Zobacz pełną wersję : Czy taki komputer wystarczy?
Potrzebuję sprzętu do miłej, szybkiej obsługi programów graficznych taki jak light room, photoshop czy też photomatix pro. Do tego do podstawowej obsługi internetu... Zastanawia mnie czy 2 gb ramu i procesor w dual coru są wystarczające. Karta graficzna ma być z integrowana z płytą - nie wiem czy nie będzie to czemuś przeszkadzało bo o ile się nie mylę byłaby potrzebna do obsługi obrazów trójwymiarowych(może się mylę). Zastanawiam się jeszcze nad kupnem laptopa ale jak wiadomo parametry by miał podobne do komputera i monitor w laptopie to nie bardzo to co crt. Macie jeszcze jakieś dodatkowe propozycje ?
jak chcesz się bawić grafiką to lepiej karte graficzną pożądną weź..a nie jakiś zintegrowany szit..
jak chcesz się bawić grafiką to lepiej karte graficzną pożądną weź..a nie jakiś zintegrowany szit..
Średnio prawda ale faktycznie lepiej wziąć jakiegoś Geforce 7300GT - dość mocny a paswyne chłodzenie ma, cena między 150zł a 250zł zależy jak taktowany, jaka firma i czy nowy czy używany - niż zintegrowaną - do dowolnych zastosowań.
2gb ramu i procesor w dual core to szerokie ujęcie ale wystarczy nawet najsłabszy komplet (E4300 i ramy 667MHz byle Dual Channel no i porządna płyta główna bardzo ważna, np Asus P5B Intel P965)
tak naprawde przy obróbce duzych plików w photoshopie jakimi są niewątpliwie RAW'y fajnym rozwiązaniem jest RAID 0
ahoi
posiadam PC z INTEL PENTIUM 4 3,0 GHz i 4GB ramu, karta zintegrowana
LightRoom działa bardzo słabo...
czy karta graficzna poprawi znacząco szybkość przy obróbce w LR?
pozdr
Ale odgrzany kotlet... 4fly - polecam format komputera i będzie chodziło ok, 4GB RAM i 3,0 spokojnie wystarczają do LR. Grafika chyba nie ma nic do tego.
gdzieś się musiałem podpiąć :)
problem w tym że właśnie jest po formacie i przeinstalowniu wina na siódemkę 64bit
panmateusz
29-06-2012, 23:29
gdzieś się musiałem podpiąć :)
problem w tym że właśnie jest po formacie i przeinstalowniu wina na siódemkę 64bit
Wróć na XP, Windows 7 na P4 to jakieś nieporozumienie.
Zbyszko666
30-06-2012, 00:46
ja nie mogę ale wykopki:d
gadget_zary
30-06-2012, 01:22
wykopki wykopkami ale co do LR to zalezy co chcesz obrabiac. U mnie np. RAW z 20d na C2D 2.16/3gb ram/karta zew ati chodzilo ok. Ale juz RAW z 7d to byla jakaś mordęga...
niestety nie odgrzebuje go dla przyjemności :roll:
jesli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie co do mojego zestawu to niech się podzieli, będę wdzięczny...
Jak już masz win 7 64 to dopakuj pamięci. U mnie przejscie z 4 na 8 GB bardzo ożywiło LR ( no niestety procek inny).
Może przeoczyłem, ale o którym LR mowa? Wersja 3 o ile dobrze pamiętam nie stawia wymagań karcie graficznej, tak samo jak PS CS3. Za to już LR 4 i PS CS4 'lubią' porządniejsze karty, zaś zintegrowane mogą nie wyrabiać. Generalnie procek + ram to sprawa krucjalna :)
Mam win 7 64, 4RAMu i LR3 chodzi całkiem akceptowane. Moje doświadczenie wskazuje ze ważne żeby zdjecia i system nie były na tym samym dysku. Jest o tym trochę wątków na sieci, proponuje poczytaj... U mnie to była przyczyna mulenia
ahoi
posiadam PC z INTEL PENTIUM 4 3,0 GHz i 4GB ramu, karta zintegrowana
LightRoom działa bardzo słabo...
1. Jaki Lightroom, która wersja?
2. Karta grafiki wniesie nieco ożywienia, ale to tak jakbyś wsadził sobie silnik hayabusy do smarta i nie wymienił skrzyni biegów.
3. Sprawdź po płycie głównej, być może da radę upakować do niego core 2 duo, albo dual core.
4. Jeśli okaże się by to wszystko nie opłacalne, to za 400-600 złotych kupisz della czy hp-ka z core 2 duo i 8gb ram ;)
Mam win 7 64, 4RAMu i LR3 chodzi całkiem akceptowane. Moje doświadczenie wskazuje ze ważne żeby zdjecia i system nie były na tym samym dysku. Jest o tym trochę wątków na sieci, proponuje poczytaj... U mnie to była przyczyna mulenia
Proces pewnie masz na c2d ;)?
