PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 5d i pliki raw w trybie automatycznym

Mirek B.
22-10-2007, 21:32
Witam!!!

Wczoraj kupiłem Canona 5d i niestety nie mam do niego ani polskiej ani angielskiej instrukcji (tylko niemiecką, a niestety ten język to dla mnie za trudny jest w wydaniu fotograficznym :) ) no i pojawił mi się jeden problem:

Czy w D5 w trybie w pełni automatycznym (zielony kwadracik) da się tak ustawić ustawienia :), żeby robić raw + jpg? Ja mam dostępny zapis tylko jpg i nie wiem, czy to ok... Z punktu widzenia mojej żony przydałoby się takie ustawienie, żeby był raw + jpg i auto iso (ono jest w trybie auto, a z kolei nie ma w trybie P).

Z góry dzięki za odpowiedz, ale nie mam instrukcji, idzie pocztą, a do niecierpliwych należe :)

TomS
22-10-2007, 21:37
Tylko jpg na automacie

ODZIO
22-10-2007, 21:53
jest tak jak pisze TomS. W trybie automatycznym dostaniesz jedynie jpg....
Jak żonka ma ochotę na RAW'a zrób jej krótką lekcję z ustawień manualnych.
Pozdro

scooter
22-10-2007, 22:24
tryb p i powinno być nieźle

Mellan
22-10-2007, 23:04
Potwierdzam.Dokładnie jak mówią.
Poducz żonę w manualu,niech robi RAWy, bedziesz mógł zawsze podratować fotkę :)
Gratuluję zakupu

Kolekcjoner
23-10-2007, 00:03
W P masz też praktycznie pełną automatykę. Zresztą możesz jej zdefiniować wszystkie ustawienia i zapisać pod "C".

JaBlam
23-10-2007, 00:18
Przejrzyj Allegro i zakup instrukcje. Naprawde niewielkie pieniadze a przydaje sie bardzo. Mozna oczywiscie poszukac PDF ale juz tyle bylo o prawach autorskich i ksiazkach w pdf ze nie wiem czy mozna Cie tu odsylac do linkow

Mirek B.
23-10-2007, 12:20
Dzięki!!!

Właśnie drukuje instrukcję po angielsku (z płytki CD dołączonej do aparatu, więc nie łamię żadnych praw autorskich :p) więc powinienem sobie poradzić...

A w trybie "P" można ustawić AUTOISO czy też nie ma takiej możliwości? Trochę dziwne to ograniczenie...

Dzięki i pozdrawiam!!!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No to się właśnie wkurzyłem, przez niedopatrzenie bo to nie instrukcja aparatu, ale oprogramowania...:mad:

gwozdzt
23-10-2007, 13:08
Właśnie drukuje instrukcję po angielsku (z płytki CD dołączonej do aparatu, więc nie łamię żadnych praw autorskich :p) więc powinienem sobie poradzić...

No to się właśnie wkurzyłem, przez niedopatrzenie bo to nie instrukcja aparatu, ale oprogramowania...:mad:
na amerykańskich stronach Canona masz instrukcje po angielsku w zasadzie do wszystkiego bez łaski, proszenia, płacenia i innych takich :-)
http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=DownloadIndexAct

dla 5D wchodzisz tu:
http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ModelInfoAct&tabact=DownloadDetailTabAct&fcategoryid=325&modelid=11933

klikasz Product / Software Manuals (musisz wyłączyć pop-up blockery)
otwiera ci się nowe okno i tam znajdziesz instrukcję *.pdf

Vitez
23-10-2007, 17:34
na amerykańskich stronach Canona masz instrukcje po angielsku

Ale... kolega przecież właśnie drukuje sobie instrukcję po angielsku. Więc o co chodzi w tym poście?

gwozdzt
23-10-2007, 20:43
Ale... kolega przecież właśnie drukuje sobie instrukcję po angielsku. Więc o co chodzi w tym poście?
o to:

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Mirek B.
23-10-2007, 21:50
Dzięki!!!

Wydrukowałem też już po angielsku :)