Zobacz pełną wersję : zakup canona
Witam!!!
zamierzam kupić sobie aparat canon eos 350d lub 400d lecz do końca nie wiem który wybrać i jaki obiektyw do tego dobrać (aparat chce kupić do celów prywatnych).
dzięki za porady !!!
A co miałeś do tej pory? Co to są cele prywatne? Jaki rodzaj fotografii Cię interesuje?
Jeśli nie wiesz nic kompletnie i ma to być Twój pierwszy aparat, to bierz ten aparat z kitem, na którego Cię bezboleśnie stać :) Osobiście polecałbym pewnie używany 400D+kit, ale 350D też nie będzie zły.
Zależy co chcesz fotografować i ile chcesz w tym sprzęcie "utopić" pieniędzy. Na początek kit nie jest tragiczny a jak postarasz to wyjdą Ci ostre zdjęcia. Jak nie chcesz kita to może być to Tamron 17-50/2.8 i jakieś tele.
Pewnie wolałbyś nowszy... mój syn ma 400D, ja 350D; z punktu widzenia przeciętnego użytkownika nie ma różnicy. Jak zrobisz kilka tysięcy zdjęć, to będziesz wiedział, co dalej. To forum z pewnością pomoże Ci w wyborze fotograficznej drogi i podpowie, co watro kupić.
wojtek_j
23-10-2007, 23:43
Nawet się nie zastanawiaj tylko bierz 400d.Po co kupować stary model?I to nie ma aż tak wielkiej różnicy w cenie.Co do obiektywu weż sobie Tamrona 28-200.Na allegro za max 900 zł kupisz a na początek i do ogólnych zdjęć ci wystarczy.Póżniej pomyślisz o innym jak zechcesz.Takie jest moje zdanie.Chyba że masz na obiektyw więcej pieniędzy to już inna rozmowa.
Po co obiektyw za 900zł? Z tego, co zrozumiałem, chodzi o początek zabawy - zatem kit wystarczy, a dokupić coś innego najwcześniej za miesiąc, jak już będzie wiadomo, co jest potrzebne.
Tak czy inaczej - Ksytek, doprecyzuj, o co Ci chodzi :)
mor_feusz
24-10-2007, 11:02
To ja powiem tak - przeszedlem przez rozne szkielka i u mnie bylo tak
Canon 350D (suber jak dla mnie body) KIT, 28-80 III, Yashica 50, B&H 100-200, Sigma 70-300, Raynox 250 potem Canon 100/2.8 oraz Canon 24-105L.
Co bym Ci radzil
Kup 400D (lepszy AF ten z 30D - dodatkowe 2mpx - nie wiem czy tobie potrzebne ale nie zaszkodzi) - mozesz kupic z kitem lub bez (ja na dzisiejszy dizen kupilbym bez) i od tego Tamron 17-50/2.8 - szklo naprawde ostrze na 2.8 jest bardzo dobrze przymkniete o 1 lub 2 dzialki ot zyleta jakich malo (jersli chodzi o budrzetowke). Jako podstawoey zestaw wydaje sie idealny (poczytaj forum - takich watkow jak Twoj jest 100ki). Zestaw z Kitem kosztuje "prawie" tyle samo (mozer 100 wiecej) tak wiec jak chcesz kita to bierz - jak nie to nie - na dzien dzisiejszy taki zestaw bym polecil kazdemu na poczatek jak ostry i zadowalajacy (niestety musisz isc do sklepu i ze 2 -3 szkielka przylozyc i wybrac najlepszego Tamrona)
zbyszekjan
24-10-2007, 20:41
C 400D + kit. Porób trochę zdjęć tym zestawem i sam się przekonasz czego Ci brakuje, jaki obiektyw masz sobie kupić http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12049
pozdrawiam
aktualnie mam :analogowego olympusa mju 2 i canon ixus 60
w celach prywatnych rozumiałem : dla mnie do domu nie w celach zarobkowyh
pozdrawiam
wiem ze jak kupisz lustrzanke canona to bedzie to tylko preludium do wydatków :-)
moja typowa rada: 'ja bym wybrał tanszy korpus a lepsze szkło' w tym przypadku chyba sie nie sprawdzi; jesli bedzie to twoj pierwszy canon to to co podali koledzy bedzie chyba optymalnym wyborem
400d+17-50 f2.8 stanowi na poczatek bardzo dobrą baze - po pewnym czasie zaczniesz odczuwac brak pewnych elementów jak światła (może stałka?) czy zakresu (moze zoom? moze tele?);
wtedy nie zastanawiaj się tylko uzbieraj na dobry obiektyw canona (ef lub efs) - dobra baza obiektywów z 400D bedzie sie sprawdzac dluugi czas
byc moze z czasem FF potanieje i zmienisz korpus na nastepce 5d...
dobrego swiatła zycze
marekk_ok
25-10-2007, 14:31
400D+T 17-50/2.8 to dobry wybor jakosc/cena.
Jak tele to C70-200. Bedziesz zadwolony.
Jesli ergonomia to koniecznie grip do 400D.
Witam!!!
zamierzam kupić sobie aparat canon eos 350d lub 400d lecz do końca nie wiem który wybrać i jaki obiektyw do tego dobrać (aparat chce kupić do celów prywatnych).
dzięki za porady !!!
Może dwa przewrotne pytania:
1. Ile teraz, a ile w przyszłości (rok-dwa) chcesz wydać na body, obiektywy i inne akcesoria?
2. Dlaczego zastanawiasz się nad lustrzanką?
Jeśli nie masz zamiaru wydawać minimum 3-4 kzł na sprzęt to może warto się zastanowić nad jakimś dobrym kompaktem (zakładam że za max. 1200-1600zł). Kupno body i jednego szkiełka to dopiero początek... Potem być może będzie futerał, dodatkowe karty pamięci, akumulatory, drugie szkło do tele, trzecie do wide, czwarte do portretów, lampa, statyw, filtry itp.
Watro też, żebyś podał co najczęściej fotografujesz, z jakich ogniskowych korzystasz a jakich Ci brakuje.
Sam posiadam eos 350d i canona 70-200 f/4 L i muszę powiedzieć, że trzeba mieć bardzo małe ręce aby wygodnie trzymać ten aparat z tym obiektywem. Grip to obowiązek przy tych dwóch modelach.