Matt_K-K
30-06-2012, 13:21
Ja od siebie polecę dyski SSD. W moim kompie ( i3, 8gb ramu ) daje niezłego kopa i taki np. photoshop czy lightroom działa bardzo płynnie i się nie zatyka. Mało tego - włożyłem też taki dysk do dość skromnego i niemłodego laptopa - gdyby nie monitor, spokojnie moglbym na nim obrabiac zdjecia w terenie. Polecam zgłębić temat :)
Ja od siebie polecę dyski SSD. zgłębić temat :)
To są informacje na 18 miesięcy wstecz ;) dzisiaj polecam zgłębić temat zwany vmare, ramdisk, lga-2011, msi military i 128GB ram :)
Janusz_K
30-06-2012, 13:49
A może po prostu przejść na MAC-a? Osoby które zaryzykowały i rozstały się z Windows wiedzą, o czym mówię.
dziobolek
30-06-2012, 14:17
A może po prostu przejść na MAC-a? Osoby które zaryzykowały i rozstały się z Windows wiedzą, o czym mówię.
[OT]
Mam Mac'a i nie podzielam Twojej opinii :twisted:
System daleko w tyle za Win a Lion to porażka jakaś :roll:
[EOT]
Pozdrówka!
Zgadzam sie z przedmówca. Miałem maca pro i wcale rewelacja nie była. Ograniczone mozliwosci rozbudowy, zwłaszcza grafiki. Dell zaproponował mi ciekawa oferte i sie przesiadlem na 2x precision T7400. Super sprzet zadnych problemow i win7 64bit dziala super. Tylko Macbook PRO i iPada zostawiłem zeby szpanowac klientom ;-)
...oczywiście rawy (z 40D)
czy zmiana z Win7 na XP cos da, albo karta graficzna?
a może wymiana procka na jakiś Core2 Duo? (płyta główna Gigabyte GA-G41MT-S2PT)
help
dziobolek
30-06-2012, 17:40
Jeśli już wymiana procka, to tylko Core 2 Duo...
IMHO nie ma sensu pakować się w linię Dual-Core.
Jeśli do tego dołożyć wymianę karty graficznej
to przy 4GB RAM Win 7 x64 powinien śmigać komfortowo.
Moim zdaniem 4GB RAM to jest niezbędne minimum dla komfortowego działania Win 7.
Jeśli Ci się to opłaca, to... "Just Do It" ;)
Ja mam w laptopie C2D E7500, 4GB RAM, Nvidia Qudro 140M, Win 7 x64 Ultimate,
no i nawet najnowszy Ligtroom śmiga komfortowo.
Pozdrówka!
help
Z tego, co widzę to płyta całkiem ok. Czyli lepiej będzie dokupić procek.
Na upartego możesz też dołożyć kość ramu by zyskać do 8gb
Support for an Intel® Core™ 2 Extreme processor/Intel® Core™ 2 Quad processor/Intel® Core™ 2 Duo processor/Intel® Pentium® processor/Intel® Celeron® processor in the LGA775 package
L2 cache varies with CPU
Źródło:www.gigabyte.com (http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3960#sp)
IMHO zdecydowanie najbardziej sensowna konfiguracja to Core 2 Duo INTEL-a i karta graficzna GeForce osobna AGP. Zintegrowane systemy to nigdy nie jest dobry pomysł :(
dziobolek
30-06-2012, 18:18
...a i karta graficzna GeForce osobna AGP...
...(płyta główna Gigabyte GA-G41MT-S2PT)...
Na tej płycie głównej nie da rady ;)
Pozdrówka!
