Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wada wzroku a zmęczenie po fotografowaniu.

sowczarek
18-10-2007, 11:38
Cześć. Mam pytanie, głównie do osób z wszelakimi wadami wzroku.
Nosze okularki (wada -0,5 na obie gałki, badany 2 lata temu-teraz już więcej). Najczęściej do jazdy samochodem, wykłady, plener, wypad na miasto itd. W ostatnim czasie fotografuje troche więcej, i dziś po zakończeniu 2,5godzinnej sesji zaobserwowałem, że obraz rozmywa mi sie bardziej niż normalnie, mam problemy z "łapaniem ostrości". Podejrzewam, że to z przemęczenia- mięśnie wolniej pracują itd. Sesje skończyłem 3h temu a oczka nadal w złym stanie.
Obserwujecie takie objawy u siebie? Jak sobie z tym radzicie?

- nie wpadam w panike.. ;) wizyte u okulisty planuje już od dawna.

KMV10
18-10-2007, 11:58
Na zmęczony wzrok - żel ze świetlika (ok. 7 zł w aptece) np. z herbatą oraz zapobiegawczo np. klarin - sproszkowana borówka (ok. 20 zł za 30 tabletek)

Yuri47
18-10-2007, 12:00
Hmmm, jeżeli chodzi o lustro, to oko chyba musi się na począku przyzwyczaić- ja też miałem problemy, np. po 5 minutach patrzenia w wizjer też miał problemy z patrzeniem nie-przez-aparat ;)

MacGyver
18-10-2007, 12:21
Cześć. Mam pytanie, głównie do osób z wszelakimi wadami wzroku.
Mam podobną wadę ale okularów używam niemal wyłącznie do prowadzenia samochodu w nocy, do focenia nigdy.
Nie zauważyłem męczenia się wzroku podczas fotografowania, natomiast kilkukrotnie, po kilkudniowych długotrwałych bataliach w biurze (przed monitorem oczywiście), miałem problemy z ostrym widzeniem obrazu w wizjerze.

mor_feusz
18-10-2007, 12:33
.......
Nie zauważyłem męczenia się wzroku podczas fotografowania, natomiast kilkukrotnie, po kilkudniowych długotrwałych bataliach w biurze (przed monitorem oczywiście), miałem problemy z ostrym widzeniem obrazu w wizjerze.

To samo tylko mam -4 oraz -4.75

sowczarek
18-10-2007, 14:09
KMV10> a krople jakieś?

McGyver> właśnie jak do obróbki przed kompem zasiadłem to był problem z ostrością ;]

Zielony
18-10-2007, 14:14
Z kropli to polecam 'Visine na zmęczone oczy'. Tyle, że nie są tanie.
Z Visinie są też jakieś inne - poczytaj.

Sam mimo, że wzrok mam OK i nie noszę okularów czasem po zbyt długim foceniu mam problem z prawym okiem. W sensie siakieś niewyraźne wszystko jest. Prawie zawsze jak fotograuję (przyzwyczajenie od kamery bez LCD ;-)) to mam lewe oko otwarte. No i dlatego chyba takie jaja wychodzą ;-) Nie wspominając o sytuacji jak coś kręcę i wtedy się od wizjera wzroku prawie wcale nie odrywa; tylko na przerwę ;)

No i dlatego zakupiłem te Visine 8) Czy coś pomagają? Trudno powiedzieć :lol:

sowczarek
18-10-2007, 14:18
Ok, trzeba w coś się będzie zaopatrzyć.
Dzięki za dotychczasowe i przyszłe rady...

;]

schabu
18-10-2007, 14:42
nie mam wady wzroku ale też zauważyłem problemy z łapaniem ostrość. myślałem że to nawet wina urojonego guza na mózgu hehe;) kupiłem "zerówki" do pracy przy kompie i proste ćwiczenia oczu wykonuje i nie ma już żadnego problemu. aha - stosowałem jeszcze wtedy świetlika i pomagał coś tam.

Zielony
18-10-2007, 14:44
Można wiedzieć po co 'zerówki' do pracy przy kompie? ;-)

iktorn92
18-10-2007, 15:10
Można wiedzieć po co 'zerówki' do pracy przy kompie?

Po to aby sie oczy nie męczyły bo masz powłoki antyrefleksyjne w zerówkach.

Ja też mam okulary ale nic podobnego nie zauważyłem ale jak długo przed kompem posiedzę to trochę bolą oczy...

Zielony
18-10-2007, 17:05
No tak, ale przy LCD ponoć nie ma tego problemu.

MacGyver
18-10-2007, 18:35
Jest, tylko trzeba dłużej posiedzieć.

marekb
18-10-2007, 18:49
no to ja juz mam chorobe zawodową..;)
po sobotnim ślubie i niedzielnym chrzcie mało widze, mam zawroty głowy i własnie wróciłem z przychodni z tygodniowym L4 - ciekawe co na to tego-tygodniowi młodzi...:P ??

MacGyver
18-10-2007, 18:58
i własnie wróciłem z przychodni z tygodniowym L4...
Lekarz wystawił Ci jeszcze L4? To chyba był jakiś przebieraniec ;-)

iktorn92
18-10-2007, 19:32
No niby tak ale ma taką ,,chorobę"(sam sobie wmawiam?)że np. usiądę bez okularów bądź też w nich przy kiepskiej jakości LCD to mnie po ok 5 min oczy zaczynają łzawić i piec. Ostatnio siedziałem przy gównianym LCD w łaptoku HP to nie mogłem wytrzymać i musiałem przejść na stacjonarny LCD:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sorrki ja mam taka chorobę nie wiem jak wy?

