PDA

Zobacz pełną wersję : Gimp 2.4

ukasbadu
24-10-2007, 15:58
Dzisiaj został wydany Gimp 2.4. Release notes są tu: http://gimp.org/release-notes/gimp-2.4.html.

muflon
24-10-2007, 16:01
release notes są tu: http://gimp.org/release-notes/gimp-2.4.html.
... jak ktoś się doczeka, bo strona jest zapchana aż miło :)

U mnie już działa, skompilowany ze źródeł :-D choć to zmiana kosmetyczna, bo odkąd się zaczeły używałem tylko 2.3 i ostatnio -rc. Naprawdę zrobili duży postęp, jeśli ktoś Gimpa kojarzy raczej z wersji 2.2, to warto spróbować.

I nie, ciagle nie ma 16-bitowego koloru, ani interfejsu MDI :mrgreen: Ciekaw jestem w jakim kierunku teraz pójdzie rozwój.

GrzegorzS
24-10-2007, 19:05
Że tak zapytam - czym to skompilować?

Tomasz Golinski
24-10-2007, 19:37
Że tak zapytam - czym to skompilować?

Jakimkolwiek kompilatorem C...

Skoro zadajesz takie pytanie, to raczej będzie Ci potrzebne to
http://sourceforge.net/projects/gimp-win/ - ale na razie wersji 2.4.0 nie ma, jest RC3, który się niewiele różni od wersji końcowej.

orte
24-10-2007, 20:49
Pod Winde jakoś sie powoli (10KB/s) zasysa ;)

GTK+ and The GIMP installers for Windows (http://sourceforge.net/project/downloading.php?groupname=gimp-win&filename=gimp-2.4.0-i586-setup.exe&use_mirror=kent)

Tomasz Golinski
24-10-2007, 21:04
Pod Winde jakoś sie powoli (10KB/s) zasysa ;)Zmień mirror. z którego ciągniesz, albo providera internetu ;) Mi zawsze ciągnie się z któregoś mirrora na maksymalną szerokość mojego łącza, czyli koło 60kB/s.

orte
24-10-2007, 21:10
Najchętniej to providera, mam neo 2Mbit i od 3 tygodni żenada :(
miedzy 15 a 23 to mam neo ale 256 ;(
Sorry za offtop. A zassało sie już ponad 80% to dociągnę juz ;)

Tomasz Golinski
24-10-2007, 21:14
Do ściągania z podejrzanych źródeł i na słabych łączach polecam wget (jest też pod win) z opcją -c ;)

GrzegorzS
25-10-2007, 08:37
Jakimkolwiek kompilatorem C...

dzięki

daszek
25-10-2007, 11:38
Pod Winde jakoś sie powoli (10KB/s) zasysa ;)

GTK+ and The GIMP installers for Windows (http://sourceforge.net/project/downloading.php?groupname=gimp-win&filename=gimp-2.4.0-i586-setup.exe&use_mirror=kent)
już jest ok.
35 sek. i po sprawie :)

minek
27-10-2007, 04:06
I nie, ciagle nie ma 16-bitowego koloru, ani interfejsu MDI :mrgreen: Ciekaw jestem w jakim kierunku teraz pójdzie rozwój.

Co to jest MDI?

Ja bym sobie życzył:
- podglądu nie tylko pozycji kursora, ale i koloru pod kursorem - najchętniej jak w fotoszopie czyli jednocześnie ze dwa wybrane modele koloru (rgb/cmyk/lab)
- cmyk i lab
- działającego healing brusha i podobnych maziajów (patch tool)
- warstw korygujących
- i tego wszystkiego co w fotoszopie jest przydatne, a jeszcze nie umiem używać

świstasiek
27-10-2007, 06:49
MDI - Multi Document Interface

Więcej pod adresem http://en.wikipedia.org/wiki/Multiple_document_interface

muflon
27-10-2007, 16:07
Co to jest MDI?
No dobra, może źle powiedziałem - "ma" i to wręcz taki ekstremalny ;-) Ludzie przyzwyczajeni do PS często narzekają na Gimpa, że ma wszystko w osobnych okienkach, zamiast jednego dużego okna aplikacji a w nim dopiero okienek z obrazkami, toolbarów etc. ;-)

Bucho
28-10-2007, 13:13
Podeślijcie jakiegoś linka z instalką pod linuxa. :)

mathom
28-10-2007, 16:07
Taki średni ten Gimp na windzie. Rzęzi niestety strasznie. Na Dual Core z 2GB ramu, widać jak rysuje zdjęcie (z góry na dół). Bardziej skomplikowane zaznaczenia to jakiś koszmar :E

Ja chyba jednak wydam te parę stów na PSE6. Może na X'ach chodziłoby to lepiej, ale jakoś nie mogę się zdecydować do przesiadki na laptopie ;)

Tomasz Golinski
29-10-2007, 02:14
Ja bym sobie życzył:
- podglądu nie tylko pozycji kursora, ale i koloru pod kursorem - najchętniej jak w fotoszopie czyli jednocześnie ze dwa wybrane modele koloru (rgb/cmyk/lab)Już od dawna jest :twisted: Otwierasz "Dialog -> Pointer" i dokujesz go sobie gdzie chcesz. RGB, CMYK, HSV.

- działającego healing brusha i podobnych maziajów (patch tool)Hm, ostatnio HB działa całkiem nieźle chyba? Choć rzeczywiście jakiś bugi jeszcze ma... Jeszcze history brush by się przydał. Konieczny nie jest, bo zawsze można to obejść, ale czasem przyspieszyłby pracę.

- warstw korygującychTrue.

Za to 16 bitów mi nie trzeba. W sumie niewiele więcej mi trzeba :) Może jakieś odszumianie w zestawie?

