PDA

Zobacz pełną wersję : Polaryzacyjny czy polowkowy?

Jacek23
19-10-2007, 16:50
Witam, jaki filtr lepiej uzyc , polaryzacyjny czy polowkowy, zeby zniwelowac efekt : jasne niebo - ciemna reszta:)?
Inne patenty?

sergi
19-10-2007, 17:17
połówkowy

SdoubleU
19-10-2007, 23:09
To dwa różne filtry, służące do innych zadań. Twoje potrzeby zaspokoi połówkowy.

2marekm
19-10-2007, 23:29
Ja proponuję do wypróbowania, substytut filtra, plugin Nic Color Graduated Blue.
Tworzy on bardzo realistyczne niebo o zróznicowanej kolorystyce błękitu.
Najlepiej operować na zaznaczeniu wypalonego lub nieistniejącego koloru nieba.
Ma wiele regulacji, ale jest bardzo łatwy w zastosowaniu.
Najlepiej nadaje się do dalekich krajobrazów o zamglonym widnokręgu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przepraszam, zapomniałem dodać, że oprócz wyżej wymienionego jest też wspaniały plugin z tej serii Graduated User Defined.
Tutaj można definiować samodzielnie kolor wypalonego nieba. Pozostałe regulacje bez zmian w stosunku do Graduated Blue.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przepraszam, zapomniałem dodać, że oprócz wyżej wymienionego jest też wspaniały plugin z tej serii Graduated User Defined.
Tutaj można definiować samodzielnie kolor wypalonego nieba. Pozostałe regulacje bez zmian w stosunku do Graduated Blue.

fotomati.yoyo.pl
25-10-2007, 20:26
witam, pierwszy post :) ja bym proponował hdr w takim wypadku ;)

sniper88
25-10-2007, 23:34
Srednio to widze:mrgreen:
a) wypada ze soba taszczyc statyw, a nie zawsze jest chec/mozliwosc
b) lubia powstawac artefakty
c) w 99% przypadkow kosmicznie trudno jest zrobic realistycznie-wygladajacego HDRa

jezeli roznica jest niewielka sprobuj wywolac RAWa, raz normalnie, a raz z exposure na -1.5 i potem stworzyc maske gradientowa, albo cos podobnego (co tam bedziesz chcial osiagnac:))

Co do filtra, to polowkowy;)