Zobacz pełną wersję : Czytnik PCMCIA do kart CF SanDiskIII
Witam, moze ktos z Was polecilby dobry czytnik kart CF SanDisk ExtremeIII pod PCMCIA do laptopa?
Nie wiem dlaczego ale np. na allegro dostepne czytniki sa pod CF I i II a pod III niema.
moze ktos taki uzywa i dziala z III, najchetniej z warszawy gdzie to kupic bo zalezy mi na czasie
Pozdrawiam
korona-pl
14-10-2007, 16:06
Nie ma czegoś takiego jak CF III
SanDisk ExtremeIII - to jest typ I
Z angielskiej wikipedii:
There are two main subdivisions of CF cards, Type I (3.3 mm thick) and the thicker Type II (CF2) cards (5 mm thick). The CF Type II slot is used by Microdrives and some other devices.
a, czyli praktycznie kazdy:)
Dziekuje
Moim zdaniem czytniki PCMCIA to pomyłka. Idzie wolniej jak przez stary USB. Jeśli chcesz uzyskać rozsądne prędkości to szukaj czytników CardBus. Tu z kolei słabo z dostępnością i ceną.
Czyli przez PCMCIA bedzie wolniej szlo nic teraz mi idzie jak podlaczam aparat przez port USB?
Adam Kasprzak
14-10-2007, 16:57
wolniej niż przez USB1.1
Bardzo wolno w stosunku do czytników zewnętrznych - niegodność wyjmowania pcimcia. Kup mały, bezkablowy, zewnętrzny wprost w usb, szybko i wygodnie. Przy okazji masz pendrive.
Z tym szybko, to nie w kazdym modelu. Mam takie ustrojstwo i na sandisku ultra2 wyciaga mniej niz 3MB/s kiedy z czytnika w monitorze mam ok 6MB/s. Zamowilem teraz czytnik na express card, ciekawe jak on sobie bedzie radzil.
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=26269098
To nic dziwnego. Już na CardBus się może opłacać. PCMCIA jest straszliwie starym i mało wydajnym interfejsem.
tataniny
03-01-2008, 11:29
PCMCIA jest straszliwie starym i mało wydajnym interfejsem.
Potwierdzam. Jakis czas temu kupiłem taki czytnik do laptopa i .. przestałem używać :-) Spróbuj szybko zrzucić na imprezie 4 GB kartę. Porażka! Kupiłem po prostu mały czytnik Sandiska na USB 2.0 i śmiga! Mam go na stałe w torbie od laptopa, więc nie zapominam go ze sobą zabierać w teren.
Pozdrawiam
Jacek
To nic dziwnego. Już na CardBus się może opłacać. PCMCIA jest straszliwie starym i mało wydajnym interfejsem.
CardBus to też jest PCMCIA, proponuję rzucić okiem:
http://canon-board.info/showpost.php?p=392707&postcount=70
salonmops
05-01-2008, 00:18
jest wolno ,ale da sie znieść,jak ktoś nie chce nosić dodatkowych gratów,to sie przydaje
jest wolno ,ale da sie znieść,jak ktoś nie chce nosić dodatkowych gratów,to sie przydaje
wolno? :roll: PCMCIA expresscard wyciąga na mojej karcie ~15-16 MB/s (na szybszej ponad 30 MB/s), czyli każdy 1 GB sczytuje w 60 sekund - znasz jakiś szybszy czytnik?
wolno? :roll: PCMCIA expresscard
Ale mowa jest o interfejsie PCMCIA bez tego dopisku 'express card' .
Ale mowa jest o interfejsie PCMCIA bez tego dopisku 'express card' .
wiem, wiem, ale tylko delikatnie zwróciłem uwagę, że tak naprawdę PCMCIA to.... organizacja zajmująca się standaryzacją interfejsów kart komputerowych (ang. Personal Computer Memory Card International Association), która opracowała m.in. standardy takie jak:
1) PC Card
2) Card Bus
3) ExpressCard
i ogólnie wiadomo, że - przez skrót myślowy lub niewiedzę - pierwszy z tych interfejsów (PC Card) potocznie nazywa się PCMCIA, ale tak naprawdę to wszystkie trzy to standardy PCMCIA.
tak więc naprawdę mowa jest o interfejsie PCMCIA z dopiskiem 'PC Card' ;)
i wtedy są powody do narzekania. ja używałem PCMCIA CardBus (obecnie leży w szufladzie) a teraz używam PCMCIA ExpressCard i naprawdę nie mam podstaw do kręcenia nosem. to raczej wszystkie moje czytniki USB 2.0 leżą bezrobotne :D
teraz używam PCMCIA ExpressCard i naprawdę nie mam podstaw do kręcenia nosem. to raczej wszystkie moje czytniki USB 2.0 leżą bezrobotne :D
Dzięki za wyjaśnienie.
