Zobacz pełną wersję : Kłopotliwa okazja!
SdoubleU
24-10-2007, 12:04
No więc tak, udało mi sie z biegiem czasu skompletować zestaw jaki widnieje w mojej stopce i przez dłuższy czas żyłem sobie szczęśliwy. Wczoraj odezwała się znajoma ze Stanów (wielka pasjonatka fotografii) i stwierdziła, że jest skłonna odsprzedać mi, bardzo okazyjnie, swojego 24-70 ponieważ kupiła 24-105 i na noszenie obu nie ma ani ochoty ani siły więc albo kupię go ja albo wystawia na Ebay i finito. Nie będę tu przytaczał dyskusji jaką odbyliśmy na temat wykonanej przez Nią zmiany - jej zdanie jest jasne - uważa, że dokonała zmiany na lepsze. Ja nie mam takiej pewności. I właśnie z tym postanowiłem się zwrócić do waszego gremium - za kilka dni dostanę przesyłkę z kupionym, za naprawdę dobre pieniądze, Canonem 24-70 - w torbie leży sobie Canon 24-105 (noszenie obu jakoś mi sie nie uśmiecha i nie widzę na to sensu a ponadto nie bardzo mogę sobie teraz pozwolić na wydanie kasy na sprzęt) - co zrobić, który zostawić a który sprzedać - jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Jeśli to naprawdę okazja - taka prawdziwa i uczciwa - to zaopatrz się w ten obiektyw a rozwiązanie przyjdzie samo po niedługim czasie :)
Najczęściej lepsze światło zwycięża. Lepsze światło od dziesięcioleci było Świętym Gralem fotografów.
januszP.
24-10-2007, 12:13
Chetnie Ci pomoge. Otwórz PM
Janusz
mor_feusz
24-10-2007, 12:13
No to masz panie klopot. Jesli zarabiasz na zycie foceniem to bym byl sklonny na Twoim miejscu kupic jasniejsze szklo (aczkolwiek 24-105 mi sie podoba) i sprzedac 24-105L masz 70-200 2.8 tak wiec wiesz ze 2.8 czasmi sie przydaje. Aczkolwiek powiem ze wybor naprawde trudny - jesli po "pozbyciu" sie 25-105 nie bedziesz musial nic dokladac - bierz 24-70 (no ot wagi przybedzie masz juz 1 ciezkie i jeszcze kolejne dojdzie) - sam bym wybral 24-70 ale za ciezkie bylo (szczegolnie dla zony) i stalem nad wyborem 24-105 a 17-50 - gdyby 24-70 wazyl tyle co 24-105 to bym mial to szklo (i tak juz dla zonki 24-105 to ciezko)
SdoubleU
24-10-2007, 12:27
Jeśli to naprawdę okazja - taka prawdziwa i uczciwa - to zaopatrz się w ten obiektyw a rozwiązanie przyjdzie samo po niedługim czasie :)
Najczęściej lepsze światło zwycięża. Lepsze światło od dziesięcioleci było Świętym Gralem fotografów.
Masz niewątpliwie rację ale IS ma również swoje zalety, żeby ten 24-70 miał IS nie zastanawiałbym sie ani minuty :-)
Chetnie Ci pomoge. Otwórz PM
Janusz
No już odpisałem, możesz poczekać?
No to masz panie klopot. Jesli zarabiasz na zycie foceniem to bym byl sklonny na Twoim miejscu kupic jasniejsze szklo (aczkolwiek 24-105 mi sie podoba) i sprzedac 24-105L masz 70-200 2.8 tak wiec wiesz ze 2.8 czasmi sie przydaje. Aczkolwiek powiem ze wybor naprawde trudny - jesli po "pozbyciu" sie 25-105 nie bedziesz musial nic dokladac - bierz 24-70 (no ot wagi przybedzie masz juz 1 ciezkie i jeszcze kolejne dojdzie) - sam bym wybral 24-70 ale za ciezkie bylo (szczegolnie dla zony) i stalem nad wyborem 24-105 a 17-50 - gdyby 24-70 wazyl tyle co 24-105 to bym mial to szklo (i tak juz dla zonki 24-105 to ciezko)
A widzisz, wagi wogóle nie brałem pod uwagę. Jest dużo cięższy?
Na szczeście żona nie jest pasjonatką i jeśli robi zdjęcia to bardzo żadko i obojętnie co by wówczas nie było podpięte i tak słyszę : "ale ten aparat jest ciężki, a inni mają takie zgrabne"
A tak ogólnie podsumowując to ze wszystkich postów jakby wynika, że jednak światło hmmm...
mor_feusz
24-10-2007, 12:39
A widzisz, wagi wogóle nie brałem pod uwagę. Jest dużo cięższy?
Na szczeście żona nie jest pasjonatką i jeśli robi zdjęcia to bardzo żadko i obojętnie co by wówczas nie było podpięte i tak słyszę : "ale ten aparat jest ciężki, a inni mają takie zgrabne"
A tak ogólnie podsumowując to ze wszystkich postów jakby wynika, że jednak światło hmmm...
Tak. Swiatlo (chociaz jestem niesamowicie zadowolony z 24-105). Powiem tak zona u mnie raczej nie ma wplywu - ale nie chala nic ciezkiego - czasmi bierze aparat i rusz sobie na wycieczki po londynie (jadac na ziellonym kwadraciku) juz teraz mowi ze jest ciezej - dlatego KITuje sobie - ale juz jej sie spodobal 24-105 (bo Sigmy nie trzeba zakladac)
Wagi:
24-70 = 950 gram
24-105 = 670 gram
Jednak jak sie trzyma to te 300 gram jest wyczuwalne.
Jesli "pykasz" juz 70-200 2.8 IS to w porownaniu 24-70 to piorko.
Ja bym byl za swiatlem.
SdoubleU
24-10-2007, 12:43
Ja bym byl za swiatlem.
Pewnie tak to się skończy :-P
mor_feusz
24-10-2007, 14:07
i pewnie bedzie to HAPPY END
http://canon-board.info/showpost.php?p=377437&postcount=3 :roll: