Zobacz pełną wersję : Czy coś nie tak z body czy to szkła?
gabrielr24
21-10-2007, 20:40
Witam!
Od dziś jestem posiadaczem 20D + kit + 50/1,8 II. Niedzielny spacerek i pare fotek. Żadne z tych zdjęć nie jest nawet do zaakceptowania.
Powiedzcie czy to wina body czy obiektywu.
Ponizej wrzucam link i proszę o sugestie.
http://picasaweb.google.pl/gabrielr24/20DKitI5018
Ale o co chodzi? Sprzęt moim zdaniem ok.
gabrielr24
21-10-2007, 20:54
Sprzęt tak ale jakie fotki? Całkowity rak ostrosci!! Wszystkie zdjecia takie i albo to wina dwóch obiektywów albo body, ale skoro wszystkie zdjecia tak mają to chyba nie body to tak poprostu musi być :(
MartineZ.oom
21-10-2007, 20:58
Witam!
Od dziś jestem posiadaczem 20D + kit + 50/1,8 II. Niedzielny spacerek i pare fotek. Żadne z tych zdjęć nie jest nawet do zaakceptowania.
Powiedzcie czy to wina body czy obiektywu.
Ponizej wrzucam link i proszę o sugestie.
http://picasaweb.google.pl/gabrielr24/20DKitI5018
Co rozumiesz pod słowem "nie do zaakceptowania"?
A czy to twoja pierwsza lustrzanka?
Bo jeśli przesiadłeś się małpy to odpowiem Ci: Fotografującego - nie widzę tam wad body czy obiektywu.
Sprzęt tak ale jakie fotki? Całkowity rak ostrosci!!
Powiedz na którym zdjęciu widzisz brak ostrości, bo ja nie moge się dopatrzyć.
sniper88
21-10-2007, 21:03
Zobaczylem 1 zdjecie, i jak dla mnie jest ok
gabrielr24
21-10-2007, 21:15
Kliknij na lupkę żeby powiększyć zdjęcie do normalnych rozmiarów :grin:
No to mozę mam zbyt duże wymagania. Porównując zdjecia to D70s wypada znacznie lepiej, ale może to pod wpływem obiektywu z który był używany T 17-50.
Musi coś w tym być, że kit kosztuje 150zł a T 17-50 1300zł
sniper88
21-10-2007, 21:19
Kliknij na lupkę żeby powiększyć zdjęcie do normalnych rozmiarów :grin:
Przeciez to zrobilem;) Chociaz moje wymagania od szkla w temacie ostrosci moga nie byc zbyt wygorowane (patrz stopka):mrgreen:
Powiedz, który fragment na którym zdjęciu uważasz za niewystarczająco ostry.
No powiem i ja , że nie dopatrzyłem się zdjęć, w których ostrość byłaby nie do zaakceptowania. Krótko mówiąc wszystko jest OK, a co do kitowego obiektywu to wcale nie jest on taki zły.
Sprzet jest moim zdaniem sprawny.Moze po prostu jeden dzień to troche mało czasu na opanowanie tej lustrzanki.Sugerował bym dalsze próby,najlepiej bez lampy, na M,w dobrym swietle, b.wskazany statyw i duzo cierpliwosci . Pozdrawiam:smile:
zbyszekjan
22-10-2007, 10:50
MSZ zdjęcia są o.k. Nie widzę tu żadnych wad sprzętu.
Pozdrawiam
pmagdalena
22-10-2007, 12:02
dla mnie zdjecia tez sa ok i ostrość jest na nich
chyba masz za duże wymagania albo za mało doświadczenia
asdfasfd
22-10-2007, 12:14
Wyglądają na ostre, ale na powiększeniu jest miękko. Możesz wyostrzyć używając Unsharp Mask. 0,3*300*0, ale zrób sobie test na korektę przedniej/tylnej ostrości. http://focustestchart.com/chart.html 50/1.8 powinien być ostrzejszy.
Obejrzałem i wiem gdzie jest problem - uchwyt do aparatu (potocznie zwany "fotografem") ma zbyt wysokie wymagania a zdjęć wyostrzać nie będzie żeby "nie były poPSute" ;) .
Ku rozwadze:
http://canon-board.info/showthread.php?t=18987
"Czy C 17-50 jest tak dużo lepszy, że na fotkach 10x15 czy na ekranie monitora lub na dvd zobaczę różnicę?"
Kto to napisał? :)
Obejrzałem sobie kit1.jpg. Mam wrażenie, że ostrość jest trochę za chłopcem, ale na fotce 10x15, czy na ekranie monitora to nadal bedzie żyleta.
Sprzedawanie 50/1,8 i zbieranie na 17-40/4 nie ma wielkiego sensu. Elka ma sporo zalet, ale ostrzejsza nie będzie. Robię z niej "żylety" 30x45, ale Kolegi chyba nie zadowoli. 50/1,8 ma jedną wade (poza mechaniką): nie lubi ostrego światła, ale jako portretówka we wnętrzach spisuje się znakomicie.
W sumie to nie bardzo rozumiem to zamieszanie z przechodzeniem z N na C. Mam wrażenie, że z Kolegi jest niezły smerf maruda :)
zgadzam się z Vitez'em.
Foty wg mnie są ostre i nie można im niczego zarzucić. (no może poza kadrowaniem :-) )
Nie ma co za długo ślęczeć przed kompem i analizować piksele. No chyba że jest się tzw "onanistą sprzętowym"
Oddaj kilka zdjęć do fotolabu i zapewniam cię że w formacie 10x15 czy 20x30 będziesz miał super ostre zdjęcia.
Pozdro
gabrielr24
23-10-2007, 21:52
Już doszedłąem co i jak :mrgreen: Ale i tak sprzedaję 50tkę i kupuje 85 :twisted: i do tego tamronika 17-50 :smile:
Zbyt pochopny post, poprostu nie znałem aparatu całe życie z nikonem.
Zmieniłem choćby dla chęci zmiany. Lubię czasem coś pozmieniac.
Nikona, optykę do niego i lampy znam bardzo dobrze, ale canon to coś zupełnie innego/nowego.
Dodam, ze C zaczyna mi się coraz bardziej podobać. Czekam tylko na szkiełka.
Na mój gust body jest ok,ostrość jest normalna.Proponuję poczytać trochę na temat temperatury barwowej,różnicy między jpeg a RAW i co z tej różnicy wynika,focić,focić,analizować exify,zapoznać się z photoshop,focić i wyciągać wnioski,a gwarantuję,ze zobaczysz różnicę miedzy kompaktem a 20D.
Pozdrawiam i powodzenia