ma najpewniejszy AF. W słabym świetle dzieki aktywnemu AF aparat DUZO lepiej sobie radzi z ostrościa np. od Canona 5D!
Leiki M mają cichą płócienna migawkę ale Konica ZUPEŁNIE bezgłośną - centralną.
Nie chodzi mi tutaj o porównywanie dalmierzowców oczywiście. Konica dodatkowo ma tryb silent mode w którym wyciszony jest przesuw filmu.
(Coś podobnego było w canonie 100 i 5 kilkanaście lat temu)
Jeżeli komuś wpadnie w ręce jakiś model Leiki M to warto osobiście zobaczyć jak niesamowicie łatwo i precyzyjnie ustawia sie ostrość w bardzo słabym oświetleniu - żadna lustrzanka nie ma tutaj szans.
Do cyfry dość wygodne jest zrobienie sobie takiego pokrowca (w necie można poszukać na temat wytłumiających materiałów na wypełnienie)
http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-3408-3436
BLIMP CASE - pod konkretny aparat z obiektywem to cena 1000 do 2000 USD
...ale jest konieczny tylko wtedy gdy fotografuje sie z bardzo bliska na planie filmowym podczas kręcenia lub podczas koncertów np. muzyki klasycznej które są rejestrowane na żywo.
Krzysztof Bieliński
29-10-2007, 21:36
Wybaczcie off topic, ale krew się burzy...
stYropian - od spienionego polistYrenu, błagam tylko nie stEropian...
Pozdrawiam
to było trochę jakby żartobliwie... bynajmniej trochę ;) (tylko bez stresu przy bynajmniej - to też żartobliwie)
Ja polecam "wygłuszenie-walizkę", nie z własnego doświadczenia, ale powinieneś to wypróbować. Może ktoś w Polsce da ci zobaczyć jak to się dla ciebie sprawdza.
kto ma, kto da? nie sądzę, żeby ktoś miał walizę.
Frikmen, dzięki
Kamizelkę na aparat mam, nie działa to najlepiej w sytuacjach, o których mówiłem. Chyba walizka byłaby najlepsza.
I jeszcze pytanie, jak jest z obiektywami w hexarze, tzn. czy jest wbudowany? I czy widziałeś wersję cyfrową?
Porównałem w media markt i 40D jest dużo cichsza w trybie silent. I tak trzeba będzie jeszcze wyciszyć, ale może będzie łatwiej. Problem w tym, że tryb silent w 1DMkIII działa bez włączania liveview, a w 40D tylko z liveview (więc walizka odpada). W każdym razie 40D jest bardzo ciche w tej opcji.
Hexar AF ze stale wbudowanym obiektywem 35/2 to około 20 letni staruszek od dawna nie produkowany... kilkanascie lat później Konika wypuściła model Hexar RF z wymiennymi (bardzo dobrymi szkłami na bagnet leiki M) ale to zupełnie inny aparat z manualnym ostrzeniem.
a pózniej
Konika polaczyła sie z Minolta
a Minoltę kupiło Sony... pięknie było by mieć cyfrowego dalmierza z pełna klatką. Ale na to trzeba poczekać jeszcze kilka lat. ;)
Kolekcjoner
29-10-2007, 22:38
(....)
Porównałem w media markt i 40D jest dużo cichsza w trybie silent. I tak trzeba będzie jeszcze wyciszyć, ale może będzie łatwiej. Problem w tym, że tryb silent w 1DMkIII działa bez włączania liveview, a w 40D tylko z liveview (więc walizka odpada). W każdym razie 40D jest bardzo ciche w tej opcji.
Dlatego wspominałem o 40D, jest na prawdę cichy.
Krzysztof Bieliński
29-10-2007, 23:19
Dlatego wspominałem o 40D, jest na prawdę cichy.
Dlatego ja pytałem, czy porównywałeś. :)
uzywajac Minolty (D7D) zawsze musialem glosno kichac lub kaszlec :P
Krzysztof Bieliński
02-11-2007, 23:14
uzywajac Minolty (D7D) zawsze musialem glosno kichac lub kaszlec :P
albo włączać jakąś melodyjkę w komórce, żeby zagłuszyć migawkę :mrgreen:
albo włączać jakąś melodyjkę w komórce, żeby zagłuszyć migawkę :mrgreen:
jako dzwonek w komorce byl dzwiek migawki z D7D 8-)
Jeśli fotografujesz jednocyfrowym Canonem to SONY R-1 nie dasz rady ze względu na opóźnienie migawki.
A może tak najpierw sprawdzić, zanim się coś napisze. Mam nadzieje że myślałeś o AF+migawka, bo sama migawka w R1 jest extremalnie szybka:
Sony R1 Shutter lag, prefocus = 0.007
Canon 1D Shutter lag, prefocus = 0.039
Canon 1DS Shutter lag, prefocus = 0.059
Canon 350D Shutter lag, prefocus = 0.095
Na manualu w R1 cos takiego jak lag po prostu nie istnieje!
Pozdrawiam
Krzysztof Bieliński
06-12-2007, 22:11
well, wracając do tematu, czy ktoś z forumowiczów mieszkających w Polsce ma walizkę do wypróbowania?