help
napisz jaki masz dysk twardy ale zapewne sata2. Zapamiętaj że w obróbce grafiki najważniejszy jest procek i ram do 8 GB oraz osobny dysk (najlepiej dysk ssd od 120-180 GB) na system operacyjny wraz z programi zainstalowanymi a drugi dysk na zdjęcia przechowywane (dane) i to wystarczy w zupełności tym bardziej że twoja płyta tyle maksymalnie obsłuży a system tego nie wykorzysta. System Windows 7 Pro 64 bit bo chyba taki masz żeby dobrze chodził (minimalne wymagania) potrzebuje około 20 GB wolnego miejsca, procek ponad 1 GHz i minimum 2 GB ramu. Ty jak pisałeś wcześniej masz 4 GB ramu, więc to Ci wystarczy, ale napisz jeszcze jakie pamiątki masz podaj parametry ( jaka częstotliwość,firma i czy masz 2 kości po 2 GB i czy są w dual channel bo tak jest najlepiej). Procek to najlepiej jakbyś miał intel core 2 duo e8400 bo obsłuży twoja płyta i napewno poczujesz różnice. Programy graficzne są pisane pod procki wielordzeniowe bo takie już każdy ma i wtedy szybciej wszystko chodzi a interes kwitnie tak jak gry są pisane pod karty graficzne. W dzisiejszych płytach głównych nie są takie złe karty zintegrowane, ale tak jak ty masz to nie dają rady chyba że do pisania w edytorach tekstu. W urzędach czy w biurach kupuje się płyty główne z kartami zintegrowanymi bo im lepsze są nie potrzebne do pisania pism. Tanim kosztem i wszystko za jednym zamachem. Moim zdaniem procek do wymiany i jak masz grafike zintegrowana to ją wyłącz w biosie i kup coś dobrego na pci express x16 do 300 zł i będziesz zadowolony. Pozdro
Moim zdaniem 4GB RAM to jest niezbędne minimum dla komfortowego działania Win 7.
Jeśli Ci się to opłaca, to... "Just Do It" ;)
...already have :D
Dyski:
system: Samsung SATA2 80GB (nie pamiętam dokładnych parametrów)- ok 60 % wolnego miejsca
Foty: WD CAVIAR GREEN 64MB 1TB
takie coś np:
http://allegro.pl/nowy-intel-core2duo-e4600-2-40ghz-wentylator-i2445605326.html
czy dołożyć do
http://allegro.pl/intel-core-2-quad-q6600-g0-z-radiatorem-i2449475563.html
bo w tej chwili jest naprawdę tragicznie z tym prockiem (o ile on jest głównym winowajcą)
np: suwak brightnes nie działa nawet płynne (LR4)
[OT]
Mam Mac'a i nie podzielam Twojej opinii :twisted:
System daleko w tyle za Win a Lion to porażka jakaś :roll:
[EOT]
Pozdrówka!
Proszę, wytłumacz mi jako laikowi, dlaczego windows jest dużo lepszy od os x, i dlaczego uważasz 10.7 za słaby system, będę wdzięczny :-)
Dyski:
system: Samsung SATA2 80GB (nie pamiętam dokładnych parametrów)- ok 60 % wolnego miejsca
takie coś np:
czy dołożyć do
bo w tej chwili jest naprawdę tragicznie z tym prockiem (o ile on jest głównym winowajcą)
nie napisałeś jak z tymi pamięciami masz czy 2x2GB po dual channel. Problem może leżeć jak masz kompa dość długo czy nie grzeje ci się procek z byt bardzo bo to może być przyczyną że trzeba wymienić paste bo już jej tam nie ma. To warto sprawdzić i od tego zacząć. Od jak dawna Ci się te problemy dzieją ze tak spowalnia. Czy te problemy dzieją się tylko jak jestes w lightroom. Jakie masz użycie procka i pamieci w lightroom zobacz w menedżer zadań (ctrl+alt+del). Podaj temperature procka jaką masz w spoczynku i jak coś robisz. Lepiej jak już chcesz brać to Intel Core 2 Quad bo jest 4 rdzeniowy.
dziobolek
30-06-2012, 19:41
takie coś np:
czy dołożyć do
Pierwszy odradzam - lepiej IMHO dołożyć do drugiego.
Z C2D staraj się nie schodzić poniżej serii T6xxx, no i oprócz "zegarów"
ważna jest jeszcze pamięć wbudowana w procek - im więcej, tym lepiej.
Pozdrówka!
komp jest świerzyna. kupiłem nowy okazyjnie...
myślałem że przesiadając się ze starego lapka odczuje różnicę
mocno się pomyliłem
Ram w jednej kości
problemy raczej tylko w LR
użycie procka i pamięci będę mógł sprawdzić za 2 godziny...
dzięki :smile:
dziobolek
30-06-2012, 19:59
Jakie fundusze masz na rozbudowę?
Pozdrówka!
no to innego wyjśćia nie masz jak kupić tego procka intel core 2 quad i możesz dokupić pamięć tylko żeby miały tą samą częstotliwość, firma ta sama najlepiej i oczywiście również 4 GB wtedy będziesz miał po dual channel. Karte graficzną jak Ci pisałem na pci express póżniej, ale najpierw te 2 rzeczy i napewno odczujesz wielką różnice. Zależy jaką konfiguracje w tym lapku miałeś wcześniej. Jak to nowy jak te procki to mają już z 5 lat, wiem bo miałem pentium4 3 GHz i do tego 2 GB ramu Ale temperatury mógłbyś sprawdzić jakie masz i użycie procka i pamięci tak jak wcześniej pisałem. Bo to nie zaszkodzi a jest ważne. Paste to co 2 lata powinno się wymieniać i do tego dobre chłodzenie tym bardziej jak widać że temperatury skaczą w spoczynku nie mówie już nawet podczas pracy. Może lepiej będzie coś złożyć na procku intela sandy bridge i do tego płyte główną pod to. Zależy jaki masz fundusz na rozbudowe.
