PDA

Zobacz pełną wersję : Karty CF

Adam Kasprzak
18-10-2007, 10:49
Witam!
Niedawno zgineła mi u kumpla Sandisk EXIV 2GB, teraz mam pilne zapotrzebowanie na pamięć. Studiowałem testy szybkości i wychodzi, że z sandisków na 5D najszybsza jest ta co zgubiłem. Potrzebuję*min. 4GB. I teraz moje pytania:

Czy iść w sandiski czy ktoś próbował Lexary? (mówię*o tych najszybszych)
Jaka jest różnica w użytkowaniu Extreme IV vs Extreme III?
Czy opłaca się*kupić ExIV 2GB czy 50zł*droższą ExIII 4GB? czy wogóle 2 x EXIV 2GB, a może 2x EXIII 4GB ?

Jakie są wasze spostrzeżenia z punktu fotografujących a nie czytających testy?

P.S
Kumpel pożyczył mi Preteca (jakiś niebieski) i ewidentnie widać różnicę*w szybkości w porównaniu do mojej zguby.:rolleyes:

KMV10
18-10-2007, 11:29
Sandisk Extreme III 4GB (www.kodak.ww.pl, www.nosniki.net) - oryginalne, dobre i niedrogie. SZYBKIE!!!

pst
18-10-2007, 12:48
ja bym kupil 2x2 albo 2x4
zawsze dwie lub wiecej - jak jedna ci padnie to przynajmnije uratujesz zdjecia z pozostałych

Adam Kasprzak
18-10-2007, 16:06
że 2 szt to wiem, tylko jakie właśnie EXIV2GB czy EXIII4GB (bo różnica w cenie jest 50zł)

Zaicev
18-10-2007, 17:05
że 2 szt to wiem, tylko jakie właśnie EXIV2GB czy EXIII4GB (bo różnica w cenie jest 50zł)

Jesli bym mial wybierac, i bym mial te 2x 50 to bym doplacil. 2x2 giga piechota nie chodzi, a za 50 zl nie kupisz 2 giga tej klasy, o ile w ogole :)

Canclerz
18-10-2007, 17:11
Jeśli masz wejście FireWire w kompie i taki czytnik
http://www.allegro.pl/item254213932_czytnik_firewire_kart_cf_extreme_san disk_najszybsz.html
To Ex IV, jeśli nie to Ex III i polecam to
http://www.allegro.pl/item254214442_czytnik_sandisk_extreme_cf_sd_sdhc_m s_prioryt7zl.html

Adam Kasprzak
18-10-2007, 18:22
o tym czytniku kiedyś myślałem, może kiedyś się*skuszę :) chyba jednak pójdę*w kierunku Extreme IV, trochę się boję mieć 4GB zdjęć na jednej karcie - za duże ryzyko utraty zbyt dużej ilości materiału :)

ripek
18-10-2007, 18:24
Ja mam jednego lexara 4gb x133 i śmiga bardzo miło. Różnicy z extreme III 4gb które też posiadam nie widzę :)

Adam Kasprzak
18-10-2007, 19:10
o to chodziło :)

sebag
19-10-2007, 23:01
Do 5D kupuj 4G jeśli focisz w rawach, wyjdzie około/średnio 250 zdjęć.

Adam Kasprzak
19-10-2007, 23:28
sęk w tym, że RAWY ktore zgrywam z 5D są o wiele slabsze (nasycenie kolorów, ogóle wrażenie lepszego zdjęcia) niż jpegi. A osobiście nie odczuwam "lepszości" rawów nad jpgami. Nie wiem, czy to kwestia ustawień, czy tak po prostu ma być?

delaa
19-10-2007, 23:35
Dzieńdobry

Rawa - trzeba wywołać - parafrazując - nie nie ma tak być - raw powinien być co najmniej tak dobry jak *.jpg - zwykle udaje się i jest dużo lepszy - pod każdym względem - coś robisz źle w raw - obróbce.

