Zobacz pełną wersję : Zakup Uszkodzonego Obiektywu
terminator
17-10-2007, 19:10
Witam wszystkich,
Jestem nowy na forum. Mam dylemat, czy kupić uszkodzony obiektyw (cena jest atrakcyjna). Opis aukcji: Canon 75-300 4-5.6 IS USM-USZKODZONY stan wizualny b.dobry,szkla czyste,uszkodzenie polega na zawieszaniu-blokowaniu body ,mozna wykonac kilka zdjec 10-20 i stop -prawdopodobnie elektronika. Z góry dziękuję za jakieś sugestie.
Pewnie jest to ERR99, ale to trochę wróżenie z fusów-opisu, tutaj (http://www.canon-board.info/showpost.php?p=164300&postcount=11) masz koszt naprawy dla kit-a. Podejrzewam, że im droższe szkło tym droższa jego naprawa - sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz się w to bawić czy nie lepiej poczekać i uzbierać na nówkę z gwarancją, albo chociaż działającą używkę.
Mi by się nie chciało.
pmagdalena
17-10-2007, 19:24
Ja bym uszkodzonego nie kupiła
ja bym nie ryzykował... gdyby było warto naprawiać to szkło pewnie sprzedający nie wystawił by go na aukcji tylko oddał do serwisu (i potem ew sprzedał)...
Robert
Witam wszystkich,
Jestem nowy na forum. Mam dylemat, czy kupić uszkodzony obiektyw (cena jest atrakcyjna). Opis aukcji: Canon 75-300 4-5.6 IS USM-USZKODZONY stan wizualny b.dobry,szkla czyste,uszkodzenie polega na zawieszaniu-blokowaniu body ,mozna wykonac kilka zdjec 10-20 i stop -prawdopodobnie elektronika. Z góry dziękuję za jakieś sugestie.
Witaj Terminator, a zepsuty pistolet byś kupił?:confused:
To z czego byś strzelał ?:mrgreen:
Yoshitaka
17-10-2007, 19:42
Sądząc po tym, że ktoś już licytuje to "super tanio" nie będzie. Nie masz gwarancji jak długo Ci to szkło pośmiga. Gostek pisze ze 10 - 20 zdjęć, ale liczba to może zmaleć do zera albo będzie zawieszać sprzęt w najmniej odpowiednim momencie.
Trzeba też rozważyć opcję, że nawet body może ci uszkodzić.
Wg. to zamiast ładować w ten kadłubek kasę to przeznaczyłbym te pieniądze na wpłatę własną przy ratach na nowe szkło !
IMHO nie kupowałbym na Twoim miejscu.
Ja też odradzam. Miałem obiektyw, który generoweł error99 i powiem, że to żadna przyjemność. Mój był o tyle lepszy od licytowanego, że wieszał aparat od danej ogniskowej - przy czy cały czas 'martwota' postępowała i miałem coraz mniejszy zakres. Tak może być tu, że liczba zdjęć będzie cały czas maleć...
terminator
17-10-2007, 19:49
Przyznam, że wyłuszczyliście wszystkie moje obawy, a więc to, że ktoś był ze szkłem w serwisie i naprawa się nie opłaca oraz ewentualność uszkodzenia body.
SAM zabiłeś mnie tym pistoletem:mrgreen:
Przyznam, że wyłuszczyliście wszystkie moje obawy, a więc to, że ktoś był ze szkłem w serwisie i naprawa się nie opłaca oraz ewentualność uszkodzenia body.
SAM zabiłeś mnie tym pistoletem:mrgreen:
No nie przesadzaj, przecież był uszkodzony. :rolleyes:
Widzę, że jeszcze palcami trochę ruszasz.:-D
Chociaż może już niedługo, bo stare ludowe przysłowie mówi, że "każda strzelba raz w roku sama strzela".:lol:
Kupilem 70-300 IS wlasnie z taka wada. Roznica jest taka ze sprzedajacy nie wiedzial o uszkodzeniu bo jego korpusem obiektyw dzialal normalnie. Naprawa kosztowala ponad 700 zl i polegala na wymianie calego zespolu zyroskopow.
Dodam tylko jeszcze ze naprawa zostala przeprowadzona na koszt sprzedajacego i ciesze sie wpelni sprawnym obiektywem.
To trafiles na naprawde uczciwego sprzedawce, szansa jak w totku.
Ale ogolnie chyba nie warto ryzykowac
Witaj Terminator, a zepsuty pistolet byś kupił?:confused:
To z czego byś strzelał ?:mrgreen:
terminator nawet z popsutym pistoletem jest niebezpieczny ;)
terminator
18-10-2007, 13:48
Zastanawiam się nad trzema obiektywami:
1. EF 70-210 USM 3.5-4.5
2. EF 75-300 4-5.6 IS USM
3. EF 70-300 4-5.6 IS USM
Trzeci jest dostępny nowy, co przemawia na jego korzyść.
Jakieś sugestie?
ja używam pierwszego i jestem zadowolony, czasami tylko tęsknię za kilkoma dodatkowymi milimetrami jak cykam ptaki
terminator
20-10-2007, 20:43
A stabilizacja obrazu? Jak bardzo to jest ważne przy takich ogniskowych?
Ja nigdy nie miałem obiektywu z IS i jakoś sobie radzę. Wystarczy mieć dość pewną rękę i dobierać ISO i czasy do sytuacji. Trochę tylko ciężko robi się samoloty z silnikami spailinowymi, bo czasy muszą być dość długie żeby rozmyć śmigła, ale też się da :)
terminator
21-10-2007, 20:23
Dzięki, każda taka podpowiedź to zaoszczędzona kasa... Na piwo :)
Kupno uszkodzonego obiektywu, to jak randka w ciemno.
Ale...ta telewizyjna była bezpieczniejsza, ponieważ dobierano partnerów na zasadzie podobnych cech /wykształcenie, uroda/.
W przypadku obiektywów to może być randka,
jak w znanym dowcipie "ile razy było...8, a gdzie dziewczyna ?...nie przyszła":lol: :lol: :lol:
Nie kupujcie uszkodzonych obiektywów, chyba, że
szwagier pracuje w serwisie, i to tej firmy, który zmierzacie kupić.
Mam smutne doświadczenie, nie z obiektywem, ale z kompaktem.
Kilka lat temu kupiłem używany jako dobry, a był s....ny automatyczny balans biel, często się zawieszał i "żarł akumulatorki jak głodny pies":-(
Dużo nie straciłem, bo był tani, ale niesmak pozostał.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Koleżanki i koledzy....jeszcze gorsze niż kupno uszkodzonego obiektywu, może być zbyt długie uzytkownie naszych szklarni:lol: :lol: :lol:
Kto nie czytał...niech przeczyta i jak najszybciej reaguje:mrgreen:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=26962