Taki średni ten Gimp na windzie. Rzęzi niestety strasznie. Na Dual Core z 2GB ramu, widać jak rysuje zdjęcie (z góry na dół). Bardziej skomplikowane zaznaczenia to jakiś koszmar :E
Bardzo dziwne, może jakiś nędzny build się trafił. Mi na starym laptopie z 256MB ramu i celeronem chodził sprawnie (zdjęcia z 300d). Na paru innych komputerach z win też odpalałem i nie zauważyłem czegoś takiego...

minek
29-10-2007, 04:40
Już od dawna jest :twisted: Otwierasz "Dialog -> Pointer" i dokujesz go sobie gdzie chcesz. RGB, CMYK, HSV.

O, faktycznie.
Tylko cmyk się jakoś wybitnie dziwnie zachowuje. Prawie nigdzie w obrazku nie ma cyjanu (-:
Aa.... da się ustawić próbkowanie większe niż 1x1 px? W ps można 3x3 i 5x5 chyba.

Hm, ostatnio HB działa całkiem nieźle chyba? Choć rzeczywiście jakiś bugi jeszcze ma.

Moim zdaniem działa źle. Nieprzewidywalnie i wolno.

Za to 16 bitów mi nie trzeba. W sumie niewiele więcej mi trzeba :)

Czasami warto włączyć na czas samej obróbki. Tj otwierasz 8bit, przemieniasz, kombinujesz, kręcisz, suwasz i przemieniasz z powrotem. Tym bardziej by się przydało, jako że nie ma warstw korygujących. Nie zawsze od razu poprawnie ustawię krzywe.

Kubaman
31-10-2007, 23:43
przyznam, że ciekawość skłoniła mnie do sięgnięcia po to narzędzie. Tylko 14MB!
Ale jak otwarłem to załamka. Zapewne ma to nawet spore możliwości, ale interfejs jest tak okrutny, że chyba to zostawię w spokoju. Czy ktoś kto się zna, potrafi mi powiedzieć czy można ustawić to tak, aby mieć JEDNO okno z zadokowanymi okienkami, a nie trzy i bawić się w poszukiwanie narzędziownika na pulpicie, czy można ustawić powiększenie kółkiem myszki i czy to obsługuje akcje i pluginy ( i czy są jakieś dostępne w stylu odszumianie, wyostrzanie itp). Bez tego nie zanurzę sie w te odmęty linuksowej filozofi konsolowej :/

BTW, to że nie otworzę tym ani RAWa ani PSD to jednak porażka..

MarcinekP
31-10-2007, 23:49
jest jakas nakładka zeby otwieralo sie w MDI. Chyba Gimpshop

pozdrawiam

Tomasz Golinski
31-10-2007, 23:56
Czy ktoś kto się zna, potrafi mi powiedzieć czy można ustawić to tak, aby mieć JEDNO okno z zadokowanymi okienkami, a nie trzy i bawić się w poszukiwanie narzędziownika na pulpicieOkno z narzędziami zawsze jest osobno, ale możesz do niego wszystkie inne okna przydokować (poza samym obrazkiem).

czy można ustawić powiększenie kółkiem myszki
Jasne - wchodzisz "keyboard shortcuts" w menu "file" i podpinasz kółko pod co tylko chcesz. Ja np. skaluje brusha kółkiem.

czy to obsługuje akcje i pluginy ( i czy są jakieś dostępne w stylu odszumianie, wyostrzanie itp).Akcje fotoszpowe nie, ale ma swoje akcje - skrypty script-fu (nie wiem dokładnie, nie robiłem). Pluginów ma sporo out-of-the-box - wyostrzanie oczywiście też. Odszumianie jest chyba marne, ale zawsze można osobno w neat image.

Bez tego nie zanurzę sie w te odmęty linuksowej filozofi konsolowej :/Jakiej konsolowej? Przecież to narzędzie w pełni graficzne.

BTW, to że nie otworzę tym ani RAWa ani PSD to jednak porażka..Rawa otworzysz - plugin nazywa się ufraw i można go sciągnąć z ufraw.sf.net. PSD z tego co widzę, to też jest na liście obslugiwanych formatów.

Toffic
01-11-2007, 00:11
... i czy są jakieś dostępne w stylu odszumianie, wyostrzanie itp). Bez tego nie zanurzę sie w te odmęty linuksowej filozofi konsolowej :/

Jeśli chodzi o odszumianie w Gimpie, bardzo ładnie to robi plug-in Dcam Noise

Kubaman
01-11-2007, 10:26
Okno z narzędziami zawsze jest osobno, ale możesz do niego wszystkie inne okna przydokować (poza samym obrazkiem).
nie jestem w stanie tego ogranąć. Poza tym przeciągam okienka i du.a, nie dokują się.

Jasne - wchodzisz "keyboard shortcuts" w menu "file" i podpinasz kółko pod co tylko chcesz. Ja np. skaluje brusha kółkiem.
jak człowiek wychowany na programach Microsoftu nie potrafię tego skonfigurować. Wchodzę, wybieram opcję, klikam i uparcie nic się nie dzieje.

Jakiej konsolowej? Przecież to narzędzie w pełni graficzne.
może i jest graficzne, ale dostosowane ewidentnie do klawiszowców. Na ekranie nic nie jest tam gdzie być powinno, nie da się tego chyba sprawnie obsługiwać samą myszką, zaczynając od prymitywnego cropa :confused:

PSD z tego co widzę, to też jest na liście obslugiwanych formatów.
no tak ale otworzy sie w 8 bitach..

skrzat
01-11-2007, 10:35
Wyszła wersja 2.4.1 z poprawkami błędów: http://developer.gimp.org/NEWS-2.4

tmaciak
01-11-2007, 14:13
nie jestem w stanie tego ogranąć. Poza tym przeciągam okienka i du.a, nie dokują się.

Zamknij drugie (dodatkowe) okno z narzędziami a następnie w pierwszym (głównym) "poodpalaj" sobie je od nowa za pomocą ikonki "strzałka w lewo".