PS. Możesz mieć gdzieś to co napisałem - luźno - mam przecież na CB tylko kilka postów.

Pozdrawiam

Adam Kasprzak
19-10-2007, 23:38
:) wiem, że rawy się*wywołuje, ale bez przesady, nie będę każdego z 3000 zdjęć wywoływał osobno i "dopieszczał" - przyzwyczailem się, że jak ściągam zdjęcia z aparatu to są dobre, a nie, że nad każdym muszę po pół godziny siedzieć w photoshopie, żeby coś sensownego wyciągnąć...

blum
19-10-2007, 23:44
Ja mam jednego lexara 4gb x133 i śmiga bardzo miło. Różnicy z extreme III 4gb które też posiadam nie widzę :)
ja mam Lexara 4GB x300 UDMA i roznicy miedzy nia a SanDisk Extreme III nie widze :lol: nie pytajcie czemu, po prostu tanio..

Adam Kasprzak
19-10-2007, 23:47
ale chyba te lexary x300 są droższe od extremów III :D

blum
19-10-2007, 23:51
44zl wiecej niz na cyfrowe a to taniej niz Ex IV ;)

sebag
19-10-2007, 23:56
Pół godziny (lub dłużej) to może i nad jpgiem trzeba siedzieć, ale dobrze wywołany raw (wcale nie musi to zajmować dużo czasu) w PSie nie wymaga już zbyt wiele.
No ale wszystko zależy od stylu pracy i wymagań.

VanMurder
20-10-2007, 00:42
:) wiem, że rawy się*wywołuje, ale bez przesady, nie będę każdego z 3000 zdjęć wywoływał osobno i "dopieszczał" - przyzwyczailem się, że jak ściągam zdjęcia z aparatu to są dobre, a nie, że nad każdym muszę po pół godziny siedzieć w photoshopie, żeby coś sensownego wyciągnąć...

...Adam szczerze ! to jestem w małym szoku ... nie sądziłem że coś takiego przeczytam w twoim poście .... :( coś takiego mógł by napisać jakiś nowicjusz a nie taki wyjadacz jak TY;) który z taka werwą krytykuje prace innych ...:)
chyba twój młody wiek (czytaj brak doświadczenia) dał się we znaki;)

po pierwsze primo! RAW to absolutnie podstawa !!!
niekorzystanie z dobrodziejstwa i możliwości jakie daje to ZBRODNIA!!! :(

po za tym ograniczając się tylko do jpg zamykasz sobie drogę rozwoju w fotografii cyfrowej :) i niewiele różnisz się od gostka pstrykającego kompaktem ...;)
myślę że powinieneś położyć nacisk na nauczenie się "wywoływania" Rawów co najmniej tak dobrze, jak robi to twoja puszka przy konwersji do Jpg ... bez tego **** a nie fotograf będziesz;)

po drugie : obrabianie w CameraRaw kilkuset zdjęć jednoczenie (łącznie z crop'owaniem ) to nie żaden problem !!! i jestem zaskoczony że tego nie wiesz..;(.
musisz tylko posegregować zrobione zdjęcia, na takie które były robione w podobnych warunkach: światło, temp. barwy św., kompensacja ekspozycji itp itd .... wywołujesz wtedy seriami otwierając w CameraRaw kilkadziesiąt do kilkuset zdjęć, możesz wtedy spokojnie dokonywać wszelkich zmian na wybranych, wszystkich lub poszczególnych zdjęciach nawet bez potrzeby otwierania ich w PS!
następny krok to ImageProcessor i Batch wrzucając np 3000 zdjęć do tych maszynek, możesz automatycznie zmienić ich rozdzielczość, zaaplikować wyostrzanie (np do web lub print ) prze-konwertować ICC profile (sRGB), umieścić woje logo, jednym słowem każdą akcję jaką chcesz... a ty w tym czasie pijesz sobie kawkę lub ucinasz drzemkę...:)

polecam przestudiowanie (dokładne) pierwszych rozdziałów ksiażki Kelby'ego, często pomijanych przez nowicjuszy, którym wydaje sie że pozjadali wszystkie rozumy:)

przy odrobinie wprawy wywołanie, przygotowanie do druku lub do sieci 3000 zdjęć to kwestia trzech godzin ...