Dyski:
takie coś np:
czy dołożyć do
Zdecydowanie dołożyć i wybrac czterordzeniowy Q 6600. Ja taki posiadam od paru lat i śmiga aż miło.
fundusze żadne :mrgreen: bo zbieram na jakis lepszy monitor, ale pracowac się nie da więc to wydatek konieczny...
Jeśli ten Intel Core 2 Quad Q6600 "zrobiłby robote" to zainwestuje bo to nie majątek, a przyszłości zmienie całość...
jak sprawdzic te temperatury i wykorzystanie procka?
jak szukam info to jakies programy do ściągnięcia sugerują...
a w monitorze zasobów nie potrafię tego czytać aby jakieś konstruktywne wnioski wyciągnąc
dziobolek
30-06-2012, 23:53
fundusze żadne...
...Jeśli ten Intel Core 2 Quad Q6600 "zrobiłby robote" to zainwestuje bo to nie majątek, a przyszłości zmienie całość...
Powinno "deczko" pomóc ;)
jak sprawdzic te temperatury i wykorzystanie procka?
https://www.google.com/search?client=opera&rls=pl&q=motherboard+monitor&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest
wykorzystanie procka i pamięci możesz sprawdzić tak jak Ci pisałem we wcześniejszych postach poprzez menedżer zadań wywołując go za pomocą klawiszy ctrl+alt+del i tam będziesz miał w zakładce procesy wykorzystanie procka i pamięci przez dany program. Temperatury możesz sprawdzić również poprzez program HWMonitor 1.19 najnowsza wersja
nie mówi mi to za wiele więc pozwolę sobie wam to unaocznić
https://canon-board.info/imgimported/2012/06/temps-1.jpg
źródło (http://i129.photobucket.com/albums/p202/pozytyfka/111/temps.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2012/06/procesy-1.jpg
źródło (http://i129.photobucket.com/albums/p202/pozytyfka/111/procesy.jpg)
masz za duże temperatury na dysku twardym nie powinny takie być z tego wynika że nie masz dobrze chłodzonej obudowy kurcze 56 stopni to jest za dużo powinny być najlepiej tak do 40 stopni ja mam 35 stopni w takie upały jak dzisiaj panują a komp chodzi od ponad 14 h. Na procku oki ale wiadomo że chłodzenie pewnie masz boxowe więc wyje bardzo. Ja od razu wymieniłem chłodzenie na Arctic Cooling Freezer 7 pro, który obsługuje podstawke LGA775 czyli ten co masz procek jak i tego co zakupisz, nie polecam boxowego nigdy zakładać. Program lightroom wykorzystuje Ci 60% procka i prawie 600 MB pamięci a skoro masz 4 GB to narazie Ci wystarczy, więc zainwestuj tylko w procek intel core 2 quad. Pomyśl o wentylach z przodu obudowy aby wtłaczał chłodne powietrze z zewnątrz a z tyłu żeby wyciągał nagrzane powietrze z obudowy bo to podstawa żeby wszystkie podzespoły miały dobre temperatury. Buda musi być dobrze wentylowana innej opcji nie ma tym bardziej jak komp chodzi bardzo długo. Powinneś mieć taką obudowe, aby zamontować chociaż jeden wiatrak bądź 2x12 cm lub 14cm a jak nie to chłodzenie do dysku. Grzanie dysku twardego ogranicza jego prace jak i żywotność i o tym należy pamiętać. Jak wymienisz procka to będzie wszystko chodzić elegancko i dużo szybciej także będziesz zadowolony z efektu.
dziobolek
01-07-2012, 01:21
masz za duże temperatury na dysku twardym nie powinny takie być z tego wynika że nie masz dobrze chłodzonej obudowy kurcze 56 stopni to jest za dużo powinny być najlepiej tak do 40 stopni
Oj, tam... Oj, Tam... Bez przesady ;)
IMHO można się zacząć martwić jeśli temperatura zacznie przekraczać 60°C.
Wtedy można zacząć myśleć, jak by tu poprawić chłodzenie.
55-60°C jest bezpieczną temp. dla dysków twardych.
ja mam 35 stopni w takie upały jak dzisiaj panują a komp chodzi od ponad 14 h...
Nie można wszystkiego "do jednego wora"... nie da się tak uogólniać,ponieważ różne dyski
będą osiągały różne temperatury podczas pracy w tych samych warunkach.