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img232.imageshack.us/img232/7315/gimpei5.png)

Mi raczej przeszkadza, że jeszcze nie wpadłem, jak się na angielski przerzucić. Tym razem build dla win32 ma wbudowane GTK i nie ma panelu sterującego językiem :(

Kubaman
01-11-2007, 17:18
nie no rozwalający jest ten program

po pierwsze ja nie mam tej strzałki do otwierania zadokowanych okienek, pozamykałem za pierwszym razem wszystkie te okienka i już mi się nie pojawia. Reset ustawień nic nie dał.

Poległem, nie mam pojęcia kto i jak na tym pracuje. Chyba masochiści.

Aby wykonać tak trywialne zadanie jak wykadrowanie z wyprostowaniem muszę użyć dwóch narzędzi osobno, nie mogę sobie w prosty sposób zaznaczyć proporcji ani zamieniać H-V, do tego obrót zamiast zmieniać zdjęcie manipuluje jakąś kretyńską miniaturką w LG, której nie mogę się pozbyć. Nie udało mi się, mimo 20 prób na dwóch plikach i sięgnięcia do dwóch poradników w sieci. Ten program to epoka jaskiniowa, zero poręczności, brak intuicyjności, brak elastyczności, brak konsekwencji. Oczywiście sięgam po pomoc - NIE MA! Zainstaluj sobie chłopie sam na piechotę. Szukam, i jest ale tylko po inszemu. Angielski stosuję intensywnie na co dzień w pracy, ale pojęcia rodem z Linuksa i konsoli tłumaczę nawet z polskiego na nasz, więc znowu utrudnienie. Znalazłem w poradniku - narzędzie skalpel. Ale u mnie nie ma "skalpela", jest rysuneczek podpisany narzędzie kadrowania. OK, domyślam się, próbuję zaznaczyć - problem kolejny - trzeba trafić w zdjęcie, bo się nie domyśla. OK, wyciąłem, chcę obrócić. Gdzie jest to cholerne okienko z narzędziami? Pulpit, i szukam po kolei. Jest, ale zasłonił zdjęcie. Klikam ikonkę, i pojawia się okno dialogowe gdzie mam podać wartość kąta! Kurde, ja chcę obrócić o tyle ile mam krzywo, a nie o 2 stopnie i 10 minut.

Fatalny!

W PS to 1 sekunda.
A tak chciałem przyczynić się do popularyzacji OS..

tmaciak
01-11-2007, 18:39

po pierwsze ja nie mam tej strzałki do otwierania zadokowanych okienek, pozamykałem za pierwszym razem wszystkie te okienka i już mi się nie pojawia. Reset ustawień nic nie dał.

"Totalny" reset ustawień to usunięcie folderu C:\Documents and Settings\[nazwa użytkownika]\.gimp-2.4.

nie mam pojęcia kto i jak na tym pracuje. Chyba masochiści.

Najciekawsze, że ludzie na tym pracują i to z niezłymi wynikami, np. Jakub 'jimmac' Steiner (http://jimmac.musichall.cz/) :)

Fatalny!

I tu się zgodzę. Zwykle mam go zainstalowanego, ale mało używam, bo to trochę droga przez mękę. Zwłaszcza po polsku, te nazwy filtrów są po prostu rozwalające... :mrgreen:

Pewnie jakbym przeszedł przez pierwsze momenty to by było lepiej... ale w końcu kupiłem PSE :D

Tomasz Golinski
01-11-2007, 18:41
nie jestem w stanie tego ogranąć. Poza tym przeciągam okienka i du.a, nie dokują się.Nie całe okienka, tylko ich zawartość. Brak strzałki nie przeszkadza - łapiesz za nazwę okna - ale tą już w oknie i ciągniesz do innego okna - powinna się zadokować.

nie da się tego chyba sprawnie obsługiwać samą myszką, zaczynając od prymitywnego cropa :confused: Co? Wszystko można zrobić samą myszką. Skróty klawiszowe to tylko skróty. Każda opcja jest w menu.

Co do skrótów - masz rację, namieszałem. Poprawnie to w preferences, input devices, będzie tam aktywny kontroler "mouse wheel" i tam dopisujesz mu zadanie.

no tak ale otworzy sie w 8 bitach..Bo gimp ma tylko 8bitów, nikt tego nie ukrywa...

pozamykałem za pierwszym razem wszystkie te okienka i już mi się nie pojawia. Reset ustawień nic nie dał. Klikasz "file"->"dialogs" i otwierasz, co potrzeba.

Poległem, nie mam pojęcia kto i jak na tym pracuje. Chyba masochiści.Zdradzę Ci sekret. W PS się nie da pracować. Nie mam pojęcia kto i jak na tym pracuje. Chyba masochiści. ;-)

Aby wykonać tak trywialne zadanie jak wykadrowanie z wyprostowaniem muszę użyć dwóch narzędzi osobno,Nie rozumiem, jak by to inaczej miało wyglądać.

nie mogę sobie w prosty sposób zaznaczyć proporcji ani zamieniać H-VZnaczy co?

do tego obrót zamiast zmieniać zdjęcie manipuluje jakąś kretyńską miniaturką w LG, której nie mogę się pozbyć.Co? Obrót normalnie obraca zdjęcie. W opcjach obrotu można wyłączyć podgląd, jakby ktoś chciał. Nie wiem o jakiej miniaturce w ogóle mówisz.

Nie udało mi się, mimo 20 prób na dwóch plikach i sięgnięcia do dwóch poradników w sieci. Ten program to epoka jaskiniowa, zero poręczności, brak intuicyjności, brak elastyczności, brak konsekwencji.To samo mogę powiedzieć o PS.

Oczywiście sięgam po pomoc - NIE MA! Zainstaluj sobie chłopie sam na piechotę. Szukam, i jest ale tylko po inszemu. Angielski stosuję intensywnie na co dzień w pracy, ale pojęcia rodem z Linuksa i konsoli tłumaczę nawet z polskiego na nasz, więc znowu utrudnienie.Dzięki temu masz małą paczkę do ściągania... Ale zgoda, mogliby robić lepsze paczki. Co do słów - nie wiem o jakich pojęciach mówisz...

Znalazłem w poradniku - narzędzie skalpel. Ale u mnie nie ma "skalpela", jest rysuneczek podpisany narzędzie kadrowania. OK, domyślam się, próbuję zaznaczyć - problem kolejny - trzeba trafić w zdjęcie, bo się nie domyśla.Nie kumam - masz albo ikonkę, albo możesz z menu narzędzia wybrać tekstowo. Jak niby by miało być? A z domyślaniem się nie kumam, ma się domyślić, jak chcesz wyciąć? Przecież i tak musisz myszą zaznaczyć.

i pojawia się okno dialogowe gdzie mam podać wartość kąta! Kurde, ja chcę obrócić o tyle ile mam krzywo, a nie o 2 stopnie i 10 minut. Nie masz podać, a możesz podać. Możesz robić mychą, jak wolisz.

canis_lupus
01-11-2007, 20:20
Kiedys używałem PS a od ok. 2 lat tylko gimpa. Na poczatku tez nie mogłem się przestawić do interfejsu i zupełnie innej filozofii obsługi. Teraz nie potrafię pracować w PS. Jest dla mnie strasznie nielogiczny i nieergonomiczny.

Kubaman
02-11-2007, 19:41
"Totalny" reset ustawień to usunięcie folderu C:\Documents and Settings\[nazwa użytkownika]\.gimp-2.4.

aaa, czysta forma linuksowej ideologii konsolowej.. ;)

Klikasz "file"->"dialogs" i otwierasz, co potrzeba.no wiem, ale w osobnych oknach. Sprawdzę możliwość przeciągania "okienek" czyli po naszemu zakładek z innych okien do głównego okna. Niezależnie od tego brak możliwości zadokowania narzędziownika to porażka totalna.

Nie rozumiem, jak by to inaczej miało wyglądać. w PS narzędzie crop pozwala i przyciąć i obrócić (wyprostować) w jednym kroku

Znaczy co?znaczy jeśli chcę się zdecydować na obcięcie w pionie poziomego zdjęcia, to muszę wejść do okna opcji danego narzędzia, zaznaczyć "proporcjonalnie" i z ręki wpisać wymiary zdjęcia zamieniając długości boków. W PS na pasku znajduje się check box, którym wykonujesz to trudne zadanie w 1/10 sekundy.

Co? Obrót normalnie obraca zdjęcie. W opcjach obrotu można wyłączyć podgląd, jakby ktoś chciał. Nie wiem o jakiej miniaturce w ogóle mówisz. nic nie zmieniałem i nie kombinowałem. Zdjęcie otwiera mi się z zaznaczoną miniaturką wklejoną w LG rogu. Jak daje narzędzia transformujące to widzę, że zmienia się ta miniaturka, a nie zdjęcie. Np. przy obracaniu fotka mi się jeszcze nie obróciła i to powoduje mega frustrację. Szukałem wyjaśnienia tego stanu rzeczy ale helpa nie ma, w sieci do tej wersji też jeszcze trudno coś znaleźć, a żaden tutorial nic o tym nie wspomina.

nie kumam - masz albo ikonkę, albo możesz z menu narzędzia wybrać tekstowo tylko, że help/tutorial - jak już go sam sobie zainstaluję szczęśliwie, stosuje inne nazewnictwo. Bo był pisany przez kogoś innego niż program. Jak zauważyłęm domyślać się można, ale skalpel to raczej podstawy, warto by mieć nieco ułatwione zadanie.

Oczywiście wszystko co złe można napisać również o PS. Na pewno zręczne palce i praktyka w takim środowisku pomagają. Ale dyskusji nie podlega fakt, że pomijając nawet same możliwości, w GIMPie aby zrobić prostą rzecz trzeba zdecydowanie więcej manipulacji niż w PS. Nawet najlepszy sprzęt z kiepską obsługą staje się narzędziem tylko dla zapaleńców, a to nie jest akurat najlepszy sprzęt.

Może się jeszcze pokatuję, ale rozczarowanie na pełnej linii mówiąc szczerze.

BTW, popularność tego narzędzia wśród ludzi mających związek z IT/programowaniem zdaje sie potwierdzać opinię, że program cierpi na elementarny brak intuicyjności. A taki np. Open Office jest po prostu doskonały.

Tomasz Golinski
02-11-2007, 21:24
znaczy jeśli chcę się zdecydować na obcięcie w pionie poziomego zdjęcia, to muszę wejść do okna opcji danego narzędzia, zaznaczyć "proporcjonalnie" i z ręki wpisać wymiary zdjęcia zamieniając długości boków. W PS na pasku znajduje się check box, którym wykonujesz to trudne zadanie w 1/10 sekundy.W gimpie też. Od razu mam wpisany fixed aspect ratio, nic nie muszę z ręki wpisywać, tylko skaluję myszą.

nic nie zmieniałem i nie kombinowałem. Zdjęcie otwiera mi się z zaznaczoną miniaturką wklejoną w LG rogu. Jak daje narzędzia transformujące to widzę, że zmienia się ta miniaturka, a nie zdjęcie. Np. przy obracaniu fotka mi się jeszcze nie obróciła i to powoduje mega frustrację. Szukałem wyjaśnienia tego stanu rzeczy ale helpa nie ma, w sieci do tej wersji też jeszcze trudno coś znaleźć, a żaden tutorial nic o tym nie wspomina.Ha, chyba masz dwie warstwy w pliku - jakaś miniaturka podglądowa i właściwe zdjęcie.

