PDA

Zobacz pełną wersję : Fotocela,kostka synchro.. a dokładniej wyzwalanie lampy

Picia
23-10-2007, 23:14
Troche pogubiłem sie już w tym temacie:)
Mam pewną wizje:D
Chce wyzwolić lampe stojącą na statywie .. ale nie błyskiem lampy wbudowane ani na gorącej stopce tylko zwykłym pstryknięciem migawki? Jest to możliwe?Czy jednak jest potrzebna lampa która wyzwoli błysk lampy stojacej na statywie? Jak tak to pomóżcie mi i powiedzcie co mi dokładnie bedzie potrzebne. Dodam, że chce sie posługiwać lampami xxxEZ wiec kabelki itp są możliwe..byleby działało:)

piast9
23-10-2007, 23:32
Potrzebujesz kostkę na sanki aparatu, przewód, kostke na lampę. Koszt - jakieś kilkadziesiąt PLN.

Za ca. 160PLN można kupić też chińskie wyzwalacze radiowe, bezprzewodowe, załatwiające tę sprawę nieco wygodniej.

A tak w ogóle, to patrz tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2488

Picia
23-10-2007, 23:45
słyszałem, że te chinskie wyzwalacze radiowe to jednak kiepski pomysł:)
chyba wykorzystm patent "kostka na sanki aparatu,przewód,kostka na lampę" :)
a kostka na sanki i na lampe ma być taka sama?
przewód czyli kabel synchro?
z góry dzieki z odp

mor_feusz
24-10-2007, 10:33
Jest kilka opcji - nie da rady tak jak piszesz poniewaz to juz "czarna magia"
Jak koledzy pisza ja zsumuje wszystko i powiem co i jak
1) chinski wyzwalacz radiowy (dzialaja dobrze) Nakladasz Nadajnik na aparat - odbiornik na Lampe i to wszystko
2) goraca stopka: Potrzebujesz kostkę na sanki aparatu, przewód, kostke na lampę.
3) Wyzwalanie lampa - blyskiem - Blyskasz lampa i podczepione to ustrojstwo http://www.jessops.com/Store/s9094/0/Slave-Units/Jessops/Minicell-Slave-Universal/details.aspx?&comp=n Blyskasz lampa i wyzwalasz nastepne
4) Pocket wizzard - zdalen - ale drogie
5) RadioPopper - Radiowy z przeniesieniem TTLa (tez troche kosztuje i jakos narazie jeszcze nie ma testow)

mavtm
24-10-2007, 13:34
słyszałem, że te chinskie wyzwalacze radiowe to jednak kiepski pomysł:)

to może coś źle słyszałeś.

Bawiłem się trochę takim chińskim wyzwalaczem radiowym i dwoma lampami Elfo. Spisywało się to całkiem symatycznie. Układ był dwukanałowy więc można było wyzwalać albo tylko jedną lampę albo obie razem. Oczywiście praca lamp na manualu.

Uważam, że jeśli ktoś nie chce by plątały mu się przewody oraz nie chce fotoceli to droga radiowa jest najlepszym rozwiązaniem. Tanie układy nie dają oczywiście możliwości pracy w TTLu ale przy cyfrach to można łatwo poeksperymentować. Ponadto odbiorniki i nadajnik nie muszą się widzieć.

Picia
24-10-2007, 13:37
hmm .. co raz bardziej przekonuje sie do tego wyzwalacza radiowego :)
no .. ale najpierw trzeba upolować jakąś tanią lampe xxxEZ :)

fmagik
24-10-2007, 13:39
wlasnie czytam i sie zastanawiam czy laczenie kabelkowe zachowuje TTL a radiowe nie???? od czego to zalezy ????
czy zawsze praca lamp musi byc na manualu????? przy takich podlaczeniach .... jak okresla sie sile blysku [wiem elementarz] ale moze odnosniki do linlow :)

mavtm
24-10-2007, 13:44
różne wyzwalacze http://www.funsports.pl/index.php?cPath=24

Co do pytania fmagik'a to zależy jaki przewód i jakie lampy. Jeśli wyzwalasz przewodem dwużyłowym (taki najprostszy sposób) to wtedy tylko manual. Ale najnowsze lampy mają złącza wielopinowe (nie wiem jak się nazywają te złącza) i wtedy połączenie jest pełne i daje możliwości sterownia lampą z aparatu.

mor_feusz
24-10-2007, 14:04
wlasnie czytam i sie zastanawiam czy laczenie kabelkowe zachowuje TTL a radiowe nie???? od czego to zalezy ????
czy zawsze praca lamp musi byc na manualu????? przy takich podlaczeniach .... jak okresla sie sile blysku [wiem elementarz] ale moze odnosniki do linlow :)
Ogolnie mowiac - Kabelek PC nie przenosi automatyki -(po podlaczeniu Lampa na M i zabawa parametrami) Jesli chcesz miec Automatyke przeniesiona (ETTL) to Off Shoe Camera Cord 2 OC-E2 albo Off Shoe Camera Cord OC-E3 - wydatek ok 60$. Zamiast kabelka mozna kupic Speedlite Transmitter ST-E2 (dedykowany od lamp Canona - tych nowszych 580, 540)

sebag
25-10-2007, 15:54
Zapominacie o systemie bezprzewodowym przesyłania danych. Zamiast Transmittera ST-E2 za ok.400-600 PLN może lepiej kupić drugą lampę i wtedy slave-master i naprawdę dużo możliwości (oczywiście najlepiej się sprawdza w pomieszczeniach).
A jeśli na zewnątrz, to do analogu Off Shoe Adaptery i kable 0,6m i 3m, a do cyfry Off Shoe Cord 2 lub 3 i ewentualne przedłużenie go - wtedy mamy ETTL.
Lub jakiekolwiek radiowe rozwiązania, ale już bez ETTLu.