Są dyski, które grzeją się mniej i są dyski, które grzeją się bardziej ;)
I tak jak widać na załączonym obrazku powyżej, dysk wolnoobrotowy (WD Caviar Green)
który śmiga z 5400RPM ma niższą temperaturę od dysku Samsunga który pracuje na 7200RPM.
Pozdrówka!
Oj, tam... Oj, Tam... Bez przesady ;)
IMHO można się zacząć martwić jeśli temperatura zacznie przekraczać 60°C.
55-60°C jest bezpieczną temp. dla dysków twardych.
Nie można wszystkiego "do jednego wora"... nie da się tak uogólniać,ponieważ różne dyski
będą osiągały różne temperatury podczas pracy w tych samych warunkach.
Są dyski, które grzeją się mniej i są dyski, które grzeją się bardziej ;)
Pozdrówka!
źle wentylowana obudowa powoduje grzanie podzespołów i każdy o tym wiedzieć powinien i na to trzeba zwracać uwagę. Dla dysków hdd to max temperatury są 45-50 stopni mowa 7200 rpm im mniej to lepiej a to wpływa na żywotność i prace. Ja tylko używam dysków wd 7200 rpm i mam po 33-35 stopni. Seria green wd caviar została stworzona do najcichszej pracy, najmniejszych wibracji przy zmniejszonym zużyciu energii i wydzielaniu ciepła, więc tym bardziej ten dysk ma również za wysoką temperature bo podczas nie wykorzystywania zmniejszają się obroty do 5400 rpm.
To powodzenia życze jak tak do tego podchodzisz tylko czekać aż coś się stanie. Każdy o to dba żeby w obudowie była jak najmniejsza temperatura tym bardziej latem jak są wyższe temperatury to samo tyczy się chłodzenia procka tym bardziej podkręconego. Nigdy nie miałem takich temperatur dysków ponad 50 stopni bez przesady. Nie jednego kompa złożyłem i zawsze na to zwracam uwagę. Trzeba znać podstawy z architektury komputera co powinno być najważniejsze. Obudowa jest ważna bo jej się tak często nie wymienia jeśli się kupi dobrą, aby była dobrze wentylowana i będzie służyć latami.
W kwesti temperatury to sie zgadza im mniej tym lepiej ale tez zalezy od poszczególnych komponentów. Dysk dyskowi nie równy ani procek ani ram. Ja mam ECC FB RAM i jest tak gorący ze go sie nie da dotknąć. Ale taki jest jego urok. Dyski mam seagate enterprise 4x 1tb w raidzie i tez są cieplejsze niz hdd u zony w optiplexie. Za to i5 z duzym wydajnym coolerem u syna w kompie jest duzo cieplejszy niz moje 2 xeony z pasywnym chłodzeniem. Najlepiej poznać specyfikację sprzetu i trzymac sie w bezpiecznych ramach. Puste stwierdzenie ze ileś tam celcjuszow to duzo nie ma sensu bo moze nie byc adekwatne do danego modelu lub konfiguracji.
I jeszcze jedno. Wiele sensorow w sprzęcie komputerowym nie jest poprawnie skalibrowanych i pokazuje bzdury w monitorach i benchmarkach. Czasem wystarczy dotknąć elementu albo użyć zewnętrznego probnika zeby stwierdzić ze na bank temperatura jest inna ( zazwyczaj niższa).
ja mam i5 2500k (@ 4.5ghz), 8 GB ram, LR 4.1 na SSD, win7 x64 i wcale szalu z lightroom nie ma.
poprzednie wersje dzialaly o wiele szybciej.
no ale pewnie to przez te nowe algorytmy obrobki obrazu w LR 4.1, ktore naprawde sprawdzaja sie o wiele lepiej niz w przypadku starszych wersji.
jak chcesz przyspieszyc dzialanie lightroom, to albo krec proca, albo wroc do starej wersji LR
jak chcesz przyspieszyc dzialanie lightroom, to albo krec proca, albo wroc do starej wersji LR
To "kręcenie proca" doprowadzi do jakiegoś skoku czy jak? Autor wspomina o pentium 4, a nie jednostce do podkręceń typu 2500k ;)
dziękuję za pomoc i sugestie. w szczególności dziobolek pawelo1 :-)
kupiłem używanego Intel Core 2 Quad Q6600 + AC Freezer 7 Pro
działa o niebo lepiej, choć przy dłuższej zabawie w LR manager pokazał dwukrotnie wyższe uzycie pamięci (ok 900 000 k), i dwa razy się przywiesił na ok 1/ 2 min (???)
a dioda hdd na obudowie świeciła ciągłym światłem...
