PDA

Zobacz pełną wersję : Wyniki wyborów + dyskusje polityczne

MMM
21-10-2007, 21:56
http://www.tinyurl.pl/?8PMqXamN
http://www.tinyurl.pl?fddwo3tt

JurekGR
21-10-2007, 22:07
Poczekamy, zobaczymy czy się potwierdzi.

borkomar
21-10-2007, 22:11
Poczekamy, zobaczymy czy się potwierdzi.
Oby8)

zabol
21-10-2007, 22:13
hehe ciekawe kto za to beknie, naruszenie ciszy jest baaaardzo drogie

sniper88
21-10-2007, 22:13
Jak narazie to mnie rozbawilo ogloszenie pkw:
kart w 2komisjach nie bylo od 19.30 do 20.50 (czyli 1h20min)
o 21.30 koles mowi, ze cisza wyborcza zostaje przedluzona w zwiazku z brakiem kart w 2 komisjach w okrecie w/w godzin do 22.55. To co sie stalo z ta 85 minutowa nadwyzka?:lol:

Skipper
21-10-2007, 22:14
i chcesz zeby kazan dostal milion zl do zaplacenia? :roll:

JurekGR
21-10-2007, 22:14
To pewnie też wyjdzie w praniu :-)

kami74
21-10-2007, 22:17
Oby nie ale to niestety b. prawdopodobny wynik. (Nie chodzi mi o PO tylko o LPR :( )

Zielony
21-10-2007, 22:22
Ciekawe jaka jest prawda z tym całym zamieszaniem/przedłużaniem aż o tyle.
No i ciekawe kiedy będzie pierwsze zebranie komisji śledczej w tej sprawie :lol:
Już wiadomo czemu nie chcieli OBWE :mrgreen:
Kompromitacja.

bakulik
21-10-2007, 22:25
http://www.tinyurl.pl/?8PMqXamN
http://www.tinyurl.pl?fddwo3tt

http://www.tvn24.pl/0,1525643,wiadomosc.html:

"Hakerzy złamali kod naszej strony i dotarli do testowych wiadomości. Rozpowszechniają informacje, nad którymi redakcja dopiero pracuje i które nie zostały nawet zatwierdzone do publikacji. Strona testowa służy do pracy redakcyjnej i wpisywane dane mają wypróbować sprawność wszystkich mechanizmów naszej strony w czasie wieczoru wyborczego."

Bronią się przed karą, bronią... ;)

snowboarder
21-10-2007, 22:32
Niezle jaja. Przedluzanie ciszy :lol:
Ja mysle, ze jak o 20-tej zobaczyli te wyniki, to dostali lekkiej
sraczki. Nikt tez nie wiedzial jak o nich poinformowac pewnego kota...

Zielony
21-10-2007, 22:33
Aż się bałem Andrew jak tu wpadniesz :mrgreen:
W sensie do tego wątku.

MariuszM
21-10-2007, 22:35
hehe ciekawe kto za to beknie, naruszenie ciszy jest baaaardzo drogie

TVN stać. I tak nie dostaną full'a.

Kubaman
21-10-2007, 22:36
co prawda nie mamy dziurkowanych karteczek do ręcznego zliczania, ale może to jeszcze potrwać.

snowboarder
21-10-2007, 22:39
Aż się bałem Andrew jak tu wpadniesz :mrgreen:
W sensie do tego wątku.

A przepraszam, mi to nie wolno sie posmiac? Nie dosc, ze pracuje
w niedziele, to jeszcze zartow z pewnego kota, jego pana i mamy
tego pana nie wolno juz sobie robic???

mattnick
21-10-2007, 22:39
Zastanawiam się ilu ludzi wystawi świeczki w oknach po ogłoszeniu wyników...

akustyk
21-10-2007, 22:43
nie no... chyba dobrze bedzie. tu w Hadze do ambasady sznur ludzi czekal, az Holendrzy przychodzili patrzec, jak sie narod zmobilizowal do "obrony Czestochowy" i przywrocenia normalnosci w vaderlandzie :)

ale czekam na pierwsze przecieki. z tym ze, jesli frekwencja w Anglii byla taka jak tutaj, to po wliczeniu tych glosow na liste warszawska, slabo widze Jaroslawa, jego mamusie badz kota w parlamencie :D

Zielony
21-10-2007, 22:46
Przyznać się! Kto jeszcze był z mamą na wyborach? :lol:

mattnick
21-10-2007, 22:46
Ja byłem !!! :) ale tylko dlatego, że żona przyszła z innego okręgu wyborczego jest...byla z ojcem i psem...moja siostra przyjechała z Warszawy na wybory do Wałbrzycha :)

Skipper
21-10-2007, 22:50
i chcesz zeby kazan dostal milion zl do zaplacenia? :roll:

ups :lol: Hazan byc mialo oczywiscie :lol: emocje wyborcze i czlowiek nie trafia w klawisze ;)

Zielony
21-10-2007, 22:57
No i mamy PO! :D

esteper
21-10-2007, 22:59
Koniec Kaczogrodu :D

akustyk
21-10-2007, 23:00
Przeproscie i Sp...!,innymi slowy :D

Shutterway.pl
21-10-2007, 23:01
Yeeeaahh:) ale jakie peesowcy mieli mordki:D:D:D bezcenne:P

snowboarder
21-10-2007, 23:02
Sluchajcie, czy doczekamy sie dzis wystapienia kota?
Na serio, bardzo bym to chcial zobaczyc...

piast9
21-10-2007, 23:08
Najbardziej mnie cieszy koniec oszołomstwa Samoobrony i LPR.
Zmiana warty. No dobrze, w sumie tego chciałem ale sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Przynajmniej za granicą mniej się będą z nas śmiali. Przynajmniej taką mam nadzieję.

sniper88
21-10-2007, 23:24
No i wygral uklad 'od gazety nie poprzez po az po g. wyborcza':D

Zielony
21-10-2007, 23:33
Hehe, nieźle ma Jarek wygolone 'pekaesy' :lol:
Znowu go wzięli z profila :mrgreen:

muflon
21-10-2007, 23:53
No to PO ptakach :mrgreen: (w każdym razie po jednym) :) Nie mogę się doczekać aż na Youtube ktoś wrzuci "minę kaczora" ;-)

stdanielo
21-10-2007, 23:55
Ale teraz będą szczekać pisory w opozycji

snowboarder
22-10-2007, 00:06
- Zaczyna się od "Faktów i mitów", gdzie pracował Grzegorz Piotrowski -
zabójca księdza Popiełuszki - a kończy się na Platformie Obywatelskiej.
Na to, jak się okazało, byliśmy za słabi - tłumaczył swoje stanowisko
premier. - Wielka manipulacja się udała - dodał.

Czy na serio nie ma tam nikogo, kto by temu eunuchowi przywalil
w jego zakuty leb??? Mam nadzieje, ze zgnije w pierdlu. Sadze, ze skazanie
go nie byloby zbyt skomplikowane, po tym jak naduzywal wladzy...

Bahrd
22-10-2007, 00:10
Ja mysle, ze jak o 20-tej zobaczyli te wyniki, to dostali lekkiej sraczki. Nikt tez nie wiedzial jak o nich poinformowac pewnego kota...

Przeproscie i Sp...!,innymi slowy :D

Czy na serio nie ma tam nikogo, kto by temu eunuchowi przywalil w jego zakuty leb???

Zachodzę w głowę, któraż to partia ma takich elokwentnych a kulturalnych zwolenników... :mrgreen:

Gotman
22-10-2007, 00:10
Cóż, czekamy na Irlandię w Polsce, szanowny przewodniczący Tusk.

Dziesiec zobowiazan - Donald Tusk
1. Przyspieszymy i wykorzystamy wzrost gospodarczy
2. Radykalnie podniesiemy płace dla budżetówki, zwiększymy emerytury i renty
3. Wybudujemy nowoczesną sieć autostrad, dróg ekspresowych, mostów i obwodnic
4. Zagwarantujemy bezpłatny dostęp do opieki medycznej i zlikwidujemy NFZ
5. Uprościmy podatki – wprowadzimy podatek liniowy z ulgą prorodzinną, zlikwidujemy ponad 200 opłat urzędowych
6. Przyspieszymy budowę stadionów na Euro 2012
7. Szybko wypełnimy naszą misję w Iraku
8. Sprawimy, że Polacy z emigracji będą chcieli wracać do domu i inwestować w Polsce
9. Podniesiemy poziom edukacji i upowszechnimy Internet
10. Podejmiemy rzeczywistą walkę z korupcją.

Wystarczy ruszyć głową, żeby dostrzec kilka absurdalnych, nieziemskich i wykluczających się pomysłów.
Ustawię sobie to na pulpit i odhaczę nożem na ekranie jeśli połowę wykonają sumiennie.

ad. Bahrd:
zapewne partia, która już jutro założy specjalne ministerstwo "Masowo wracających do Polski POlaków" :)

Jerzy M
22-10-2007, 00:19
Mamy demokracje, wolno bylo szczekac Donaldom to i kaczorom nikt nie zabroni...mamy demokracje:D

Atris
22-10-2007, 00:34
Ciekawie przedstawia sie frekwencja w USA.
wg onet.pl frekwencja w USA wyniosła 89,5%; głosowało 27 918 osób.

To sie nazywa mobilizacja rodakow w "obaleniu" kaczostanu.

mattnick
22-10-2007, 00:35
To Polacy z Chicago głosowali...

Paprochwbody
22-10-2007, 00:53
No to niech teraz PO pokaże swój cud gospodarczy:)

wojkij
22-10-2007, 01:14
Lepszy nic nie robiacy Tusk niz 60 letnie, pelne kompleksow, jadu i agresji - mieszkajace z matka 'cos' bez konta w banku, prawa jazdy i kobiety. No chyba ze kot sie kwalifikuje do ostatniego...

Moze to brutalnie brzmi ale same fakty, co to za facet wogole?

A ze cudow w polityce nie bedzie to chyba kazdy myslacy czlowiek wie;)

snowboarder
22-10-2007, 02:26
Cóż, czekamy na Irlandię w Polsce, szanowny przewodniczący Tusk...
odhaczę nożem na ekranie jeśli połowę wykonają sumiennie.

No to niech teraz PO pokaże swój cud gospodarczy:)

A nie przyszlo wam do glowy, ze w tym wszystkim nie chodzi o to,
by ONI wam cos udowodnili, tylko zeby wreszcie skonczyc cyrk
"ukladow', "wrogow", "agentow" i WSPOLNIE sie wziac i zadbac
o dobro i przyszlosc kraju, w ktorym rowniez wy mieszkacie?
Zeby Polska byla nowoczesnym krajem w Europie, a nie zasciankiem
i skansenem paranoi paru niespelnionych idiotow?
Mam nadzieje, ze za pare lat, gdy sie na serio w Polsce poprawi
i ludzie beda zuzywac energie na rozwoj i myslenie o przyszlosci
a nie grzebanie w przeszlosci, czesto wyimaginowanej, zapomni sie
o tym przykrym epizodzie, jakim byla IV RP, a ci ktorzy go wywolali
slusznie wyladuja na smietniku historii.

Tomasz Golinski
22-10-2007, 02:29
Szczerze mówiąc, to nigdy tak naiwny nie byłem, żeby mi coś tak bzdurnego do głowy przyszło :lol:

Triszer
22-10-2007, 02:38
[QUOTE=Gotman;

Wystarczy ruszyć głową, żeby dostrzec kilka absurdalnych, nieziemskich i wykluczających się pomysłów.
Ustawię sobie to na pulpit i odhaczę nożem na ekranie jeśli połowę wykonają sumiennie.

[/QUOTE] to ekranik masz jak w banku czyściutki przez 4 lata, żadna ryska mu nie grozi

Jerzy M
22-10-2007, 05:57
Zachodzę w głowę, któraż to partia ma takich elokwentnych a kulturalnych zwolenników... :mrgreen:

Tez cos na temat oszolomow chcialem powiedziec ale mnie ubiegles. Wyglada na to ze mamy ich po obu stronach barykady:wink:

arra
22-10-2007, 06:40

Taaaa: http://wiadomosci.onet.pl/1627507,12,polacy_w_usa_glosowali_na_pis,item.html

Szczerze mówiąc coraz bardziej wierze, że w USA poprzez duże dawki środków konserwujących w hamburgerach wypierają ludziom umysły, ale nie wiedziałem, że aż w takim stopniu :(

stdanielo
22-10-2007, 06:48
Mamy demokracje, wolno bylo szczekac Donaldom to i kaczorom nikt nie zabroni...mamy demokracje:D

No właśnie, w końcu po dwóch latach mamy demokrację, a z tego co pamiętam to Kaczory ciągle szczekały na opozycję i potem na koalicjantów. Jakoś Donaldów szczekających nie pamiętam, co najwyżej odszczekujących się. No ale każdy słyszy to co chce słyszeć :roll:

aptur
22-10-2007, 07:42

Zdecydowana większość naszych rodaków w USA głosowała na PIS. W Irlandii i UK było odwrotnie :)

Kubaman
22-10-2007, 08:01
Taaaa: http://wiadomosci.onet.pl/1627507,12,polacy_w_usa_glosowali_na_pis,item.html

Szczerze mówiąc coraz bardziej wierze, że w USA poprzez duże dawki środków konserwujących w hamburgerach wypierają ludziom umysły, ale nie wiedziałem, że aż w takim stopniu :(

snowboarder, no i jak głosowałeś? :lol: ;-)
wygląda na to, że raczej musisz się wstydzić światłych rodaków w USA, a nie tych z ciemnogrodu w Polsce. Jeśli mówią w większości po angielsku, to zapewne rozważasz udawanie, że nie mówisz po angielsku ;) :twisted: :razz:

mjastrzebski
22-10-2007, 08:07
Premier powiedzial, ze wygrana PO to wynik "manipulacji" PO, Gazety, NIE, i jakiegos mordercy.
To powinno byc karalne. Sugerowanie, ze wynik wolnych wyborow jest wynikiem manipulacji.
Jedyna manipulacja jaka miala wplyw na te wybory, to ich manipulacji spoleczenstwem przez ostatnie dwa lata, szczucie narodu, dzielenie na lepszych i gorszych.

Bez wzgledu jak PO bedzie rzadzic, to dobrze sie stalo, ze ten zakompleksiony kurdupel odchodzi. Chocby dlatego, ze spadnie ilosc wystapien takich jak wczoraj.

Marcin

Skipper
22-10-2007, 08:22
Szczerze mówiąc, to nigdy tak naiwny nie byłem, żeby mi coś tak bzdurnego do głowy przyszło :lol:

z doswiadczenia wiem ze nie takie rzeczy ci do glowy przychodza wiec sie nie madruj ;):p

akustyk
22-10-2007, 08:24

mysle, ze o elokwentnosci i kulturze ludzi na podstawie kilku wyrwanych z kontekstu fragmentow nie mozesz nic powiedziec.

a to, ze probujesz to robic (nie pierwszy zreszta raz) i jeszcze insynuujesz na tej podstawie dalsze wnioski, swiadczy zle nie tyle o tych, o ktorych wyrazasz opinie, co o Tobie

muflon
22-10-2007, 08:35
"Warszawa to hołota. Prawdziwej Warszawy już nie ma. Zginęła w Katyniu i Charkowie - krzyczała w kierunku dziennikarzy działaczka PiS podczas wieczoru wyborczego w hotelu Hyatt."

"Tutaj jest warszawka, która nie potrafi nas docenić - wykrzykiwała w kierunku dziennikarzy Anna Rudzka, którą rozzłościły bardzo złe wyniki PiS w Warszawie."

"Wieś nas olała, a Warszawa wykończyła - krzyknął 40-letni działacz w szarym garniturze."

"Czarę goryczy przelała informacja, że do urn poszło połowa młodych między 18 a 20 rokiem życia. - O Boże! Młodzi poszli głosować. To jesteśmy pogrzebani - dodał jego kolega."

No powiedzcie, nie fajnie takie rzeczy czytać? Aż się chce na tapetę wrzucić :)

Taaaa: http://wiadomosci.onet.pl/1627507,12..._pis,item.html
No ba, na rodaków za oceanem zawsze można było liczyć :lol:

piast9
22-10-2007, 08:54
Ja nieśmiało zwrócę uwagę, że mimo trwającego dwa lata błaźnienia się podobnymi wyrażeniami PiS co prawda przegrał, ale uzyskał większe poparcie niż 2 lata temu.

ukA
22-10-2007, 09:11
Zagadka: Jaki wynik uzyskało by PiS gdyby nie głosowali na nich wyborcy Samoobrony i LPR ?
ps
Dziś rano dowiedziałem się ze należę do "FRONTU" - parę godzin nie wytrzymał aby kogoś nie obrazić

sniper88
22-10-2007, 09:22
Dziś rano dowiedziałem się ze należę do "FRONTU" - parę godzin nie wytrzymał aby kogoś nie obrazić
Chyba paru minut:p
Ciekaw jestem czy (a jezeli tak to ilu) nowych poslow przejdzie teraz do platformy...

Lesio'73
22-10-2007, 09:25

Niestety tzw. "stara emigracja" w Stanach ma dosyć wyidealizowany obraz tego co się dzieje w Polsce... mam wrażenie, że duża część z nich, z całym szacunkiem, w dalszym ciągu myśli, że za 1$ można w Polsce tydzień przeżyć...

Viracocha
22-10-2007, 09:30
Mnie najbardziej cieszy, obok zwycięstwa PO, że Roman i Andrzej "wylądowali" poza parlamentem.

pyciu
22-10-2007, 10:02
Mnie najbardziej cieszy, obok zwycięstwa PO, że Roman i Andrzej "wylądowali" poza parlamentem.

Nie śmiej się dziadku z czyjegoś przypadku ;-)

Muflon, a źrodłem jeszcze sypnij, bo nie ma jak dalej to przekazać :-D

ukA
22-10-2007, 10:05
Jeszcze dwa dni temu Roman szydził z prognoz wieszczących mu klęskę, i zapraszał na konferencję prezesów firm badających opinie publiczną, ciekawe czy się takowa odbędzie...
Szkoda ze nie startowały Krasnale i Gamonie

mor_feusz
22-10-2007, 10:07
No ba, na rodaków za oceanem zawsze można było liczyć :lol:

Na niektorych mozna bylo :)

Viracocha
22-10-2007, 10:09
Jeszcze dwa dni temu Roman szydził z prognoz wieszczących mu klęskę, i zapraszał na konferencję prezesów firm badających opinie publiczną, ciekawe czy się takowa odbędzie...

Filipek (nie mysz Konieczki ;) ) niedawno mówił o kilkunastu procentach...

Bahrd
22-10-2007, 10:13
mysle, ze o elokwentnosci i kulturze ludzi na podstawie kilku wyrwanych z kontekstu fragmentow nie mozesz nic powiedziec.

a to, ze probujesz to robic (nie pierwszy zreszta raz) i jeszcze insynuujesz na tej podstawie dalsze wnioski, swiadczy zle nie tyle o tych, o ktorych wyrazasz opinie, co o Tobie

Przesadzasz - z kontekstu nie wyrywam - każdy może przewinąć ekran i sprawdzić - a że wybrałem "kwiatki", to dlatego, że szczególnie razi mnie, że skądinąd inteligentni i uzdolnieni ludzie pozwalają sobie na tak ostentacyjne niedbalstwo w formie i treści tu na forum. Świadczy to jednak trochę o braku szacunku dla innych czytających (być może młodszych i z sieci uczących się wzorców zachowań).

