PDA

Zobacz pełną wersję : Tworzenie Panoram



Dolek
10-04-2005, 17:46
Cześć
Czy ktoś z was pracował w PS-ie na Panorama Tools. Ni groma nie wiem jak tam się robi panoramy. Próbowałem już chyba na różne sposoby i jakoś mi nie idzie. Czy mógłbym prosić od wtajemniczonych o instrukcję postępowania

Dolek
10-04-2005, 17:48
Proszę o przeniesienie do software, bo tam miało być tylko jakoś tak wyszło tutaj

Cychol
10-04-2005, 18:04
To weź to tutaj skasuj i napisz jeszcze raz tam gdzie powinieneś

Dolek
10-04-2005, 18:10
Chciałem ale przy tej wiadomości jak robię edit to nie mam opcji skasowania a już przy drugim moim poście jest

Janusz Body
10-04-2005, 18:59
... Czy mógłbym prosić od wtajemniczonych o instrukcję postępowania


A o co konkretnie Ci chodzi. To raczej łatwe - wszystko jest w helpie :-). W zasadzie po kliknieciu File->Automate->Photomerge prowadzi za rączke. Akurat NIE jest to hit PS-a. Zdecydowanie wole PanoTools Assembler.

Janusz

Dolek
10-04-2005, 19:11
Chodzi mi o to, że jak tak zrobię to się deko rozłazi, czy jest możliwość, żeby dokładniej dopasowywał?

Janusz Body
10-04-2005, 19:30
No właśnie dlatego to nie jest najlepszy sposób robienia panoramy :-( Możesz "ręcznie" przesuwać poszczególne warstwy, żeby je lepiej dopasować ale to żmudne zwłaszcza, że z reguły trzeba używać transformacji obrazu (rozciągać, zwężać obracac itp). Mnie zwyczajnie szkoda zdrowia i czasu. Zassij PanoTools - sama przyjemnosc :-)

Dolek
10-04-2005, 19:39
właśnie próbuję to robić ale mam taki transfer, że mi się płakać chce :)

Dolek
10-04-2005, 19:40
ale jak mi się uda to też do Plug ins to wrzucić i korzystać tak jak z panoo tools? Czy też jakoś inaczej się po tym człowiek porusza?

Dolek
10-04-2005, 19:48
no dobra to już wiem że jest to oddzielny programik ale mi się wywala :( Może dla tego, że to trial??

Janusz Body
10-04-2005, 20:00
no dobra to już wiem że jest to oddzielny programik ale mi się wywala :( Może dla tego, że to trial??

Sciagnąłeś cały PTAssembler (www.fh-furtwangen.de/~dersch/) - u mnie sie nie wywala - no i trzeba sie troche pobawic - tam jest tez tutorial.

Janusz

Dolek
10-04-2005, 20:04
dzięki, właśnie zasysam z tej stronki, którą mi podałeś i zobaczymy

Dolek
10-04-2005, 20:07
jest to samo, albo nie wiem jak się z tym obchodzić ;(

Janusz Body
10-04-2005, 20:11
mozesz tez z: http://www.tawbaware.com/maxlyons/pano12ml.htm

Janusz Body
10-04-2005, 20:14
jest to samo, albo nie wiem jak się z tym obchodzić ;(

Musisz zainstalowac PTAssembler (http://www.tawbaware.com/ptasmblr.htm) i tam tez jest instrukcja

Dolek
10-04-2005, 20:19
znowu to samo

Dolek
10-04-2005, 20:21
u mnie się tylko otwiera takie różowe okienko z czterema szarymi przyciskami, z których żaden nie dziąła :(

Janusz Body
10-04-2005, 20:24
http://www.tawbaware.com/ptasmblr.htm

i SCISLE wg. tego co tam napisane. trzeba poinstalowc dll'e Derscha i inne podobne ale za to panoramy wychodza extra

Janusz

Dolek
10-04-2005, 20:28
No dobra to spróbuję ale już jutro, bo rano trzeba wstać do roboty. Wielkie dzięki, jakbym miał problem to będę prosił o pomoc.