PDA

Zobacz pełną wersję : Goldphoto YH331C + YH430

szadorek
22-10-2007, 23:07
Co myslicie o takim zestawie, mam zamiar wlasnie zakupic taki zestaw jednak poczekam narazie na wasze opinie na ten temat, posiadam jak narazie monopod YH304 wiec chcialbym aby glowica mi pasowala tez do mono.

Sprzet jakim dysponuje to: D20 + Sigma 24-70 EX DG Macro 2,8, SpeedLight 430.

Czekam na odpowiedzi :) Pozdrawiam

janmar
23-10-2007, 14:09
Co myslicie o takim zestawie, mam zamiar wlasnie zakupic taki zestaw jednak poczekam narazie na wasze opinie na ten temat, posiadam jak narazie monopod YH304 wiec chcialbym aby glowica mi pasowala tez do mono.

Sprzet jakim dysponuje to: D20 + Sigma 24-70 EX DG Macro 2,8, SpeedLight 430.

Czekam na odpowiedzi :) Pozdrawiam

Nie znam tego zestawu o którym piszesz ale do twojego zestawu kupiłbym statyw Manfrotto.Który to zalezy ile masz wzrostu co i jak fotografujesz.Oprocz Manfrotto jeszcze lepsze statywy robi Gitzo ale b.drogie.
Głowica do monopodu w zasadzie jest inna i nie nadaje sie do tripodu za wyjatkiem kulowych.Moim zdaniem kulowa na monopodzie jest upierdliwa.Obejrzyj do monopodu głowiczkę manfrotto 234RC.Nie ma sensu kupno kiepskiego statywu i tak wrócisz po dobry do sklepu lub sie zniechęcisz do niego.Im możliwie cięższy tym lepszy.Dobry statyw kupuje sie z reguły na całe zycie zły moze pozbawic Cie sprzętu a na pewno pozbawi dobrych zdjec.Poczytaj watki o statywach na tym forum.Pozdrawiam:smile:

daszek
26-10-2007, 23:47
A ja kupiłem okazyjnie używany statyw FT-666
link do opisu:
http://www.fotocenter.pl/index.php?d=produkt&id=255

z tego co zauważyłem pasują do niego głowice od goldphoto.
Statyw na rozłożonych nogach, wyciągniętej max kolumnie centralnej z założoną głowicą ma jakieś 185 cm. Po przykręceniu aparatu muszę wyciągać szyję do wizjera, a mam 190cm wz.
Statyw jest spory, sztywny. Konstrukcja w gruncie rzeczy prosta, stabilna.
Głowica 3d bez wodotrysków, ma wszystko co potrzeba, nawet blokadę płytki przed wypięciem.

Kubaman
27-10-2007, 09:17
statywy goldphoto sa przyzwoite jak na swoją cenę. Ja nie kupiłem i wybrałem Manfrotto, bo statyw na pełnej wysokości ma niestabilne nogi pod obciążeniem - wyginają się albo rozjeżdżają (i to niesymetrycznie). Do makro na mniejsze wysokości i lekki zestaw wydaje mi się, ze wystarczy spokojnie. BTW, głowica kulowa do makro? Nie robię tego typu zdjęć, ale według mnie głowica 3D sprawdzi się przy robalach dużo lepiej. Kulowa jest do precyzyjnego kadrowania dużo bardziej nieporęczna.

Bagnet007
27-10-2007, 11:41
A ja kupiłem okazyjnie używany statyw FT-666
link do opisu:
http://www.fotocenter.pl/index.php?d=produkt&id=255

z tego co zauważyłem pasują do niego głowice od goldphoto.
Statyw na rozłożonych nogach, wyciągniętej max kolumnie centralnej z założoną głowicą ma jakieś 185 cm. Po przykręceniu aparatu muszę wyciągać szyję do wizjera, a mam 190cm wz.
Statyw jest spory, sztywny. Konstrukcja w gruncie rzeczy prosta, stabilna.
Głowica 3d bez wodotrysków, ma wszystko co potrzeba, nawet blokadę płytki przed wypięciem.

Niedawno miałem dylemat pomiędzy właśnie FT-666 a kilkukrotnie droższymi Manfrotto (choć mniejsza o koszty). Wybrałem właśnie jego i jestem bardzo zadowolony. Tak jak mówisz: bardzo prosta konstrukcja, która jednocześnie jest bardzo stabilna. Zmieniam jedynie głowicę.
Z minusów ponoć szybko łapie luzy - mi służy bez żadnych problemów a przesmarowanie i dokręcenie śrub to nie problem.
No i ta waga 4,3kg... miodzio :rolleyes:

daszek
27-10-2007, 12:15
[...]
Z minusów ponoć szybko łapie luzy - mi służy bez żadnych problemów a przesmarowanie i dokręcenie śrub to nie problem.
[...]
dodam jeszcze, że poprzedni właściciel mu nie żałował, więc go rozkręciłem, wyczyściłem z piachu, delikatnie przesmarowałem i jest OK. Głowica, widać, że kręcona we wszystkich możliwych kierunkach, prócz ściętych, takich występów krańcowych, nie ma żadnych luzów.

BAKS
27-10-2007, 16:53
Mam ten zestaw gooldphoto 1/2 roku i mogę sprzedać - dodam kasy i kupię coś lepszego - jest to szczera opinia - kup coś lepszego.