Myślę, że wiesz świetnie o czym piszę. Jeśli nie, przejrzyj sobie ponownie swoją własną stronę i porównaj jej styl z tym co "produkujesz" tutaj.

Pozdrawiam

ukA
22-10-2007, 10:25
Samoobrona po długim przebywaniu w ciasnych gabinetach poszła się przewietrzyć - na pole, natomiast LPR po okresie abstynencji w celu zjedania elektoratu "Radiomaryjnego" i dawania przykładu młodzieży szkolnej poszła zamowić sobie piwo - wiadomym gestem

muflon
22-10-2007, 10:30
Muflon, a źrodłem jeszcze sypnij, bo nie ma jak dalej to przekazać :-D
Oj, no losowe cytaty z głównych portali. Możesz dorzucić jeszcze:

Nie daliśmy rady szerokiemu frontowi od Faktów i Mitów, które kiedyś zatrudniały Grzegorza Piotrowskiego, mordercę ks. Popiełuszki (...) po tygodnik Nie, Gazetę Wyborczą, różne telewizje, Platformę...
i opatrzyć zbiorczym tytułem "wieczór wyborczy" ;-)

Na niektorych mozna bylo :)
Na tych za "mniejszą wodą" (http://serwisy.gazeta.pl/wybory2007/1,85057,4600437.html) na pewno :-)

akustyk
22-10-2007, 11:03
Przesadzasz - z kontekstu nie wyrywam - każdy może przewinąć ekran i sprawdzić - a że wybrałem "kwiatki", to dlatego, że szczególnie razi mnie, że skądinąd inteligentni i uzdolnieni ludzie pozwalają sobie na tak ostentacyjne niedbalstwo w formie i treści tu na forum.

tak i nie. tak, bo niewatpliwie masz w tym co piszesz wyzej racje, ale i nie, bo idziesz dalej i ekstrapolujesz ta sytuacje na wnioski o piszacych. na przyklad o mnie. nie uwzgledniajac takiego faktu, ze np. po tygodniu zagladam do sieci na bardzo kiepskim laczu i nie majac czasu chce po prostu napisac te 2-3 slowa, zmeczony po calym dniu biegania i zalatwiania normalnej egzystencji w nowym miejscu zamieszkania, na dodatek korzystajac z bardzo wyrobionej klawiatury i z lacza, ktore nigdy nie wiadomo, kiedy sie zerwie...

Świadczy to jednak trochę o braku szacunku dla innych czytających (być może młodszych i z sieci uczących się wzorców zachowań).

a to juz jest Twoje przypuszczenie. ktore podajesz jako pewnik

Myślę, że wiesz świetnie o czym piszę. Jeśli nie, przejrzyj sobie ponownie swoją własną stronę i porównaj jej styl z tym co "produkujesz" tutaj.

mysle, ze to co napisalem wyzej wszystko wyjasnia.

przy czym, tak, owszem, zgadzam sie z Twoim brakiem akceptacji dla niestarannosci w sieci. z checia poprawie sie, jak juz bede mial normalny internet w domu na wlasnym komputerze i nie bede musial w pospiechu dziubac kilku zdan

Kubaman
22-10-2007, 11:21
Bahrd o tyle ma rację, ze ciesząc się z przegranej PISu niektórzy stosują tak charakterystyczny dla tej formacji język obelgi, poniżenia i drwiny. Wydawać by się mogło, że teraz - po werdykcie - inteligentni, rozsądni podobno ludzie mogli by zachować trochę większą klasę.

Problem, że aby to pokazać Bahrd wykorzystał jakże lubianą przez Premiera metodę wyjmowania słów z kontekstu i zmieniania ich znaczeń ;) Przynajmniej częściowo.

sniper88
22-10-2007, 11:39
a'propos kawalu o minie Kaczynskiego po wyborach
http://wiadomosci.onet.pl/63936,21,1,pokaz.html

muflon
22-10-2007, 11:39
To jeszcze za niezawodnym spieprzajdziadu.com (http://spieprzajdziadu.com/muzeum/index.php?title=Dialektyka_stosowana):

* 30.07.2007 - [...] wynik poniżej 280 mandatów uznałbym za przegraną. I powód do zdymisjonowania całego kierownictwa i przegnania naszych wszystkich spin doktorów. [...] Jeśli jednak nie uzyskamy tych 280 miejsc w Sejmie] to jako odwołany prezes partii będę dumał w samotności nad niewdzięcznością narodu. - Jarosław Kaczyński w wywiadzie dla Wprost
* 22.10.2007 - [...] "jak się poda Donald Tusk, bo też nie ma 280, to ja też się podam." - Jarosław Kaczyński odpowiadając na pytanie dziennikarza, czy zamierza złożyć rezygnację z funkcji prezesa PiS w związku z nieosiągnięciem przez partię 280 mandatów

scooter
22-10-2007, 11:47
Kaczor jak zwykle się wycofuje ze swoich obietnic :) I dobrze, za 4 lata odejdą w niepamięć . Koniec kaczek, hurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrra

Bahrd
22-10-2007, 11:56
tak i nie. tak, bo niewatpliwie masz w tym co piszesz wyzej racje, ale i nie, bo idziesz dalej i ekstrapolujesz ta sytuacje na wnioski o piszacych. na przyklad o mnie. nie uwzgledniajac takiego faktu, ze np. po tygodniu zagladam do sieci na bardzo kiepskim laczu i nie majac czasu chce po prostu napisac te 2-3 slowa, zmeczony po calym dniu biegania i zalatwiania normalnej egzystencji w nowym miejscu zamieszkania, na dodatek korzystajac z bardzo wyrobionej klawiatury i z lacza, ktore nigdy nie wiadomo, kiedy sie zerwie...

a to juz jest Twoje przypuszczenie. ktore podajesz jako pewnik

mysle, ze to co napisalem wyzej wszystko wyjasnia.

przy czym, tak, owszem, zgadzam sie z Twoim brakiem akceptacji dla niestarannosci w sieci. z checia poprawie sie, jak juz bede mial normalny internet w domu na wlasnym komputerze i nie bede musial w pospiechu dziubac kilku zdan

Bahrd o tyle ma rację, ze ciesząc się z przegranej PISu niektórzy stosują tak charakterystyczny dla tej formacji język obelgi, poniżenia i drwiny. Wydawać by się mogło, że teraz - po werdykcie - inteligentni, rozsądni podobno ludzie mogli by zachować trochę większą klasę.

Problem, że aby to pokazać Bahrd wykorzystał jakże lubianą przez Premiera metodę wyjmowania słów z kontekstu i zmieniania ich znaczeń ;) Przynajmniej częściowo.

Cytuję Was, Panowie, całych! ;) I cieszę się, że się dogadaliśmy.

PS
Pamiętacie jak Maćko z Bogdańca mówił do młodego Zbyszka:
"Nie kpij z tych, których pokonałeś, bo tym samym umniejszasz wagę swojego zwycięstwa" (wybaczcie, że wyrwane z kontekstu, ale nie czuję się na siłach cytować całych "Krzyżaków").

Nie chcąc ciągnąć dodam tylko, że - ponieważ chodziło mi o formę a nie treść wypowiedzi - to pozwoliłem sobie poprzednio na skróty.

A wracając do tematu wątku - co by nie mówić o nowym Kaczorze, udało mu się coś nietuzinkowego myślę - tchnął w ludzi optymizm (być może po takich dwóch latach było mu łatwiej, ale nie będę się czepiał, nie?) i jeśli na tej podstawie można raźniej patrzeć w przyszłość, to sporo. Cudów i tak nie należy się spodziewać.

Rob
22-10-2007, 12:05

To nie "wykształciuchy" narzuciły taki język debaty publicznej. Wiadomo kto wprowadził do potocznego obiegu takie określenia jak: "łże-elity", "front obrony przestępców", "bure suki", "lunpenliberalizm", "stoicie tam, gdzie kiedyś stało ZOMO" itd. Polityka schamiała, zwłaszcza w ciągu ostatnich 2 lat i nie mam wątpliwości, że ponosi za to odpowiedzialność PiS, a przede wszystkim Kaczyńscy.

Nawet ludzie, których trudno posądzić o brak kultury (np. Bartoszewski) dawali upust swej złości i bezsilności w obliczu kompletnego zidiocenia tej władzy, jej niekompetencji, agresji, poniżania wszystkich przeciwników, itp.
Kaczyński odchodzi w takim stylu, w jakim rządził i dlatego nie zdziwiło mnie, że nawet przy okazji wieczoru wyborczego pozwolił sobie na poniżające i skandaliczne wypowiedzi ("wielka manipulacja", stawianie "GW" obok zabójców Popiełuszki, zaliczanie opozycji i mediów do wrogiego frontu). Zresztą trudno oczekiwać od kogoś takiego jak Kaczyński, że zachowa się z klasą.
Nie przesadzajmy więc z tym dobrym wychowaniem. To wyjątkowa chwila, na którą większość (zapewne) z nas czekała 2 lata i dlatego cieszymy się z wyniku wyborów dając upust swoim emocjom.

sniper88
22-10-2007, 12:05
A wracając do tematu wątku - co by nie mówić o nowym Kaczorze, udało mu się coś nietuzinkowego myślę - tchnął w ludzi optymizm.
A w jakiej postaci twoim zdaniem ten optymizm sie objawial? Ze pol Polski mialo nadzieje, iz kiedys przestanie byc premierem? Bo jezeli tak, to masz racje:p

Jerzy M
22-10-2007, 12:19
Niestety tzw. "stara emigracja" w Stanach ma dosyć wyidealizowany obraz tego co się dzieje w Polsce... mam wrażenie, że duża część z nich, z całym szacunkiem, w dalszym ciągu myśli, że za 1$ można w Polsce tydzień przeżyć...

Nie wiem skąd czerpiesz wiedze o "starej emigracji" w Stanch, ale zapewniam Cię ze jesteś w błedzie. Mamy XXI wiek, i każdy kto chce posiąść wiedze o sytuacji w Polsce może to robić na bieżąco - tak jak każdy kto mieszka w Polsce, a jeżeli nawet są tacy co nie znają wartości dolara to zapewniam ze już dawno stracili prawa wyborcze.
W sobote obsługiwałem "fotograficznie" kilka punktów wyborczych w aglomeracji chicagowskiej i z moich obserwacji wynika ze 90% glosujących to ludzie w przedziale wiekowym 30-50( te pozostałe 10% to raczej ludzie młodsi). Jest to glównie emigracja "posolidarniściowa " i młodsza.Natomiast przed wyborami jedna z polsko - języcznych stacji radiowych zrobiała ankietę gdzie zapytano głosujacych miedzy innymi o wykształcenie, i tak:65% dzwoniących podało wyższe, 30% średnie.
Ja mam swoją teorie dlaczego amerykańska polonia jest tak bardzo prawicowa, ale nie chcę dolewać przysłowiowej oliwy do ognia i rozpętywać kolejnej wojenki na tym forum.
Pozdrawiam szystkich zwycięzców i zwyciężonych:D

Bahrd
22-10-2007, 12:23
Nie przesadzajmy więc z tym dobrym wychowaniem. To wyjątkowa chwila, na którą większość (zapewne) z nas czekała 2 lata i dlatego cieszymy się z wyniku wyborów dając upust swoim emocjom.

Będę nadal przesadzał - to nie kwestia wyborów, a wyboru ;)
Ale po części rozumiem - tyle, że to zawsze można zrobić w bardziej kameralnym gronie.

A w jakiej postaci twoim zdaniem ten optymizm sie objawial? Ze pol Polski mialo nadzieje, iz kiedys przestanie byc premierem? Bo jezeli tak, to masz racje:p

Więcej optymizmu! :-D Zwłaszcza, że 1988 to dobry rocznik...

SdoubleU
22-10-2007, 14:16
No powiedzcie, nie fajnie takie rzeczy czytać? Aż się chce na tapetę wrzucić :)

Fajnie Muflon, fajnie, świadczy to o poziomie tych, którzy mieli sie do wczoraj za wybawców narodu.:)

snowboarder
22-10-2007, 14:39
Przesadzasz - z kontekstu nie wyrywam - każdy może przewinąć ekran i sprawdzić - a że wybrałem "kwiatki", to dlatego, że szczególnie razi mnie, że skądinąd inteligentni i uzdolnieni ludzie pozwalają sobie na tak ostentacyjne niedbalstwo w formie i treści tu na forum. Świadczy to jednak trochę o braku szacunku dla innych czytających (być może młodszych i z sieci uczących się wzorców zachowań).

A czy szczegolnie nie razi cie, gdy jakby nie bylo niestety jeszcze premier
i przywodca rozumiem twojej frakcji politycznej pozwala sobie na
wycigniecie mordercy Popieluszki i uzycie go w jednej linii, w jednym
zdaniu z tymi, ktorzy go w wyborach w 2007 pokonali?
Zerknij na ton wypowiedzi obu stron - tan karzel wali tego typu
kwiatki (rozumiem w tonie milosci blizniego), a PO normalnie
rozmawia o przyszlosci, normalnosci i o tym zeby sie wziac do pracy...
Swiadczy to tylko o nadchodzacym czasie - pis bedzie probowal
za wszelka cene grac ta sama nute nienawisci i jadu.
Mam nadzieje, ze Polacy beda ponad to i w nastepnych wyborach
dostanie tyle i leppero-giertycho-podobne wczoraj.

A ja moge sobie pozwolic na ostentacyjne wyrazenie radosci,
ze te historyczne karly powoli odchodza na zawsze i w sumie szczerze
nie zalezy mi wcale na dbalstwie o forme.

Polonia Amerykanska, ta ktora widac, to przeciez nic innego jak
tzw polskie koscioly, wiekszy moher niz radio maryja.
Nowoczesnie myslacych ludzi sie tak samo w tym srodowisku
zakrzyczy jak robia to podobne grupy w Polsce. Dlatego
normalni Polacy w Stanach olewaja "oficjalne" srodowiska polonijne...
Ale w Los Angeles wygrala PO :-)

Bahrd
22-10-2007, 14:44
A czy szczegolnie nie razi cie, gdy jakby nie bylo niestety jeszcze premier
i przywodca rozumiem twojej frakcji politycznej pozwala sobie na
wycigniecie mordercy Popieluszki i uzycie go w jednej linii, w jednym
zdaniu z tymi, ktorzy go w wyborach w 2007 pokonali?

Nie, ja jestem "ten od UPR" i z tego punktu widzenia PiS i PO niewiele się różnią ;) A nie podobała mi się (mniej lub bardziej) retoryka obu stron.
Zresztą - jak był Kaczor premierem i Kaczor prezydentem, tak zostało...

Pozdrawiam!

monisiek
22-10-2007, 15:12

80% polonii w chicago glosowalo za pis, nie wspominajac o lamiacych cisze wyborcza dziadkach, agitujacych do ostatniej chwili na rzecz pis(nawet w lokalu komisji wyborczej). przeciez im nikt mandatu nie da za takie lamanie prawa :/

ogolnie orgaznizacja wyborow przynajmniej w chicago byla do kitu. zapchane skrzynki mejlowe, nie dzialajace nr faxow w konsulacie - wiele osob nie moglo zaglosowac.

Kubaman
22-10-2007, 17:12
A ja moge sobie pozwolic na ostentacyjne wyrazenie radosci,
ze te historyczne karly powoli odchodza na zawsze i w sumie szczerze
nie zalezy mi wcale na dbalstwie o forme.

możesz, obyś tylko nie stał sie katem kata
twój język niewiele się różni od ich, a podobno chciałeś zmian :roll:

fret
22-10-2007, 18:48
możesz, obyś tylko nie stał sie katem kata
twój język niewiele się różni od ich, a podobno chciałeś zmian :roll:

Wydaje mi się jednak, że można się na chwilę zapomnieć pod wpływem emocji spowodowanych zwycięstwem :). Sam dobrze wiesz, że pod wpływem emocji język się zmienia, niektórzy np. pod wpływem silnej irytacji zaczynają pisać o nieistniejacych zapachach :). I ciekawostką jest fakt, że język PiS-u najbardziej przeszkadza zwolennikom tej partii, ale tylko wtedy, gdy jest używany przez innych :)

Pozdrawiam :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

65% dzwoniących podało wyższe, 30% średnie.

Podać, to mogli, nawet 95% :). Obawiam się, że bardziej prawdopodobne jest, że 65% nie zrozumiało pytania :). Przepraszam, ale to zupełnie nierealne. Takiego nasycenia inteligencją, to nie ma chyba nawet na uniwersytetach, bo są tam sprzątaczki, kucharki itp :)

Zielony
22-10-2007, 19:33
Akurat gadali w wiadomościach, że być może wszystkie głosy z zagranicy zostaną unieważnione. Np. o godz. 21 mija ważność głosów z UK.
Co za kur...a żenada. Teraz jeden na drugiego zwala.
No ale poczekajmy do ogłoszenia tego faktu - być może nie będzie skandalu.

A tak BTW, z tego wszystkiego najmniej prawdopodobny jest chyba masowy powrót Polaków z zagranicy.

akustyk
22-10-2007, 21:10
no to tak zupelnie nawiasem mowiac, jak ktos chce zobaczyc jak wyglada akustyk, to jest na tym zdjeciu:
http://www.alert24.pl/alert24/51,84880,4602623.html?i=2 :)

jak przychodzilem to kolejka byla do konca budynku, a jak wychodzilem to do ronda (jak te drzewka i dalej), a w okolicy ambasady co drugie auto na bialych rejestracjach :) i powiem Wam szczerze, ze co jak co, ale w takim momencie czlowiek jest dumny z mobilizacji swoich krajan

nie musze mowic, ze srednia wieku w kolejce, w kraju ktory dopiero od 1 lipca ma otwarty rynek pracy dla Polakow, wynosila moze 30 lat i rzadko kto mial powyzej 50-tki?

Zielony
22-10-2007, 21:20
Cudotwórca
Pierwszy tydzień rządów Donalda Tuska

Poniedziałek

Donald Tusk wyczarterował 10.000 jumbo-jetów. 3 miliony Polaków wraca do
kraju.

Wtorek

Zarządzeniem premiera Donalda Tuska zlikwidowano wypadki samochodowe.

Środa

Donald Tusk obniżył podatki --- od środy PIT, CIT i VAT w Polsce wynoszą
1%, jednocześnie Donald Tusk zwiększył wynagrodzenia --- pielęgniarka
zarabia średnio 5890 zł netto, a lekarz 25630 zł netto. Nauczyciele
zarabiają od środy 8300 zł netto, a urzędnicy 6250. Zachodnie granice
Polski przekraczają tysiące lekarzy z Niemiec Francji i Irlandii by
podjąć pracę w polskich szpitalach.

Czwartek

W czwartek Donald Tusk gwałtownie podniósł prestiż Polski na świecie ---
UE ogłosiła wprowadzenie Nicei i pierwiastka jednocześnie, Niemcy
zrezygnowały z Gazociągu Północnego, a bałtycką rurą będzie
transportowane mięso z Polski do Rosji.

