PDA

Zobacz pełną wersję : eBay i Canon Rebel XTi (400d)

bober
21-10-2007, 16:51
Witam! Na ebayu jest firma która ma w swojej ofercie duży wybór zestawów z Canonem 400d, który z nich wybrać (tak do 900$)

Tutaj (http://photography.search.ebay.com/_EOS-Digital-Rebel-XTi_W0QQcatrefZC12QQfrppZ25QQsacatZ147173QQsassZsu nshineelec)

I drugie pytanie:
Czy kanony szybko się psują? Jeżeli kupie aparat z USA to nie będe miał gwarancji w europie i czy warto ryzykować serwisowanie go - jeżeli się zepsuje.

jinks
21-10-2007, 18:06
zestawy najczęsciej polegają na tym, że do 2,3 naprawdę interesujących cię rzeczy dodają wiele innych, które im nie schodzą:) więc DOBRZE sobie to przemysl, czy warto kupować w zestawie. Jesli mieszkasz w Polsce chyba nie warto kupować tego aparatu w USA. Ja za mojego dałem 2000zł po uwzgledznieniu zwrotu od canona a zawsze jest gwarancja. Co innego jeśli kupujeasz kilka rzeczy (mam na mysli obiektywy) - wtedy nie zastanawiałbym się i kupował w USA ale z rozwagą - mnie te wszystki zestwy śmieszą. Gratis dostajemy patyczki do uszu do czyszczenia sprzęta, kartę 512mb, filtry UV, PL, i Skylight (które tak na prawdę nie działają i są beznadziejnej jakości), lichą torbę i rozlatujący się mini statywik..żenada.zastanów się co ci naprawdę potrzebne i kupuj to osobno- no chyba że naprawdę jest jakiś konkretny zestaw. pozdrawiam !

bober
21-10-2007, 20:33
A co mógłbyś mi innego zaproponować jeżeli nie tego canona ze stanów? Bo mam niestety tylko co ~2400 zł :/ I dużo za to nie kupie, a muszę kupić jeszcze torbę, kartę i zestaw czyszczący.

gacek
22-10-2007, 01:19
No za taką kasę...

400D to nie kompakt, tylko lustrzanka. W tym zaś przypadku sam aparat ma małe znaczenie, istotny jest obiektyw. Te warte uwagi zaczynają się w okolicach 1000zł. Prędzej czy później przyjdzie Ci ochota na dokupienie kilku. Musisz się z tym liczyć kupując lustro.

Ja na 400D z "zestawem startowym" wydałem 4000 (z czego połowę stanowiły szkła), a teraz zaczynam odkładać 8000 na "zestaw minimalny" :D

bober
22-10-2007, 14:00
A nie warto zaryzykować kupienia tego aparatu bez gwarancji? Często sie psują?

czlowiekmpp
22-10-2007, 16:02
Za kilkadziesiąt $ moższ wykupić w USA i to przez net gwarancję na 3 lub 5 lat działającą na całym świecie.

A nie warto zaryzykować kupienia tego aparatu bez gwarancji? Często sie psują?

gacek
22-10-2007, 16:32
Czy często się psują? To zależy, do czego ich używasz ;)

bober
22-10-2007, 17:13
Zastanówmy się: do czego można używać aparatu Canon 400d? Może jako piłki do tenisa - nie to nie to:roll.

Ja także pomyślałem o kupieniu międzynarodowej gwarancji ale nie kosztuje ona kilkanaście dolarów ale $239 za 3 lata i $299 za 5 lat. :-?

Qbexus
22-10-2007, 17:26
bober zadajesz z goła durne pytanie na które już nie raz była podana odpowiedź. Ludzie Ci radzą a ty sobie jakieś żarciki urządzasz. Aparat można wykorzystywać w bardzo różnych warunkach zarówno atmosferycznych jak i fizycznych. Chyba jest różnica jak biegasz z puszką po pustyni a kiedy robisz fory raz w miesiącu gdy żona ma okres i Ci pozwoli wyjść z domu. Jak mieszkasz w polsce kupuj w europie z gwarancją i tyle.

Kubaman
22-10-2007, 17:36
nie to forum
przenoszę

bober
22-10-2007, 19:28
Sorry za ironie, ale już mam jakby to powiedzieć z lekka zamieszane w głowie.
Wyjaśniając nie mam jeszcze żony nie mam nawet 18 lat skończonych :/
Ale nie zamieżam też pracować nim w ekstremalnych warunkach - +40, -30

Qbexus
22-10-2007, 22:18
No to słuchaj się starszych i zapamiętaj raz na jutro. Zestawom zdecydowanie mówimy NIE. Za sprzęt i tak będziesz musiał zapłacić cło (chyba że może Ci ktoś to przywieść). Ja mam puszkę przywiezioną i od 3 lat chodzi spoko tylko że ja mam przyzwyczajenia z kliszaka i nie robię z aparatu kałacha szybkostrzelnego. No i jak by mi coś padło w czasie gwarancji to miałem możliwość wysłania do serwisu w USA. Ale następny kupię już w europie. Wystarczy że będzie problem BF/FF i już Ci tego za darmo nie zestroją.

bober
23-10-2007, 07:50
Dzięki wielkie