Zobacz pełną wersję : Ukraina 2007
Witam!
Moja znajoma prosiła abym przygotował jakiś zdjęcia z Ukrainy. Przygotowałem trochę i proszę Was o opinie. Tylko sensowne, które zdjęcia się nadają, a które do kosza. Nie wszystkie zdjęcia muszą być świetne pod względem kompozycji, naświetlenia itp. Chodzi o to aby pokazać Ukrainę. Byłem tam z wycieczką więc nie miałem również czasu aby poczekać na światło itd. To jest dopiero część zdjęć z cyfrówki. Jeszcze 4 filmy czekają na wywołanie. Zdjęć musi być ok. 30-40. Zdjęcia miałby powisieć jako "wystawa" w Klubie Miłośników Lwowa i Ukrainy. Adres do galerii: http://apytel.republika.pl/ Oczywiście wszystkie zdjęcia będą podpisane gdzie zdjęcie zostało wykonane. Proszę raczej o ogólną ocene całej galerii niż poszczególnych zdjęć.
PS
Do zdjęć powinna lecieć jeszcze muzyka ukraińska, ale ponieważ nie mam dźwięku będzie potem:)
korona-pl
16-10-2007, 12:15
Jaki temat wystawy. Bo te zdjęcie, które pokazałeś nie za bardzo pasują do podpisu "Ukraina 2007", a raczej do "Ukraina 1907".
Chcesz pokazać wieś, zabytki, czy współczesne miasta Ukraińskie?
Robson01
16-10-2007, 12:22
Jak dla mnie po obejrzeniu tych zdjęć wystawa powinna nosić tytuł "Oto dlaczego nie warto jechać na Ukrainę". Generalnie bardzo pesymistycznie i mało zachęcająco do zwiedzania tego kraju.
Dzięki za odpowiedzi. W takim razie myślę, że udało mi się pokazać to co chciałem. Tą biedniejszą część Ukrainy. Temat dosłowny to Kresy Wschodnie. W tym bardzo dużo obiektów które należały i należeć powinny do Polski. Chodziło mi o to aby pokazać, że choć Ukraina trochę ruszyła do przodu nadal jest zaniedbana, brudna, biedna. Nie byłem w Kijowie - gdybym był pokazałby go w kolorze, jako bogatego, wręcz przepchanego. Nie siliłbym się na pokazanie "sztuki" w BW, ponurego klimat. W tych miejscach których byłem właśnie tak było. Często zaułki śmierdzące sikami. Sklepy z niezbyt przyjaznym personelem dla ludzi. Gdy słyszeli j.polski zaraz podnosili ceny. Dużo Ukraińców myśli, że Polska jest bogata, że wykorzystała Ukrainę i się wybiła... Zdjęcia z jednego targu są na filmie, również je pokaże. Podsumowując dzięki za komentarze i myślę, że udało mi się choć trochę pokazać Ukrainę jaką widziałem (byłem drugi raz, rok po roku). Najbardziej spodobało mi się to, że miasta nie są takie same, Wiellkie metrropolie Europy są bardzo podobne. Oczywiście są wyjątki. Nie siliłem się na pokazanie biedy kiedy widziałem bogactwo i na odwrót.
Nie jestem przekonany, czy Ci się udało. Poszczególne zdjęcia są b. dobre, ale jak na tematyczną wystawę, to zbyt słabo umiejscowione. Około 80% fotek mogłoby się pojawić na wystawie Białoruś 2007, Polska 2007, Słowacja 2007, Bułgaria 2007... Wszędzie są zasyfiałe podwórka. Na wystawę Ukraina 2007 wybrałbym ze 30% zdjęc (kilka z syfem też), a resztę bym prezentował jako Zasyfiałe Wschodnioeuropejskie Podwórka 2007. Uderza jeszcze brak ludzi w kadrach, a ludzie są b. ważni na takich zdjęciach.
Podsumowując, zdjęcia OK, ale tytuł wystawy zupełnie nie pasuje.
fret, dzięki za odpowiedź. Widzisz w takich zdjęciach tytuły odgrywają ważną rolę. Równie dobrze można zdjęcie głodnego murzynka można podpisać Kenia, Nigeria itd., a często wygrywają różne konkursy (broń Boże nie porównuje się, ani nie chcę wysyłać tych zdjęć na konkurs:P) I jeszcze co do ludzi - ubolewam nad tym. Nie umiem ich fotografować. Nie mogę odważyć się na wyjście i zrobienie komuś zdjęcia, może minie z wiekiem:P (pocieszam się:)). Mam tu jeszcze takie jedno. Co o nim myślicie. Jest troszkę nieostre, w świątyni było prawie ciemno, robiłem na pełnej dziurze 1,8 a i tak musiałem sporo rozjaśniać. http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f10e1148a36dfe67 . Ludzie kiedy robiłem to zdjęcie niebyli zbyt zadowoleni dźwiękiem jaki wydawał aparat. Ukraińcy są sto razy bardziej religijni niż nie jedna babcia u nas. A pomysł na brudne podwórka jest niezły;D Może jakaś zbiorowa wystawa Canon Boardu Zasyfiałe Wschodnioeuropejskie Podwórka 2007:P
Robson01
16-10-2007, 18:35
Najbardziej mi przeszkadzają te nieostrości na pierwszym planie po prawej i na dole.
dickory dare
17-10-2007, 00:12
też byłam na Ukrainie zaledwie kilka tygodni temu. i bieda wcale nie umniejsza piękna tego kraju. spodobało mi się, że kilka miejsc z Twoich fotografii rozpoznałam, chyba byliśmy na podobnym szlaku (Chocim, Kamieniec Podolski, Dniestr, mam rację?). ale niestety tak jak zauważyli przedpiścy wiele jest ujęć mało charakterystycznych, które mogłyby akurat stanąć za opis Ukrainy.
konkretnie - ze względu na treść zdjęć, nie na stronę techniczną - zostawiłabym: 7, 8 (na UKR dopiero "pieskie życie" nabiera znaczenia: wszędobylskie sfory bezpańskich psów, psów kuternóg), 13, 14, 15, 17, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
a jeśli chodzi o historie Ukraińcy vs Polacy to odniosłam dokładnie odwrotne wrażenie. czekamy na resztę zdjęć