Piątek

W piątek Donald Tusk wybudował 2500 kilometrów autostrad 840 pływalni i
320 stadionów. Hanna Gronkiewicz-Waltz --- nowa minister infrastruktury -
przecięła 6000 wstęg w ciągu 18 godzin

Sobota

Donald Tusk rozdał akcje, średnio 70 tysięcy na głowę. Ponadto
wprowadził poszóstne becikowe i ulgę na dziecko --- bez kozery - pińcet
tysięcy.

Niedziela

Po zrobieniu tych wszystkich cudów, siódmego dnia, Donald Tusk odpoczął.

PS
Wieczorem w niedzielę od niechcenia Donald Tusk zniósł przymrozki, by
jabłka już nigdy nie drożały.

sniper88
22-10-2007, 21:36
Co do zarobkow to to jest mozliwe:p Ale chyba bys tego nie chcial (ja tez);)

Co za kur...a żenada. Teraz jeden na drugiego zwala.
No ale poczekajmy do ogłoszenia tego faktu - być może nie będzie skandalu.

Na szczescie sie dobrze skonczylo:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4603626.html

muflon
22-10-2007, 21:50
W czwartek Donald Tusk gwałtownie podniósł prestiż Polski na świecie
Akurat to jest do zrobienia :) Może nie w tydzień, ale sprawnej i kompetentnej ekipie odkręcenie całego tego smrodu jakiego narobiła Fotyga powinno zająć jakiś miesiąc intensywnej pracy.

Tomasz Golinski
22-10-2007, 22:22
Akurat to jest do zrobienia :) Może nie w tydzień, ale sprawnej i kompetentnej ekipie odkręcenie całego tego smrodu jakiego narobiła Fotyga powinno zająć jakiś miesiąc intensywnej pracy.

A myślałem, że to już zrobił Prezydent, zrzekając się suwerenności Polski (i chyba automatycznie swojego stanowiska również - teraz będzie najwyżej Namiestnikiem :) )

sniper88
23-10-2007, 08:49
A myślałem, że to już zrobił Prezydent, zrzekając się suwerenności Polski (i chyba automatycznie swojego stanowiska również - teraz będzie najwyżej Namiestnikiem :) )

Nie, osiagna pelnie szczescia, gdy zjednoczona armia UE wparuje do Bialegostoku, po czym Cie zaaresztuje i skaże na dożywocie za bluźnierstwa przeciw wspólnocie:p

HuleLam
23-10-2007, 10:11
Nie, osiagna pelnie szczescia, gdy zjednoczona armia UE wparuje do Bialegostoku, po czym Cie zaaresztuje i skaże na dożywocie za bluźnierstwa przeciw wspólnocie:p

I tam, Tomek będzie partyzancił, jak bohaterowie opowiadania Uklejna Marka Oramusa (ze zbioru Rewolucja z dostawą na miejsce)

Kubaman
23-10-2007, 10:31
np. pod wpływem silnej irytacji zaczynają pisać o nieistniejacych zapachach :). smród trolla, wyczuwa się innym organem niż nosem

I ciekawostką jest fakt, że język PiS-u najbardziej przeszkadza zwolennikom tej partii, ale tylko wtedy, gdy jest używany przez innych :)a którzy to są ci zwolennicy PIS o których piszesz? Mam nadzieję, że coś jednak kumasz.

Widzę, że tradycyjnie po polsku, wszyscy zgodnie zagłosowali na PO, a teraz ją zaczynają wykpiwać. Zupełnie jakby ten wybór nie był "nasz" i ten rząd nie był "nasz". Przy takim myśleniu Polska nigdy się nie rozwinie. Brakuje konsekwencji.

Rob
23-10-2007, 11:32
Widzę, że tradycyjnie po polsku, wszyscy zgodnie zagłosowali na PO, a teraz ją zaczynają wykpiwać. Zupełnie jakby ten wybór nie był "nasz" i ten rząd nie był "nasz". Przy takim myśleniu Polska nigdy się nie rozwinie. Brakuje konsekwencji.

To chyba nieporozumienie. Akurat autor cytatu, który wykorzystałeś, wcale nie kpił z PO. Kpił ze zwolenników PiS-u, którym przeszkadza język PO, a nie dostrzegają, że w szeregach partii Kaczyńskich używa się języka o wiele bardziej agresywnego i brutalnego.

Nemeo
23-10-2007, 12:58
Ładnie się nam ta Polska podzieliła.

http://wybory2007.wp.pl/wynikimapa.html?rfbawp=1193136729.136

Lesio'73
23-10-2007, 13:28
Nie wiem skąd czerpiesz wiedze o "starej emigracji" w Stanch, ale zapewniam Cię ze jesteś w błedzie. Mamy XXI wiek, i każdy kto chce posiąść wiedze o sytuacji w Polsce może to robić na bieżąco - tak jak każdy kto mieszka w Polsce, a jeżeli nawet są tacy co nie znają wartości dolara to zapewniam ze już dawno stracili prawa wyborcze.
...:D

To było dla mnie jedyne logiczne wytłumaczenie poparcia dla PIS ...
Jeśli jest tak jak piszesz (a z pewnością wiesz lepiej bo ja w USA nawet nie byłem) to już całkiem nie rozumiem:oops:

Skoro nie chcesz na forum to może na PW mi opisz tą teorię... tak z ciekawości8-)

fret
23-10-2007, 14:54
smród trolla, wyczuwa się innym organem niż nosem

no ale jak ktoś ma między uszami tylko nos, oczy i wielką pustkę, to czym może wyczuć trolla? :)

sniper88
23-10-2007, 16:35
Ładnie się nam ta Polska podzieliła.

http://wybory2007.wp.pl/wynikimapa.html?rfbawp=1193136729.136
Polska A i Polska B, w sumie to nie da sie tego nawet skomentowac:?

Jerzy M
23-10-2007, 17:17
Wybory się skończyly i proponuje aby zamknąć już ten wątek, ponieważ poziom dyskusji sięga dna - kontynuacja niczemu dobremu nie sluży, a prowadzić bedzie do jeszcze większych antagonizmów czlonków tego zacnego forum:(

Kubaman
23-10-2007, 18:41
To chyba nieporozumienie. Akurat autor cytatu, który wykorzystałeś, wcale nie kpił z PO. Kpił ze zwolenników PiS-u, którym przeszkadza język PO, a nie dostrzegają, że w szeregach partii Kaczyńskich używa się języka o wiele bardziej agresywnego i brutalnego.

cytat odnosił się do innej sprawy niż druga częśc komentarza jeśli nie zauważyłeś, zrobiłem nawet odstęp większy.. nota bene ten cytat mijał się z prawdą

W Polsce tak już jest, że dwa dni po wyborach będziemy śledzić i rozliczać nowych - jakże jeszcze te dwa dni temu upragnionych - zwycięzców. Mnie osobiście zupełnie nie interesuje, czy Tusk i spółka zrealizują 10 obietnic, czy nawet 5. To populistyczna papka rzucana jak wyborcza kiełbasa ponieważ u nas (ale i nie tylko) ludzie głosują nie rozumem ale chciwością i naiwnością. Jak zrealizują jeden z tych postulatów, to ja i tak będę zadowolony i uznam, że nie zmarnowałem głosu.

Tomasz Golinski
23-10-2007, 18:57
u nas (ale i nie tylko) ludzie głosują nie rozumem ale chciwością i naiwnościąWidać po wynikach :twisted:

sniper88
23-10-2007, 19:33
Widać po wynikach :twisted:

Nie, po prostu nie ktorzy maja takie obietnice, ze nikt sie na nie nie nabiera:mrgreen:

Kubaman
23-10-2007, 20:01
ja to potraktowałem następująco. PO nie miała by szans zrealizować ani jednego postulatu progospodarczego czy innego niezbędnego ale niepopularnego bo ogólnie masy, społeczeństwa są zainteresowane pieniędzmi za darmo, mniejszą ilością pracy, większym socjalem. Myślenie dalej niż rok w przód jest "niepopularne". Do mnie więc puszczała oko od dawna, a dla wielu przypadkowych wyborców, którzy zmieniają preferencje (ja na PO głosuję odkąd uzyskałem prawa wyborcze) przyszykowała kiełbaski właśnie po to, aby móc te ważne postulaty próbować realizować.

Tomek, specjalnie dla Ciebie:
prubując nawet pominąć fakt że UPR zbratała się z LPR, co jest czystym polulizmem, to dzisiaj przeczytałem, że bodajże w Lublinie na pierwszym miejscu UPR kandydował szef Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy, najaktywniejszej ponoć strajkującej organizacji. Tu się nawet LOL wydaje zbyt małym określeniem. Ultra liberałowie i związki zawodowe :D

Tomasz Golinski
23-10-2007, 20:11
Tomek, specjalnie dla Ciebie:
prubując nawet pominąć fakt że UPR zbratała się z LPR, co jest czystym polulizmem, to dzisiaj przeczytałem, że bodajże w Lublinie na pierwszym miejscu UPR kandydował szef Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy, najaktywniejszej ponoć strajkującej organizacji. Tu się nawet LOL wydaje zbyt małym określeniem. Ultra liberałowie i związki zawodowe :D
Przeczytaj, czego Krzysztof Bukiel się domaga zamiast się śmiać po próżnicy :) Postulaty OZZL są zbyt radykalne nawet dla PO :lol:

Ponadto ciekawi mnie, czemu nie bronisz stosować metod "populistycznych" PO, a śmiejesz się z OZZL czy UPR (pomijając, że nie wiem, na czym ten populizm miałby wg Ciebie polegać - w końcu to tylko puste słowo-klucz). Jeśli dobrze pamiętam, to już tłumaczyłem Ci, co było powodem wspólnego utworzenia listy (bratania nie widziałem, wszyscy filipińsko-zdrowi).

Kubaman
23-10-2007, 20:39
śmieję się, bo napisałeś, że "widać po wynikach".
Poza tym traktuję upr jako niegroźnych wariatów i nic do nich nie mam.

BTW: to czego kto się domaga to nieważne (w tym przypadku). Ważne jakimi metodami. Związki zawodowe podle długo powtarzanej przez JKM formuły, to "organizacje przestępcze" i tego bym się trzymał. Inaczej wychodzi, że Kaczor miał rację.

Tomasz Golinski
23-10-2007, 20:44
śmieję się, bo napisałeś, że "widać po wynikach".
Poza tym traktuję upr jako niegroźnych wariatów i nic do nich nie mam.No to nie wiem już z czego się śmiejesz...

BTW: to czego kto się domaga to nieważne. Ważne jakimi metodami. Związki zawodowe podle długo powtarzanej przez JKM formuły, to "organizacje przestępcze" i tego bym się trzymał. Inaczej wychodzi, że Kaczor miał rację.No jakimi metodami? Zwolnili się z pracy. Chyba mylisz strajk lekarzy ze strajkiem pielęgniarek.

Kubaman
23-10-2007, 20:56
związkami zawodowymi, dalekie to od skrajnego liberalizmu gospodarczego

Bahrd
23-10-2007, 21:06
Poza tym traktuję upr jako niegroźnych wariatów i nic do nich nie mam.:D

Nie jest wykluczone, że być może i mogłoby być tak jak piszesz;) Ale ja lubię myśleć o tym nieco inaczej: nawet w późnych latach PRL, myślących o wolnej (wtedy w sensie: bez jarzma sowieckiego) Polsce, zgrupowanych w ROPCiO, KOR i KPN też miano za (romantycznych) wariatów... tyle, że być może dla władzy groźnych.

Kubaman
23-10-2007, 21:13
no ja nie w tym sensie. Ja w sensie, że ktoś 20 lat najpierw mówi, że wszystko ma być prywatne, a następnie w wyborach 2005 występuje jako wielki orędownik emerytów, którzy powinni od państwa dostawać dużo pieniędzy. O kimś kto mówi, że związki zawodowe to organizacje przestępcze, a następnie przyjmuje w swoje szeregi i jeszcze nagradza dobrym miejscem na liście szefa związków. O kimś, kto domaga się wyjścia polski z UE i wstępuje do sojuszu z wicepremierem, który brał pieniądze z unii na różne rozwiązania choćby w edukacji.

Tomasz Golinski
23-10-2007, 21:13
związkami zawodowymi, dalekie to od skrajnego liberalizmu gospodarczego

Związki zawodowe w skrajnym liberalizmie gospodarczym mają prawo działać - na zasadach ogólnych - jak każda firma. I z dostępnych możliwości korzystać. A póki nie ma skrajnego liberalizmu gospodarczego mają większe możliwości działania. Nie przypominam sobie, by stosowali nieetyczne środki.

Za to Platforma przez swój program niereformowania opieki zdrowotnej będzie miała krew ludzi na rękach.

Skipper
23-10-2007, 21:21
Za to Platforma przez swój program niereformowania opieki zdrowotnej będzie miała krew ludzi na rękach.
na ile pamietam to Ty jestes zwolennikiem strzelania do ludzi :p

Tomasz Golinski
23-10-2007, 21:23
no ja nie w tym sensie. Ja w sensie, że ktoś 20 lat najpierw mówi, że wszystko ma być prywatne, a następnie w wyborach 2005 występuje jako wielki orędownik emerytów, którzy powinni od państwa dostawać dużo pieniędzy.Kuba, chyba nie piszesz tego poważnie? Emeryci przez długie lata płacili składki (lub raczej byli z tych pieniędzy rabowani) i za to nabyli prawa emerytalny. Państwo ma psi obowiązek wypłacać emerytury na zasadach ustalonych w czasie wpłacania składek (a nie post factum!). UPR nie zmieniło programu i dalej domaga się wycofania państwa z systemu ubezpieczeń - to znaczy - nie zaciągania nowych zobowiązań i rozliczenia się z zaciągniętych. W programie nawet LPRu znalazł się postulat likwidacji obowiązku wpłat na OFE.

Nie no, piszesz sloganami medialnymi. Przestępcą jest się, gdy się popełni przestępstwo - niektóre związki takie przestępstwa popełniały - Samoobrona, Solidarność itd. OZZL właśnie stosuje normalne liberalne metody rozwiązywania konfliktów na rynku pracy. Nie widziałem, żeby Bukiel rzucał strzykawkami w ministrów lub rozlewał krew przed Sejmem.

[quote]O kimś, kto domaga się wyjścia polski z UE i wstępuje do sojuszu z wicepremierem, który brał pieniądze z unii na różne rozwiązania choćby w edukacji.Kolejny raz piszesz jak człowiek niepoważny. Polska wpłaca grubą kasę do UE i za to ma pewne możliwości. Póki Polska w Unii jest (już niedługo, bo wkrótce Polska straci niezależność na rzecz Unii - już 13 grudnia), to dobry urzędnik musi o fundusze unijne się starać. Rozumiem, że wg Ciebie prawdziwy liberał kupując książkę, powinien odnosić do urzędu skarbowego 22-7% jej wartości, bo uznaje ulgi w VAT za szkodliwe? Przecież to kuriozum.

Kubaman
23-10-2007, 21:36
Tomku, i tak cię nie przekonam nie będę nawet próbował. Ale zastanów się co piszesz mówiąc jaką to ciężką kasę płacimy do UE. Czy słyszałeś kiedyś coś o płatnikach netto/brutto w UE?

Tomasz Golinski
23-10-2007, 21:56
Czy słyszałeś kiedyś coś o płatnikach netto/brutto w UE?Słyszałem, ale nic o bilansie przecież nie pisałem. Przy porządnym porachowaniu wychodzi, że trochę do tego dokładamy. I nie jest tragicznie m.in. dlatego, że Giertych jednak te fundusze z UE jakoś używał, gorzej lub lepiej... Ale jest jak to w socjalizmie - jedni wpłacają do kasy, inni korzystają.

sniper88
23-10-2007, 22:02
Słyszałem, ale nic o bilansie przecież nie pisałem. Przy porządnym porachowaniu wychodzi, że trochę do tego dokładamy.

:lol: To lepiej nie zajmuj sie liczeniem niczego:p

jadeit
23-10-2007, 22:03
ja tylko sobie pozwole wkleić część wiersza, który bardzo dobrze opisuje moj stosunek do ostatnich 2 lat, a sam on jest IMO ponad czasowy ;)

Kasprowicz Jan

Rzadko na moich wargach

Rzadko na moich wargach -
Niech dziś to warga ma wyzna -
Jawi się krwią przepojony,
Najdroższy wyraz: Ojczyzna.

Widziałem, jak się na rynkach
Gromadzą kupczykowie,
Licytujący się wzajem,
Kto Ją najgłośniej wypowie.

Widziałem, jak między ludźmi
Ten się urządza najtaniej,
Jak poklask zdobywa i rentę,
Kto krzyczy, iż żyje dla Niej.

Widziałem, jak do Jej kolan -
Wstręt dotąd serce me czuje -
Z pokłonem się cisną i radą
Najpospolitsi szuje.

Widziałem rozliczne tłumy
Z pustą, leniwą duszą,
Jak dźwiękiem orkiestry świątecznej
Resztki sumienia głuszą.

Sztandary i proporczyki,
Przemowy i procesyje,
Oto jest treść Majestatu,
Który w niewielu żyje.

Więc się nie dziwcie - ktoś może
Choć milczkiem słuszność mi przyzna -
Ze na mych wargach tak rzadko
Jawi się wyraz: Ojczyzna.

Lecz brat mój najbliższy i siostra,
W tak czarnych żałobach ninie,
Ci widzą, że chowam tę świętość
W najgłębszej serca głębinie......

itd....

pozdrawiam

Kubaman
23-10-2007, 22:03
Jest odwrotnie, przecież wiesz :)

Tomasz Golinski
23-10-2007, 22:08
Jest odwrotnie, przecież wiesz :)

Jasne, gdzieżbym śmiał polemizować z Wyborczą.

sniper88
23-10-2007, 22:11
Jasne, gdzieżbym śmiał polemizować z Wyborczą.

Wiem, pamietam, mielismy konczyc....ale:mrgreen:
poszukaj gdziekolwiek poza wyborcza;) Dowiesz sie tego samego-polska jest wiele milionow do przodu, nawet uwzgledniajac koszty dostosowania sie do norm unijnych;)

Tomasz Golinski
23-10-2007, 22:14
Wiem, pamietam, mielismy konczyc....ale:mrgreen:
poszukaj gdziekolwiek poza wyborcza;) Dowiesz sie tego samego-polska jest wiele milionow do przodu, nawet uwzgledniajac koszty dostosowania sie do norm unijnych;)Same koszty dostosowania idą w miliardy.

sniper88
23-10-2007, 22:19
Same koszty dostosowania idą w miliardy.
Zapominasz tylko, ze te koszty generuja potem zyski;) Jaki rolnik dostosowywalby sie do norm unijnych, gdyby dotacje nie rekompensowaly mu wydatkow?

Tomasz Golinski
23-10-2007, 22:26
Zapominasz tylko, ze te koszty generuja potem zyski;) Jaki rolnik dostosowywalby sie do norm unijnych, gdyby dotacje nie rekompensowaly mu wydatkow?Koszty z reguły nie generują zysków. A już na pewno nie te, które są wymuszone bzdurnymi biurokratycznymi regułami.