dyski oddzieliłem bo leżał jeden na drugim i zamontowałem dodatkowe chłodzenie
(temperatury HDD spadły o niecałe 10 ')
To dobrze że jest lepiej ale nie tak jak być powinno. Dobrze że Ci temperatury spadły z dysków bo dyski nie mogą leżeć na sobie tylko musi być odległość zachowana bo po to jest tyle zatok na nie zrobione tym bardziej dyski hdd, które niestety się grzeją. A wrzuć teraz screena z użyciem procka i temperatury tak jak wczesniej to zrobileś. Jak sie wiesza to nie ma 100% czasem użycia procka bo z tego wynika ze dysk nie wyrabia może masz tez juz śmieci w windows i dysk tez masz tylko 80GB sata2 samsunga jak mnie pamięć nie myli.Szkoda że płyta nie obsługuje sata3 bo napewno byłoby dużo lepiej. Ja bym spróbował zrobic formata i zainstalowac wszystko od nowa chyba że masz obraz zrobiony to będzie szybciej.Pamięci masz 4 GB więc maksymalne wykorzystanie masz niecały 1GB to w normie. Dysk jest wąskim gardłem teraz a jak nie to właśnie system od nowa i powinno być lepiej. BeatX pisał że ma lightroom 4.1 tylko że ma dysk ssd, 8GB ram i procka intel sandy bridge i5 2500k podkręconego do 4500 MHz i szału nowy LR nie robi.Interes musi się kręcić więc po to robią takie programy wymagające żeby części do kompa szły i były wymieniane. To może zmień wersje na starszą bo nie ma co się męczyć jak masz czekąć nawet do 2 minut to tak być nie może. Daj te screeny jeszcze i zobaczymy a jak coś to tak jak pisałem zainstaluj wszystko na nowo. Na odległość to ciężko coś powiedzieć. To mi przychodzi w tej chwili do głowy i od tego bym zaczął
https://canon-board.info/imgimported/2012/07/tempsquadfan-1.jpg
źródło (http://i129.photobucket.com/albums/p202/pozytyfka/111/tempsquadfan.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2012/07/procesyquad-1.jpg
źródło (http://i129.photobucket.com/albums/p202/pozytyfka/111/procesyquad.jpg)
system działa bardzo płynnie, włącznie z LR4, po dłuższym czasie zabawy w LR zdaza się taki blok (chyba dysku...)
oto on: http://www.uno.pl/t_13559/hd080hj/
System jest świeżutki. zainstalowane kilka podstawowych programów...
ze screenów wszystko oki tylko jak siedzisz w LR i obrabiasz zdjęcia to nie korzystaj z aplikacji typu google chrome bo tylko Ci pamięć z używają niepotrzebnie i to zobacz ile. Z tego chyba nie korzystasz podczas obróbki, dlatego też masz 76% użycia pamięci ram no i procka 70%. To dobrze jak masz czyściutki system i tylko kilka programów. Masz dysk 80GB system ponad 20GB ze wszystkimi uaktualnieniami zajmuje Windows 7 pro 64 bit jesli taki masz bo nie napisałeś jaki dokładnie windows 7 bo może home albo ultimate. Dysk przydałby się większy ten nie ma zbyt dobrych transferów jak na sata2 przystało w testach góra 50 MB/s osiągają. Jeśli wrzucasz kilka zdjęć jeszcze w raw to z dysku pobiera sobie tyle ile zdjęcia zajmują tak powinno być przynajmniej pliki tymczasowe. Z LR nie korzystam tylko z adobe elements 8 i tak jest w nim i w photoshop cs też raczej więc w LR również. Możesz wrzucić z 30 rawów i będziesz widział ile miejsca Ci zostało na dysku. A jak się wiesza to masz kilka plików wrzuconych do LR czy tylko jedno zdjęcie. Jeśli się wiesza przy kilku zdjęciach to najlepiej będziesz miał jak zainstalujesz starszą wersje LR żeby się nie męczyć z tym zwalnianiem. Zobacz z tym google chrome tak jak wyżej Ci pisałem. Zobacz tak samo jak wcześnie robiłeś czy Ci będzie zwalniać bez przeglądarki bo powinna być duża róznica. Najlepiej nie korzystać z żadnych dodatkowych przeglądarek przy obróbce. Możesz również zainstalować do testów LR na tamtym dysku WD bo ma pewnie więcej miejsca na nim. Szkoda że nie masz sata3 na płycie głównej wtedy byś sobie jakiś nowy dysk kupił na system większy i byłoby oki. Kupić możesz, ale będzie transfer z sata2 co jest oczywiste. Ten WD masz na sata3, ale transfer z sata2 bo płyta nie obsługuje. Najpierw zobacz to co napisałem wcześniej.