Okatvię znasz?
przygotowanie dla niej prof gallery zajęło mi niecałą godzinkę, łącznie z wrzuceniem na serwer...:)

http://adammphoto.com/rockstar/

wracając do tematu kart ...to używałem wszystkich jakie są na rynku i najgorsze zdanie mam o SanDisk ! straciłem 2Gb zdjęć dla klienta :) na
szczęście jestem ubezpieczony:)
po za tym Lexary, Sandiski i inne, to jeden czort obecnie pracuje na Kingston'ach mam 4x 8GB 133X ultimate (na wesele 30GB to podstawa),
używam od roku i nigdy mnie nie zawiodły, zresztą pamięci tej firmy mam nawet w swoim iMac'u...

KingSton miał ostatnio mail-in-rabate ($50 od każdej karty) po promocji wychodziło $70 za kartę 8GB...
pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
acha jak bys był dalej nie przekonany do robienia w RAW tu mały cytat wykładu kolegi Janusza Body :

"Komputer pokładowy aparatu jest mniejszy, wolniejszy, gorszy od potężnego w porównaniu z nim peceta. No to dlaczego i po co kazać mu przeliczać RAW na JPEG? On musi korzystać z prostszych, mniej efektywnych algorytmów, żeby się wogóle wyrobić. Capture One na szybkim komputerze potrzebuje kilku do kilkunastu sekund na konwersję RAW. Procesor w 20D ma na to mniej niż pół sekundy. Siłą rzeczy wykona tę konwersję gorzej niż dobry RAW konwerter. Współczesne algorytmy interpolacyjne (demozajkujące ? tfu, paskudne słowo) są naprawde bardzo efektywne, ale wymagają ?mocy obliczeniowej?. No i pozwalają osiągnąć fantastyczne rezultaty.

Jeśli po tym ktoś jeszcze zapyta, czy warto robić w RAW-ach, to...

W JPEGach tracimy:
- artefakty na skutek kompresji stratnej,
- kilka bitów informacji o kolorze ? z 10-14bit z kamery mamy zapisane tylko 8 bit,
- konwerter kamery jest prymitywny i przelicza RAWy na JPEGi w uproszczony sposób,
- balans bieli ( WB ) jest wyliczany/mierzony przez kamerę i potem trudno to zmienić,
- korekcje tonalne, wyostrzanie wewnątrz kamery już są wykonane i ponowne ich użycie wiąże się z pogorszeniem jakości."

polecam cały wykład:

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520

pozdrawiam

wojkij
20-10-2007, 12:26
Tez mnie lekko zdziwila wypowiedz o jpg. Wydaje sie ze raw to taka "oczywista oczywistosc"...

VanMurder: Genialna strona www (adammphoto.com), robiona manualnie we flashu?

Adam Kasprzak
20-10-2007, 13:02
ale żeś się*rozpisał :D Mi by się w życiu nie chciało ;)
Kilka dobrych lat robiłem zdjęcia 300D, którym robienie w RAWACH oznaczało czekanie 2 minut po zrobieniu 4 zdjęć. Dlatego dałem sobie wtedy spokój.

Teraz mam 5D, poszedłem do Gdyni porobić kilka testowych fotek. Zrobiłem całą kartę 2GB, zgrałem to do Aperture i okazało się że jpegi są o niebo lepsze od rawów. Nie wiem, nie doleciała jeszcze do mnie ta książka (wielkie dzięki za pomoc Adam ;)) ale na pewno przeczytam od dechy do dechy ;)

Nie lubię się tylko opierać na radach innych. RAW faktycznie pomaga w późniejszej obróbce, ale dlaczego na starcie jest taki słaby? Może to była kwestia złej pogody... sam nie wiem.