W trakcie dostosowania wzrost gospodarczy został praktycznie całkowicie wyhamowany. Teraz trochę się podniósł - głównie z powodu kreatywnej księgowości.

sniper88
23-10-2007, 22:29
Koszty z reguły nie generują zysków. A już na pewno nie te, które są wymuszone bzdurnymi biurokratycznymi regułami.

Skrót myślowy-same koszty nie generuja zyskow, ale te wlasnie koszty zwiazane byly z dostosowaniem sie norm, a to wlasnie dostosowanie sie pozwolilo zwiekszyc zyski.

W trakcie dostosowania wzrost gospodarczy został praktycznie całkowicie wyhamowany.
Zeby zarobic trzeba stracic-musisz miec jakis kapital poczatkowy.

Teraz trochę się podniósł - głównie z powodu kreatywnej księgowości.
Na jakiej podstawie wyciagasz takie wnioski?

Kubaman
23-10-2007, 22:30
dotacje to pikuś ale rynek zbytu

Skipper
23-10-2007, 22:32

Kuba tu nie ma sensu sie scierac :) Tomasz zalozyl cos co za wszelka cene bedzie udowadnial a jesli fakty tego nie potwierdza tym gorzej dla faktow :)

a patrzac Tomasz na Twoje liczne wypowiedzi mozna dojsc do wniosku ze to Ty tu jestes najwiekszym wielbicielem Wyborczej bo sie co chwila na nia powolujesz :lol:

Tomasz Golinski
23-10-2007, 22:36
Skrót myślowy-same koszty nie generuja zyskow, ale te wlasnie koszty zwiazane byly z dostosowaniem sie norm, a to wlasnie dostosowanie sie pozwolilo zwiekszyc zyski.Nie. Dostosowanie się do norm pozwoliło zmniejszyć zyski. Gdyby powodowało zwiększenie zysków - zostałoby wykonane bez przymusu urzędniczego. Spróbuj jakikolwiek druk unijny wypełnić, to się przekonasz.

Zeby zarobic trzeba stracic-musisz miec jakis kapital poczatkowy.A czego to znowu dotyczy?

Na jakiej podstawie wyciagasz takie wnioski?Że się podniósł? Choćby na podstawie Wikipedii. A że księgowość jest kreatywna? Sam rząd się tym chwalił.

To prawda. Tak się składa, że można było wzorem Szwajcarii lub Norwegii choćby próbować negocjować dostęp do "wspólnego rynku" bez włączania się w biurokratyczną machinę. Podejrzewam jednak, że Unia nie byłaby do tego chętna - prosty powód - bylibyśmy zbyt konkurencyjni dla nich. A tak - skrępowano nogi naszym przedsiębiorcom, to mogą sobie bawić się z unijnymi. Pamiętasz jaki rwetes się podniósł, jak obniżono w Polsce CIT?

Skipper
23-10-2007, 22:42
i jaki byl efekt tej gadaniany...? obnizono w niemczech CIT i tyle.. jak sie obnizy bardziej tez tragedii nie bedzie... zreszta w Estonii CIT wynosi 0 jesli inwestujesz... wiec to nie jest prawda co piszesz

Tomasz Golinski
23-10-2007, 22:49
i jaki byl efekt tej gadaniany...? obnizono w niemczech CIT i tyle.. jak sie obnizy bardziej tez tragedii nie bedzie... zreszta w Estonii CIT wynosi 0 jesli inwestujesz... wiec to nie jest prawda co piszesz
I całe szczęście, że Niemcy obniżyli. Po 13 grudnia nie wiadomo, co by zrobili... Może armia europejska by to załatwiała? :twisted: A może tylko ustawowo by nakazali podnieść CIT w zbuntowanej prowincji.

Napisz jasno, co nie jest prawdą, bo jakoś zapomniałem już swoje wypowiedzi o Estonii.

sniper88
23-10-2007, 22:50
Nie. Dostosowanie się do norm pozwoliło zmniejszyć zyski. Gdyby powodowało zwiększenie zysków - zostałoby wykonane bez przymusu urzędniczego. Spróbuj jakikolwiek druk unijny wypełnić, to się przekonasz.
No rolnicy niczego nie musieli. Przedsiębiorcy dzialajacy w granicach kraju tez nic nie musieli. Ci, ktorzy chcieli miec dzialalnosc w UE musieli, i robili to z wlasnej woli.

A czego to znowu dotyczy?
Twojego zdania, że rozwój po wstapieniu do UE sie zatrzymal;)

A że księgowość jest kreatywna? Sam rząd się tym chwalił.

Albo nie slyszalem, albo slyszalem i nie zrozumialem. Ale wydaje mi sie, że ksiegowosc kreatywna to nie jest czyn, ktorym sie mozna (powinno) chwalic.

tmaciak
23-10-2007, 22:50
Nie. Dostosowanie się do norm pozwoliło zmniejszyć zyski. Gdyby powodowało zwiększenie zysków - zostałoby wykonane bez przymusu urzędniczego. Spróbuj jakikolwiek druk unijny wypełnić, to się przekonasz.

Rany, kolejny wątek... Tomek, widać, że firmy to raczej nie prowadziłeś i nie prowadzisz...

Aby zobaczyć, że wejście do Unii było korzystne to ja nie muszę nic czytać ani zastanawiać się nad wypełnianiem norm... wystarczy, że zajrzę do portfela zamówień firmy dla której pracuję... i bynajmniej nie zajmujemy się działalnością z zakresu "przymusów urzędniczych".

Tomasz Golinski
23-10-2007, 22:58
No rolnicy niczego nie musieli. Przedsiębiorcy dzialajacy w granicach kraju tez nic nie musieli. Ci, ktorzy chcieli miec dzialalnosc w UE musieli, i robili to z wlasnej woli.:lol: Ty to poważnie? Czyli nie musieli wprowadzać głupich norm, mogli spakować manatki i pojechać na Madagaskar? :lol:

Twojego zdania, że rozwój po wstapieniu do UE sie zatrzymal;)Możesz próbować znaleźć cytat, który potwierdzi, że tak napisałem, ale raczej Ci się nie uda.

Albo nie slyszalem, albo slyszalem i nie zrozumialem. Ale wydaje mi sie, że ksiegowosc kreatywna to nie jest czyn, ktorym sie mozna (powinno) chwalic.W demokracji rząd cały czas się chwali tym, czym się nie powinien chwalić. A to tym, że zabrał dużo pieniędzy uczciwym ludziom, a to że leni dofinansował, a to, że zrezygnował z suwerenności... Może pamiętasz, że parę lat temu Polsce groziło, że przekroczy dopuszczalny w UE deficyt. Może też pamiętasz, jak problem ten został rozwiązany.

Od razu napiszę, żebym nie musiał potem: to, że UE ogranicza deficyt jest korzystne. Niekorzystne jest to, że ograniczenie jest na poziomie (nie pamiętam dokładnie) 20-30% PKB a nie zera.

sniper88
23-10-2007, 23:04
:lol: Ty to poważnie? Czyli nie musieli wprowadzać głupich norm, mogli spakować manatki i pojechać na Madagaskar? :lol:
W poprzednich dyskusjach dales mi do zrozumienia, ze zawsze jest wybor:p
Poza tym nikt nikomu nie kazal wchodzic na rynki UE, eksportowac na wschod mogles dalej na starych zasadach.

Możesz próbować znaleźć cytat, który potwierdzi, że tak napisałem, ale raczej Ci się nie uda.
Prosze:)
"W trakcie dostosowania wzrost gospodarczy został praktycznie całkowicie wyhamowany."

Może też pamiętasz, jak problem ten został rozwiązany.
Pamietam, ze bylo, nie pamietam, jak rozwiazano? Przypomnisz?

Od razu napiszę, żebym nie musiał potem: to, że UE ogranicza deficyt jest korzystne. Niekorzystne jest to, że ograniczenie jest na poziomie (nie pamiętam dokładnie) 20-30% PKB a nie zera.

Spoleczenstwo by na to nie poszlo (prawie zadne, poza kilkoma krajami), bo by sie cofneli w rozwoju o kilka lat.

Tomasz Golinski
23-10-2007, 23:07
W poprzednich dyskusjach dales mi do zrozumienia, ze zawsze jest wybor:p
Poza tym nikt nikomu nie kazal wchodzic na rynki UE, eksportowac na wschod mogles dalej na starych zasadach.Ale Polska jest rynkiem UE przecież!

Prosze:)
"W trakcie dostosowania wzrost gospodarczy został praktycznie całkowicie wyhamowany."Po pierwsze: praktycznie całkowicie znaczy prawie, ale nie całkiem. Po drugie: to zdanie odnosi się do sytuacji przed przystąpieniem do UE.

Pamietam, ze bylo, nie pamietam, jak rozwiazano? Przypomnisz?Zmieniono zasady liczenia deficytu i PKB, żeby się zgadzało.

Spoleczenstwo by na to nie poszlo (prawie zadne, poza kilkoma krajami), bo by sie cofneli w rozwoju o kilka lat.Społeczeństwo nie ma nic do rzeczy, bo po pierwsze: nie ma czegoś takiego jak społeczeństwo, po wtóre: 90% ludzi nie wie, co to jest deficyt. Nie wiem, co rozumiesz przez cofnięcie się w rozwoju. To, że wciąż spłacamy długi Gierka? Niektórzy lubią żyć na cudzy koszt, ale okradać własne dzieci? Wstyd.

sniper88
23-10-2007, 23:15
Ale Polska jest rynkiem UE przecież!
To niby dlaczego dalej rozroznia sie rynki krajowy i unijny?

całkowicie znaczy prawie, ale nie całkiem.
Nastepnym razem mnie uprzedz, to zaslonie monitor:lol: To by sie nadawalo do 'srebrnych ust' na NF:p

Po drugie: to zdanie odnosi się do sytuacji przed przystąpieniem do UE.

Nie do konca;) Polska wstepujac do wspolnoty nie spelniala wszystkich warunkow:)

Zmieniono zasady liczenia deficytu i PKB, żeby się zgadzało.
A to nie bylo wtedy, gdy Niemcy i Francja mialy za duzy deficyt? Po prostu nie pamietam szczegolow, dlatego sie pytam.

Społeczeństwo nie ma nic do rzeczy, bo po pierwsze: nie ma czegoś takiego jak społeczeństwo, po wtóre: 90% ludzi nie wie, co to jest deficyt.
Ale widzi, jak im zaczyna brakowac kasy w portfelu

Nie wiem, co rozumiesz przez cofnięcie się w rozwoju. To, że wciąż spłacamy długi Gierka? Niektórzy lubią żyć na cudzy koszt, ale okradać własne dzieci? Wstyd.
Dopuki masz niezmienny deficyt, doputy nie okradasz nikogo. Tak sie dzieje dopiero wtedy, gdy sie z roku na rok zwiekszy.

Tomasz Golinski
23-10-2007, 23:21
To niby dlaczego dalej rozroznia sie rynki krajowy i unijny?Się znaczy kto? Ja nie rozróżniam osobiście.

Nastepnym razem mnie uprzedz, to zaslonie monitor:lol: To by sie nadawalo do 'srebrnych ust' na NF:pMasz jakiś problem z językiem polskim? Jak napiszę prawie całkiem, to też powiesz, że całkiem? Obejrz reklamę Żywca.

Nie do konca;) Polska wstepujac do wspolnoty nie spelniala wszystkich warunkow:)Ale z czym to się wiążę?

A to nie bylo wtedy, gdy Niemcy i Francja mialy za duzy deficyt? Po prostu nie pamietam szczegolow, dlatego sie pytam.Niemcy i Francja po prostu zignorowały ten problem - miały dość siły, by nie zostać za to ukarane. Polska zmieniła zasady - jakieś fundusze (chyba ubezpieczeniowe) zostały dodane lub wyłączone z PKB - nie pamiętam szczegółów. Ogólnie - zasady liczenia PKB zmieniają się dość często, dlatego nie jest to idealny wskaźnik.

Ale widzi, jak im zaczyna brakowac kasy w portfeluDeficyt nie generuje kasy w portfelu, tylko ją drenuje z portfela. To elementarz ekonomii. Spójrz choćby na równanie Friedmana.

Dopuki masz niezmienny deficyt, doputy nie okradasz nikogo. Tak sie dzieje dopiero wtedy, gdy sie z roku na rok zwiekszy.Ty to poważnie? :shock: Jak codziennie będę Ci zabierał 5zł to Cię nie okradam? Dopiero jak zabiorę 10zł to okradnę?

sniper88
23-10-2007, 23:28
Się znaczy kto? Ja nie rozróżniam osobiście.

SIE, czyli ogolnie;)

Masz jakiś problem z językiem polskim? Jak napiszę prawie całkiem, to też powiesz, że całkiem? Obejrz reklamę Żywca.
Pewnie byś sobie teraz zazyczyl jeszcze kwantyfikatory, jak kiedys, wiec zrobie to od razu, zeby nie bylo problemu:

całkowicie znaczy prawie, ale nie całkiem.
całkowicie<=>prawie ^ całkowicie<>całkiem
wiec to nie ja mialem problem z polskim:p O ile sie nie myle całkowicie nie znaczy tyle samo co prawie;)

Ale z czym to się wiążę?

z tym, że Ty napisales, iż rozwoj Polski zatrzymal sie w trakcie dostosowywania do przepisow UE, a potem napisales, ze to nie znaczy po wejsciu do UE, a ja Ci mowie, ze dostosowywalismy sie takze po wstapieniu;)

Deficyt nie generuje kasy w portfelu, tylko ją drenuje z portfela. To elementarz ekonomii. Spójrz choćby na równanie Friedmana.
Czy ja wlasnie tego nie napisalem?

Ty to poważnie? :shock: Jak codziennie będę Ci zabierał 5zł to Cię nie okradam? Dopiero jak zabiorę 10zł to okradnę?
Jak caly czas bedziesz mial u mnie dlug 5 zl to chyba mnie nie okradasz bez przerwy?

Tomasz Golinski
23-10-2007, 23:37
Pewnie byś sobie teraz zazyczyl jeszcze kwantyfikatory, jak kiedys, wiec zrobie to od razu, zeby nie bylo problemu:

całkowicie<=>prawie ^ całkowicie<>całkiem
wiec to nie ja mialem problem z polskim:p O ile sie nie myle całkowicie nie znaczy tyle samo co prawie;) Ja napisałe praktycznie całkowicie. Praktycznie = prawie.

z tym, że Ty napisales, iż rozwoj Polski zatrzymal sie w trakcie dostosowywania do przepisow UE, a potem napisales, ze to nie znaczy po wejsciu do UE, a ja Ci mowie, ze dostosowywalismy sie takze po wstapieniu;)No dobrze, przyjmijmy, że po wstąpieniu dostosowywaliśmy się "sami do siebie". I co z tego? Jak wnioskujesz, że mogłem napisać, że po wstąpieniu się zatrzymał, jak tlumaczę, że praktycznie zatrzymał się przed wstąpieniem?

Czy ja wlasnie tego nie napisalem?No nie napisałeś, co napisałeś. Było zdanie wyrwane z kontekstu, a kontekst wcześniejszy wskazywał, że twierdzisz, że brak deficytu będzie oznaczał brak pieniędzy w portfelu. Jeśli miałeś na myśli przeciwne stwierdzenie, to oczywiście się zgadzam.

Jak caly czas bedziesz mial u mnie dlug 5 zl to chyba mnie nie okradasz bez przerwy?W 1 roku wydałem 100zł, wpływów miałem 95zł. W drugim roku to samo. Jaki mam dług po dwóch latach? Na potwierdzenie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Polish_public_debt.PNG

Skipper
24-10-2007, 07:44
Deficyt sam z siebie zly nie jest i to jest dosc oczywiste dla kogos kto troche popracowal na wlasna reke... najwazniejsza jest jego struktura ktorej ocena pozwala dopiero okreslic istote tegoz deficytu...

nie rozumiem rowniez dlaczego z uporem maniaka przeczysz oczywistym faktom argumentujac w sposb bardzo wybiorczy nie probujac zrobic bilansu calosciowego skutkow przystapienia do unii...
pelna zgoda ze jest kilka przepisow bez ktorych daloby sie spokojnie zyc ale bilans calosciowy wychodzi znacznie in plus...
co do nieprawdy to mialem na mysli Twpje teorie na temat petania przedsiebiorcow... wyjasnij mi w takim razie skokowy wrecz wzrost produkcji i PKB w momencie przystapienia do unii? przeciez idac Twoim tokiem rozumowania powinien nastapic regres...

rowniez teorie odnosnie podatkow CIT nie maja przelozenia na rzeczywistosc... Estonia robi z podatkami co chce, w Irlandii CIT wynosi 12,5% wec rowniez jest znacznie nizszy jak w znakomitej ilosci panstw unii Cypr na ile pamietam 10% to tez nijak sie ma do Niemiec gdzie wynosi na dzis 27% i nikt tych krajow nie ogranicza w swojej polityce podatkowej...

Skipper
24-10-2007, 08:09
wiem ze to nie o fotografii ale jest to obraz 100lecia wiec uznalem ze taki czlowiek zasluguje na osobny watek i wszystkim tym ktorzy uwazaja (a znam kilku takich z tego forum) iz to nie jest wielki czlowiek proponuje przesluchanie calosc jego wykladu(najlepiej wiecej niz raz) i chwle refleksji po...

http://www.tvn24.pl/-1,1525882,wiadomosc.html

Algier
24-10-2007, 09:25
oglądałem, oglądałem

Tomasz Golinski
24-10-2007, 11:38
Deficyt sam z siebie zly nie jest i to jest dosc oczywiste dla kogos kto troche popracowal na wlasna reke... najwazniejsza jest jego struktura ktorej ocena pozwala dopiero okreslic istote tegoz deficytu...No chyba żartujesz. Jakbyś prowadził firmę tak, jak robią to ministrowie finansów, to dawno byś oglądał świat zza kratek. Można zaakceptować deficyt przez rok, albo dwa w specjalnej sytuacji, ale nie stale.

nie rozumiem rowniez dlaczego z uporem maniaka przeczysz oczywistym faktom argumentujac w sposb bardzo wybiorczy nie probujac zrobic bilansu calosciowego skutkow przystapienia do unii... Właśnie to robię.

pelna zgoda ze jest kilka przepisow bez ktorych daloby sie spokojnie zyc Kilka czy kilkaset tysięcy?

ale bilans calosciowy wychodzi znacznie in plus...W jakim sensie? Wytłumacz.

co do nieprawdy to mialem na mysli Twpje teorie na temat petania przedsiebiorcow... wyjasnij mi w takim razie skokowy wrecz wzrost produkcji i PKB w momencie przystapienia do unii? przeciez idac Twoim tokiem rozumowania powinien nastapic regres... Przecież już wyjaśniłem. Poza tym skokowego wzrostu nie było.

rowniez teorie odnosnie podatkow CIT nie maja przelozenia na rzeczywistosc... Estonia robi z podatkami co chce, w Irlandii CIT wynosi 12,5% wec rowniez jest znacznie nizszy jak w znakomitej ilosci panstw unii Cypr na ile pamietam 10% to tez nijak sie ma do Niemiec gdzie wynosi na dzis 27% i nikt tych krajow nie ogranicza w swojej polityce podatkowej...Nie podałem żadnej teorii odnośnie podatków CIT. Nie wiem, gdzie taką wyczytałeś. Faktem jest, że niektóre kraje UE były bardzo niezadowolone z naszej obniżki CIT i groziły podjęciem kroków prawnych. Mi pewnie nie wierzysz, ale google są wielkie: http://www.gazetawyborcza.pl/1,75248,3507507.html

Taki znaczący spadek stawek podatków płaconych przez firmy w większości krajów naszego regionu w momencie wejścia do UE mocno zaniepokoił kraje starej Unii. Mocno protestowały przeciwko temu przede wszystkim Francja i Niemcy, zarzucając nowym krajom m.in. dumping podatkowy. Obawiały się, że nasze niskie podatki połączone z tanią siłą roboczą sprawią, iż firmy działające dotąd na ich terenie zaczną przenosić działalność do nowych krajów UE. Proponowały wręcz, żeby ograniczyć w ramach Unii możliwość obniżania stawek podatków płaconych przez firmy. Ostatecznie do tego nie doszło - na takie ograniczenie musiałyby się zgodzić wszystkie kraje Unii, Polska tę propozycję zdecydowanie odrzuciła.