What a CRAP!!
wczoraj wieczorem bloki dysku były coraz częstsze więc pogmerałem przy kabelkach zasilających i SATA (poprawiłem, zamieniłem i w końcu wróciłem do pierwotnego podłączenia) efakt jest taki że po starcie Win7 dioda pracy dysku świeci non stop a dysk (jest niby nowy, chyba ze sprzedawca składa ten syf z jakiegoś poleasingowego ścierwa) wydaje zapętlony dzwięk jakby talerz dysku startował i się zatrzymywał; i tak w kółko...
efekt: problemem jest otworzenie jakiegokolwiek folderu; a otwierając menager zadań wyskakuje błąd "windows nie odpowiada, zamknąć dziada? " (czy coś w tym stylu...)
jutro będę u brata więc podepnę ten shit jako slave i sprawdzę jakimś programem, najwyżej zrobię partycję na WD i tam postawię system... :evil:
sciągnij i zainstaluj hdtune później sprawdz jaki masz transfer moge się założyć że będzie bardzo słaby, może też być coś z portem sata2 na płycie spróbuj na innym. Może też być coś z zasilaniem do dysku masz bezpośrednio wpięte poprzez wtyk zasilający sata czy przedłużka bo jeśli przedłużka to może się coś poluzować i napięcie mniejsze dostarczać wtedy może sie wieszać stukać nawet. Dysk może mieć bad sektory również wszystko jest możliwe i trzeba po kolei sprawdzać. HDtune pokaże Ci błędy jest tam zakładka error scan tylko nie zaznaczaj opcji szybkiego skanowania (quick scan) ale najpierw ten transfer sprawdz. Nowy to jest wtedy kiedy sam składasz kompa i wszystko sam odpakowujesz bo sprzęt jest zafoliowany czy w pudełkach. Ja zawsze sam składam kompa bo nie mam zaufania do ludzi i sklepów bo mogą włożyć jakąś używke, a wiem że zrobie to lepiej i dokładniej, tak jak ja chce. Jak to zrobisz to wrzuć te screeny transferu, error scan, health też możesz.To powinno rozwiać wszystkie wątpliwości.Zrób tak jak pisałem wyżej do innego portu na płycie ale to po tym teście co zrobisz i pobaw się możesz sprawdzić też ten tranfer w hdtune i podociskaj dobrze wszystkie złącza przy dysku i nawet na płycie możesz dla pewności. Jak będziesz u brata jutro to sprawdz go tym programem też i porównasz z tym co teraz, zapisz te screeny i wrzuć na forum. Ja do samsung nigdy zaufania nie miałem i nic z tej firmy nie mam jak u brata też będzie się coś dziać to musisz zgłosić tam gdzie kupowałeś bo przecież gwarancja jest i niech Ci wymieni na inny dysk bądź za dopłatą kupić na sata3 i już nie masz innego wyjścia jeśli to dysk a nie port na płycie.
dziobolek
08-07-2012, 12:31
What a CRAP!!
wczoraj wieczorem bloki dysku były coraz częstsze... ...sprawdzę jakimś programem, najwyżej zrobię partycję na WD i tam postawię system... :evil:
W tej kwestii Hard Disk Sentinel (http://www.hdsentinel.com/) o dysku całą prawdę Ci powie ;)
I niekoniecznie to musi być wina dysku...
Pozdrówka!
HD Sentinel pokazał 113 bad sectorów !!
Co oznacza Power on time? To ile ten dysk pracował?
Bo jeśli tak to sprzedali mi z kompem prawie dwu letni dysk skur&%$#ny !
dziobolek
11-07-2012, 12:15
HD Sentinel pokazał 113 bad sectorów !!
No i tutaj IMHO należy się dopatrywać źródła Twoich problemów, a nie w temperaturach.
Zwróć uwagę na to, czy jest to wartość stała, czy też rosnąca.
A jak wypada drugi dysk?
Co oznacza Power on time? To ile ten dysk pracował?
Tak jest - całkowity czas pracy dysku.
No a jaki jest parametr dla Estimated remaining lifetime?
Bo jeśli tak to sprzedali mi z kompem prawie dwu letni dysk skur&%$#ny !
No i wszystko jasne :roll:
Wiesz, same parametry dysku wskazywały na to, że nie jest to dysk pierwszej młodości.
Ale zdarzają się jeszcze nówki zalegające magazyny.
Masz możliwość reklamacji???
