Zobacz pełną wersję : prawda o testach
privilege
19-10-2007, 10:02
Witam
Przymierzam się do zakupu 40D ale nie jestem w gorącej wodzie kąpany więc czekam cierpliwie na premierę Nikona D300 oraz mam nadzieję nowego 5D ...
Ale tak czekając czytam sobie to (i inne) fora i tak się zastanawiam nad sensem tego co czytam ...bo właśnie znalazłem taki oto "Prawdziwy test"
http://http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3274-all (http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3274-all)
Są tam zdjęcia "testowe" z 40D i patrząc na nie faktycznie można odnieść wrażenie że jednak jeśli aparat to tylko Nokia ! lub że problemy z ostrością faktycznie występuje w tym (zwłaszcza tym testowym) Modelu 40D ....Ale pomijając zdjęcia totalna porażką wydaje mi się podsumowanie i ocena :)
Zalety:
bardzo dobra jakość zdjęć, / Ciekawe po czym wnoszą bo chyba nie po swoich :?:
bardzo szybkie zdjęcia seryjne,
bardzo małe szumy w całym zakresie,
pełny tryb manualny A, S, M, format RAW, / moim zdaniem to standard :-?
ogromne możliwości wpływania na zdjęcie, / o jakie wpływy chodzi :?:
dobrej jakości, duży LCD, / :rolleyes:
Live View – kadrowanie przez LCD,
ręczna regulacja zoomu, / o nożnej nie słyszałem
bardzo szybka praca aparatu,
świetna jakość wykonania.
Wady:
stabilizacja obrazu w obiektywie, nie w body,
duża waga aparatu,
ograniczenia Live View, ... raz wada raz zaleta
wysoka cena (opinia względna).
Po przeczytaniu tego testu rozumiem skąd tak wiele sporów i waśni na temat 40D ...Nasuwa się jedna myśl albo mają wadliwą puszkę a test pisali na zlecenie canona za kasę albo zrobili to obiektywnie ale wprost proporcjonalnie do swojej wiedzy która występuje u nich w ilościach śladowych porównywalnych do ilości szumu z 5D przy niskim ISO ;) czyli praktycznie nie występuje ...
Jeżeli kolego nie rozumiesz, że sam fakt kadrowania przez LCD można uznać za zaletę a niektóre cechy związane z tym faktem (np. sposób ustawiania ostrości) za wadę, to lepiej nie pisz takich postów bo nie rozumiesz idei testowania i tego co tam jest napisane.
privilege
19-10-2007, 10:49
tak masz rację rozumiem ideę testowania zupełnie inaczej niż ty kolego...
Równie dobrze mogli napisać
zaleta
bardzo małe szumy w całym zakresie,
Wada
Ograniczenia związane z szumami powyżej 3200
więc po prostu mowa trawa ...
po tym "teście" należy z pobłażaniem podejść do naszych forumowych testerów. W końcu nie biorą za to kasy, a zrobili te "testy " tylko trochę gorzej. Szkoda, ze wnioski wyciągnęli inne..
znalazłem taki oto "Prawdziwy test"
http://http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3274-all (http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3274-all)
Są tam zdjęcia "testowe" z 40D i patrząc na nie faktycznie można odnieść wrażenie że jednak jeśli aparat to tylko Nokia ! lub że problemy z ostrością faktycznie występuje w tym (zwłaszcza tym testowym) Modelu 40D ....Ale pomijając zdjęcia totalna porażką wydaje mi się podsumowanie i ocena :)
też sobie wybrałeś żródło wiedzy... to jest portal/gazetka komputerowa, więc czego się spodziewałeś?
Ja się zastanawiam, dlaczego w ogóle pisma komputerowe biorą sie za testy aparatów fotograficznych, a tym bardziej lustrzanek :confused:
rozumiem, że się na komputerze przeprowadza pewien etap obróbki obrazu otrzymanego za pomocą apratu, ale ten fakt jak dla mnie jeszcze o niczym nie swiadczy.
Te wszystkie testy w portalach i czasopismach komputerowych to mniej więcej taka sytuacja, jakby w czasach analogowych wydawcy czasopism chemicznych zaczęli testować aparaty fotograficzne.
Gdzie tu sens?
