Zobacz pełną wersję : Canon 5d a karta CF
Mirek B.
17-10-2007, 15:11
Witam,
Nowy tu jestem i to mój pierwszy post, więc WITAM, ale mam pytanko jak w temacie...
Kupiłem dziś Canona 5d i pytanie dotyczy karty CF, czy jest sens kupować karty Sandiska które mają zapis/odczyt w granicach 40 MB/s? Chodzi mi o to, czy body Canona będzie w stanie wykorzystać możliwości tak szybkiego transferu czy zaletę to będzie można wykorzystać tylko w przypadku zgrywania zdjęć na kompa?
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedz :)
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-8198
Ja sobie swego czasu wybrałem Transcend 2GB.
Transfery przyzwoite, raptem jakieś 10% mniejsze, a nie muszę się martwić o podróby powszechne wśród Sandisków.
Mirek B.
17-10-2007, 16:24
Super, dzieki, właśnie o coś takiego mi chodziło!!!:D
Ma sens kupić SUNDISKA EXTREME III 4GB - to chyba najbardziej opłacalne (230-290zł) a do tego czytnik USB Sandisk do SD i CF, taki czarny, jak lakier fortepianowy za ok 90-100zł..
Z EXTREME III komputer pobiera pliki z szybkoscia do ok
17MB/s!....rakieta (wyniki z mojego komputera)
Jak pisze kolega wyżej, jedna z najbardziej opłacalnych karta CF, pozdrawiam.
Mirek B.
18-10-2007, 11:13
Dzięki jeszcze raz, kartę kupię w takim razie, starając się oczywiście trafić na oryginał (tak przy okazji wie ktoś może jak odróżnić podróbkę od oryginału?). A co do czytnika to już mam :) Firmowo zamontowany w laptopie więc przemęcze się narazie z nim, nawet szczerze mówiąc nie wiem jakie ma transfery :)
Pozdrawiam
(tak przy okazji wie ktoś może jak odróżnić podróbkę od oryginału?).
http://foto.forumslubne.pl/viewtopic.php?t=1182
oskarkowy
18-10-2007, 17:53
Ma sens kupić SUNDISKA EXTREME III 4GB - to chyba najbardziej opłacalne (230-290zł) a do tego czytnik USB Sandisk do SD i CF, taki czarny, jak lakier fortepianowy za ok 90-100zł..
Z EXTREME III komputer pobiera pliki z szybkoscia do ok
17MB/s!....rakieta (wyniki z mojego komputera)
U mnie czyta 18.500 - 19MB/s na takim samym zestawie. Dane z TC.
Od jakichś dwóch lat korzystam właśnie z z EXIII i jak na razie są to karty w 100% niezawodne.
Mam też metalowego preteca x80 i za każdym razem wiem, w którym aparacie siedzi pretec, bo wyraźnie dłużej zapisuje.
5D nie wykorzysta prędkości z EX IV.
Adam Kasprzak
18-10-2007, 19:45
5D nie wykorzysta prędkości z EX IV.
Na 100% pewny? :D
tak przy okazji wie ktoś może jak odróżnić podróbkę od oryginału?
Najlepiej kup od pewnego sprzedawcy. Roznica w cenie niewielka, a spokoj bezcanny :)
oskarkowy
18-10-2007, 21:07
Na 100% pewny? :D
Różnicę między 80X a EXIII widziałem bez problemu.
Międzi EXIII a EX IV nie widziałem żadnej. Być może w cyferkach coś tam się uda wykazać, (nigdy nie byłem mocny w kwestiach technicznych). Na pewno jednak nie udało mi się tego wyczuć w normalnym użytkowaniu. Pytanie, czy w takiej sytuacji warto przepłacać.
Mirek B.
19-10-2007, 00:16
A jacy sprzedawcy są zaufani? No i dzięki za ten link do forum ślubnego, bardzo przydatny artykuł...
albercikk
10-12-2007, 15:24
temat podobny a ponieważ nie chce zakładac nowego wątku więc zapytam tu:
Czy 5D współpracuje poprawnie z kartami o pojemności 8GB, chodz mi konkrentie o CF Sandisk Extreme III 8GB ?
Pozdrawiam
adalbert
10-12-2007, 15:30
Czy 5D współpracuje poprawnie z kartami o pojemności 8GB, chodz mi konkrentie o CF Sandisk Extreme III 8GB ?
bez żadnego problemu :)
temat podobny a ponieważ nie chce zakładac nowego wątku więc zapytam tu:
Pozdrawiam
Oczywiście, że tak - współpracuje (http://www.sandisk.com/Compatibility/Device(8208)-Canon-EOS_5D.aspx).
albercikk
10-12-2007, 15:36
Dzieki za info, tak myślałem ale wolałem sie upewnić.
Pozdrawiam
Mirek B.
10-12-2007, 21:10
No i bardzo dobrze, bo właśnie się zastanawiam, czy takiej sobie pod choinkę nie sprawić :D
Sprawić, sprawić - np. www.kodak.waw.pl, www.nosniki.net ;)
Witam,
Proszę się nie śmiać z pytania, jeszcze nie mam instrukcji.
Czy z 5D można bezpośrednio na komputer przekopiować zdjęcia łącząc body z komputerem kablem USB? Czy też wymagany jest czytnik kart?
mjastrzebski
11-12-2007, 10:42
Witam,
Proszę się nie śmiać z pytania, jeszcze nie mam instrukcji.
Czy z 5D można bezpośrednio na komputer przekopiować zdjęcia łącząc body z komputerem kablem USB? Czy też wymagany jest czytnik kart?
Jest tak samo jak w innych lustrzankach: czyli mozna przekopiowac z aparatu. Ale po co sie meczyc ;-)
Marcin
Jest tak samo jak w innych lustrzankach: czyli mozna przekopiowac z aparatu. Ale po co sie meczyc ;-)
Marcin
:)
W takim razie jaki czytnik polecacie?
edit-> znalazłem już wątek :)
Shark-uk
12-12-2007, 09:01
czytam i niemoge doczytać konkretnej odpowiedzi,
to 5D w końcu wykorzystuje EX IV czy nie a może da rede wykorzystać EX DUCATI bo moge ją kupić tylko nie wiem czy warto przepłacać.
macgyver9
12-12-2007, 10:00
to 5D w końcu wykorzystuje EX IV czy nie a może da rede wykorzystać EX DUCATI
zerknij tutaj, może to pomoże: http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-8198
oskarkowy
12-12-2007, 10:34
:)
W takim razie jaki czytnik polecacie?
Sporo ich przetestowałem, IMO najszybszy przy kartach ExtremeIII jest czytnik sandiska o nazwie: Sandisk Extreme USB 2.0 Reader.
czytam i niemoge doczytać konkretnej odpowiedzi,
to 5D w końcu wykorzystuje EX IV czy nie a może da rede wykorzystać EX DUCATI bo moge ją kupić tylko nie wiem czy warto przepłacać.
Różnice w stosunku do Extreme III są zupełnie niewyczuwalne w normalnej pracy. Pytanie, czy w tym wypadku warto przepłacać?
Sporo ich przetestowałem, IMO najszybszy przy kartach ExtremeIII jest czytnik sandiska o nazwie: Sandisk Extreme USB 2.0 Reader.
Potwierdzam, szybki i wygodny czytnik.