Ale dyskusji nie podlega fakt, że pomijając nawet same możliwości, w GIMPie aby zrobić prostą rzecz trzeba zdecydowanie więcej manipulacji niż w PS.Podobne mam wrażenie, jak uruchomię PS... Do tego jeszcze mi cały pulpit nie wiadomo po co zajmuje...

Z tłumaczeniem to prawda... Praktycznie każdy projekt potrzebuje lepszej lokalizacji... Dlatego używam całego softu po angielsku i problem z głowy.

canis_lupus
03-11-2007, 01:20
Co do tłumaczenia to GIMP ma jedną zaletę: Możesz sobie sam przetłumaczyć a developerzy to wsadzą w paczki i pójdzie w świat.

Tomasz Golinski
03-11-2007, 04:18
Co do tłumaczenia to GIMP ma jedną zaletę: Możesz sobie sam przetłumaczyć a developerzy to wsadzą w paczki i pójdzie w świat.

To się przy okazji pochwalę, że z nudów zrobiłem wczoraj polskie tłumaczenie do UFRawa, które pójdzie w świat w następnej paczce (0.13). Podejrzewam, że jakość jego jest nędzna, ale mam nadzieje, że komuś się wyda użyteczna.

Ja sam nie będę używał ;) bo wolę po angielsku.

chavez
03-11-2007, 17:49
Właśnie niedawno szukałem wtyczki do Gimpa odczytującej raw i znalazłem w repozytorium dwie - ufraw i dcraw. Głównie metodą losowania ;) wybrałem tę pierwszą. Jak dcraw ma się do ufrawa?

Tomasz Golinski
03-11-2007, 18:02
DCraw jest konsolowym programem dekodującym rawy i ufraw jest zbudowany na jego bazie. Ufraw daje dużo więcej możliwości niż sam dcraw.

DCRaw raczej nie jest wtyczką do gimpa... Chyba, że jakiś prosty plugin został z niego zrobiony...

chavez
03-11-2007, 20:31
Pewnie tak, bo paczki nazywają się: gimp-dcraw i gimp-ufraw, więc obie pracują w Gimpie.
PS. Znalazłem też samego dcrawa :) .

minek
04-11-2007, 05:16
(...)
Poległem, nie mam pojęcia kto i jak na tym pracuje. Chyba masochiści.
Aby wykonać tak trywialne zadanie jak wykadrowanie z wyprostowaniem muszę użyć dwóch narzędzi osobno, nie mogę sobie w prosty sposób zaznaczyć proporcji ani zamieniać H-V, do tego obrót zamiast zmieniać zdjęcie manipuluje jakąś kretyńską miniaturką w LG, której nie mogę się pozbyć.

Owszem, dwa. Ale obrót, jak i wszystkie inne przekształcenia, jest widoczny na żywo (nie wiem skąd pomysł z miniaturką. Może pod win jest stara wersja?)

(...)Ten program to epoka jaskiniowa, zero poręczności, brak intuicyjności, brak elastyczności, brak konsekwencji.
(...)
Gdzie jest to cholerne okienko z narzędziami? Pulpit, i szukam po kolei. Jest, ale zasłonił zdjęcie. Klikam ikonkę, i pojawia się okno dialogowe gdzie mam podać wartość kąta! Kurde, ja chcę obrócić o tyle ile mam krzywo, a nie o 2 stopnie i 10 minut.

Nie. Obracać można dowolnie i frywolnie i na żywo masz podgląd, nie obracasz ramki tylko całe zdjęcie!

Fatalny!

W PS to 1 sekunda.

Słuchaj. Pop ierwsze: to wszystko jest sprawa przyzwyczajenia.
Ja miałem tak, od zawsze używałem gimpa, bo windołsa nie miałem kiedyś ani fotoszopa.
Potem z jakichś powodów musiałem tego windołsa zainstalować to i fotoszopa z ciekawości potestowałem. I co? I nic! Kompletna kicha, nie intuicyjny, trzy narzędzia na krzyż i brak opcji. Żeby coś zrobić, to trzeba niezły kurs skończyć.
Jednak.
Okazało się po jakimś czasie, że ten fotoszop taki głupi nie jest na jakiego wyglądał. I ma całkiem sensownie poukładane sprawy.
Już chyba kiedyś pisałem, ale powtórzę moje zdanie:
fotoszop powstaje pod życzenia grafików. Gimp jest tworzony przez programistów, jakimi jest (była) większość linuxowej społeczności.
Ostatecznie mam tak, że gimpa używam ze skrótami klawiaturowymi z fotoszopa - można ściągnąć wraz z opisem jak zainstalować, i wtedy kiedy nie muszę poważnie obrabiać zdjęcia, tylko np. wysłać miniaturkę mailem. Niektóre skany do druku, gdzie tylko mam do występlowania parę paprochów i lekko do skorygowania kolory też robię w gimpie.
Ale rawy z cyfry to już ACR + ps.
Jak również skany, gdzie trzeba nieco więcej korekty, np pousuwać dokładnie pryszcze z pyszczków albo gdy kolorom ze skanu daleko do ideału (jak nie umiem ustawić w vuescanie, to skanuję w 16 bitach i idzie do fotoszopa). Nauczyłem się na przykład, dosyć dokładnie odczytywać i korygować kolor skóry, ale w cmyk. Koryguję w rgb, ale ps pokazuje mi kolor w dowolnej przestrzeni a nawet w dwóch równolegle. Na rgb już tak łatwo mi się nie udało przestawić, a gimp teoretycznie potrafi pokazać cmyk, ale w praktyce to jakaś pomyłka jest.
Poza tym, mimo bindów klawiatury z fotoszopa, gimpowi sporo tamtej wygody brakuje, choćby przełączanie kanałów w krzywych (ctrl-`123). (a może to się da ustawić, tylko mi się nie chciało szukać?)