Edit: jeszcze jeden cytat: http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040514/ekonomia/ekonomia_a_11.html

Francja i Niemcy chcą zmusić nowe kraje członkowskie Unii Europejskiej do podwyższenia podatków od zysków przedsiębiorstw, aby powstrzymać przenoszenie produkcji na wschód. Wczoraj podczas szczytu w Paryżu przywódcy obu krajów wystąpili z oficjalną propozycją zmiany unijnego prawa, tak by ich pomysł dał się zrealizować. Zasugerowali, że w przeciwnym wypadku zablokują część funduszy pomocowych Brukseli.

Skipper
24-10-2007, 14:37
No chyba żartujesz. Jakbyś prowadził firmę tak, jak robią to ministrowie finansów, to dawno byś oglądał świat zza kratek. Można zaakceptować deficyt przez rok, albo dwa w specjalnej sytuacji, ale nie stale.

to dosc ciekawa teoria tylko czytaj uwazniej co ja pisze bo pisze o strukturze deficytu...Deficyt inwestycyjny zawsze byl i bedzie korzystny chyba ze wymyslisz nowa ekonomie... deficyt konsumpcyjny nie... to jest roznica o ktorej ja mowie
generalnie wiekszosc firm tzw "nowych technologii" latami byla prowadzona na sporym deficycie i jakos nikt nie siedzi...

na rynkach inwestycyjnych wykorzytuje sie tzw efekt dzwigni finansowej ktory z zalozenia powoduje operowanie srodkami ktorych sie nie posiada i trzeba je finansowac z pozyczek... tu tez nikt nie siedzi a bywa ze tak inwestuje sie latami w oczekiwaniu na efekt

Właśnie to robię.
Kilka czy kilkaset tysięcy?

robisz to fakt.. ale nie to :) pokaz mi gospodarke bez wiel tys glupich przepisow... realizm Tomasz realizm :) bilans tak czy tak wychodzi na plus..

Przecież już wyjaśniłem. Poza tym skokowego wzrostu nie było.

nie wyjasniles napisales tylko swoj poglad ktory nie uwzglednia realiow... najprosciej bedzie pojechac na sciane zachodnia i pogadac z wlascicielami firm bo to bedzie realne zycie a nie dywagacje na temat...

Nie podałem żadnej teorii odnośnie podatków CIT. Nie wiem, gdzie taką wyczytałeś. Faktem jest, że niektóre kraje UE były bardzo niezadowolone z naszej obniżki CIT i groziły podjęciem kroków prawnych.

ja nigdy nie zaprzeczylem ze gadali tylko pokaz mi co poza gadaniem wyniklo...
kazdy gada jak sie z czegos nie cieszy... ale nie mieli realnych mozliwosci prawnych by cokolwiek zrobic...

tpop
24-10-2007, 16:31
ktos tam w pierwszych rzedach focil 70-200 :)

Zielony
24-10-2007, 16:59
ktos tam w pierwszych rzedach focil 70-200 :)

To ta refleksja? :lol:

Antolll
24-10-2007, 19:22

Też mnie to dopadło. Zamiast oglądac własciwy obiekt któremu poswiecone sa jakies wiadomosci patrze jakimi Lkami fotoreporterzy działają :roll:

Tomasz Golinski
24-10-2007, 19:49
to dosc ciekawa teoria tylko czytaj uwazniej co ja pisze bo pisze o strukturze deficytu...Deficyt inwestycyjny zawsze byl i bedzie korzystny chyba ze wymyslisz nowa ekonomie... deficyt konsumpcyjny nie... to jest roznica o ktorej ja mowie
generalnie wiekszosc firm tzw "nowych technologii" latami byla prowadzona na sporym deficycie i jakos nikt nie siedzi...Przecież tu mówimy o państwie, a nie firmie. Państwo nie powinno zajmować się generowaniem zysku, tylko świadczeniem usług, za które zdziera podatki.

Rozróżnienia rodzajów deficytu nie rozumiem. Jak mam 100zł i wydam je na inwestycję i pożyczę 100zł na cukierki to jest źle, bo mam deficyt konsumpcyjny. A jak wydam 100zł na cukierki, a pożyczę na inwestycję to jest ok? No, proszę Cię.

robisz to fakt.. ale nie to :) pokaz mi gospodarke bez wiel tys glupich przepisow... realizm Tomasz realizm :) bilans tak czy tak wychodzi na plus..USA w porównaniu z UE.

ja nigdy nie zaprzeczylem ze gadali tylko pokaz mi co poza gadaniem wyniklo...
kazdy gada jak sie z czegos nie cieszy... ale nie mieli realnych mozliwosci prawnych by cokolwiek zrobic...Nie zaprzeczałeś? :lol: To co robiłeś w poprzednich postach? Ja pisałem, że podniósł się rwetes, a ty zarzuciłeś mi kłamstwo.

UE w 90% ogranicza się do gadania. A prawne możliwości oczywiście mieli. Tak, jak ustalają minimalne stawki VAT i paru innych podatków. O ile UE się nie rozpadnie, to za parę lat dojdą i do regulacji PIT i CIT.

Bahrd
24-10-2007, 20:15

Raczej "zabezpieczenie" tematu przed Modami ;)

sniper88
24-10-2007, 20:32
Narzekasz tak Tomasz i narzekasz, nic innego nie robisz;)
A gdzie chcialbys mieszkac? Jaki kraj uwazasz za uczciwy, z odpowiednimi swobodami obywatelskimi itd. itd?

Tomasz Golinski
24-10-2007, 21:12
Ja bym chciał, żeby w Polsce było uczciwie i z odpowiednimi swobodami... Kraju idealnego oczywiście nie ma. USA jeśli chodzi o wolność gospodarczą stoją całkiem nieźle od czasów Reagana (mimo prawdopodobnie nielegalnego PITu), ale poprawność polityczna jest zatrważająca...

czornyj
24-10-2007, 21:23
Narzekasz tak Tomasz i narzekasz, nic innego nie robisz;)
A gdzie chcialbys mieszkac? Jaki kraj uwazasz za uczciwy, z odpowiednimi swobodami obywatelskimi itd. itd?

W żadnym kraju nie jest cacy, bo ludzie to s....syny są i każdy tylko patrzy jak wrąbać bliźniego swego - a już absolutnie przodują w tym politycy, rekrutujący się zwykle spośród najgorszych mętów i szumowin.

Co do dyskusji politycznych to pozwolę zaś sobie na małą uwagę - na sąsiednim forum wprowadziliśmy ciszę przedwyborczą, rozpoczynającą się cztery lata przed każdymi wyborami. Od razu zrobiło się jakoś sympatyczniej, transfer zmalał, kilku trolli zniknęło jak sen złoty, kilku zresocjalizowało się tak, że aż miło poczytać ich wypowiedzi. Pretensji wogóle nie było. Serdecznie polecam :D

sniper88
24-10-2007, 21:33
W żadnym kraju nie jest cacy, bo ludzie to s....syny są i każdy tylko patrzy jak wrąbać bliźniego swego - a już absolutnie przodują w tym politycy, rekrutujący się zwykle spośród najgorszych mętów i szumowin.
Ale sa lepsze i gorsze kraje, oczywiscie, ze nikt nie znajdzie swojej arkadii, ale na pewno zna jakis kraj, gdzie, jak mu sie wydaje/wie, zyloby mu sie lepiej;)

Pretensji wogóle nie było.
Ja tutaj tez do nikogo zadnych pretensji nie mam. To ze ktos ma inne poglady zmusza mnie tylko (o ile cos uwazam za bledne) do znalezienia jakis argumentow, potwierdzajacych moja opinie:p Zreszta ta dyskusja to juz chyba jest nr3...moze 4 (?), wiec jak widac temat jest popularny (glownie wsrod 2 userow:mrgreen:);)

arturs
24-10-2007, 22:49
Oglądałem "na żywo".. i o ile wszystkie wystapienia tzw. polityków puszczam mimo uszu to po pierwsze zdziwienie ogarnęło mnie na widok tytułu i napisu "na żywo" w TVN24 - co jak co ale ta stacja raczej oszczędza czas.. wystąpienie Prof. Bartoszewskiego obejrzałem całe (sporo ponad godzinę) i naprawdę jestem pod dużym wrażeniem.. szkoda że nastepne pokolenie polityków nie ma takich zasad jak Prof. Bartoszewski, bo akurat jego trudno podejrzewac o jakieś osobiste korzyści wynikające z całej działalności publicznej.. jak porównuję takich ludzi jak on do obecnie "pierwszej" ligi to chce się rzygać po pierwszych słowach tych naszych politycznych "elit" .. Chociaż może jak Bartoszewski ma być doradcą nowego rządu to jest jakaś nadzieja że w Europie przestaniemy być pośmiewiskiem wszystkich..

drsemen
24-10-2007, 23:20
Tak Prof. Bartoszewski jest autorytetem nie tylko w kraju.

Tomasz Golinski
24-10-2007, 23:56
Prof? :lol: On studiów nawet nie skończył :lol:

szkoda że nastepne pokolenie polityków nie ma takich zasad jak Prof. Bartoszewski, bo akurat jego trudno podejrzewac o jakieś osobiste korzyści wynikające z całej działalności publicznej..:lol:

Od 26 stycznia do 29 czerwca 2006 był przewodniczącym rady nadzorczej PLL LOT.

Jak rozumiem, jest specjalistą z zakresu marketingu i lotnictwa, więc do rady nadzorczej wszedł jako "fachowiec".

FERRER
25-10-2007, 00:06
Tomasz Golinski - znasz historie tego czowieka więc czemu takie herezje piszesz ;)
Jedna z kaczek skończyła prawo pracy a ministrem sprawiedliwości była, a dalej..... nawet mi przez gardło nie przejdzie ;)

Adam Kasprzak
25-10-2007, 00:07
ja go też raz fociłem, jak był w Gdańsku ;)
http://www.kasprzakleonard.home.pl/wordpress/index.php/areopag-2006/

Mądry człowiek i mądrze mówi (z jajem) ;)

Vitez
25-10-2007, 00:08
O i Tomek tu dotarł i zaczął trollować pseudopolitycznie ;) . Jako że zaraz wątek się stoczy (sic!) na politykę to zdecydujcie się:
- zamknąć ten z wynikami?
- zamknąć ten?
- połączyć oba?

Tomasz Golinski
25-10-2007, 00:10
Tomasz Golinski - znasz historie tego czowieka więc czemu takie herezje piszesz ;)Co jest herezją? Czyżbym coś nieprawdziwego napisał?

Jedna z kaczek skończyła prawo pracy a ministrem sprawiedliwości była, a dalej..... nawet mi przez gardło nie przejdzie ;)I ma habilitację z prawa. A Bartoszewski ma równie wysokie wykształcenie, jak Kwaśniewski (choć może Kwach ma wyższe...) i Wałęsa. Lepper ma wyższe, bo na Białorusi (czy Ukrainie?) zrobił doktorat :lol:

FERRER
25-10-2007, 00:15
Tomku - A ja myślałem że ty jesteś za kimś kto coś wnosi od siebie ;)
ze wszystkich osób co napisałeś Bartoszewski coś wnosi swoją osobą i wali mnie jego wykształcenie tylko osobowość, mądrość, patriotyzm i zaangażowanie w dobro naszej ojczyzny.
Ale to moje tylko zdanie

pmc
25-10-2007, 03:16
Jak rozumiem, jest specjalistą z zakresu marketingu i lotnictwa, więc do rady nadzorczej wszedł jako "fachowiec".
O ile mnie pamięć nie myli Sarbanes-Oxley Act (SOX), wprowadzona w celu przywrócenia zaufania amerykańskich ciułaczy do rynku kapitałowego po skandalach Enronu i AA stanowi, że członkowie rady nadzorczej nie mogą mieć akcji nadzorowanego przedsiębiorstwa ani żadnych innych akcji z branży. I, tego nie jestem na 100% pewien, nie powinni być związani z branżą.

Rozumiem, że taka konstrukcja prawna sugeruje że ustawodawcy amerykańscy nie uważają za konieczne znać się na branży którą się nadzoruje.

Przychylam się do do tej teorii.
Podobnie jak nie jest (są wyjątki) niezbędne znać się na branży by być Kierownikiem Projektu albo Menadżerem Operacyjnym / Liniowym.

Prof? :lol: On studiów nawet nie skończył :lol:
:lol:

Strasznie zabawne.

Taki Stefan Banach, też studiów nie skończył.
A był profesorem zwyczajnym uniwersytetu Jana Kazimierza we Lwowie.
Twoja branża chyba.

Prof. Bartoszewski na studia się zapisał.
Coś w skończeniu tych studiów mu przeszkodziło...
Łatwo sprawdzić,
Dla ułatwienia: trochę przestało mu przeszkadzać w 1954 r.

Nie obchodzą, mnie Twoje teorie ekonomiczne i polityczne.
Kiedyś sugerowałem, żebyś je sprawdził w praktyce - może byś nabrał nowego spojrzenia. Nie ważne...

Ale bardzo, bardzo mi przeszkadza kiedy mali ludzie, obrażają, drwią czy kpią z tych niewielu naprawdę odważnych i szlachetnych.
Takich jak Władysław Bartoszewski.

Wiem, powinienem się przyzwyczaić, ale czasem nie mogę wytrzymać.

Pozdrawiam
PM

snowboarder
25-10-2007, 05:09
Ale bardzo, bardzo mi przeszkadza kiedy mali ludzie, obrażają, drwią czy kpią z tych niewielu naprawdę odważnych i szlachetnych.
Takich jak Władysław Bartoszewski.

Wiem, powinienem się przyzwyczaić, ale czasem nie mogę wytrzymać.

Nic dodac, nic ujac. Dodac mozna co najwyzej tylko pare okreslen na tych
malych ludzi, ale sobie oszczedze....

Bahrd
25-10-2007, 08:11
A Bartoszewski ma równie wysokie wykształcenie, jak Kwaśniewski (choć może Kwach ma wyższe...) i Wałęsa. Lepper ma wyższe, bo na Białorusi (czy Ukrainie?) zrobił doktorat :lol:

Tomasz - jak widać na wielu przykładach - "wykształcenie wyższe" nie znaczy wcale "wysokie".

Twoja branża chyba.

Fakt, że Stefan Banach prostą (liniową w jego przypadku chciałoby się rzec) drogą nie szedł, ale najpierw zdał coś na kształt licencjatu (dwuletnie inżynierskie w Politechnice Lwowskiej). Potem - w 1916 - miało miejsce słynne spotkanie jego, Ottona Nikodyma (tego od fundamentalnego tw. Radona-Nikodyma ;)) na plantach z prof. Hugonem Steinhausem. W 1922 obronił doktorat i habilitował się.
Faktem jest natomiast, że profesurę nadano mu omijając niejako uświęconą tradycję - bezpośrednio po doktoracie, za wybitne już wówczas osiągnięcia.
Zresztą i obecna ustawa "O stopniach i tytułach..." zawiera również "specjalny tryb" nadawania tytułu.

sniper88
25-10-2007, 08:21
Lepper ma wyższe, bo na Białorusi (czy Ukrainie?) zrobił doktorat :lol:
A ja myslalem, ze doktorat Honoris Causa sie po prostu dostaje, bez przewodu doktorskiego itp.:roll:

Vitez
25-10-2007, 10:00
O i Tomek tu dotarł i zaczął trollować pseudopolitycznie ;) . Jako że zaraz wątek się stoczy (sic!) na politykę to zdecydujcie się:
- zamknąć ten z wynikami?
- zamknąć ten?
- połączyć oba?

No to połączyłem + zmiana tytułu.

arturs
25-10-2007, 10:39
Z Tomkiem G. w - jak to nazwał Vitez - "trolowaniu pseudopolitycznym" nie wygracie ;) w teori może jest i dobry ale z praktyką mogłoby być różnie gdyby chciał wcielać ją w życie na takich np. górnikach czy rolnikach ;) - poglądy akademickie niestety dosyć często nie mają dużo wspólnego z rzeczywistością.. Co do Prof. Bartoszewskiego to trafności i jasności formułowania poglądów bez ściemniania i "trolowania" mogliby się uczyć chyba wszyscy politycy..

Tomasz Golinski
25-10-2007, 16:33
O ile mnie pamięć nie myli Sarbanes-Oxley Act (SOX), wprowadzona w celu przywrócenia zaufania amerykańskich ciułaczy do rynku kapitałowego po skandalach Enronu i AA stanowi, że członkowie rady nadzorczej nie mogą mieć akcji nadzorowanego przedsiębiorstwa ani żadnych innych akcji z branży. I, tego nie jestem na 100% pewien, nie powinni być związani z branżą.

Rozumiem, że taka konstrukcja prawna sugeruje że ustawodawcy amerykańscy nie uważają za konieczne znać się na branży którą się nadzoruje.Ale przynajmniej powinni się znać na nadzorowaniu, a Bartoszewski prawnikiem, ani ekonomistą nie jest... Zresztą, prawo amerykańskie w Polsce się nie stosuje, więc nie wiem, po co o tym pisać?

Twoja branża chyba.Za to zrobił doktorat i habilitację, a przede wszystkim miał osiągnięcia naukowe. Przed wojną prawo dopuszczało obronę doktoratu bez magisterium.

Prof. Bartoszewski na studia się zapisał.
Coś w skończeniu tych studiów mu przeszkodziło...
Łatwo sprawdzić,
Dla ułatwienia: trochę przestało mu przeszkadzać w 1954 r.Przecież nie mówię, że to źle, że nie skończył. Śmieję się tylko, że facet jest powszechnie uważany za profesora :D Może i ja jestem już profesorem, a o tym nie wiem?

Takich jak Władysław Bartoszewski.Jak ktoś przez parę lat wystawia się na kpiny gadając bzdury, to nie ma się czemu dziwić. Niektórzy ludzie w pewnym wieku już powinni przestać się publicznie wypowiadać, bo tylko się ośmieszają. Podobnie ośmieszał się również np. Lem.

A ja myslalem, ze doktorat Honoris Causa sie po prostu dostaje, bez przewodu doktorskiego itp.:roll:
Lepper ma normalny doktorat, nie HC.