Wracając do kart. Ja właśnie miałem nieszczęśliwą historię z Kingstonami i dlatego od nich odszedłem... A Sandisk mi służył bardzo długo, ale go gdzieś zgubiłem :(

Adam, słabo umiem komentować zdjęcia, sam mam często problem z wyborem dobrego z serii, ale uczę się*od ludzi na plfoto :D

I na koniec porównanie, żeby nie było,*że jestem gołosłowny:

Pierwsze zdjęcie czysty RAW bez poprawek wyeksportowany z Aperture, drugie poprawiony w Aperture:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.ftp.adamkasprzak.com/CANONBOARD/IMG_1752.jpg)

źródło (http://www.ftp.adamkasprzak.com/CANONBOARD/IMG_1751.jpg)

heh, nie doczytałem

chyba twój młody wiek (czytaj brak doświadczenia) dał się we znaki
Bardzo Cię lubię, dziękuję za pomoc i cenię, jako fotografa, ale powiedz (napisz) dlaczego w większości wypowiedzi musi być takie podkreślanie czyjejś niższości...
I porównywanie wieku od doświadczenia mija się*z celem. Niektórzy zaczynają bardzo wcześnie (nie koniecznie ja), a inni dużo później. O ile wiem robisz zdjęcia od 2 lat (nie dam głowy, ale chyba gdzieś się*chwaliłeś ;)).
A wiele osób w twoim wieku ma milion razy większe doświadczenie :)
Nie chcę Cię atakować, rozwijać długiej dyskusji nad wiekiem/doswiadczeniem, chciałem tylko wyrazić swoją opinię i jeżeli Cię urazilem, to bardzo przepraszam.

I na koniec wielkie dzięki, że chciało Ci się*tyle pisać, podziwiam :)

VanMurder
21-10-2007, 08:17
Przede wszystkim gratulacje z zakupu nowej puszki, cały czas pamiętam chwilę w której otworzyłem pudełko swojego nowego 5D- ten dreszczyk emocji ... a później tygodnie udowadniania sobie że dobrze zrobiłem że wybuliłem tyle kasy... czy zdjęcia są naprawdę lepsze od tych z 20D ... a jak zobaczyłem że na prawie każdym mam winietę to się dopiero załamałem ...:)
ale po kilku tygodniach nie było mowy już o przesiadce na model niższy 5D jest the best i warty jest każdego centa na niego wydanego, myślę że jesteś pod wpływem jeszcze tych emocji, towarzyszących zakupowi tej nie najtańszej puszki i straciłeś zdolność racjonalnego myślenia:)
5D to naprawdę genialny aparat i jeżeli nie wychodzą Ci z niego fotki tak jak Chcesz to tylko twoja wina..
a przykład dwóch zdjęć który podałeś jest tylko dowodem na to jak soft aparatu niszczy zdjęcie :

źródło (http://adammphoto.com/CB/IMG_1751_2.jpg)
popatrz ile detali straciłeś i w cieniach i high_lights przez automatyczne podbicie kontrastu przez soft aparatu, tymczasem zdjęcie pierwsze(gorsze), po lekkich korektach w CameraRAW wygląda mz po prostu lepiej:

źródło (http://adammphoto.com/CB/IMG_1752_CR.jpg)

więcej detali na priv
co do komentarza na temat wieku i braku experience - to tylko taka prowokacja - kubeł zimnej wody na głowę dla jaj:)
wprawdzie na upartego mógłbym być twoim ojcem, ale w sercu mam jeszcze naście lat - skoda że nie widziałeś mnie w pogo z moją żoną (rówieśniczką) na koncercie Slayer/Marilyn Manson, na co dzień chodzę w T-shirt Tool'a bądź NIN... więc taki wapniak ze mnie nie jest ;)
rozpisałem się tak bo Cię lubię, sądzę że masz potencjał i głupio by było byś skręcił na manowce ...
u mnie już prawie północ jutro coś więcej napiszę na priv
pozdrowiony
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Tez mnie lekko zdziwila wypowiedz o jpg. Wydaje sie ze raw to taka "oczywista oczywistosc"...