A, jedna istotna sprawa - choć podobno w nowym CS3 to już jest - gimp od bardzo dawna miał histogram pod krzywymi!. To _bardzo_ pomaga, bo wiadomo gdzie można sobie spłaszczyć kontrast, a gdzie lepiej nie szaleć, żeby nie zgubić szczegółów.

Kubaman
04-11-2007, 10:57
Tomek, miałeś rację. GIMP wczytał mi plik TIFF jako dwie warstwy - obrazek i miniaturkę, wrzucił wszystko na siebie i ustawił aktywną tę miniaturkę właśnie. Byłbym się od razu domyślił, ale oba obszary robocze (płótna) są innej wielkości! Stąd myślałem, ze to taki ficzer tego programu.

Udało mi się w końcu obrobić zdjęcie. Można jakoś przez to przebrnąć i pewnie się przyzwyczaić.

Generalnie tak - porównując to do PSE jest nieco podobnie jeśli chodzi o funkcjonalność. Z funkcji, które na co dzień stosuję brakuje miw GIMPie:

- rejestrowalnych akcji
- dobrego odszumiającego pluginu
- dużej ilości dostępnych pluginów ( w sieci znalazłem ich bardzo mało, a i tak dwie trzecie to powtórki pod inną nazwą)
- odpowiednika filtrów fotograficznych z PS
- odpowiednika shadows/highlights z PS
- warstw korekcyjnych
- opcji Match color z PS
- sprawnie działającego klonowania - to co jest daje mi tak dziwaczne rezultaty, że nie wiem o co biega. Do tego trudno się z tego korzysta.
- odpowiednika opcji stroke
- UFRaw nie obsługuje 40D.
- brak 16 bitów

To tak na szybko.
Pozostaje oczywiście sprawa obsługi i interfejsu. Brakuje mi:
- dokowalnych okienek w oknie programu
- paska narzędziowego jak w PS pod menu - kilka tak prostych check boxów jak wspomniana zamiana cropowania H-V, powrót do oryginalnych wymiarów, dostęp do rozmiaru pędzli, stempla itp. Wiem, że w GIMPie mogę sobie otworzyć okienko właściwości narzędzia, ale pokazanie ich w postaci paska u góry nie wymuszało by przeskakiwania między okienkami, co utrudnia kontrolę sytuacji.
- dobrej jakości grafiki interfejsu. To co jest jest dosyć toporne. Malując maskę nie za bardzo widać efekty, ikony są zbyt mało rozróżnialne, skomplikowane i trzeba szukać właściwej. W oknach narzędzi brakuje podstawowych informacji trzeba otwierać dodatkowe okna itp.
- połączenia podstawowych funkcji np. w kadrowaniu przycięcia i obrotu.
- jakość wyświetlanego zdjęcia jest daleka od ideału. Wychodzi coś na kształt rastra, algorytmy skalowania muszą być schrzanione
- program jest koszmarnie powolny.

za friko może być, ale to jednak póki co jak surwiwal, a nie sprawna praca.

tmaciak
04-11-2007, 12:22
- dobrego odszumiającego pluginu

DeNoise (http://registry.gimp.org/plugin?id=10085) daje dość przyzwoite efekty.

- dużej ilości dostępnych pluginów ( w sieci znalazłem ich bardzo mało, a i tak dwie trzecie to powtórki pod inną nazwą)

Próbowałeś tu: http://registry.gimp.org/?

tmaciak
04-11-2007, 13:46
Mi raczej przeszkadza, że jeszcze nie wpadłem, jak się na angielski przerzucić. Tym razem build dla win32 ma wbudowane GTK i nie ma panelu sterującego językiem :(

Okazało się to dość oczywiste ;) , należy stworzyć zmienną środowiskową o nazwie LANG i przypisać jej wartość EN.

Tomasz Golinski
05-11-2007, 00:56
- UFRaw nie obsługuje 40D.
Najnowsza wersja będzie obsługiwać. Tu jest wersja pre-release:
http://ufraw.sourceforge.net/ufraw-0.13-setup-2007-11-04.exe

ale pokazanie ich w postaci paska u góry nie wymuszało by przeskakiwania między okienkami, co utrudnia kontrolę sytuacji.Ja sobie to tak zorganizowałem, że mam zawsze pod ręką... Ale jak zawsze - kwestia przyzwyczajenia.

W oknach narzędzi brakuje podstawowych informacji trzeba otwierać dodatkowe okna itp. Ja mam to okno dodatkowe cały czas otwarte...

- jakość wyświetlanego zdjęcia jest daleka od ideału. Wychodzi coś na kształt rastra, algorytmy skalowania muszą być schrzanioneW opcjach można przestawić rodzaj skalowania. Może defaultowo był liniowy...

- program jest koszmarnie powolny. A tu przyznam się, że mnie zdziwiłeś. Mi działał dobrze przy obrabianiu zdjęć z 300d na 256MB ramu (win)... Wszystkie skalowania, obroty w miarę płynnie. A już na moim Athlonie64 + 1gb ramu to całkiem śmiga. Większość ramu jest wolna... Jak widziałem, ile zasobów zasysa PS, to jednak jest to kolosalna różnica. Z Metusem robiłem kiedyś projekty w PS i na jego szybszym laptopie nie działało to lepiej niż mój gimp.