Co do Prof. Bartoszewskiego to trafności i jasności formułowania poglądów bez ściemniania i "trolowania" mogliby się uczyć chyba wszyscy politycy..To podaj jakiś jasny i trafny pogląd z tego wywiadu. Ja przeczytałem i znalazłem tylko mętne półprawdy lub trywialności.

Skipper
25-10-2007, 17:08
Przecież nie mówię, że to źle, że nie skończył. Śmieję się tylko, że facet jest powszechnie uważany za profesora :D Może i ja jestem już profesorem, a o tym nie wiem?

boli cie to iz go tytuluja? zycze ci by osiagnal choc 10% tego co Prof Bartoszewski... Tomek wiele moge scierpiec ale to zaczyna byc zenujace... porownaj ilosc ludzi w Polsce i swiecie uwazajacych go za autorytet i porownaj to z soba... czuje ze bedzie bolalo... wykaz sie osiagnieciami w realnym swiecie a nie tylko biciem piany bo podwazasz kompetencje czlowieka ktoremu nalezy sie wielki szacunek nie majac nic do pokazania w zamian...

i pierwszy raz masz prawo nazwac ta uwage osobista czy jak ty to nazywac lubisz.... ad persona...

Tomasz Golinski
25-10-2007, 17:17
boli cie to iz go tytuluja?Źle przeczytałeś? Śmieszy.

...Nasuwa się cytat o muchach... ale nie jest całkiem adekwatny.

Zabawne jest, że nikt nie potrafi wyjaśnić, czemu on niby jest autorytetem... Bo brał udział w Powstaniu? Dużo ludzi brało, z których większość żyła i umarła bez blasku jupiterów i nadętych artykułów na swój temat.

Szperam ostatnio po necie, żeby coś pozytywnego o nim znaleźć i jeszcze mi się nie udało - mnóstwo pustych frazesów, wielkich słów i malutko treści.

Skipper
25-10-2007, 17:20
na podstawie tego co piszesz nie tu mozna wlasnie odniesc wrazenie iz boli...
przyjedz do niemiec i moze tu poszukaj ile zrobil dla pojednania polsko niemieckiego i to czlowiek ktory tyle od niemcow ucierpial... mimo to nie szukal odwetu...
jak reprezentowal polskie interesy w swiecie mimo iz mogl sie wypiac na kraj jak wielu innych...
Bartoszewski naprawde nie musi niczego udowadniac... samo jego zycie dowodzi foramtu czlowieka moze poczytaj co napisal idz kiedys na wyklad to zrozumiesz o czym pisze

a przyslowie o muchach Tomek to juz ponizej czegokolwiek...

Tomasz Golinski
25-10-2007, 17:28
przyjedz do niemiec i moze tu poszukaj ile zrobil dla pojednania polsko niemieckiego i to czlowiek ktory tyle od niemcow ucierpial... mimo to nie szukal odwetu... Nie czuje się bardziej lub mniej pojednany z Niemcami dzięki/przez niemu. Wiem za to, że on i jego poprzednicy całkowicie zawalili sprawę niemieckich roszczeń pod adresem Polski, jak i nie podjęli kroków w celu zawarcia traktatu pokojowego z Niemcami. Za pojednanie na takich warunkach to ja dziękuję. Podobnie można powiedzieć, że Bierut dużo zrobił dla pojednania z Rosjanami :roll:

Bartoszewski naprawde nie musi niczego udowadniac... Nigdzie nie pisałem, że musi. Za to dobrze, żeby ci wpatrzeni w niego jak w obrazek znali jakieś fakty.

a przyslowie o muchach Tomek to juz ponizej czegokolwiek...
Nie, na poziomie twojej żenująco demokratycznej argumentacji. Przy czym właśnie napisałem, że to poniżej mojego poziomu. Gdyby chodziło o dostosowanie się do twojego sposobu dyskusji, to bez krępacji bym go użył.

Skipper
25-10-2007, 18:04
Nie czuje się bardziej lub mniej pojednany z Niemcami dzięki/przez niemu. Wiem za to, że on i jego poprzednicy całkowicie zawalili sprawę niemieckich roszczeń pod adresem Polski, jak i nie podjęli kroków w celu zawarcia traktatu pokojowego z Niemcami. Za pojednanie na takich warunkach to ja dziękuję. Podobnie można powiedzieć, że Bierut dużo zrobił dla pojednania z Rosjanami :roll:
tu przemawia przez ciebie kompletna ignorancja.... najpierw doczytaj jakie przeszkody staly i po ktorej stronie w kwestii traktatu a pozniej sie wypowiadaj...

Nigdzie nie pisałem, że musi. Za to dobrze, żeby ci wpatrzeni w niego jak w obrazek znali jakieś fakty.dobrze by bylo bys ty je znal nim bedziesz krytykowal.. pojedz na jakis wyklad o ile sie dostaniesz pogadamy wtedy

Nie, na poziomie twojej żenująco demokratycznej argumentacji. Przy czym właśnie napisałem, że to poniżej mojego poziomu. Gdyby chodziło o dostosowanie się do twojego sposobu dyskusji, to bez krępacji bym go użył.zenujaco demokratycznej?:roll: reszta wypowiedzi bez komentarza...

Tomasz Golinski
25-10-2007, 19:13
tu przemawia przez ciebie kompletna ignorancja.... najpierw doczytaj jakie przeszkody staly i po ktorej stronie w kwestii traktatu a pozniej sie wypowiadaj...Wiadomo jakie przeszkody stoją... Dlatego właśnie taka propaganda sukcesu, jaką tu przedstawiasz, czerpiąc natchnienie ze słynnych autorytetów jak Bartoszewski, czy Geremek, jest zupełnie nietrafiona.

dobrze by bylo bys ty je znal nim bedziesz krytykowal.. pojedz na jakis wyklad o ile sie dostaniesz pogadamy wtedyTo, co wiem świadczy o tym, że nic ciekawego bym się tam nie dowiedział. Przedstawiasz argumenty na poziomie ludzi, którzy chwalili za komuny Lenina i Stalina - bo jest wielki, miliony go wielbią, wiele zrobił i jest wielki. No, i jest wielki. A Słowacki wielkim poetą był. Strasznie śmieszne by to było, gdyby nie to, że to jest takie powszechne i przez to smutne.

zenujaco demokratycznej?:roll: reszta wypowiedzi bez komentarza...Nie dziwię się. Jeśli zrozumiałeś, to nie masz czego komentować :twisted: a jeśli nie, to tym bardziej :roll: Taka to już z tobą dyskusja - nic nie powiesz konkretnego, potrollujesz, poobrażasz i sprawiasz wrażenie, że masz rację...

chomsky
25-10-2007, 19:24
Pan Bartoszewski zachowal sie w ostatnich dniach kampanii wyborczej skandalicznie! Jakby sie najadl szaleju. Cos go ubodlo, a starzy ludzie zle to znosza.
To co pisza o jego wplywie na poprawe stosunkow polsko- niemieckich to oczywiscie przesada. To facet bardzo niekompetentny i chorobliwie gadatliwy.
Dla dyplomaty to wyrok.
Z tego co przeczytalem w tym watku, szczegolnie w poczatkach, ale nie tylko, wynika jasno, ze prog wyborczy powinien byc podniesiony ( dla wyborcow) do 30 roku zycia. Czy mlodzi ludzie sa naprawde tak prymitywni, czy tylko szpanuja, bo taka teraz moda? Jesli szpanuja i nasladuja, to znaczy, ze samodzielnie nie mysla. A szkoda! Samodzielne myslenie daje wiele radosci.
czesc.ch.

Skipper
25-10-2007, 19:37
Wiadomo jakie przeszkody stoją... Dlatego właśnie taka propaganda sukcesu, jaką tu przedstawiasz, czerpiąc natchnienie ze słynnych autorytetów jak Bartoszewski, czy Geremek, jest zupełnie nietrafiona.Tomasz nie rozrozniasz pojec panstwa i narodu... co w sumie dziwne biorac pod uwage Twoje zamilowanie do czepiania sie detali powinenes zwrocic na to uwage :)

To, co wiem świadczy o tym, że nic ciekawego bym się tam nie dowiedział. Przedstawiasz argumenty na poziomie ludzi, którzy chwalili za komuny Lenina i Stalina - bo jest wielki, miliony go wielbią, wiele zrobił i jest wielki. No, i jest wielki. A Słowacki wielkim poetą był. Strasznie śmieszne by to było, gdyby nie to, że to jest takie powszechne i przez to smutne.
widzisz kochasz tak sprowadzac dyskusje odwolujac sie do wyborczej na ktora poza Toba nikt sie nie powoluje albo na demagogie pokroju wielbienia Stalina czy Lenina... to nie ja mam z tym problem bo ja konfrontuje swoje poglady z rzeczywistoscia i je weryfikuje a Ty ciagle swoje glosisz z pozycji teoretyka unikajac jak ognia ich konfrontacji z rzeczywistoscia na swojej osobie :)

Nie dziwię się. Jeśli zrozumiałeś, to nie masz czego komentować :twisted: a jeśli nie, to tym bardziej :roll: Taka to już z tobą dyskusja - nic nie powiesz konkretnego, potrollujesz, poobrażasz i sprawiasz wrażenie, że masz rację...
dla Ciebie nic nie jest konkretne co nie wychodzi od Ciebie :) a swoja droga wracajac do pytania snipera ktore padlo kilka stron temu i Twojej odpowiedzi... dlaczego nie wyniesiesz sie do kraju najbardziej zblizonego do Twoich oczekiwan odnosnie wolnego rynku by sie tam sprawdzic i skonfrontowac poglady, tylko siedzisz na cieplej socjalistycznej posadzie?:) bo na to pytanie ktore w roznych wersjach zadalem Ci kilkakrotnie nigdy tak naprawde nie odpowiedziales

Tomasz Golinski
25-10-2007, 19:44
Tomasz nie rozrozniasz pojec panstwa i narodu... co w sumie dziwne biorac pod uwage Twoje zamilowanie do czepiania sie detali powinenes zwrocic na to uwage :)Rozróżniam. To, że są to osobne pojęcia nie oznacza, że nie ma między nimi pewnego związku. Działania państwa i zobowiązania, które podejmie, zazwyczaj bardzo mocno wpływają na naród, który to państwo okupuje. Dlatego problemy 3RP z RFN są ważne dla Polaków i Niemców. Zwłaszcza dla tych Polaków, którzy wyrokami sądów Unijnych po uchwaleniu konstytucji UE mogą stracić mienie.

widzisz kochasz tak sprowadzac dyskusje odwolujac sie do wyborczej na ktora poza Toba nikt sie nie powoluje albo na demagogie pokroju wielbienia Stalina czy Lenina...Dobrze jest czasem, żeby rozmówca dowiedział się, skąd bierze wzorce i schematy myślowe. Wiem, że to czasem boli i nie dziwie się, że mi to wypominasz :twisted:

dla Ciebie nic nie jest konkretne co nie wychodzi od Ciebie :) To wymień mi w punktach konkrety, które podaliście na chwałę Bartoszewskiego. Słyszę o pojednaniu (czyli?) i o czyszczeniu butów oraz liczeniu procentów.

a swoja droga wracajac do pytania snipera ktore padlo kilka stron temu i Twojej odpowiedzi... dlaczego nie wyniesiesz sie do kraju najbardziej zblizonego do Twoich oczekiwan odnosnie wolnego rynku by sie tam sprawdzic i skonfrontowac poglady, tylko siedzisz na cieplej socjalistycznej posadzie?:) bo na to pytanie ktore w roznych wersjach zadalem Ci kilkakrotnie nigdy tak naprawde nie odpowiedzialesNo to Ci w końcu odpowiem: nie twoja sprawa :twisted:

monisiek
25-10-2007, 19:59
Z tego co przeczytalem w tym watku, szczegolnie w poczatkach, ale nie tylko, wynika jasno, ze prog wyborczy powinien byc podniesiony ( dla wyborcow) do 30 roku zycia. Czy mlodzi ludzie sa naprawde tak prymitywni, czy tylko szpanuja, bo taka teraz moda? Jesli szpanuja i nasladuja, to znaczy, ze samodzielnie nie mysla. A szkoda! Samodzielne myslenie daje wiele radosci.
czesc.ch.

zwolennikow pisu bardzo boli, ze ich kochana partyja przegrala przez mlodych ludzi. ale tak to jest skoro marnuje sie czas na walke z wiatrakami. jako konserwatysci nie maja nic do zaofiarowania mlodym ludziom. sciganie agentow i ukladow nie interesuje kogos kto ma te 18-20 lat.
poza tym nie powiedzialabym, ze ludzie w wieku 18-2.. lat sa prymitywni i samodzielnie nie mysla. chyba pomyliles adresatow swojej wypowiedzi. najlepsza obrona jest atak ....
z drugiej strony zamiast podnosic prog wyborczy, ja zrobilabym zupelnie co innego. wywalilabym z polskiej sceny politycznej wszystkich, ktorzy maja wiecej niz 40 lat z racji tego, ze ksztalcili sie i zdobywali doswiadczenie zyciowe w czasach komuny, wiec maja skazone nia umysly. do polityki powinni pojsc obecni 30 latkowie i mlodsi, ktorych wychowanie przypadlo na upadek komunizmu.

Skipper
25-10-2007, 20:02
Rozróżniam. To, że są to osobne pojęcia nie oznacza, że nie ma między nimi pewnego związku. Działania państwa i zobowiązania, które podejmie, zazwyczaj bardzo mocno wpływają na naród, który to państwo okupuje. Dlatego problemy 3RP z RFN są ważne dla Polaków i Niemców. Zwłaszcza dla tych Polaków, którzy wyrokami sądów Unijnych po uchwaleniu konstytucji UE mogą stracić mienie.
ooo to cos nowego :) zamiast znecac sie jeszcze przez kilka postow wyjasnie iz jurysdykcja unijnych sadow nie obejmuje wydarzen majacych miejsce przed stowarzyszeniem a na ile pamietam nikogo od 93 roku nie wysiedlono:roll:

Dobrze jest czasem, żeby rozmówca dowiedział się, skąd bierze wzorce i schematy myślowe. Wiem, że to czasem boli i nie dziwie się, że mi to wypominasz :twisted:
wiec skoro tak czesto sie odwolujesz do wyborczej to jest ona dla Ciebie jak drogowskaz? :roll:

To wymień mi w punktach konkrety, które podaliście na chwałę Bartoszewskiego. Słyszę o pojednaniu (czyli?) i o czyszczeniu butów oraz liczeniu procentów.Tomasz wymienialem po kilkakroc wiec po co poraz kolejny...? co do pojednania narodow to patrzac na Twoje zacietrzewienie pojecie moze byc rzeczywiscie dla Ciebie nie zrozumiale :p

No to Ci w końcu odpowiem: nie twoja sprawa :twisted:
nie rozczarowales mnie :lol: :lol: :lol: a w sumie szkoda...

Tomasz Golinski
25-10-2007, 20:11
z drugiej strony zamiast podnosic prog wyborczy, ja zrobilabym zupelnie co innego. wywalilabym z polskiej sceny politycznej wszystkich, ktorzy maja wiecej niz 40 lat z racji tego, ze ksztalcili sie i zdobywali doswiadczenie zyciowe w czasach komuny, wiec maja skazone nia umysly. do polityki powinni pojsc obecni 30 latkowie i mlodsi, ktorych wychowanie przypadlo na upadek komunizmu.Z lektury for internetowych często widać, że młodzi mają równie skażone umysły i to często świeższą wersją komunizmu - europejska. Po prostu uczyli ich nauczyciele, "ktorych wychowanie przypadlo na upadek komunizmu" według programów nauczania ułożonych przez ludzi pokroju tow. Wiatra. Do tego duża część młodzieży ma trudności ze zrozumieniem nawet tak trudnego zdania jak "yo, ziom". Zgodzę się tu ze Skipperem, że otrzeźwić ludzi może tylko rzeczywistość. Ale najpierw trzeba "wziąć za mordę i wprowadzić liberalizm" (jak mawiał Kisiel). Demokratycznie znieść socjalizm jest bardzo trudno.

ooo to cos nowego :) zamiast znecac sie jeszcze przez kilka postow wyjasnie iz jurysdykcja unijnych sadow nie obejmuje wydarzen majacych miejsce przed stowarzyszeniem a na ile pamietam nikogo od 93 roku nie wysiedlono:roll: Teraz nie obejmuje, ale jak UE zostanie państwem, to będzie obejmować.

wiec skoro tak czesto sie odwolujesz do wyborczej to jest ona dla Ciebie jak drogowskaz? :roll:Tak - mówi: idź w drugą stronę ;)

Tomasz wymienialem po kilkakroc wiec po co poraz kolejny...?:lol: Po raz kolejny to piszesz, że piszesz po raz kolejny :D Tylko nie wiem, co piszesz :D

co do pojednania narodow to patrzac na Twoje zacietrzewienie pojecie moze byc rzeczywiscie dla Ciebie nie zrozumiale :pA toś sobie zdanie z Księżyca napisał.

Skipper
25-10-2007, 21:27
Teraz nie obejmuje, ale jak UE zostanie państwem, to będzie obejmować.
prawo nie dziala wstecz...

Tak - mówi: idź w drugą stronę ;)dziwne... Twoje zachowanie okazuje co innego ale ok przyjme ze Cie zle oceniam... jak zawsze :lol:

:lol: Po raz kolejny to piszesz, że piszesz po raz kolejny :D Tylko nie wiem, co piszesz :Dwiec czas najwyzszy bys to wreszcie pojal :lol:

A toś sobie zdanie z Księżyca napisał. co nie zmienia faktu iz prawdziwe :]

Tomasz Golinski
25-10-2007, 21:43
prawo nie dziala wstecz...Ale wymiar sprawiedliwości wyłącznie wstecz :D Ponadto nie byłby to pierwszy przypadek w UE lub PL by prawo zadziałało wstecz.

wiec czas najwyzszy bys to wreszcie pojal :lol:Że wielkim poetą był?

Skipper
25-10-2007, 21:52
Ale wymiar sprawiedliwości wyłącznie wstecz :D Ponadto nie byłby to pierwszy przypadek w UE lub PL by prawo zadziałało wstecz.
mnie to szokuje wrecz co innego... dlaczego z Toba wlacznie nikt nie mysli o tym ze tak naprawde to Polacy moga skarzyc Niemcow... zreszta jeden koles juz skarzy i w ogolnym rozrachunku gdyby rozpetac taka wojenke na pozwy jako spoleczenstwo zrobilibysmy niezly interes.. by nie powiedziec najwiekszy w historii...

Że wielkim poetą był?
jesli tylko to jestes w stanie z tego wydobyc... to tak

Tomasz Golinski
25-10-2007, 22:18
mnie to szokuje wrecz co innego... dlaczego z Toba wlacznie nikt nie mysli o tym ze tak naprawde to Polacy moga skarzyc Niemcow... zreszta jeden koles juz skarzy i w ogolnym rozrachunku gdyby rozpetac taka wojenke na pozwy jako spoleczenstwo zrobilibysmy niezly interes.. by nie powiedziec najwiekszy w historii... Prawda, Kaczyński nawet jakiś rachunek próbował wystawić. Problem w tym, że AFAIK Polska (za namową ZSRS) zrzekła się odszkodowań. Nie wiem, czy to dotyczy odszkodowań indywidualnych (chyba nie). Problem w tym, że Niemców trzeba skarżyć za złamanie prawa np. Generalnej Guberni lub III Rzeszy, a te prawa jednak okupantom na wiele pozwalały. Jakoś nie wydaje mi się, by były duże szanse na wygranie procesów, jak Polacy nawet nie potrafią odzyskać swojego mienia zagrabionego w Polsce przez władze. Być może UE na to by pomogła - przyznaję bez bicia.