Pozdrówka!
mówiłem że dysk jest problemem i że to on jest wąskim gardłem skoro tak się zachowywał to wiadomym było że będą błędy i spadki przez to transferu na nim i dlatego chciałem abyś to sprawdził a temperatury swoją droga były wysokie a to też ma wpływ na żywotność i inne rzeczy. Pisałem również że nie ma jak samemu składać kompa a nie ufać sklepą że włożą nowe części no i tutaj mogło tak być ale nie musiało. Bad sectory się mnożą i za rok a nawet w krótszym czasie używania jest to możliwe że taka ilość się zrobiła. To są stare dyski chyba z przed 4 lat już niedostępne mógł być fabrycznie bad sector co czasami się zdaża i jak tego się od razu samemu nie sprawdzi po zakupie to już później dzieją się takie kwiatki mulenia i spadki transferu i za wczasu trzeba dysk wymieniać póki na gwarancji. Kupowałeś kompa kiedy? i to raczej nie nowego jak Ci sprzedawca mówił bo to nie możliwe żeby leżał tyle czasu bo procesor też już miał swoje z 2008 roku i dysk jak widzisz tym bardziej, płyta wszystko z roku 2008 moim zdaniem. Przed kupnem mogłeś się poradzić kogoś lub wyszukać tych podzespołów byś wiedział że to nie możliwe żeby były nowe. Reklamuj jeśli 2 lata nie minęło od twojego zakupu bo nic innego Ci nie pozostaje a jak nie to nowy dysk.
Ja używam CrystalDiskInfo (free) - sprawdź s ciekawości ilość włączeń dysku - może pracował ciągle przez np. 2 lata to będzie mało włączeń, a może jako zwykły domowy t obędzie spoooro.
Ja mam tak jak autor czyli, mam PIV 3GHz + 4Gb ramu i LR 3 chodzi bardzo słabo.
Dysk sprawdziłem HDS-em i jest ok.
Zakupiłem właśnie Płytę z prockiem celeronem g540 + 8 gb ramu wyszło ok 500zł.
Czekam aż przyjdzie i zobaczymy co z tego będzie...
Jakiej wielkości dysk, bo zastanawiam sie nad ssd, zakupić pod system i programy do obróbki (bez PS-a) ?
Ja mam tak jak autor czyli, mam PIV 3GHz + 4Gb ramu i LR 3 chodzi bardzo słabo.
Dysk sprawdziłem HDS-em i jest ok.
Zakupiłem właśnie Płytę z prockiem celeronem g540 + 8 gb ramu wyszło ok 500zł.
Czekam aż przyjdzie i zobaczymy co z tego będzie...
Jakiej wielkości dysk, bo zastanawiam sie nad ssd, zakupić pod system i programy do obróbki (bez PS-a) ?
do systemu i programów to dysk 160 GB będzie wystarczający, a jak chcesz to większy ale góra do 240 GB i najważniejsze żebyś kupił na sata3 nie na sata2 bo są dużo tańsze a wydajność 2 razy większa. Nie wiem jaką masz płyte główną bo nie podałeś, ale napewno ma porty sata3 skoro niedawno kupowałeś. Płyty główne na sata3 były produkowane od połowy roku 2009 a procki intel P4 weszły od 2004 roku jak dobrze pamiętam więc nie ma co się dziwić że słabo chodzi jak procek jest jednordzeniowy, a programy graficzne wykorzystują wielowątkowość i dlatego najlepiej mięc procki wielordzeniowe. Jeśli masz windows 7 pro 64 bit to system ponad 22 GB ze wszystkimi aktualizacjami zajmuje i na ps czy inne programy spokojnie Ci wystarczy a i dużo miejsca jeszcze Ci zostanie. Ja mam partycje na 140 GB zrobioną i mam jeszcze ponad 90 GB wolnego miejsca tylko, że nie mam dysku ssd tylko hdd ale to nie ma znaczenia, więc i 128 GB byś mógł kupić i też będzie dobrze ale może być na styk zależy ile tych programów masz też do zainstalowania więc lepiej 160 Gb i wystarczy w zupełności.
dziobolek
12-07-2012, 15:11
...Jakiej wielkości dysk, bo zastanawiam sie nad ssd, zakupić pod system i programy do obróbki (bez PS-a) ?
128GB dla SSD wydaje się być rozsądnym minimum w dzisiejszych czasach.
To powinno spokojnie wystarczyć na system i podstawowe oprogramowanie,
dla którego zależy Ci na wydajności.
Resztę mniej ważnego softu można instalować i pliki przechowywać na zwykłym HDD,
byle był 7200 RPM nie mniej, bo te wolniejsze dyski to IMHO na magazyn
dla kopii zapasowej się nadają lub do przechowywania plików z których rzadko korzystasz.
Pozdrówka!
Dla zaciekawionych rozwojem sytuacji z moją reklamacji... walczę z firmą Planetcom.pl (http://allegro.pl/sklep/3930563_planetcom) od ponad miesiąca i sprawa nadal nie rozwiązana. Po siedmiu mailach i "groźbach" łaskawie wymienią mi dysk ale czekam na realizację od dwóch tygodni (pewnie zamawiają go z dalekiego wschodu). Przestrzegam przez zakupami w tej firmie.