Okazało się to dość oczywiste ;) , należy stworzyć zmienną środowiskową o nazwie LANG i przypisać jej wartość EN.
Hehe, mam prostszą metodę - nie instaluję tłumaczenia - poprzednie wersje zawsze pytały o to. Zawsze można też pokasować odpowiednie pliki - pewnie pl.gpo :)

Kubaman
05-11-2007, 01:39
A tu przyznam się, że mnie zdziwiłeś. Mi działał dobrze przy obrabianiu zdjęć z 300d na 256MB ramu (win)... Wszystkie skalowania, obroty w miarę płynnie. A już na moim Athlonie64 + 1gb ramu to całkiem śmiga. Większość ramu jest wolna... Jak widziałem, ile zasobów zasysa PS, to jednak jest to kolosalna różnica. Z Metusem robiłem kiedyś projekty w PS i na jego szybszym laptopie nie działało to lepiej niż mój gimp.

mam C2D E6750 i 2 giga DDR2 na 800Mhz, karta GF8600.
kiedy daję podgląd efektu, lub wykonuję na przykład obcinanie lub obrót zdjęcia, levelsy itd. zdjęcie aplikuje efekt liniami od góry do dołu w ciągu mniej więcej 2 sekund. Czyli tragedia. W PS natychmiast.

Tomasz Golinski
05-11-2007, 02:31
Przedziwne. Może ma domyślnie ustawione bardzo mało pamięci? Pracuje procesorem czy dyskiem?

Masz najnowszą wersję, może jakieś bugi? Jak zaczynaliśmy ten wątek to nie było jeszcze finalnej pod windows. Teraz aktualna jest GIMP 2.4.1 + GTK+ 2.12.1.

Przyznam, że na windowsie nie sprawdzałem chyba nic od 2.3.10 - ale w tych wersjach było ok.

Kubaman
05-11-2007, 09:36
przydzielone mam do 1,5 giga ramu dla gimpa
ktoś jeszcze ma podobny problem pod windę (xp home)

tmaciak
05-11-2007, 09:55
Hehe, mam prostszą metodę - nie instaluję tłumaczenia - poprzednie wersje zawsze pytały o to. Zawsze można też pokasować odpowiednie pliki - pewnie pl.gpo :)

:)

Przy moim sposobie należy pamiętać, że LANG działa również na inne programy oparte na GTK, więc jak ktoś nie chce ich mieć po angielsku, to trzeba dynamicznie zmieniać przed uruchomieniem GIMPa (np. z .bat).

mam C2D E6750 i 2 giga DDR2 na 800Mhz, karta GF8600.
kiedy daję podgląd efektu, lub wykonuję na przykład obcinanie lub obrót zdjęcia, levelsy itd. zdjęcie aplikuje efekt liniami od góry do dołu w ciągu mniej więcej 2 sekund. Czyli tragedia. W PS natychmiast.

U mnie przy takich czynnościach widać jak jest przerysowywane zdjęcie, ale dzieje się to dość szybko (C2D 2 Ghz, 2 GB RAM).

mathom
05-11-2007, 10:17
przydzielone mam do 1,5 giga ramu dla gimpa
ktoś jeszcze ma podobny problem pod windę (xp home)

Ja mam bardzo podobnie. NIe da się pracować. Też 2gb ramu i dual core 1.8.

btw. to samo miałem w poprzednich wersjach ... :/

Tomasz Golinski
05-11-2007, 21:29
Sprawdziłem na jakimś kompie windowsowym z athlonem64 i 1gb ramu i rzeczywiście jakoś marnie to wygląda. Kolejny raz widać, że windows marnym systemem jest ;) U siebie widzę przerysowywanie, ale przy levelsach trwa to mniej niż pół sekundy. Nawet sampel z 1ds mk3 nie przerysowuje się tak długo.

Obrót zdjęcia u mnie jest całkiem płynny. Sampel z jedynki trochę się tnie, ale i tak wynik jest rysowany w ułamku sekundy.

tmaciak
05-11-2007, 21:41
Kolejny raz widać, że windows marnym systemem jest ;)

Albo, że build po win32 jeszcze nie jest do końca zoptymalizowany :) w starszych wersjach było lepiej pod tym względem. Nie mówiąc już o programach napisanych natywnie pod win32.

Trochę off-topic, ale moim subiektywnym zdaniem, z programów które używam do obróbki zdjęć pod Windowsem to Picasa2 rulez jeśli chodzi o szybkość.

sylwester Samluk
07-11-2007, 12:57
Witam

Czy mogę prosić o wyjasnienie tego zagadnienia. otóż w Gimpie kiedy zapisuje pliczek często pojawia mi się komunika, że musze najpierw zrobić eksport a następnie mam do ustawienia kompresje, I własnie pytanie dotyczy tej kompresji, domyslnie ustawili ja na 85 i czy jak zejdę ponizej tej wartości to czy zdjęcie będzie miało lepszą jakość? Czy lepiej jest ustawić maximum czyli 100 ?

dzieki za odpowiedź

bakulik
07-11-2007, 13:13
musze najpierw zrobić eksport a następnie mam do ustawienia kompresje
Eksport musisz robić jak np. pracujesz na warstwach, a chcesz zapisać do formatu bez warstw (np. JPEG) albo gdy masz przezroczystość, a chcesz zapisać do formatu nieobsługującego tej opcji.

I własnie pytanie dotyczy tej kompresji, domyslnie ustawili ja na 85 i czy jak zejdę ponizej tej wartości to czy zdjęcie będzie miało lepszą jakość? Czy lepiej jest ustawić maximum czyli 100 ?
Mniejsza wartość = mniejszy plik i gorsza jakość, większa wartość = większy plik i lepsza jakość.

W oknie zapisu masz opcję podglądu, zaznacz ją i machając suwakiem obserwuj swoje zdjęcie. Jak stwierdzisz, że jakość jest zadowalająca, to możesz zwiększać kompresję (zmniejszać wartość suwakiem).

Kubaman
07-11-2007, 17:38
problem polega na tym, że spłaszczasz obraz a on dalej każe je eksportować..