Ponadto - taką wojenkę na pozwy zrobili Żydzi i nieźle na tym wyszli. Gorzej, że teraz z pozwami zaczynają celować w Polskę.

A tak na marginesie, to nie wydaje mi się, by wzajemne pozywanie się w nieskończoność było dobrym rozwiązaniem tych problemów.

sniper88
25-10-2007, 22:30
Niektórzy ludzie w pewnym wieku już powinni przestać się publicznie wypowiadać, bo tylko się ośmieszają. Podobnie ośmieszał się również np. Lem.
Wszystko zalezy od punktu widzenia. Z mojego ani Lem, ani Bartoszewski sie nie osmieszaja, za to Ty , tym ,co momentami piszesz, wprost przeciwnie (wiec jak widac wiek nie ma nic do rzeczy):p (podkreslam-z mojego, nieobiektywnego, punktu widzenia)

Lepper ma normalny doktorat, nie HC.

To zweryfikuj swoje dane;) Ja to zrobilem i Ci powiem, ze Lepper nie tyle nie mial przewodu doktorskiego, co , tu cytat, "nie przystąpił do egzaminu dojrzałości."
Wiec jak sam widzisz, czasem twoje informacje sa bledne:twisted:

Tomasz Golinski
25-10-2007, 22:39
Wszystko zalezy od punktu widzenia. Z mojego ani Lem, ani Bartoszewski sie nie osmieszaja, za to Ty , tym ,co momentami piszesz, wprost przeciwnie (wiec jak widac wiek nie ma nic do rzeczy) (podkreslam-z mojego, nieobiektywnego, punktu widzenia)Te ośmieszenia się (obu Panów) można zweryfikować obiektywnie. Otóż wg mnie, obiektywną kompromitacją (trochę dziwnie brzmi, ale żeby powiedzieć, że coś jest obiektywnie, to trzeba też ustalić kryteria) jest publiczne wypowiadanie sprzecznych stwierdzeń.

To zweryfikuj swoje dane;) Ja to zrobilem i Ci powiem, ze Lepper nie tyle nie mial przewodu doktorskiego, co , tu cytat, "nie przystąpił do egzaminu dojrzałości."
Wiec jak sam widzisz, czasem twoje informacje sa bledne:twisted:
Masz rację, to był doktorat HC. Przyznaję, że moja wiedza o Lepperze (jak i wielu innych socjalistach) jest wybrakowana :)

sniper88
25-10-2007, 22:41
czesc.ch.
W takim razie jako dorosly i rozwazny czlowiek, a dodatkowo wyborca popierajacy PiS (jakos takie odnosze wrazenie) odniosles sie z dystansem do kawalu 'zabierz babci dowód'-ot zwykly zart dzieciakow? Ale jak widze byles na tyle kreatywny, zeby go obrocic przeciwko mlodym, moje gratulacje:!:
I jeszcze 2 sprawa. Co sadzisz o liberalnej gospodarce? Uwazasz ze jest dobra? Na kogo ma glosowac osoba o (w miare) liberalnych pogladach, skoro nie moze na platforme?

obiektywną kompromitacją (...) jest publiczne wypowiadanie sprzecznych stwierdzeń.
Examples, examples, examples please;)

Masz rację, to był doktorat HC. Przyznaję, że moja wiedza o Lepperze (jak i wielu innych socjalistach) jest wybrakowana :)

Moja tez, wiec musialem sie upewnic:p

Bahrd
25-10-2007, 22:58
I jeszcze 2. sprawa. Co sadzisz o liberalnej gospodarce? Uwazasz ze jest dobra? Na kogo ma glosowac osoba o (w miare) liberalnych pogladach, skoro nie moze na platforme?

Nie ma już co przegrzewać atmosfery - następne wybory za (co najwyżej ;)) cztery lata... Jest czas, żeby ochłonąć i zobaczyć, co wyjdzie...
A na kogo głosować? Hmmm, tu 'nihil novi sub sole' - najprościej porównać swój światopogląd z programami partii i wybrać... - bo szczerze mówiąc, to nie wiem, co można innego wymyślić w takiej sytuacji.

chomsky
25-10-2007, 23:09
zwolennikow pisu bardzo boli, ze ich kochana partyja przegrala przez mlodych ludzi. ale tak to jest skoro marnuje sie czas na walke z wiatrakami. jako konserwatysci nie maja nic do zaofiarowania mlodym ludziom. sciganie agentow i ukladow nie interesuje kogos kto ma te 18-20 lat.
poza tym nie powiedzialabym, ze ludzie w wieku 18-2.. lat sa prymitywni i samodzielnie nie mysla. chyba pomyliles adresatow swojej wypowiedzi. najlepsza obrona jest atak ....
z drugiej strony zamiast podnosic prog wyborczy, ja zrobilabym zupelnie co innego. wywalilabym z polskiej sceny politycznej wszystkich, ktorzy maja wiecej niz 40 lat z racji tego, ze ksztalcili sie i zdobywali doswiadczenie zyciowe w czasach komuny, wiec maja skazone nia umysly. do polityki powinni pojsc obecni 30 latkowie i mlodsi, ktorych wychowanie przypadlo na upadek komunizmu.

Niech sobie mlodzi ludzie glosuja na kogo chca. Nie o to mi chodzi. Chodzi mi o skandaliczny i prymitywny ton wypowiedzi mlodych ludzi, chocby i w tym watku.
Skoro mlodzi ludzie chca uchodzic za demokratow, niech szanuja cudze, chocby i bardzo odmienne od ich poglady.
Niestety, wystarczy poczytac ten temat, na czeste inwektywy i prymitywne zarciki. Nie wazne z kogo, ale nie powinne zaistniec.
Pracuje z mlodymi ludzmi, na ogol nie maja zbyt wiele do powiedzenia, gdy zadaje konkretne pytanie.
Odwolywanie sie do tego mlodego elektoratu, jako tego, ktory najlepiej pojmuje bolaczki i potrzeby kraju, jest dosc ryzykownym zabiegiem socjotechnicznym.
Nie znaczy to oczywiscie, ze nie wystepuja w przyrodzie osobniki mlode i zarazem madre/wyksztalcone/rozsadne/kulturalne/itp. Owszem wystepuja! Rzadko! Jak sadze po lekturze tematu.
czesc.ch.
P.s. sniper88- Lem sie juz nie osmiesza, nie zyje.

sniper88
25-10-2007, 23:19
Skoro mlodzi ludzie chca uchodzic za demokratow, niech szanuja cudze, chocby i bardzo odmienne od ich poglady.

Ja chyba jestem w tej dyskusji jednym z najmlodszych, o ile nie najmlodszym:p
Nie uwazam, zebym nie szanowal pogladow innych, respektuje to, ze na kogos glosuja, kogos, kogo ja mam za idiote, i co najwyzej nie rozumiem ich toku rozumowania, tyle:mrgreen:

Ale, wg Tomasza, sie osmieszal za zycia, a to, ze nie zyje, to wiem od dawna;)

Bahrd
25-10-2007, 23:44
No to ja polecę po bandzie (dla Snipera i Moniśki) ;)

"Każda epoka ma swe własne cele
I zapomina o wczorajszych snach...
Nieście więc wiedzy pochodnię na czele
I nowy udział bierzcie w wieków dziele,
Przyszłości podnoście gmach !

Ale nie depczcie przeszłości ołtarzy,
Choć macie sami doskonalsze wznieść;
Na nich się jeszcze święty ogień żarzy
I miłość ludzka stoi tam na straży,
I wy winniście im cześć !"

Co do młodzieży (dla Chomsky'ego) - nie wiem, czy to fakt, czy anegdota:

"Dzisiejsza młodzież jest leniwa, zepsuta i nie szanuje dorosłych" - głosił... no właśnie... hieroglif datowany przez archeologów na ~2000 p.n.Ch....

tmaciak
25-10-2007, 23:50
Na nich się jeszcze święty ogień żarzy

No i tu tkwi sedno problemu, niech się "żarzy" aż zgaśnie, nie ma potrzeby rozpalać go na nowo...

Bahrd
26-10-2007, 00:01
No i tu tkwi sedno problemu, niech się "żarzy" aż zgaśnie, nie ma potrzeby rozpalać go na nowo...

Dokończę tylko za poetą:

"Prawdziwa mądrość niechaj was pogodzi -
I wasze gwiazdy, o zdobywcy młodzi,
W ciemnościach pogasną znów !"

tmaciak
26-10-2007, 00:16
"Prawdziwa mądrość niechaj was pogodzi -
I wasze gwiazdy, o zdobywcy młodzi,
W ciemnościach pogasną znów !"

No i tym sposobem od wyniku wyborów, przeszliśmy do analizy nieuchronnej wymiany pokoleń i związanych z tym konfliktów, na podstawie wersów tego co wielkim... był.

Ja bym zamykał wątek... :mrgreen: bo nie wiadomo czym się to skończy :lol:

Jerzy M
26-10-2007, 03:24
Niech sobie mlodzi ludzie glosuja na kogo chca. Nie o to mi chodzi. Chodzi mi o skandaliczny i prymitywny ton wypowiedzi mlodych ludzi, chocby i w tym watku.
Niestety, wystarczy poczytac ten temat, na czeste inwektywy i prymitywne zarciki. Nie wazne z kogo, ale nie powinne zaistniec.
Pracuje z mlodymi ludzmi, na ogol nie maja zbyt wiele do powiedzenia, gdy zadaje konkretne pytanie.
Odwolywanie sie do tego mlodego elektoratu, jako tego, ktory najlepiej pojmuje bolaczki i potrzeby kraju, jest dosc ryzykownym zabiegiem socjotechnicznym.
Nie znaczy to oczywiscie, ze nie wystepuja w przyrodzie osobniki mlode i zarazem madre/wyksztalcone/rozsadne/kulturalne/itp. Owszem wystepuja! Rzadko! Jak sadze po lekturze tematu.
czesc.ch.
Chomsky, czytasz w moich myślach:smile:
Zanim jednak ktoś rozsądny zamknie ten wątek pozwole sobie polecić artykuł na temat Pana Bartoszewskiego.8)
www.jerzyrobertnowak.com/artykuly/Nasz_Dziennik/2007/2007.10.06.htm

sniper88
26-10-2007, 08:06
Ale nie depczcie przeszłości ołtarzy,"

W takim razie starsze pokolenie ma mowic o czasach PRL w samych superlatywach?:mrgreen:
Ja nie krytykuje rzadow PiSu dlatego, ze wygrali wybory pomimo, ze ich nie lubie, ani dlatego, ze to jest w modzie, ale dlatego, iz uwazam te 2 lata za porazke.
Pomijam nawet kwestie co premier mowil, i slowa nie dotrzymal, ale popatrz co sie dzieje za granica po ostatnich wyborach. Coraz to kolejna gazeta rozpisuje sie, ze NARESZCIE bedzie spokoj w UE, a Rosja zaczela nagle rozwazac cofniecie embarga na czesc polskich produktow (z drugiej strony decyzja o wprowadzeniu embarga wcale nie byla o charakterze politycznym sic!)
Skoro ten rzad byl taki dobry, i odnosil tak znakomite sukcesy, to dlaczego sie nawet za granica ciesza z jego porazki?

Bahrd
26-10-2007, 08:27
W takim razie starsze pokolenie ma mowic o czasach PRL w samych superlatywach?:mrgreen:
Ja nie krytykuje rzadow PiSu dlatego, ze wygrali wybory pomimo, ze ich nie lubie, ani dlatego, ze to jest w modzie, ale dlatego, iz uwazam te 2 lata za porazke.
Pomijam nawet kwestie co premier mowil, i slowa nie dotrzymal, ale popatrz co sie dzieje za granica po ostatnich wyborach. Coraz to kolejna gazeta rozpisuje sie, ze NARESZCIE bedzie spokoj w UE, a Rosja zaczela nagle rozwazac cofniecie embarga na czesc polskich produktow (z drugiej strony decyzja o wprowadzeniu embarga wcale nie byla o charakterze politycznym sic!)
Skoro ten rzad byl taki dobry, i odnosil tak znakomite sukcesy, to dlaczego sie nawet za granica ciesza z jego porazki?

No to się zaraz zacznie ;)

Po pierwsze nie w samych - w tym wersie są "ołtarze". Gdyby ich nie było, byłaby sama przeszłość, wtedy mógłbyś taki wniosek wysnuć.

Wiersz Asnyka był po to, żeby pokazać, to co zauważył tmaciak: że konflikt pokoleń (generation gap - jak mówią), to nic nowego...
Świadomie też nie odnoszę się do teraźniejszości (w szczególności wyborów - zwycięzców, przegranych, czy nawet do bohatera wątku" - jak to się mówi - bez pełnej informacji nie warto ferować wyroków.

Jest też wiele innych wątpliwości i to całkiem poważnych: np. przecież jeśli owe embargo nie było - jak piszesz - polityczne (w co trudno uwierzyć), to właśnie się stało po takim oświadczeniu...

Co do spokoju w UE - no dobra... dajmy spokój (dodam tylko, że historia uczy co najmniej ograniczonego zaufania do sąsiadów - i to nie tylko ostatnia i nie tylko Polaków).

szwayko
26-10-2007, 10:46
Znalazlem na onecie

Jak wyglada 1 DZIEN STUDIÓW WYKSZTAŁCIUCHA!! OTO ON!

8:00 - W-F -"Poranne Ćwiczenia skłonów, klekania i kłaniania
się w kierunku Brukseli i Moskwy"
9:00 - Laboratorium - "Szybkie mycie garów-nadciąga Irlandia"
10:00 - Wykład - "Mocheroznawstwo-Prowadzi S.Niesiołowski"
11:00 - Wykład - "Jak posiąść Profesure nie będąc Profesorem"
prowadzi p.o. profesora - Bartoszewski
12:00 - Przerwa obiadowa ( w menu: tanie jabłka i kurczaki)
12:30 - Ćwiczenia - "Szybka łapa - nie daj sie złapać"
Prowadzi POseł Beata Sawicka
14:00 - Ćwiczenia - POprawna mowa - dziś literka "r" -
prowadzi D.Tusk i H.G. Waltz
15:00 - Wykład - "Swoje chwalicie cudzego nie znacie -
Jamajka i Tel Awiw" - Prowadzi B. Komorowski i
B.Geremek
16:00 - Seminarium - "Idealna prasa w Polsce" Prowadzi
Profesor A. Michnik
17:00 - Laboratorium - "Techniki nagrywania" - prowadzi duet
Sekielski i Morozowski
18:00 - Wykład - "Kulturalne zachowanie" - prowadzi T. Lis
19:00 - Zakończenie dnia.Błogosławieństwo Rydzyka.

A na powaznie mialo byc obnizanie kosztow pracy, ale widać ze obiecanej przez Zyte obnizki składki rentowej nici:

http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/po;nie;kazdemu;nalezy;sie;podwyzka,1,0,277505.html

orzeh
26-10-2007, 11:20
Znalazlem na onecie

Jak wyglada 1 DZIEN STUDIÓW WYKSZTAŁCIUCHA!! OTO ON!

19:00 - 8:00 - "Nocna zmiana"

monisiek
26-10-2007, 15:41
Chomsky, czytasz w moich myślach:smile:
Zanim jednak ktoś rozsądny zamknie ten wątek pozwole sobie polecić artykuł na temat Pana Bartoszewskiego.8)
www.jerzyrobertnowak.com/artykuly/Nasz_Dziennik/2007/2007.10.06.htm

artykul autorstwa naczelnego antysemity "Radia Co Ma Ryja" . chyba sobie jaja robisz....
" nasz dziennik" - jedyna gazeta co prawde pisze. juz mi jeden taki polecal poczytac ten tytul, po tym jak mnie wyzwal od czerwonych zydowek. no comments.

chomsky
26-10-2007, 16:16
Ja chyba jestem w tej dyskusji jednym z najmlodszych, o ile nie najmlodszym:p
Nie uwazam, zebym nie szanowal pogladow innych, respektuje to, ze na kogos glosuja, kogos, kogo ja mam za idiote, i co najwyzej nie rozumiem ich toku rozumowania, tyle:mrgreen:

Dlaczego zaraz idiote? Nawet jesli sie nie zgadzasz z kims, to postaraj sie zrozumiec tok jego rozumowania, jego doswiadczenia zyciowe, z ktorych ten tok rozumowania wyplywa.
Ja na ten czas rozumiem tok rozumowania mlodego ( nie calego) pokolenia, wiem z czego on wynika i nie oburza mnie to, ze mlodzi glosuja tak, a nie inaczej. Ale w moich postach nie znajdziesz zdziczalego i prymitywnego naigrywania sie z politykow, na ktorych nie glosowalem. A na kilka partii nie glosowalem, co zrozumiale.
To niezbyt rozsadne traktowac swoich przeciwnikow jak idiotow, tym bardziej, ze nimi nie sa, to ludzie wyksztalceni i calkiem rozsadni/madrzy.
Tylko, ze Tobie z nimi nie po drodze. No coz trudno.
czesc.Ch.

sniper88
26-10-2007, 16:30
Dlaczego zaraz idiote?
Nie podawalem nazwiska ani sytuacji. Ale nie zaprzeczysz, ze kilku politykow nie powinnobylo sie nawet przymierzac do startowania do sejmu, bo sie nie nadaja na politykow.

Nawet jesli sie nie zgadzasz z kims, to postaraj sie zrozumiec tok jego rozumowania, jego doswiadczenia zyciowe, z ktorych ten tok rozumowania wyplywa.
Popatrz na dyskusje miedzy mna a Tomaszem Golinskim-bylo ich juz kilka.