Ja się zastanawiam, dlaczego w ogóle pisma komputerowe biorą sie za testy aparatów fotograficznych, a tym bardziej lustrzanek :confused:
bo taka jest teraz moda i kazdy chce byc "na czasie".. ot, lustrzanki trafily pod strzechy i teraz wiekszosc chce dzieki temu byc super profi walker foto master ;)
gazety widza w tym szanse dla siebie wiec nic dziwnego ze z tego korzystaja.. a z jakim skutkiem to juz zupelnie inna bajka :roll:
a tak na marginesie - BYLO ;-)
http://canon-board.info/showpost.php?p=377538&postcount=1798
privilege
19-10-2007, 11:28
gwozdzt
Nie wybrałem sobie tego źródła wiedzy po prostu czytając wcześniejsze posty na CB o 40D była mowa o problemach z tym że modelem a zdaje się kubaman sprawdzał jaki wynik da wpisanie w google 40D +problemy i ja coś takiego wpisałem i trafiłem na ten test w dziwny sposób :) wiec nie wybierałem go i nie uważam że jest tam jakaś wartościowa wiedza ale napisałem ten post z jednego powodu. Jak można napisać że zdjęcia z tego modelu są bardzo dobrej jakości skoro testowe nie są bo dobrych nie znalazłem w tym teście więc wydaje mi się że napisali ten test bo akurat taki chcieli zamieścić ale na pewno nie było ich celem poznanie aparatu i jego prawdziwych wad i zalet ...Uznałem że to "test Bubel" i chciałem poinformować innych bo taki test może powodować w co wrażliwych osobnikach rozterki na temat ich zdrowia zwłaszcza wzroku. Bo jeśli czytamy
zalety
- bardzo dobra jakość zdjęć.
następnie widzimy te doskonałe foty zamieszczone w teście , czy pierwszą naszą myślą nie jest wymiana monitora lub wizyta u okulisty bo skoro my tego nie widzimy inni to widza i opisują to coś musi nie grać :) w moim wypadku monitor jeszcze na gwarancji a wzrok mam raczej ponadprzeciętny :)
bardzo dobra jakość dla fotografującego i testującego
wystarczy popatrzeć jak zrobili zdjęcie, żeby zrozumieć. To z 40D nie ma nic wspólnego.
Kolekcjoner
19-10-2007, 12:55
Z tego "testu" z doboru samych stwierdzeń przebija, że autor miał do czynienia dotąd co najwyżej z zaawansowanymi kompaktami. W tej chwili jest jakaś plaga pseudo testów w różnych pismach. To siłą rzeczy obniża poziom i nie ma się co dziwić takim kwiatkom. Bardzo dobrze podsumował to gwozdzt.
(....)
Te wszystkie testy w portalach i czasopismach komputerowych to mniej więcej taka sytuacja, jakby w czasach analogowych wydawcy czasopism chemicznych zaczęli testować aparaty fotograficzne.
Gdzie tu sens?
ogromne możliwości wpływania na zdjęcie, / o jakie wpływy chodzi :?:
Kadrować można. I upominać modeli by wyglądali ładnie. I wizażystę, by pryszcze zapacykował. A i światło też można ustawić.
Myślę, że wyniki testu egieldy powinny zostać skonfrontowane z doświadczeniami kogoś, kto sam ten korpus wypróbował i to w różnych warunkach i stosując różne szkła. I tak jest zawsze: dziennikarze piszą swoje, a użytkownik też wie swoje.
rysiaczek
21-10-2007, 10:11
link do tego juz byl, odpowiedz tez padla, ale odpowiem jeszcze raz - czego sie spodziewac po gazetce ktora wyrosla z ulotki gieldowej?
Kolekcjoner
21-10-2007, 13:44
Myślę, że wyniki testu egieldy powinny zostać skonfrontowane z doświadczeniami kogoś, kto sam ten korpus wypróbował i to w różnych warunkach i stosując różne szkła. I tak jest zawsze: dziennikarze piszą swoje, a użytkownik też wie swoje.
A ja myślę że szkoda czasu na poświęcanie uwagi takim "testom". Mamy wystarczająco dużo opinii na forum żeby sobie wyrobić zdanie na tej podstawie od ludzi którym można zaufać.
To jest prawdziwy test 40D: http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/ (:
pawelpaciorek
24-10-2007, 19:11
Hehe, Ci ludzie to chyba nie wiedzieli co w ręce trzymają :D
nieźle się ubawiłem :D
W podsumowaniu mi sie chrupki wysypały... gdy czytałem zalety body 40D typu "ręczna regulacja zoomu". Ciekawe w innych lustrzankach pewnie maja przyciski "+" i "-".
Test jest rzeczywiście przeznaczony dla pewnej określonej grupy kupujących.
Kolekcjoner
24-10-2007, 20:55
W podsumowaniu mi sie chrupki wysypały... gdy czytałem zalety body 40D typu "ręczna regulacja zoomu". Ciekawe w innych lustrzankach pewnie maja przyciski "+" i "-".
No pisałem, że sprawia wrażenie jakby był robiony przez kogoś kto nigdy lustrzanki nie trzymał w ręku :).
Przecież jest... regulacja zoomu w liveview :twisted: .