Mam pytanie, czy karta CF wystaje z czytnika ExpressCard, tak jak nie wystawała z PC Card?
Dzięki za wyjaśnienie.
Mam pytanie, czy karta CF wystaje z czytnika ExpressCard, tak jak nie wystawała z PC Card?
tak wystaje.
są dwie szerokości kart ExpressCard: 34 i 54 (mm). ta wąska ma w zasadzie cały czytnik na zewnątrz, czyli wystaje nawet bez karty (masakra). ta szersza (54mm) na szczęście cała chowa się w laptopie, a jedynie karta, jeżeli jest włożona, to wystaje ~1cm.
w porównaniu tych kart, które wskazałem tu wcześniej
(http://canon-board.info/showpost.php?p=392707&postcount=70)
jest fotka:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://mxw.republika.pl/cb/img_39803_web.jpg)
Jeszcze raz dzięki - to chyba nawet wygodniej niż na PC Card, bo nie trzeba wyjmować całych sanek, żeby wyjąć kartę.
PS
Przy okazji rozwiązał się problem HP czy ThinkPad...
Jeszcze raz dzięki - to chyba nawet wygodniej niż na PC Card, bo nie trzeba wyjmować całych sanek, żeby wyjąć kartę.
niby tak..... ale niestety tak się nie da.
stare karty (PC Card i CardBus) wciskało się w gniazdo, siedziały tam sztywno, a potem wyciągało się za pomocą guziczka obok karty. a ExpressCard się 'wklikuje' jak przycisk w długopisie ("naduś to odskoczy") - przynajmniej tak mam w tym HP.
i nawet jak uda ci się jakoś wyrwać CF z expresscard (jakoś przytrzymując w laptopie tego expresscard - bo CF w karcie siedzi duużo mocniej, niż karta w kompie), to nie uda ci się potem włożyć CF do karty już siedzącej w lapku - po prostu dociskając CF siłą rzeczy 'wklikniesz' expresscard, która natychmiast wyskoczy z kompa (razem z CF).
dodatkowo czytnik expresscard - nawet pusty - jeżeli jest w kompie, to zawsze tworzy kolejny dysk twardy (np. 'dysk wymienny F:').
dlatego trzeba zmienić przyzwyczajenia. ja trzymam czytnik poza lapkiem (w kieszonce torby lapka), wciskam w niego CF i dopiero obie rzeczy 'wklikuję' do lapka, ściągam fotki, naciskam na CF i 'wyklikuję' obie rzeczy z lapka, wyciągam CF z Expresscard i CF wraca do aparatu, a czytnik do torby laptopa.
a na codzień w gnieździe ExpressCard trzymam pilota do HP - też fajna sprawa. ;)
Przy okazji rozwiązał się problem HP czy ThinkPad...
generalnie polecam tego HP Paviliona. ale jedna uwaga: jeżeli vista, to koniecznie 2 GB RAM.
Czyli prawie jak microSD ;)
PS
Będzie ThinkPad - hapeki z serii n nie mają EC... - ale zobaczymy, może pokażą coś jutro na CES (http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=4179) ;)
dlatego trzeba zmienić przyzwyczajenia. ja trzymam czytnik poza lapkiem (w kieszonce torby lapka), wciskam w niego CF i dopiero obie rzeczy 'wklikuję' do lapka, ściągam fotki, naciskam na CF i 'wyklikuję' obie rzeczy z lapka, wyciągam CF z Expresscard i CF wraca do aparatu, a czytnik do torby laptopa.
Ale to nie jest zbyt trudne chyba:grin: Póki co, znacznie trudniej pozbyć się laptoka z "dawną" PCIMCI'ą, nabyć takiego z Express i nabyć nową kartę. Na "dzień dzisiejszy" stosunek cena : jakość wypada zdecydowanie in + dla czytników USB.