Zielony
18-10-2007, 20:16
No niby tak ale ma taką ,,chorobę"(sam sobie wmawiam?)że np. usiądę bez okularów bądź też w nich przy kiepskiej jakości LCD to mnie po ok 5 min oczy zaczynają łzawić i piec. Ostatnio siedziałem przy gównianym LCD w łaptoku HP to nie mogłem wytrzymać i musiałem przejść na stacjonarny LCD:)

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sorrki ja mam taka chorobę nie wiem jak wy?

Rozumiem, że przy EIZO za >5000zł oczy by Cię nie bolały? :lol:

Tomasz Golinski
18-10-2007, 20:23
Po to aby sie oczy nie męczyły bo masz powłoki antyrefleksyjne w zerówkach.

Ja też mam okulary ale nic podobnego nie zauważyłem ale jak długo przed kompem posiedzę to trochę bolą oczy...

CO??? Przecież powłoki antyrefleksyjne zapobiegają powstawaniu odbić na okularach, a nie na monitorze. Brak okularów to najlepsze powłoki antyrefleksyjne na świecie :D

iktorn92
18-10-2007, 21:14
Rozumiem, że przy EIZO za >5000zł oczy by Cię nie bolały?

Nie, chciałem po prostu powiedzieć że przy monitorach o gorszej jakości można sobie wzrok szybciej zepsuć tyle.... :)

Po prostu tak mam i tyle a podejrzewam żeby mnie nie bolały przy takim EIZO. Chociaż jak okularach siedzę przy monitorze to jest ok dopiero jak zdjemę to sie zaczyna makabra. Dobrze że ma -2 to bez raczej sobie nie posiedzę:)

Michał Majchrzak
22-10-2007, 19:54
Ja mam na obu oczkach -0,5 cylindry (czyli problemy z ostrością właśnie) i od siedzenia przy kompie (badziewny lcd laptopa fsc) bez okularów normalnie wariuję, samochodu bez okularów nie poprowadzę, ale zdjęcia robię bez okularów i narazie po "foceniu" dolegliwości większych nie odczuwam, ale nasilenie używania aparatu mam raczej niewielki.

Jeśli o kropelki Visine chodzi, to mi kiedyś w aptece podobno mądra pani powiedziała, że takie samo działanie i skład ma Starazolin czy jakoś tak, dużo, dużo tańszy, bo polski, ale proponuję w aptece właśnie spytać.
No niestety, przy takim hobby/zawodzie jak my ( ;) ) to o oczka dbać trzeba!

Klosiu
22-10-2007, 21:19
chlorowodorek tetrazoliny wystepuje w : Visine , Starazolin i Spersallerg

Nie mam przed soba cen ale z tego co pamietam to Stazaolin jest najtanszy - nalezy jednak pamietac ze wskazaniem do ich uzycia sa : "Stany zapalne spojówek w wyniku podrażnienia, alergiczne stany zapalne spojówek, w szczególności stany zapalne związane z katarem siennym"

na zmeczone oczy jednak najlepszy jest sen :)

Pozdrawiam

adamek
23-10-2007, 09:54
a fotografujesz z otwartymi oczami?
czy z jednym zamkniętym?
Bo jak jeszcze fotografowałem z jednym zamkniętym, to czzęściej mnie bolały oczy.

schabu
23-10-2007, 10:11
ja różnie - coraz częściej z obydwoma otwartymi, ale nie ma u mnie raczej zależności między otwartym czy nie. w końcu kiedyś się dużo strzelało i oko przyzywczajone od maleńkiego;)

michaelx
23-10-2007, 11:27
CO??? Przecież powłoki antyrefleksyjne zapobiegają powstawaniu odbić na okularach, a nie na monitorze. Brak okularów to najlepsze powłoki antyrefleksyjne na świecie :D
Okulary, nawet zerówki zapobiegają przede wszystkim atakowi drobinek kurzu które lecą do oka od monitora z dużą prędkością

Zielony
23-10-2007, 11:51
Okulary, nawet zerówki zapobiegają przede wszystkim atakowi drobinek kurzu które lecą do oka od monitora z dużą prędkością

U mnie na bardzo starym CRT'ku to nawet piaskiem po oczach waliło :lol:

comatus
23-10-2007, 12:59
Ja fotografuję z jednym zamkniętym okiem (mam też wadę) i zawsze po foceniu mam roblemy z otrością. Właściwie już po kilkukrotnym spojrzeniu w wizjer obraz mi się zaczyna rozmywać (przez wizjer jest OK), ale jak przymknę to oko, które mam zamknięte podzas focenia, to obraz mam OK. Coś jakby jedno oko mi tylko nawalało :/

Zielony
23-10-2007, 13:29
A się później dziwicie, że wam mydło wychodzi.
No bo jak ma nie wychodzić skoro już w wizjerze jest mydło :lol:
Marsz do okulistów!

comatus
23-10-2007, 13:44
Marsz do okulistów!
Najśmieszniejsze jest to, że w wizjerze właśnie nie ma mydła :?

Tomasz Golinski
23-10-2007, 18:53

Z dużą prędkością? Na taką odległość? Jakoś sobie tego nie wyobrażam, przynajmniej nie w tej skali...