Ja na ten czas rozumiem tok rozumowania mlodego ( nie calego) pokolenia, wiem z czego on wynika i nie oburza mnie to, ze mlodzi glosuja tak, a nie inaczej. Ale w moich postach nie znajdziesz zdziczalego i prymitywnego naigrywania sie z politykow, na ktorych nie glosowalem.
Odpowiem cytujac twoja poprzednia wypowiedz;)

Z tego co przeczytalem w tym watku, szczegolnie w poczatkach, ale nie tylko, wynika jasno, ze prog wyborczy powinien byc podniesiony ( dla wyborcow) do 30 roku zycia. Nie, napewno Cie to nie oburza, ani tez nie starasz sie umniejszyc inteligencji ludzi, ktorzy zaglosowali inaczej niz Ty;)

To niezbyt rozsadne traktowac swoich przeciwnikow jak idiotow, tym bardziej, ze nimi nie sa, to ludzie wyksztalceni i calkiem rozsadni/madrzy.
czesc.Ch.
Hmmm, ani raz nie ublizalem panom np. Olejniczakowi, Pawlakowi, a z nimi sie nie zgadzam. Ich wizja Polski nie do konca mnie przekonuje, a momentami wrecz mnie odpycha. Czyli co w takim razie sie ze mna stalo? Mam schizofrenie i jak patrze na Kaczynskiego, Leppera, Giertycha, Macierewicza to odzywa sie moje 2, bestialskie ja?:mrgreen:

BTW: napisales cos o wyksztalceniu.....wiesz o tym, ze jeden z wicepremierow w rzadzie Kaczyńskiego nie ma nawet matury? Zgadnij jeszcze o kogo chodzi;) (Bylo juz w tym watku)

Jerzy M
26-10-2007, 17:14
artykul autorstwa naczelnego antysemity "Radia Co Ma Ryja" . chyba sobie jaja robisz....
" nasz dziennik" - jedyna gazeta co prawde pisze. juz mi jeden taki polecal poczytac ten tytul, po tym jak mnie wyzwal od czerwonych zydowek. no comments.

monisiek, :lol: :lol: :lol: spodziewałem sie takiego tekstu. Swiedczy on o tym ze kompletnie nic nie wiesz na temat twórczosci tego autora - powielasz steorytypy i bzdury. Gdybyś zadał sobie trudu i przeczytał kilka jego pozycji to bys sie nie osmieszał. Adres na strone Profesora Nowaka znasz, dyskutujmy merytorycznie, nie interesują mnie wojenki na slogany:wink:
A wracając do artykułu na temat Bartoszewskiego, gdybyś przeczytał to byś wiedział ze Nowak tylko cytuje w nim innych autorów których noga nigdy nie stanęła w RM czy Nszym Dzienniku:wink:

tmaciak
26-10-2007, 17:30

Z rozsądkiem/mądrością to bym polemizował. Jeśli chodzi o formację, które w tych wyborach była druga pod względem osiągniętego wyniku, to właśnie w niech nie odpowiada mi jej kierownictwo, jego stosunek do otaczającej nas rzeczywistości (a właściwie całkowite oderwanie od tej rzeczywistości) oraz stosunek do otoczenia. Do samo można odnieść do ich najbliższych współpracowników.

Jakoś zwykle mi nie po drodze z ludźmi, którzy mnie obrażają i traktują jako potencjalnego przestępcę. Nie licząc oczywiście robienia wody z mózgu (ale to może być wpływ oderwania od rzeczywistości :mrgreen: ).

monisiek
26-10-2007, 18:07
monisiek, :lol: :lol: :lol: spodziewałem sie takiego tekstu. Swiedczy on o tym ze kompletnie nic nie wiesz na temat twórczosci tego autora - powielasz steorytypy i bzdury. Gdybyś zadał sobie trudu i przeczytał kilka jego pozycji to bys sie nie osmieszał. Adres na strone Profesora Nowaka znasz, dyskutujmy merytorycznie, nie interesują mnie wojenki na slogany:wink:
A wracając do artykułu na temat Bartoszewskiego, gdybyś przeczytał to byś wiedział ze Nowak tylko cytuje w nim innych autorów których noga nigdy nie stanęła w RM czy Nszym Dzienniku:wink:

gdybys baczniej zwracal uwage, na to z kim dyskutujesz to wiedzialbys, ze jestem kobieta.:lol:

Jerzy M
26-10-2007, 18:40
jestem kobieta.:lol:

Faktycznie, zwracam honor:oops: , ale co Twoja pleć ma do meritum naszej dyskusji:?:

monisiek
26-10-2007, 19:11
Faktycznie, zwracam honor:oops: , ale co Twoja pleć ma do meritum naszej dyskusji:?:

do meritum dyskusji moja plec nic nie ma, ale milo mi jest jak ktos sie zwraca do mnie w rodzaju zenskim :)
co do pana prof. Nowaka - wiem, ze cieszy sie duza popularnoscia wsrod chicagowskiej polonii. byl ostatnio w Chicago, slyszalam nawet wywiad z nim na 1490am. i jedyne co moge napisac to, ze prof Nowak nie przekonuje mnie swoimi pogladami, tak jak wielu nie przekona prof Bartoszewski.

szwayko
29-10-2007, 11:02

O uwaga - bo to zaraz seksizmem zalatuje.
Wg Hani G.W. w normalnym swiecie nie mozna powiedziec ze kobieta jest kobieta.
http://www.youtube.com/watch?v=ePq-IMPC_fg

A co do przyziemnych spraw. Stadionu chyba nie bedzie w W-wie, widac ze PO nie chce tak cennych gruntow zmarnowac na jakis stadion.
http://biznes.onet.pl/0,1631733,wiadomosci.html

BelYaal
29-10-2007, 13:22
A co do przyziemnych spraw. Stadionu chyba nie bedzie w W-wie, widac ze PO nie chce tak cennych gruntow zmarnowac na jakis stadion.
http://biznes.onet.pl/0,1631733,wiadomosci.html

Tak szczerze powiedziawszy, to ja od poczatku uwazalem, ze stadion na Euro powinien byc poza wawa, przeciez jak sie zjada masy ludu, to Warszawa calkiem stanie juz w korkach, ktos kiedys proponowal lokalizacje niedaleko trakcji na Lodz, raz, ze blisko do lotniska, dwa kolej na Lodz, a 3 to ma niby tam biegnac autostrada (moze bedzie), wszystko idealnie polaczone i bez zarypania wawy korkami.

szwayko
31-10-2007, 13:27
Tak szczerze powiedziawszy, to ja od poczatku uwazalem, ze stadion na Euro powinien byc poza wawa, przeciez jak sie zjada masy ludu, to Warszawa calkiem stanie juz w korkach, ktos kiedys proponowal lokalizacje niedaleko trakcji na Lodz, raz, ze blisko do lotniska, dwa kolej na Lodz, a 3 to ma niby tam biegnac autostrada (moze bedzie), wszystko idealnie polaczone i bez zarypania wawy korkami.

Przepisy UEFA nakazuja ze na stadiom 60% ludzi ma miec mozliwosc dostania sie komunikacja miejska. To teraz wez 60% z 55 tys. i zobacz jaka infrastrukture trzeba wybudowac zeby tyle ludzi tam dowiesc.
Akurat gdzie jest stadion dziesieciolecia jest dworzec, mam byc lintka metra i dobra zwykla komunikacja miejska.

Po za tym w kolo stadionu i sam stadion bedzie dobrym centrum sportowym z ktorego bedzie mozna korzystac w przyszlosci. Kto potem bedzie jezdzil na lodz.

Czesto bywam w Monachium gdzie jest stadion olimpijski w miescie a wokolo niego cale centrum. To ciagle zyje. Fakt ze komunikacja lepiej rozwiazna.
Ale dzieki temu jest szansa na szybsze poprawienie infrastruktury drogowej w Wa-wie.

Po za tym nie ma czasu teraz zeby sie cofac.
To byl projekt narodowy a nie zaden Pisowki i zostal on zatwierdzony rowniez przez PO. Potem bylo spotkanie ze wszystkimi prezydentami miast gdzie maja byc obiekty EURO 2012. Wszyscy w nim uczestniczyli oprocz oczywiscie pani Hani.

BelYaal
31-10-2007, 14:20
Czesto bywam w Monachium gdzie jest stadion olimpijski w miescie a wokolo niego cale centrum. To ciagle zyje. Fakt ze komunikacja lepiej rozwiazna.

O wlasnie, nie wiem czy byles w okolicy tam, ale aby poprawic tam komunikacje musialbys dopiero sporo przebudowac wawe, wlacznie z dobudowa mostow, moze i fakt, ze GDYBY to zrobiono, to poprawiloby w wawie przeprawe z jednej strony wisly na druga, a ktora na dzien dzisiejszy jest mordega, a gdy hotele sa glownie po drugie stronie wisly to wyobraz sobie jak by to wygladalo. Dla mnie to nierealne, bardziej nierealne niz wlasnie lokalizacja o ktorej mowie i tam zrobienie stadiony, centum nawet calego sportowego i zauwaz, ze nie wspominalem o lodzi, tylko o kierunku na lodz, gora 20 min kolejka i jak wspominalem blisko lotniska, plus EWENTUALNA autostrada, a zapodac tam komunikacje, to juz pikus, wawa wciaz sie rozrasata i niedlugo tamte tereny to tez bedzie wawa.

Skipper
31-10-2007, 19:44
http://passent.blog.polityka.pl/?p=362
mysle ze komentarz zbedny...

FERRER
31-10-2007, 21:41
Niech Tusk za Rydzyka jeszcze przeprosi

sniper88
31-10-2007, 22:55
Niech Tusk za Rydzyka jeszcze przeprosi

Za Rydzyka to powinna przepraszac 'moherowa koalicja':mrgreen:

http://passent.blog.polityka.pl/?p=362
Niezle:)

Jerzy M
01-11-2007, 00:16

Dla Ciebie niezłe - dla mnie żenujące:???: . Myślałem że ten pupil PRL-owskich salonów siedzi już u siebie w Izraelu na emeryturze. Indolencja najnowszej historii polski przez dzisiejszą młodzież jest wręcz powalająca. W czsach kiedy ten pan służył czerwonej zarazie, prawdziwi dziennikarze pisali w podziemnych gazetkach, dostawali bilet w jedną stronę lub siedzieli w pierdlu. No cóż, nie każdy dziennikarz miał to szczęście urodzić sie pod szczęśliwą gwiazdą( Davida ):wink:

chomsky
01-11-2007, 01:42

Pan Passent ma za soba lata wspolpracy i to nie tylko z czerwona prasa. To powszechnie wiadomo. Ma na swoim sumieniu wielu ludzi. Jesli nie ich zycie, to losy, kariery, szczescie osobiste.
Dla Ciebie to niezle? Gratuluje rozeznania.
Zapewne tak z rozpedu jakis mlody elektorat by zaglosowalna tego pana.
czesc.Ch.

sniper88
01-11-2007, 15:04
Dla Ciebie niezłe - dla mnie żenujące:???: .

Pan Passent ma za soba lata wspolpracy i to nie tylko z czerwona prasa.
Jestem na tyle mlody, ze czasow SB,UB, PRL i calego tego ustrojstwa nie pamietam, wiec i autora nie kojarze.
Zenujace? A spieprzaj dziadu to byl pokaz 'wyzyn intelektualnych' na ktore sie wzniosl Kaczynski? A moze polotem wykazal sie Kurski stwierdzajac, ze 'ciemny lud to kupi'? Wezcie mnie nie rozsmieszajcie:p

Dla Ciebie to niezle? Gratuluje rozeznania.
Czyli ze wszystkich wymienionych w tamtym tekscie sytuacji nie bylo:?::?::?: Toż to chyba układ mi w glowie namieszal:lol:

BTW @chomsky - chyba zapomniales odpowiedziec na tego (http://canon-board.info/showpost.php?p=383613&postcount=194) posta;)

Jerzy M
01-11-2007, 17:46
Jestem na tyle mlody, ze czasow SB,UB, PRL i calego tego ustrojstwa nie pamietam, wiec i autora nie kojarze.

Takie prawo Twojego wieku, tylko jeżeli zabierasz glos w dyskusji to jednak nie możesz zasłaniać się niewiedzą lub młodym wiekiem bo wystawiasz się na śmieszność. Dla jasności, nie jestem fanem Kaczyńskich ( tzn. nie do konca), czasami zachowują sie jak przysłowiowy słoń w składzie porcelany ,ale cieżko jest uniknąć potknięć będąc na celowniku nieprzyjaznych mediów 24/7 .
A teraz połóż na szalę wszystkie lapsusy Kaczynskich z tym oto cytatem, którego autora nie wymienie ( potraktuj to jako homework ).
"Co pozostanie z polskości, gdy odejmiemy od niej cały ten wzniosło-ponuro-śmieszny teatr niespełnionych marzeń i nieuzasadnionych rojeń? Polskość - to nienormalność - takie skojarzenie nasuwa mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu"( "Znak", nr 11-12 z 1987r, )

sniper88
01-11-2007, 18:24
Takie prawo Twojego wieku, tylko jeżeli zabierasz glos w dyskusji to jednak nie możesz zasłaniać się niewiedzą lub młodym wiekiem bo wystawiasz się na śmieszność.
Akurat w tym wypadku nie mam takiego odczucia. Dlaczego? Bo ocenialem sama zawartosc w/w wpisu w blogu. A na jego ocene bynajmniej nie wplywa biografia autora, ktorej, jak wspomnialem, nie znam

( potraktuj to jako homework ).
Z tego co znalazlem, to sa to (co tez znalazlem) zmanipulowane (http://www.wprost.pl/ar/?O=82122&C=71) slowa Tuska.

"Co pozostanie z polskości, gdy odejmiemy od niej cały ten wzniosło-ponuro-śmieszny teatr niespełnionych marzeń i nieuzasadnionych rojeń? Polskość - to nienormalność - takie skojarzenie nasuwa mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu"( "Znak", nr 11-12 z 1987r, )
Oczywiscie, sa to slowa brutalne, moze i nawet nieprawdziwe, ale to wlasnie polacy wymyslili sarmatyzm, tak samo jak i polacy mowia, ze nasz kraj nie jest potega, poniewaz bylismy pod zaborami. (Tutaj warto popatrzec na przyklad Finlandii)

Jerzy M
02-11-2007, 07:44
Z tego co znalazlem, to sa to (co tez znalazlem) zmanipulowane (http://www.wprost.pl/ar/?O=82122&C=71) slowa Tuska.

Sorry, ale czgoś tu nie rozumiem, dawno chodziłem do szkłoy - ale chodziłem
i uczono mnie że przedstawienie dowolnego fragmentu czyjejś wypowiedzi nosi termin cytat, a tu okazuje sie że jest to manipulacja:(
Rozumiem, gdybym wyciągnął pojedyńcze słowa wyrwane z kontekstu i je posklejał lub przekręcił treść zdania, coś dodał coś ujął - to jest manipulacja.
Wniosek z tego taki, że jak tekst pasuje adwersarzowi to to jest cytat a jeżeli nie, to mamy do czynienia z manipulacją.:wink:
Przecież na Boga nie będę drukował tutaj całego wywiadu, skoro mnie interesuje tylko fragment w którym Tusk definiuje swój stosunek do polskości:mrgreen:

tmaciak
02-11-2007, 08:51
No to jak już tu sobie tak żartujemy na temat cytatów, to zacytuję Pana Bardela:

"Tekst Donalda Tuska, choć krótki, jest tekstem przeznaczonym dla inteligentnego czytelnika, który rozumie, co to ironia, przenośnia, który jest w stanie uchwycić kluczową dla autora różnicę między "polskością" rozumianą jako hasło a Polską jako taką, który potrafi się domyślić, co kryje się pod zdaniem [Ustawa z dnia 31 VII 1981 r. o Kontroli publikacji i widowisk...] i który potrafi wyciągnąć wnioski z faktu, że napisano go w 1987 roku, a nie przedwczoraj."

:mrgreen:

Nie to żebym się mnie interesowało co tu wypisujecie w tym wątku, ale tak dla porządku ;) I ponawiam apel o jego zamknięcie...

chomsky
02-11-2007, 21:49
No to jak już tu sobie tak żartujemy na temat cytatów, to zacytuję Pana Bardela:

"Tekst Donalda Tuska, choć krótki, jest tekstem przeznaczonym dla inteligentnego czytelnika, który rozumie, co to ironia, przenośnia, który jest w stanie uchwycić kluczową dla autora różnicę między "polskością" rozumianą jako hasło a Polską jako taką, który potrafi się domyślić, co kryje się pod zdaniem [Ustawa z dnia 31 VII 1981 r. o Kontroli publikacji i widowisk...] i który potrafi wyciągnąć wnioski z faktu, że napisano go w 1987 roku, a nie przedwczoraj."

:mrgreen:

Nie to żebym się mnie interesowało co tu wypisujecie w tym wątku, ale tak dla porządku ;) I ponawiam apel o jego zamknięcie...

Jak Cie nie interesuje ten watek, to po prostu nie czytaj. A jak chcesz by go zamknieto, to sam sie "zamknij". Dlaczego chcesz by zamknieto watek w hydeparku z ciekawa rozmowa. Jaki masz w tym interes? Dlaczego Cie boli?
Nie rozumiem! Podchodzisz do rozmawiajacych obcych ludzi i mowisz , zamknijcie sie?
Przeciez tego nie robisz, zapewne.
Wyluzuj demokrato. Demokracja wymusza wymiane pogladow, chocby ze soba sprzecznych.
Czesc.ch.

tmaciak
02-11-2007, 22:50
Jak Cie nie interesuje ten watek, to po prostu nie czytaj. A jak chcesz by go zamknieto, to sam sie "zamknij". Dlaczego chcesz by zamknieto watek w hydeparku z ciekawa rozmowa. Jaki masz w tym interes? Dlaczego Cie boli?
Nie rozumiem! Podchodzisz do rozmawiajacych obcych ludzi i mowisz , zamknijcie sie?
Przeciez tego nie robisz, zapewne.
Wyluzuj demokrato. Demokracja wymusza wymiane pogladow, chocby ze soba sprzecznych.
Czesc.ch.

Tu już nie ma wymiany poglądów, tylko pyszczenie. Z obu stron zresztą.

I tak, jeśli ktoś mi się "pod płotem" pyszczy, to wychodzę i zwracam mu uwagę, niezależnie od tematu dyskusji. A zwróceniem uwagi na forum może być apel do moderatorów, o zamknięcie wątku, który tak nawiasem, jak zapewne zdajesz sobie sprawę, jest niezgodny z regulaminem forum.

sniper88
02-11-2007, 23:16
Rozumiem, gdybym wyciągnął pojedyńcze słowa wyrwane z kontekstu i je posklejał lub przekręcił treść zdania, coś dodał coś ujął - to jest manipulacja.

Tak, bardzo dobrze to rozumiesz, dokladnie tak samo jak ja:) I jak mogles przeczytac w artykule z linku, ktory zamiescilem, wlasnie cos takiego zrobiono z wypowiedzia Tuska;)

@tmaciak-jak narazie to Ty tutaj wprowadzasz zamieszanie nawolujac do zakniecia watku, w ktorym raczej nie bierzesz udzialu, nikt Ci nie karze przeciez dodawac go do subskrypcji!;)
Co sie tyczy w ogole zamykania-to juz jest kolejny watek o tematyce politycznej, wiec wydaje mi sie, ze jego zamkniecie spowoduje po prostu powstanie kolejnego za tydzien/dwa:p

tmaciak
02-11-2007, 23:25
@tmaciak-jak narazie to Ty tutaj wprowadzasz zamieszanie nawolujac do zakniecia watku, w ktorym raczej nie bierzesz udzialu, nikt Ci nie każe przeciez dodawac go do subskrypcji!;)

No tak, obrzucać sie błotkiem wolno, zwracać uwagi na to już nie... no dobra, to bawicie się, dla mnie EOT...

sniper88
02-11-2007, 23:28
No tak, obrzucać sie błotkiem wolno, zwracać uwagi na to już nie... no dobra, to bawicie się, dla mnie EOT...
Ale szczerze mowiac nie widze tutaj ludzi, ktorzy by rzucali blotem-albo mam szczescie, i nie bylo niczego, co by sie tyczylo mojej osoby, albo tez jestem slepy/oporny na takie zaczepki....albo ich po prostu nie ma:p

Tomasz1972
02-11-2007, 23:34
Ja snandardowo proszę o kontynuację politycznych bitew na odpowiednich politycznych forach i temat zamykam .