Zobacz pełną wersję : obsługa bezprzewodowego sterowania wieloma lampami w 40D
Witam
Jak działa obsługa bezprzewodowego sterowania wieloma lampami w 40D?
mor_feusz
25-10-2007, 14:51
Nie ma czegos takiego. 40D nie bedzie ci "sterowal" lampami chyba ze
1) kupisz Speedlite transmiter (bezprzewodowy do lamp 580 (MK I oraz II) oraz 430EX)
2) kupisz chinskie bezprzewodowe wyzwalacze
3) goraca stopka z kablami synchro
4) bedziesz uzywal lampy (np 580 do sterowania innymi)
A może o czymś nie wiemy ;)
Chociaż w instrukcji mojej puszki tego nie ma, ale w necie np.
http://www.fotosklep.com.pl/opis/canon-eos-40d-korpus,can040.php
czy ogólnie http://www.google.pl/search?num=30&hl=pl&q=Obs%C5%82uga+bezprzewodowego+sterowania+wieloma+ lampami+40D&btnG=Szukaj&lr=lang_pl
gdzieś tam w opisie dokładnie to napisano.. trochę mylące te opisy bo jak ktoś nie wie tego co powyżej napisane to może się rozczarować (i przy okacji nieźle wqur.. znaczy zdenerwować)
nawet canon sie tym chwali
ale w pozycja lampa zewnętrzna czyli : pewnie coś odpowiedniego posadzonego na stopce to potrafi tak to rozumiem
a pozostałe strony mają bezmyślne przeklejki info ze strony canona
pozdrawiam
maxpawel
25-10-2007, 23:03
Tak jak pisze mor_feusz. Z tym, że transmiter ST-E2 kosztuje prawie tyle ile lampa 430EX. zatem lepszy jest układ 580EX + 430EX.
Tak jak pisze mor_feusz. Z tym, że transmiter ST-E2 kosztuje prawie tyle ile lampa 430EX. zatem lepszy jest układ 580EX + 430EX.
Chyba ze idziesz na impreze i wolisz miec lekki aparat i lampe w łapie :)
IMHO, jak w łapie to najtańszą i najlżejszą opcją jest off-shoe cord 2 lub 3 :)
bawiłem sie takimi ustawieniami - mam 550 i 580 ale co z tego. Chcąc pobawić się w małe studio potrzebna jest jeszcze 3 lampa lub transmiter - głupota do granic możliwości. Taki Nikon D200 współgra ze swoją małą lampą błyskową - canon NIE :shock:
Gdyby mała lampa w 40 D współgrała z dużymi lampami było by idealnie - a tak muszę pożyczyć 3 lampę. Ale zabawa przednia.
Ustawienia lamp bezprzewodowej jest w menu - ustawienia lampy zewnętrznej.
Pozdro