VanMurder: Genialna strona www (adammphoto.com), robiona manualnie we flashu?

Wojkij - dzięki za te eufemizmy :)
naturalnie manualnie robiona we fleszy :) . hej, chwileczkę, co znaczy manualnie ;)

myst
21-10-2007, 09:47
Ja mam 4GB Extreme III i 4GB Lexara. Szybkość ta sama. Nawet robiłem test ostatnio (na40D) i mieszczą w serii dokładnie tyle samo, a po zapchaniu bufora tempo też w zasadzie takie samo. Raz mi się w życiu zdarzyło że Sandisk Ultra2 się zepsuł i to tak, że zepsuł mi korpus (D70) - jakieś zwarcie i poszło zasilanie na płycie. Więc stwierdziłem że przetestuje sobie lexara (maiłem tą samą cenę co na EXIII). Na razie OK. Brałbym chyba tą która ma dłuższą gwarancję i raczej więcej małych niż jedną dużą (w sytuacji gdy jedna padnie lub zapomnisz karty (miałem tak wczoraj:P ) to na pozostałych sobie radzę (mam jeszcze starsze 2x2GB i na sumarcznych 8GB dało radę :) )

Adam Kasprzak
21-10-2007, 11:18
@myst - a jaki to lexar?

apropos flasha :) widziałem kiedyś do kupienia program, w którym można było zrobić taką "książeczkę" / portfolio. To chyba to (tak przynajmniej mi się*wydaje).
A Wojkijowi chyba chodziło, że "manualnie" znaczy w programie Adobe Flash CS3 (kiedyś Macromedia Flash).
Pozdrawiam!

VanMurder
21-10-2007, 18:48
@myst - a jaki to lexar?

apropos flasha :) widziałem kiedyś do kupienia program, w którym można było zrobić taką "książeczkę" / portfolio. To chyba to (tak przynajmniej mi się*wydaje).
A Wojkijowi chyba chodziło, że "manualnie" znaczy w programie Adobe Flash CS3 (kiedyś Macromedia Flash).
Pozdrawiam!

ok wiem o co chodzi :) w takim razie manualnie skrypt odwracający strony (napisany przez kumpla) i główny "flash" ma w sobie preloader tło (i co tam sobie wymyślę) ponadto zajmuje się obracaniem, kartek które są osobnymi plikami swf lub tylko jpg, (ewentualnie png). główny flash wczytuje je poprzez instrukcje w xml z innego katalogu, na serwerze całą książeczka składa się z kilkunastu stron połowa to osobne swf, połowa to tylko jpg przycięte do rozmiaru strony (600x400) - cały layout graficzny został zaprojektowany PS, pocięty na kartki i wrzucony do Flasza - wszystko na piechotę, miesiące pracy bez jakiś programików robiących książeczki :)
pozdrawiam
i jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie

Mellan
21-10-2007, 20:45
Podzielam zdziwienie Van Murdera robieniem jpegów piątką,no cóż...każdy robi jak uważa,dla mnie podstawą są RAWy.Dzięki nim, zawsze mam drogę otwartą na regulacje inne niż użyłem wcześniej i nie wybrażam sobie oddania spraw związanych z regulacją zdjęcia automatyce aparatu.
Używam Sandisków 4GB Extreme IV i 4GB UltraII i Kingstona 1GB o szybkości ultra II,każda z nich jest ok i nie mialem jeszcze złych doświadczeń z ich działaniem,ale zdecydowanie extreme IV mimo ze była droga, to był dobry zakup więc polecam.
Kieruję się logiką ilości zdjęć jakie mam zamiar wykonać.Kiedy mam w planach większe focenie zabieram extremeIV,a w zanadrzu II,kiedy chce zrobic tylko parę fotek,biore II czy kingstona.To kwestia ile fotografii planuję, bo zrzucanie 4GB z wolnej karty trwa niemiłosiernie długo,a jak to kwestia parunastu ujęć nie stanowi to problemu.