Tomasz Golinski
07-11-2007, 18:14

Jeśli tylko połączyłeś warstwy bez zrobienia "flatten" to pozostał kanał alpha, którego jpeg też nie obsługuje. Ponadto - nie wiem, co tu jest problemem - to chyba dobrze, że program ostrzega :)

bakulik
07-11-2007, 20:38

Jeśli pozostawisz jedną warstwę, a nie będzie tła (które jest tworzone z każdym nowym obrazkiem), to będzie eksportował. Jeśli połączysz warstwy z tłem - nie będzie.

canis_lupus
07-11-2007, 23:25
Sprawdziłem na jakimś kompie windowsowym z athlonem64 i 1gb ramu i rzeczywiście jakoś marnie to wygląda. Kolejny raz widać, że windows marnym systemem jest ;) U siebie widzę przerysowywanie, ale przy levelsach trwa to mniej niż pół sekundy. Nawet sampel z 1ds mk3 nie przerysowuje się tak długo.

Obrót zdjęcia u mnie jest całkiem płynny. Sampel z jedynki trochę się tnie, ale i tak wynik jest rysowany w ułamku sekundy.
Mam w domu 2 kompu:
A64 X2 4000+ 2GB Ramu
i AXP 1700+ 1GB Ramu
Na obu GIMP chodzi płynnie (pod windowsem).
Dodatkowo na pierwszym kompie mam Gentoo i też śmiga. Wydaje mi się nawet że szybciej niż wersja 2.2.

Tomasz Golinski
07-11-2007, 23:51
Na obu GIMP chodzi płynnie (pod windowsem).A konkretnie - zdjęcie 6-8mpix i levels ile czasu odświeża?

mathom
08-11-2007, 00:52
Z tą marnością windy bym nie przesadzał ;) Może problem tkwi w implementacji gtk pod windę ?

pietro.s
11-11-2007, 16:15
witam
po zainstalowaniu gimpa pod vistą, gdy otwieram w nim jakieś zdjęcie explorer.exe sie wywala i zaleca zainstalowanie aktualizacji Windows6.0-KB938979-x86
po zainstalowaniu dalej to samo?? mam juz tego gimpa poprawionego 2.4.1.
co może byc przyczyną? pobierałem ze strony gimpa, z tego linka
http://gimp-win.sourceforge.net/stable.html coś jeszcze muszę do niego zainstalować??

Tomasz Golinski
11-11-2007, 20:11
Explorer się wywala, ale gimp działa dalej?

pietro.s
11-11-2007, 20:35
tak
z tym że gdy otworze kolejne zdjęcie żeby np dać na nową warstwę dzieje się to samo.
Explorer sam się uruchamia po błędzie, ale co chwila sie tak dzieje i utrudnia to pracę

Tomasz Golinski
11-11-2007, 21:22
Na zdrowy rozum, jest to jakiś bug w Viście... Inaczej nie byłoby możliwości, żeby program zewnętrzny wywalał część systemu...

tmaciak
11-11-2007, 23:19
Aż zainstalowałem GIMPa na Viście, tak mnie to zaintrygowało, ale nie stwierdziłem takiego efektu, działa normalnie.

Tak swoją drogą, to jeśli to się dzieje przy otwieraniu zdjęć, to zapewne gtkfilechooser wywołuje explorera aby odczytać katalogi, pliki itp. i tu coś się gryzie, ale co, to trudno wyczuć.

pietro.s
11-11-2007, 23:44
dziwi mnie to też bo przy tworzeniu nowego obrazu wszystko hula. mogę rysowac itd. Jeśli chcę edytować zdjęcie z dysku pojawia sie problem.
wygląda to tak:

a co ciekawe łączę sie Microsoftem, ściągam zalecaną aktualizacje uruchamia się i vista mówi, że nie jest to potrzebne do tego systemu. ;/

Być może ktos to potrafi rozszyfrować??

Sygnatura problemu
Nazwa zdarzenia problemu: APPCRASH
Nazwa aplikacji: explorer.exe
Wersja aplikacji: 6.0.6000.16549
Sygnatura czasowa aplikacji: 46d230c5
Nazwa modułu z błędem: SHELL32.dll
Wersja modułu z błędem: 6.0.6000.16513
Sygnatura czasowa modułu z błędem: 4681c95d
Kod wyjątku: c0000005
Przesunięcie wyjątku: 0004526f
Wersja systemu operacyjnego: 6.0.6000.2.0.0.768.3
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje 1: 8d13
Dodatkowe informacje 2: cdca9b1d21d12b77d84f02df48e34311
Dodatkowe informacje 3: 8d13
Dodatkowe informacje 4: cdca9b1d21d12b77d84f02df48e34311

Dodatkowe informacje o problemie
Identyfikator porcji: 531398877

Tomasz Golinski
11-11-2007, 23:53
A jak drag-n-dropniesz zdjęcie do gimpa?

W którym dokładnie momencie to crashuje?

kaspeed
14-11-2007, 20:45
Witam. Nie mam komputera kilka miesiecy, na gwiazdke kupuje maca. Oczywiscie bede musial go wyposazyc w odpowiednie oprogramowanie. W gre wchodzi Gimp, PSE lub PSP. Mam pytanie o to jak Gimp wspolpracuje z Mac OS X oraz z jego zarzadzaniem kolorami (w Windows chyba za bardzo nie zarzadzal).

bakulik
14-11-2007, 22:04
w Windows chyba za bardzo nie zarzadzal

Od 2.3 jest coś takiego http://developer.gimp.org/screenshots/gimp-prefs-color-management.png (File/Preferences).

Tomasz Golinski
14-11-2007, 22:24
Nie znam maca i gimpa pod macem, ale odnoszę intuicyjne wrażenie, że nie po to się kupuje maca, żeby bawić się gimpem :twisted:

Zarządzanie kolorem zapewne działa. W gimpie jest od wersji 2.3.xx zarówno pod win jak i pod linuxem.

kaspeed
14-11-2007, 23:54
Jak wywale tyle kasy na maca na gwiazdke, to pewnie program odpowiedni kupie dopiero na urodziny (23 grudzien) :D. Ale dzieki za informacje.

kaspeed
15-11-2007, 21:48
www.seashore.sourceforge.net